Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
- hubee
- V.I.P.

- Értékelés: 161
Re: Pc alapú audio lejátszás
Lehet DietPi-vel teszek majd egy próbát. Elméletben működnie kellene az Audirvana-nak rajta
- hubee
- V.I.P.

- Értékelés: 161
A korábbi Audirvana Linux témát alaposabban körbejárva született meg pár leírás amivel az Ubuntu serveren szerintem jobb minőségben lehet zenét hallgatni.hubee írta: ↑2025.10.29., szer. 13:58Ha valaki más is tenne próbát Audirvana-val Raspberryn.. Összeraktam egy guide-ot amivel remélhetőleg más is boldogul (én Raspberry 5-ön használom)
Have fun :)
Audirvana Linux futtatása Raspberry 5-ön
Ubuntu Server + Audirvāna Core Player + Audirvana remote app as headless setup on a Raspberry Pi 5
...
A jelenleg 3 txt filet és bennük a scripteket erre találjátok (a 3. BÉTA! még) :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link
Ezt a kis leírást a doksikhoz, scriptekhez a fenti linken is megtaláljátok:
Nálam kb 1 hete fut ez a lenti setup egy RPI 5-ösön. Csak TIDAL-on hallgatok zenét, de én nem tapasztaltam komolyabb hibákat.
Ez nem jelenti viszont, hogy hibátlan. :) 800MHzes CPU-val lehet, hogy nagyobb felbontású zenék lejátszásakor vagy felskálázáskor hibákba, lassulásokba ütközhetsz. Próbáld meg 1000-1500 MHzre felemelni az órajelet (szerintem a leírásban könnyen megtalálható hol)
Nem titok, hogy a dokumentumok létrehozásához 2-féle AI segítségét vettem igénybe. De így is hetekbe tellett létrehozni, letesztelni...
Have fun! :)
-------------------------------------
Ha az alábbi lépéseket végigcsinálod létrehozol 4 fix aliast amikkel "vezérelheted" később a géped. Valamint válthatsz teljesítmény és zenelejátszásra optimalizált mód közt. (az Ubuntu végül zene módban indul alapértelmezetten)
1.zene: "Zenelejátszásra optimalizált mód" - A CPU powersave módba kerül, 800MHz-es órajelek lesznek. Minden Audirvana szál a 2-3 -as CPU magokra kerül a többi process a 0-1 -es magokon marad. Az Audirvana prioritása jelentősen meg lesz emelve. Kikapcsolja a bluetooth-ot és a wifit. Lefuttatja a lenti network_info.sh scriptet
2.work: "Teljesítmény" mód - A CPU órajelet visszaemeli ondemand-ra (~2000MHz magasságába), bekapcsolja a bluetooth-ot és a wifit, Audirvana prioritást alapállapotra állítja. Lefuttatja a lenti network_info.sh scriptet
3.status: network_info.sh script. Kiírja hogy WORK vagy ZENE módban van-e a gép, a Bluetooth állapotát, a hálózati kártyák IP címeit és ha van error rajtuk, a wifi részletes adatait (ha aktív), CPU hőmérsékletét, CPU órajelet, összes aktív folyamatok számát, összes telepített csomagok számát
4.audirvana: kiírja az Audirvana melyik CPU mago(ok)on fut épp és hány szálon
----
Ui. majd szeretnék kérni egy admint, hogy ellenőrizze így megoszthatom-e a txt-ket. Köszönöm!
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2160
Igen, ez teljesen jó megközelítés. Érdemes visszafelé haladva kizárni a készülékeket.hodyka írta: ↑2025.12.23., kedd 05:37Fülhallgató kimenten is csinálja a hibát, vagy másik erősítővel is ?Vasi84 írta: ↑2025.12.22., hétf. 22:12Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni,nem tudom,hogy a megfelelő topic-ba írok-e.
Adott egy sztereo lánc,aminek tagjai: PC (jRiver lejátszó) -> TEAC UD503 DAC USB-vel csatlakoztata,előfokként használva -> NAD C375 BEE erősítő végfokként használva. A hibajelenség pedig,hogy kb. fél óra használat után a sztereo balansz felborul,hol a bal,hol pedig a jobb csatorna halkul el 1-1 pillanatra. Van,hogy 1 számon belül 1-2 alkalommal csinálja,van,hogy gyakrabban. Volt olyan is,hogy az egyik csatornán már egyáltalán nem volt hang,és az idő előrehaladtával csak rosszabb lett. Win 11-re frissítés után tapasztaltam először a jelenséget,de visszatettem a Win 10-et és sajnos nem múlt el.
Próbáltam másik USB bemenetet,másik USB kábelt.
Van ötletetek,hol érdemes keresni a hibát?
Mert ha akkor is, akkor lehet a DAC a hunyó
Annyi a buktató benne, hogy a fejhallgató-erősítő sok esetben külön kimeneti fokozat, ezért nem feltétlenül jelentkezik majd a hiba.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Fülhallgató kimenten is csinálja a hibát, vagy másik erősítővel is ?Vasi84 írta: ↑2025.12.22., hétf. 22:12Sziasztok!
Adott egy sztereo lánc,aminek tagjai: PC (jRiver lejátszó) -> TEAC UD503 DAC USB-vel csatlakoztata,előfokként használva -> NAD C375 BEE erősítő végfokként használva. A hibajelenség pedig,hogy kb. fél óra használat után a sztereo balansz felborul,hol a bal,hol pedig a jobb csatorna halkul el 1-1 pillanatra. Van,hogy 1 számon belül 1-2 alkalommal csinálja,van,hogy gyakrabban. Volt olyan is,hogy az egyik csatornán már egyáltalán nem volt hang,és az idő előrehaladtával csak rosszabb lett. Win 11-re frissítés után tapasztaltam először a jelenséget,de visszatettem a Win 10-et és sajnos nem múlt el.
Mert ha akkor is, akkor lehet a DAC a hunyó
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
- Vasi84
- Nincs visszaút

