Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Klíma kérdés

Elsősorban a nem hifivel kapcsolatos kérdések / dolgok helye
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Re: Klíma kérdés

Hozzászólás Szerző: Shimano »

istvan01 írta:
2025.12.25., csüt. 12:16
Ez szerintem főleg költség kérdés, tehát mennyiből jön ki. De nálad van kettő(?) külön split, abból egyik beteg, vagy nem, mert csak hűtős mind kettő, tehát ha multit veszel, akkor kettő kültérit fogsz selejtezni. Ha így van, akkor szerintem felesleges a multi kültéri, ami nem is biztos hogy együttműködik vezérléssel a más márka/kategóriás beltérivel. Ráadásul multik többsége 3, 4 vagy több beltéri kiszokgálók. Kérj ajánlatot mindkét változatra.
Most látom hogy közben írtál.Egy db klíma üzemel jelenleg ott ahová kettő kéne ahhoz hogy komfortos legyen a hőmérséklet azon a szinten a szobákban,tehát azt kompletten leszedetem,és újat,újakat tetetek fel.Ez egyébként sem alkalmas 0°c alatt fűtésre,nem az a típus még.Nekem nagyon nem tetszene hogy egymás mellett két db kültéri legyen,mert úgy lenne ha két különálló rendszert tetetnék fel,és ezért is a kérdés a multi slip klímák iránt.
Beszélek majd szakértővel is,csak némileg jó lenne képben lenni elötte is.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 172

Hozzászólás Szerző: severance »

Javaslatom: monosplit - a megbízhatósága és ár/érték aránya miatt, a helyiség egyenletes hőmérséklete szempontjából tök'mindegy. A "fűtésre optimalizált" szlogennek akkor lehet hitelt adni, ha van ún. "kapacitás táblázat" ("capacity table"): ez felhasználói kézikönyvben elvétve van benne, szerviz manuálban se mindig (kínai márka - kínai gyártás esetén kizárt, koreai-kínai már esélyesebb, japán-kínai általában igen), és az ebből kiolvasható COP (fűtési hatásfok) értékek ezt igazolják. Levegő-levegő hőszivattyúval fűteni egyébként elég gagyi megoldás a zaj és a huzat miatt. Fontos, hogy a kültéri egységnek legyen kompresszor karter- és csepptálca fűtése (bár ezeket utólag is bele lehet tenni). Érdemes egyébként megkérdezni egy benzinkutast és akár egy műkörmöst is: ma mindenki ért ehhez, kivéve az épületgépész mérnököket 30 év gyakorlattal, amiből 15 légtechnika-klíma szakterület :D

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Nem akartam én ezzel különösképpen foglalkozni,mert a nyári meg az átmeneti időszakokra jók a jelenlegi 7-8 éves klímák is,de megadta magát a vegyestüzelésű kazánom,és azt ki kellett iktatni a fűtési rendszerből,így maradt a gáz + a klímák,de azok fűtésre 0°c körül már nem jók,a megfizethető gáz meg így kevés lesz,és mivel azt a macerát télen már nem akarom végig vinni amit a kazán csere okoz,így azt majd nyárra hagyom.
A klímacsere nem olyan macerás,azt lehet télen is csinálni,de ha már csere,akkor az legyen jó is,tehát fűtésre is alkalmas,és ezért is a kérdés az ilyen multi split klímára.Kb ugyanazon távolságra lenne a két beltéri a kültéritől,ezért is lenne ez a jobb megoldás így laikus szemmel nézve,plusz hülyén is nézne ki két kültéri egymás mellett.
Ha valaki rendelkezik ilyen multi split rendszerrel,leírhatná a tapasztalatait.Persze van fent a neten sok vélemény,meg azoknak az ellenkezője is,és lehet konzultálni szakértőkkel is,fogok is,csak jó lenne elötte egy kicsit informálódni is ez ügyben,csak hogy némileg képben legyek.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Ez szerintem főleg költség kérdés, tehát mennyiből jön ki. De nálad van kettő(?) külön split, abból egyik beteg, vagy nem, mert csak hűtős mind kettő, tehát ha multit veszel, akkor kettő kültérit fogsz selejtezni. Ha így van, akkor szerintem felesleges a multi kültéri, ami nem is biztos hogy együttműködik vezérléssel a más márka/kategóriás beltérivel. Ráadásul multik többsége 3, 4 vagy több beltéri kiszokgálók. Kérj ajánlatot mindkét változatra.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Klíma kérdés

Fűtésre is optimalizált multi split klíma,vs két egymástól független rendszer a kérdés tárgya.
Ki kell cseréltetnem fűtésre is alkalmasra a klímát,viszont ebből adódik a kérdés is,(mert ezt már úgy akarom megoldani,hogy komfortos legyen az adott térben mindenhol a hőmérséklet),hogy multisplit rendszer legyen e két beltérivel,vagy két egymástól független rendszer. gondolkodik.gif
Egymás mellett lennének a különálló rendszerek esetében a kültérik,ami jól biztosan nem nézne ki,így adja magát a multi split rendszer,kérdés persze az hogy ez mennyire is működő képes a gyakorlatban,és milyen hátrányai vannak,ha vannak?
Erről tapasztalat,infó,ajánlás esetleg?

Lezárt

Vissza: “Gyors kérdések helye, minden, amit máshol nem tudsz megkérdezni”