Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Block »

Attól azért még leírhatom,hogy nekem nincs egyetlen egy tiszta ezüst drótom sem,mivel amit eddig hallgattam egyik sem tetszett. Eddig azt hittem,hogy az ezüst vezetéknek van olyan sajátos "ezüst" hangja,ami nekem nem tetszik,...de most kiderült,hogy nem ez van,hanem az,hogy még nem próbáltam jó ezüst madzagot. Hát kínomban már a legutóbbi hirdetésembe be is írtam,hogy drágább Vz kábelre ráfizetek,...hátha hallom,hogy milyen a jó ezüst. No de a Vz-nél is van jobb,ahogy olvastam revoxtól,ha jól tudom az Lp. Akkor lehet hogy azt kellene vennem,mert nem tudom,hogy a Vz elég jó-e,...vagy csak simán jó.Mert ugye a jó ezüst sokkal jobb,mint a réz.Eddig nekem csak az volt meg,hogy a jó réz sokkal jobb,mint a "nem olyanjó" ezüst. (Nordostot,Siltechet,és WW-t próbáltam) Ezüstöt mérünk rézhez de mérőszám nélkül. Ez olyan ,minthogy melyik a nehezebb 1kp toll vagy 1kp ólom? Szerintem ezt úgy lehetne összemérni,hogy mondjuk egy 400 ezres rezet hasonlítunk egy 400ezres ezüsthöz. Csak ilyenkor gyorsan kiderül,hogy ami jobb a 400 ezres réztől,az ezüstből 800 ezerbe kerül.
Én csak saccolok,de majd tőlem jártasabbak biztos kjavítják a tévedésem.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3632

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2025.12.20., szomb. 14:17
istvan01 írta:
2025.12.20., szomb. 13:17

Platina azért sem ideális áramvezetőnek, mert fajlagos ellenállása 6,3xszor nagyobb a tiszta réz ellenállásánál.
Akkor mégsem olyan jó vezető. :smile49:

Csak a pontosítás végett : Ez hogy jött ki ? gondolkodik.gif
Nálam az ezüsthöz képest 6,25 , a vörösrézhez képest 5,96 - szoros a platina ellenállása.

Nem kicsi.
kár lenne azon élcelődni ki tud erre pontosabb adatokat, de akkor legyen, 20C fok:
réz: 16.78 nΩm
pltaina: 105 nΩm
rhodium: 43.3 nΩm (ez 0C fokra)

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrica ... data_page)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1503

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 14:15

... És ennek szerintem nem sok köze lehet a vezető képességhez sem. Mert akkor lehet, hogy a VdHul szén kábelei lennének a legjobbak, de ez sincs így.
Valami köze csak kell legyen. gondolkodik.gif
Az nem lehet véletlen, hogy minden más fém, ami rosszabbul szól az ezüstnél, annak mind nagyobb az ellenállása.

A szén és VdH az talán más állatfajta.
Nekem is volt ezüstözött VdH - om több szerepben, és most is használok ezüstözött tákábelt - Black Rhodiumot.
Nem egy szint.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.12.20., szomb. 13:17

Platina azért sem ideális áramvezetőnek, mert fajlagos ellenállása 6,3xszor nagyobb a tiszta réz ellenállásánál.
Akkor mégsem olyan jó vezető. :smile49:

Csak a pontosítás végett : Ez hogy jött ki ? gondolkodik.gif
Nálam az ezüsthöz képest 6,25 , a vörösrézhez képest 5,96 - szoros a platina ellenállása.

Nem kicsi.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 213

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Rock60 írta:
2025.12.20., szomb. 14:02
wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 12:28

Olyan hang, amilyen az ezüst csak szeretne lenni... A külső megjelenésükre is pont ez igaz. A fénye soha nem fakul, nem feketedik, keményebb, ellenállóbb, jobban munkálható, polírozható. Öröm vele dolgozni!
A tapasztalat meg az ő oldalán áll, azt hiszem.
Nyilván, Ő csak tudja.
De ennek mi köze is van az ezüst vs réz összevetéshez ? gondolkodik.gif