- Értékelés: 18
Sziasztok!
- kasumi
- V.I.P.

- Értékelés: 461
Igen.fericske írta: ↑2025.12.19., pén. 22:13Szia,kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 19:59Btw, a win sound settings / device properties / other properties felugró ablakban tudok különféle teszt fájlokat lejátszani. A supported formats fülön lévő lehetőségek közül csak a 44.1 és a 48 kHz oké, a magasabbak pattognak.wittao írta: ↑2025.12.19., pén. 19:33
Ahogy LaValse is írta, egy bizonyosan 24/192 felbontású fájllal lenne érdemes kezdeni. Tidalnál nem lehet tudni a nagy felbontású .flac éppen MQA-e vagy sem.
Azon túlmenően bizonyos Amanero-val szerelt (AudioGD) DAC-oknál néhány felhasználónál tapasztaltunk 24/176.4 és 192 felbontásoknál lejátszási problémát. Mi a brand?
Az advanced fülön lévő default format résznél egy lenyíló listából lehet teszt hangokat lejátszani. Itt is az van, hogy csak a 16/24 44.1 és 48 kHz nem pattog.
Ez megvan rendben?
Újratervezés
Megerkezett az NAA tamogatas - elsokent egy Android alapu eszkozre - es ez meg egy ok az Eversolo streamerek mellett.
https://signalyst.com/eversolo-releases-naa-support/
https://signalyst.com/eversolo-releases-naa-support/
Letölthető az Audirvana jövőre megjelenő 3-as verziójának bétája, egyelőre Windows és Mac operációs rendszereken, a Linuxos még nem elérhető.
Mind létező előfizetéssel, mint a próba verzióval kipróbálható. érdemes a letöltés előtt ellenőrizni, a minimum operációs rendszer és gép elvárásokat.
https://community.audirvana.com/t/excit ... -app/45667
Mind létező előfizetéssel, mint a próba verzióval kipróbálható. érdemes a letöltés előtt ellenőrizni, a minimum operációs rendszer és gép elvárásokat.
https://community.audirvana.com/t/excit ... -app/45667
Szia,kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 19:59Copland CSA70. A bizonyosan 24/192 fájl lejátszását hogyan kellene eszközölnöm? Most szembesültem azzal, ha letöltök (bár nem is találtam) teszt fájlokat, azokat nem tudnám exclusive módban lejátszani, mert a tidal-on kívül nincs is más lejátszóm, csak a vlc meg a win-es dolgok. És az a gyanúm, ilyen esetben a win beállításai lennének a meghatározók, nem a zenei fájl. Mondjátok, ha nem így van.wittao írta: ↑2025.12.19., pén. 19:33Ahogy LaValse is írta, egy bizonyosan 24/192 felbontású fájllal lenne érdemes kezdeni. Tidalnál nem lehet tudni a nagy felbontású .flac éppen MQA-e vagy sem.kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 18:05
Időközben annyi történt, hogy az erősítő gyártó honlapjáról letöltött usb drivert frissítettem az amanero honlapján található, újabb verzióra. Ettől már nem fagy be az exclusive mód, de még mindig nem tökéletes. A gyártó szerint a 16-24 bites és 192kHz-es zenéket támogatja a dac. Kerestem a tidalon 24/192 minőségű felvételt, amit lejátszik összeomlás nélkül, de recseg, ropog. Szóval most itt tart a projekt.
