Előre is bocsánatot kérek, hogy az irományommal rombolom a magasröptű eszmecsere színvonalát, de most már annyit vacakoltam vele, hogy beteszem ide.
K-belezzünk!
A háromszor, ötször és a többi, egész, vagy épp tört számú többszörös mértékű “jobbság” és egyéb tápkábeles kalandok.
Nagyjából négy-öt évvel ezelőtt lehetett, hogy hosszú hifis - ha úgy tetszik, zenehallgató megszállott - pályafutásom során először, úgy gondoltam, hogy be kellene ruháznom valamiféle tápkábelre. Mert azzal ugye mindenki tisztába kerül több évtized hallgatózás során (vagy épp nem, de ők ne is olvassanak tovább), hogy az összekötő (legyen az RCA vagy XLR), a hangsugárzó, a coax stb. kábelek hatással bírnak a rendszerünk lesugárzott hangjára. De hogy a tápkábelek is, micsoda hülyeség már ez?! Mégis lépten nyomon ilyesmiket lehet olvasni, főleg egy szakmai fórumon, mint az AVX.
Így az lett a vége, hogy vettem itt két DIY jellegű tápkábelt, amiknek akkor volt darabja 20e forint (mostanság 40-45e körül van inkább). Talán mások is találkoztak már ezen jellegzetes vastag, hármasfonattal, ami egy neves külföldi gyártó termékére hajaz, de csak messziről, és csupán a megjelenésében. Boldogan vittem haza, bedugtam az egyiket a végfokba, másikat a dac/előfokba mindkettőnél a pc tápkábel helyett, és vártam a csodát.
Hát nem történt semmi. Egy fikarcnyival sem hallottam jobbnak a hangzást, de igazából más jellegűnek sem. Elkönyveltem magamban, hogy ez egy átverés, vagy az én cuccaim túlságosan alapszintűek ahhoz, hogy halljam a különbséget, vagy az a baj, hogy olcsón akartam megúszni a dolgot, és ennél jóval többet kellene erre áldozni. De ekkorra már elengedtem a témát. A lan kábelek cserélgetésére fókuszáltam, mert nálam a streaming az egyetlen forrás, és töredék áron változást tudtam eszközölni a kapott hangon, csupán néhány ezresért. Később kicsit többért még jobb lett - WW Starlight8 lan (40e használt áron).
Viszont 2023 őszén megváltoztak a dolgok, amikor először hallottam a ValhallAról, Ákosról és a kábeleiről. Addig valahogy elkerültem őt. Korábbi usb kábeles tapasztalataim miatt azonban bátrabban vágtam bele, és vettem egy ValhallA ezüst (AgVII) usb kábelt 70e forintért. Ez drasztikus változást hozott a hifimbe. Az addig élettelen, lapos, kétdimenziós hangzás egyszerre varázsütésszerűen, azonnal, jól hallhatóan, élettel telivé, térbelivé (három dimenziós) változott. Teljesen megdöbbentett a dolog.
Fejlesztések ezután is történtek a rendszeremben pl. a lan hálózat galvanikus leválasztása optikával, és más egyebek még, nem kábeles jellegűek, ezért itt nem is részletezném ezeket.
Egy huszáros vágással most visszakanyarodok a tápkábelekhez. Még ‘23 végén privát levelezés utján megismertem egy fórumtársat, aki meghívott egy rövid hallgatózásra, ráadásul kölcsönadta ValhallA CuAgSS8/3 tápkábelét egy hétre. Ez a legolcsóbb kábel Ákos gyártmányai közül, ami manapság is viszonylag gyakran felbukkan az ő turkálójában, vagy az adás-vétel rovatban kb. 30-40e Ft, a hossz függvényében, mondjuk postadíjjal együtt. Jutányos ár, a pc tápkábelnél lényegesen jobb, igaz annak 1-2 ezer forintos árát kb. 20x meghaladja, és vélhetőleg a stúdió kábeleknél is jobb, pl. Titanex (erre még visszatérek), bár nem volt közvetlen összehasonlításban nálam, igaz itt már “csak” 3-5x árkülönbség van, de hangzásban biztosan nincs ennyi. Úgy sem, hogy senki sem tudja az mit jelent, vagy mennyit pontosan.

Akkor most megéri?
Szerintem igen, annak, aki nem akar sokat áldozni ilyesmire, de hallható eredményt, változást szeretne pozitív irányba. Azért titkon sejthetik ezt azok is, akik csak és kizárólag a stúdió kábelekre esküsznek, mert valamicskét csak költenek ők is tápkábelre, de csak annyit, ami szerintük racionális. Valahol értem az érvelésüket. De mégis…
Tavaly nyáron Nagy Gábor Pál - akinek a véleményére sokat adok - beszámolt a blogjában egy tápkábeles csoporttesztről. Mindenkinek ajánlom ezt az olvasmányt, még ha a hosszas elméleti fejtegetős része sokaknak itt megfeküdné a gyomrát, akkor is. Olvassátok az “Eredmények” résztől! Főként hazai gyártókra fókuszál Hydra, Sirius, Darsana és még akinek a nevét itt nem ejtjük ki, nem beszélünk róla, mint akasztott ember házában a kötélről, tudjátok kire gondolok, igen, a low-budget marketingpápa az. Rajtuk kívül még szerepelt egy olcsóbb Viablue és egy stúdió kábel a Titanex, meg régi X2 tápkábel, ami ma már talán nem is szerepel a cég kínálatában.
Meglepetésre ez utóbbi hármas volt a leggyengébb, pedig Gábor szerette volna a Viablue-t jónak hallani, nem sikerült. Itt sem működött a pozitív elvárás, előre megfontolt szándékú önámítás, bebeszélés, amit néhányan szeretnek mindösszesen magyarázatként emlegetni tápkábelek közötti különbségek okaként.
Az egész teszt tanulsága számomra, hogy nem csak a 300-500e forintos kategóriában, vagy afölött van élet, hanem alatta is. Sőt, az ötszámjegyűek között is ki lehet fogni kivételes darabokat. Persze, másfél év távlata ez már, tehát az árakat érdemes kicsit feljebb korrigálni, és erre készülni vásárlás előtt. Nemrégiben sikerült vennem egy tápkábelt 55e plusz futárdíj áráért, a fent említett réz-ezüst kábel HC változatát, ami nem tudom pontosan mit takar, csak annyit tudok, hogy leginkább erősítőkhöz és elosztókhoz ajánlott. Bármennyire hajmeresztő ez a mérnökök számára, van ilyen, és működik, baromi jól. Természetesen nem a végső szó, de a 3x, 5x, 10x drágább kábelek nem biztos, hogy annyival jobbak is, csak valamivel.
Zárszóként annyit, hogy az otthoni hifim elegendően jó már, és ismerem annyira ahhoz, hogy egészen kis változásokat észlelni tudjak a hangján. Viszont igaz, hogy idegen rendszerben, általam nem ismert zenékkel, már kevésbé magabiztosan hallom.