Egyébként Ákos, az Ő tapasztalatával mondta bele az én fülembe - megerősítve a köztudottat - hogy az ezüst kábelek között marha nagy különbség van.
És a jobbak sokkal jobbak, mint a réz. ( Sajnos.)
Igen, ezt én is hallottam tőle. Sőt, saját tapasztalatommal is tudom igazolni. Mert az első usb kábel, amit tőle vettem, egy ezüst (AgVII jelű) volt. És attól tartottam, amit mondani szoktak, hogy az ezüst a magastartományt túl forszírozottá, élessé, fémesen szólóvá teszi. Hát az meg tökre nem olyan volt, hanem olyan, hogy majd hanyatt estem tőle, annyival jobb volt, az ezüstözött réz furutech-nél. És ennek szerintem nem sok köze lehet a vezető képességhez sem. Mert akkor lehet, hogy a VdHul szén kábelei lennének a legjobbak, de ez sincs így. De mostanában a Neotechnél sem a grafénos kábelek a zászlóshajó kategória, hanem az ezüst (arannyal ötvözve). Kinél is volt már ilyen?
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:

Olyan hang, amilyen az ezüst csak szeretne lenni... A külső megjelenésükre is pont ez igaz. A fénye soha nem fakul, nem feketedik, keményebb, ellenállóbb, jobban munkálható, polírozható. Öröm vele dolgozni!
A tapasztalat meg az ő oldalán áll, azt hiszem.
Nyilván, Ő csak tudja.
De ennek mi köze is van az ezüst vs réz összevetéshez ? gondolkodik.gif

Egyébként Ákos, az Ő tapasztalatával mondta bele az én fülembe - megerősítve a köztudottat - hogy az ezüst kábelek között marha nagy különbség van.
És a jobbak sokkal jobbak, mint a réz. ( Sajnos.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3632

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

wasiliy888 írta:

"Tudomásom szerint egyik gyártó sem készít kábeleket tiszta platinából...
Mikronos vastagságban bevonó anyagnak lehet jó, hasonlóan a rhodiumhoz. A rhódium ellenállása 3-4 szerese a réznek.
A legalacsonyabb ismert ellenállású anyag 20C fokon a graphene, ami viszont egy speciális szénatom szerkezet, atom-réteg vastagságban mutatja a furcsa tulajdonságait.
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 213

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Rock60 írta:
2025.12.20., szomb. 04:03
Block írta:
2025.12.19., pén. 15:06

....vagy,hogy az ezüst vezeték jobb a réz vezetéktől. :)
Bizonyos rendszerekben bizonyos ezüst kábelek nem feltétlenül jobbak, mint a réz.
Bizonyos rendszerekben bizonyos ezüst kábelek feltétlenül jobbak, mint a réz.

...
Erre meg lehet ilyet is mondani:

"Tudomásom szerint egyik gyártó sem készít kábeleket tiszta platinából... Szerintem nagyon egyszerű oka lehet. Maga az alapanyag ára is horror és ha azt a bevett High-End árazással felszoroznák akkor kb. egy banánköztársaság éves költségvetését kapnák!

...

Most mondhatnám, hogy ennyivel meg annyival jobb, mint a ... és minden más evör, de ez nem az a topik. ;)
Nem a ... kábeleitől jobb, hanem magától az ezüst (alap)anyagtól jobb a platina. Lehet a ... sokkal jobb platinát tudna tőlem gyártani, mivel jobb szakember... Ezüstből viszont még Ő sem tud jobbat gyártani ha megfeszül akkor sem!"

ValhallA

Remélem, nem haragszik meg Ákos, hogy beraktam ide ezt a néhány sort tőle, amit még kb öt éve írt a saját topikjában. Gondolom, ma is igazak ezek az állítások. A tapasztalat meg az ő oldalán áll, azt hiszem.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Rock60 írta:
2025.12.20., szomb. 04:03
Block írta:

Bizonyos rendszerekben bizonyos ezüst kábelek nem feltétlenül jobbak, mint a réz.

Tapasztalat kérdése, hogy ki melyiket vallja.
Feltehetőleg annak van (sokkal) több tapasztalata, aki mind a kettőt tudja és eljutott már arra a szintre, hogy a második számára evidencia.
Az a szerencse,hogy te itt vagy nekünk,...és mindent elmagyarázol amit mi még nem tudunk. Köszönöm neked.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:

Tapasztalat kérdése, hogy ki melyiket vallja.
Feltehetőleg annak van (sokkal) több tapasztalata, aki mind a kettőt tudja és eljutott már arra a szintre, hogy a második számára evidencia.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

white-tiger írta:
2025.12.19., pén. 10:31

Ez nem azt jelenti, hogy igazat is adtam/adtunk neki, sőt..
Ez ugyanolyan tévhit, mint hogy...
Ennyi.
A szó elszáll, az írás - szerencsére - megmarad.
Nem fogom előkotorni a fél évvel ezelőttieket, akinek már nincsen meg - gondolkodik.gif - az megteheti. :D