Azon túlmenően bizonyos Amanero-val szerelt (AudioGD) DAC-oknál néhány felhasználónál tapasztaltunk 24/176.4 és 192 felbontásoknál lejátszási problémát. Mi a brand?
Btw, a win sound settings / device properties / other properties felugró ablakban tudok különféle teszt fájlokat lejátszani. A supported formats fülön lévő lehetőségek közül csak a 44.1 és a 48 kHz oké, a magasabbak pattognak.
Az advanced fülön lévő default format résznél egy lenyíló listából lehet teszt hangokat lejátszani. Itt is az van, hogy csak a 16/24 44.1 és 48 kHz nem pattog.
Ez megvan rendben?
"Note:When the driver is installed the PC will not describe the device as CSA70 but as Amanero Combo module.
To verify that the PC has recognised the driver:
1.Go to Settings / Control panel /
2.Click Hardware and Sound
3.Click”Manage Audio Devices”.
“Amanero Technologies USB Driver”appears as the default device.
If “Amanero Combomodule” does not appearas the default device, enable it. A check mark appears by the default selection.
4.To select the sample rate: Double click “AmaneroUSB Driver”
5.Under “Digital outputs properties” click “Advanced” and select the sample rate."
Sziasztok,
egyik kedves ugyfelunk a mai napon vette at a DAIDO PREMIUM audioPC-jet.
Annyi extra volt, hogy o kerte az elerheto opcios szuperkondenzatoros tapunkat is (220.000uF alaphoz + 180F), ami a Reference PC-nk alapfelszereltsegehez tartozik.
A gepben a sajat fejlesztesu USB-kartyank dolgozik (ASMedia chipsettel) es ETH-kartyank a bejovo halozati kapcsolatok kezelesere.
10MHz referencia orajelet tud fogadni, illetve kuldeni is 1 keszulek szamara.
Egy meglehetosen illusztris tarsasagba kerult, ahol ESOTERIC N01xd abszolut felso kategorias dac szamara biztositja a bitfolyamot (ROON + Atlantis Surface). Utana PASS erositok, Odeon hangsugarzok, Entreq kabelezessel).
Nehany kep a geprol:
egyik kedves ugyfelunk a mai napon vette at a DAIDO PREMIUM audioPC-jet.
Annyi extra volt, hogy o kerte az elerheto opcios szuperkondenzatoros tapunkat is (220.000uF alaphoz + 180F), ami a Reference PC-nk alapfelszereltsegehez tartozik.
A gepben a sajat fejlesztesu USB-kartyank dolgozik (ASMedia chipsettel) es ETH-kartyank a bejovo halozati kapcsolatok kezelesere.
10MHz referencia orajelet tud fogadni, illetve kuldeni is 1 keszulek szamara.
Egy meglehetosen illusztris tarsasagba kerult, ahol ESOTERIC N01xd abszolut felso kategorias dac szamara biztositja a bitfolyamot (ROON + Atlantis Surface). Utana PASS erositok, Odeon hangsugarzok, Entreq kabelezessel).
Nehany kep a geprol:
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- kasumi
- V.I.P.