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6547

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

cables írta:
2025.12.19., pén. 17:15
white-tiger írta:
...
Ez ugyanolyan tévhit, mint hogy csak a vékony, szigetelés nélküli kábel az igazi.
...
Szerintem ilyet senki sem állított. Legfeljebb azt, hogy zenei jelet vivő kábeleknél (IC, digit IC, USB, stb.) a szigetelt huzalok körüli árnyékolás és a vastag külső köpeny az esetek döntő részében ront a hangzáson. Ez nem tévhit, hanem gyakorlati tapasztalat.
Elég lesz ebből a gumicsontból, rágták már éppen elegen - eleget... gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2392

Hozzászólás Szerző: cables »

white-tiger írta:
...
Ez ugyanolyan tévhit, mint hogy csak a vékony, szigetelés nélküli kábel az igazi.
...
Szerintem ilyet senki sem állított. Legfeljebb azt, hogy zenei jelet vivő kábeleknél (IC, digit IC, USB, stb.) a szigetelt huzalok körüli árnyékolás és a vastag külső köpeny az esetek döntő részében ront a hangzáson. Ez nem tévhit, hanem gyakorlati tapasztalat.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

white-tiger írta:
Rock60 írta:
2025.12.19., pén. 10:17
trane írta:
2025.12.18., csüt. 13:41

Az egy azonos gyártótól származó univerzális (ez esetben) kábelezést egyedül ott tartom igaznak, ahol egy gyártó teljes rendszert készít, mint pl. az Audio Note leborulok.gif . egyébként lehetetlen összelőni a készülékek elektromos és hangi (már ha lehet ilyet leírni) paramétereit az esetlegesen (azaz bármely gyártó által építettet egy másik gyártóéval) hozzájuk illesztettekéivel.
Revox állandóan hangsúlyozza a kábelrendszer egységesítésére való törekvés fontosságát.
Alapvetően az AN - ra gondol, és nem csak az AN - os láncban.
( Jó, itt-ott becsúszik egy kis Hitachi... :D )

Mikor erről írt, nem emlékszem, hogy sokan kapálóztak volna az egységesség ellen, sőt... ( Vissza lehet keresni.)
Vagy csak a csöves vagy tranzisztoros erősítő a jó/jobb, stb.
Csak nem volt kedvem hosszabban írkálni.
Ennyi.

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:
2025.12.19., pén. 10:17
trane írta:

Az egy azonos gyártótól származó univerzális (ez esetben) kábelezést egyedül ott tartom igaznak, ahol egy gyártó teljes rendszert készít, mint pl. az Audio Note leborulok.gif . egyébként lehetetlen összelőni a készülékek elektromos és hangi (már ha lehet ilyet leírni) paramétereit az esetlegesen (azaz bármely gyártó által építettet egy másik gyártóéval) hozzájuk illesztettekéivel.
Revox állandóan hangsúlyozza a kábelrendszer egységesítésére való törekvés fontosságát.

Mikor erről írt, nem emlékszem, hogy sokan kapálóztak volna az egységesség ellen, sőt... ( Vissza lehet keresni.)
Vagy csak a csöves vagy tranzisztoros erősítő a jó/jobb, stb.
Csak nem volt kedvem hosszabban írkálni.
Ennyi.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

trane írta:

Mikor erről írt, nem emlékszem, hogy sokan kapálóztak volna az egységesség ellen, sőt...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 706

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Jól veszem észre, hogy IEC c13 - c14 -es toldókábelt gyakorlatilag készen nem lehet kapni, vagyis igen, de nem a pár ezres kategóriára gondolok, hanem "hifis" -re :)
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2696

Hozzászólás Szerző: supravox »

tottyi írta:
2025.12.18., csüt. 16:20
supravox írta:
2025.12.18., csüt. 15:33
tottyi írta:
2025.12.18., csüt. 08:52
Hi, valakinek van olyan tapasztalata, hogy az egesz kabelezese egyseges de mas betapkabelt hasznal? Van-e kulonbseg ha ugyan az az egesz rendszer de a betapkabel mas? Vagy jo abbol is ami az egesz rendszerben van? Nincs lehetosegem kiprobalni mert nincs meg mindgetto kabel egyszerre.
Kerdezem azert mert most egy Valhalla betapkabelem van de az egesz rendszer meg az osszekotok is Wireworld Platinum kabelek.
"Öntsük a tésztavizet a pohárba"
Mit értesz azalatt,hogy betàpkábel?
En is ugy olvastam, hogy talan nem mindenki erti de lehet csak en ertettem felre. Ami az elosztoba megy. Ha jol ertelmeztem az itteni "audio szotarat" igy hivjak azt a tapkabelt.
Oxi.
Világos.
Hát az az egész rendszerre kihat.
Nincs okos ötletem.
Nálam az ösvény direkt be van kötve az elosztóba
Nincs ilyen tapasztalatom
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 916

Hozzászólás Szerző: tottyi »

supravox írta:
2025.12.18., csüt. 15:33
tottyi írta:
Hi, valakinek van olyan tapasztalata, hogy az egesz kabelezese egyseges de mas betapkabelt hasznal? Van-e kulonbseg ha ugyan az az egesz rendszer de a betapkabel mas? Vagy jo abbol is ami az egesz rendszerben van? Nincs lehetosegem kiprobalni mert nincs meg mindgetto kabel egyszerre.
Kerdezem azert mert most egy Valhalla betapkabelem van de az egesz rendszer meg az osszekotok is Wireworld Platinum kabelek.
En is ugy olvastam, hogy talan nem mindenki erti de lehet csak en ertettem felre. Ami az elosztoba megy. Ha jol ertelmeztem az itteni "audio szotarat" igy hivjak azt a tapkabelt.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tottyi írta:
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

trane írta:
tottyi írta:
az egy azonos gyártótól származó univerzális (ez esetben) kábelezést egyedül ott tartom igaznak, ahol egy gyártó teljes rendszert készít, mint pl. az Audio Note leborulok.gif . egyébként lehetetlen összelőni a készülékek elektromos és hangi (már ha lehet ilyet leírni) paramétereit az esetlegesen (azaz bármely gyártó által építettet egy másik gyártóéval) hozzájuk illesztettekéivel, főként pedig a hallgatók személyes preferenciáival :yingyang: > ergo univerzális kábel vagy készülék nincs :ohnoohnoohno: - legfeljebb a gyártó (és hűséges követői) szerint :kiss:

úgyhogy hallgass és párosíts a rendszered és a füleid szerint :music1:
Az biztos,hogy olyan rendszer nincs ahol AN a motyó és Urambocsá' VdH a kábelezés 31_1_21.gif

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2918

Hozzászólás Szerző: trane »

tottyi írta:
az egy azonos gyártótól származó univerzális (ez esetben) kábelezést egyedül ott tartom igaznak, ahol egy gyártó teljes rendszert készít, mint pl. az Audio Note leborulok.gif . egyébként lehetetlen összelőni a készülékek elektromos és hangi (már ha lehet ilyet leírni) paramétereit az esetlegesen (azaz bármely gyártó által építettet egy másik gyártóéval) hozzájuk illesztettekéivel, főként pedig a hallgatók személyes preferenciáival :yingyang: > ergo univerzális kábel vagy készülék nincs :ohnoohnoohno: - legfeljebb a gyártó (és hűséges követői) szerint :kiss:

úgyhogy hallgass és párosíts a rendszered és a füleid szerint :music1:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

tottyi írta:
Ha a rendszer szinergia szempontjából nézed, lehet realitása, de erre még így sem lehet érdemleges választ adni.
Csak a próba mutatná meg, hogy neked a te rendszeredben melyik és miért tetszik jobban.
És persze a kettő közötti különbség minőségi kategória sem mindegy.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 916

Hozzászólás Szerző: tottyi »

supravox írta:
2025.12.18., csüt. 12:26
tottyi írta:
Hogy érezd a törődést😁
Nálam pont nem volt jó az ATC-be a Platinum.
Viszont forrásba ebbe abba szenzaciós.
Én lehet ott próbálnék meg valami mást.
Az xlr platinumok meg sztem elképesztően jók.
Persze baromi drága is.
"Hogy érezd a törődést😁" Mar hianyzott. Te ugy szivedbol, szokimondoan kozlod a velemenyed. :D
Nalam Valhalla kabel utan a Platinum reszletezobb volt es eltuntek a melyek, helyette az is tobb arnyalatban tert vissza, igaz ott nem a legdragabb valhallak voltak (ATC tapkabel). Az xlr platinum meg uton van, arra igen kivancsi vagyok mert a dac - eloerosito kozott az van.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tottyi írta:
Hogy érezd a törődést😁
Nálam pont nem volt jó az ATC-be a Platinum.
Viszont forrásba ebbe abba szenzaciós.
Én lehet ott próbálnék meg valami mást.
Az xlr platinumok meg sztem elképesztően jók.
Persze baromi drága is.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”