Copland CSA70. A bizonyosan 24/192 fájl lejátszását hogyan kellene eszközölnöm? Most szembesültem azzal, ha letöltök (bár nem is találtam) teszt fájlokat, azokat nem tudnám exclusive módban lejátszani, mert a tidal-on kívül nincs is más lejátszóm, csak a vlc meg a win-es dolgok. És az a gyanúm, ilyen esetben a win beállításai lennének a meghatározók, nem a zenei fájl. Mondjátok, ha nem így van.wittao írta: ↑2025.12.19., pén. 19:33Ahogy LaValse is írta, egy bizonyosan 24/192 felbontású fájllal lenne érdemes kezdeni. Tidalnál nem lehet tudni a nagy felbontású .flac éppen MQA-e vagy sem.kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 18:05Időközben annyi történt, hogy az erősítő gyártó honlapjáról letöltött usb drivert frissítettem az amanero honlapján található, újabb verzióra. Ettől már nem fagy be az exclusive mód, de még mindig nem tökéletes. A gyártó szerint a 16-24 bites és 192kHz-es zenéket támogatja a dac. Kerestem a tidalon 24/192 minőségű felvételt, amit lejátszik összeomlás nélkül, de recseg, ropog. Szóval most itt tart a projekt.
Btw, a win sound settings / device properties / other properties felugró ablakban tudok különféle teszt fájlokat lejátszani. A supported formats fülön lévő lehetőségek közül csak a 44.1 és a 48 kHz oké, a magasabbak pattognak.
Újratervezés
Ahogy LaValse is írta, egy bizonyosan 24/192 felbontású fájllal lenne érdemes kezdeni. Tidalnál nem lehet tudni a nagy felbontású .flac éppen MQA-e vagy sem.kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 18:05Időközben annyi történt, hogy az erősítő gyártó honlapjáról letöltött usb drivert frissítettem az amanero honlapján található, újabb verzióra. Ettől már nem fagy be az exclusive mód, de még mindig nem tökéletes. A gyártó szerint a 16-24 bites és 192kHz-es zenéket támogatja a dac. Kerestem a tidalon 24/192 minőségű felvételt, amit lejátszik összeomlás nélkül, de recseg, ropog. Szóval most itt tart a projekt.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
A driver frissítés nagyon bölcs elhatározás volt, próbálj meg helyi HiRes fájlt lejátszani valamivel, azzal vajon mit kezd.kasumi írta: ↑2025.12.19., pén. 18:05Időközben annyi történt, hogy az erősítő gyártó honlapjáról letöltött usb drivert frissítettem az amanero honlapján található, újabb verzióra. Ettől már nem fagy be az exclusive mód, de még mindig nem tökéletes. A gyártó szerint a 16-24 bites és 192kHz-es zenéket támogatja a dac. Kerestem a tidalon 24/192 minőségű felvételt, amit lejátszik összeomlás nélkül, de recseg, ropog. Szóval most itt tart a projekt.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
-
blackfriar
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 41
Szó sem volt arról, hogy te ugattál volna le (de másra sem utaltam), tehát személyeskedésről nem lehet beszélni.Voyager írta: ↑2025.12.19., pén. 17:56Szerintem engedd el, hogy ki mit gondol rólad és a személyeskedés helyett maradjunk a technikánál. Ha neked működik a zene-PC Windows alapokon, az a lényeg. A téma eleve soktényezős (OS, DAC, driverek, szoftverek, beállítások, zaj/latencia), simán lehet, hogy több megoldás is működik párhuzamosan. Én szívesen meghallgatok más elképzelést, ha konkrétumokkal jön.blackfriar írta: ↑2025.12.19., pén. 16:57Milyen érdekes, amikor én pontosan ugyanezt írtam, akkor le voltam ugatva.
Mindegy.
Ezért vagyok már úgy, hogy ha egy vita során mindenki hülyének néz, akkor biztos lehetek abban, hogy nekem van igazam.
Na ezt nem sokan fogják érteni, de ezen sem csodálkozom.
Egyre kevésbé akaródzik ebbe a fórumba beírni.
Amúgy a linkelt képnél tudnék cifrábbat is mutatni.
És csak annyit tennék még hozzá, hogy a saját láncomban rengeteg mindent meghallgattam, és nem állítom, hogy nem találtam jobban tetsző „digitális futóművet”, de végül mindig a józan ész győzött: a beruházás maradjon ésszerű anyagi keretek között.
Csak ismételni tudom magam. További jó szórakozást mindenkinek !
- kasumi
- V.I.P.

Időközben annyi történt, hogy az erősítő gyártó honlapjáról letöltött usb drivert frissítettem az amanero honlapján található, újabb verzióra. Ettől már nem fagy be az exclusive mód, de még mindig nem tökéletes. A gyártó szerint a 16-24 bites és 192kHz-es zenéket támogatja a dac. Kerestem a tidalon 24/192 minőségű felvételt, amit lejátszik összeomlás nélkül, de recseg, ropog. Szóval most itt tart a projekt.
Újratervezés
- Voyager
- V.I.P.

Szerintem engedd el, hogy ki mit gondol rólad és a személyeskedés helyett maradjunk a technikánál. Ha neked működik a zene-PC Windows alapokon, az a lényeg. A téma eleve soktényezős (OS, DAC, driverek, szoftverek, beállítások, zaj/latencia), simán lehet, hogy több megoldás is működik párhuzamosan. Én szívesen meghallgatok más elképzelést, ha konkrétumokkal jön.blackfriar írta: ↑2025.12.19., pén. 16:57Milyen érdekes, amikor én pontosan ugyanezt írtam, akkor le voltam ugatva.
Mindegy.
Ezért vagyok már úgy, hogy ha egy vita során mindenki hülyének néz, akkor biztos lehetek abban, hogy nekem van igazam.
És csak annyit tennék még hozzá, hogy a saját láncomban rengeteg mindent meghallgattam, és nem állítom, hogy nem találtam jobban tetsző "digitális futóművet", de végül mindig a józan ész győzött: a beruházás maradjon ésszerű anyagi keretek között.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
-
blackfriar
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 41
Milyen érdekes, amikor én pontosan ugyanezt írtam, akkor le voltam ugatva.
Mindegy.
- kasumi
- V.I.P.

Igen. Ez az erősítő beépített dac-ja, amelynek az usb bemenetét hasznàlom.
Újratervezés
A cmb38464.sys az Amanero WDM illesztője, ezen bukik meg az oprendszer. Ezek szerint ilyen USB bemenetű DAC-od van?
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Ha valaki nem olvasta volna és érdekli, ajánlom a foobar-os bejegyzésemet a témában:
viewtopic.php?p=2983990#p2983990
viewtopic.php?p=2983990#p2983990
- Voyager
- V.I.P.

Windows alapon is lehet nagyon jó zene-PC-t építeni, de ez időt, türelmet és némi informatikai ismeretet igényel. A zene-PC-ket nem érdemes másra használni, csak lejátszásra, különben nem jön ki az előnye.
A csatolt képen az a szint látszik, amit érdemes megcélozni egy Windows alapú zene-PC-n: minimális CPU-terhelés, alacsony órajel, kevés futó folyamat.
Ez tudatos finomhangolás eredménye, és őszintén szólva több itteni srác segítsége is benne van, akik tényleg értik, mi történik a motorháztető alatt.
A csatolt képen az a szint látszik, amit érdemes megcélozni egy Windows alapú zene-PC-n: minimális CPU-terhelés, alacsony órajel, kevés futó folyamat.
Ez tudatos finomhangolás eredménye, és őszintén szólva több itteni srác segítsége is benne van, akik tényleg értik, mi történik a motorháztető alatt.
- Voyager
- V.I.P.

Akkor egy dolgot már legalább megtudtunk. Azt, hogy ez a gép jelen állapotában nem alkalmas bit-perfect lejátszásra Exclusive módban.
A kék halál vagy pattogás tipikusan instabil USB/DAC driverre, rossz DPC latencyre (Wi-Fi, BT, VGA), hibás energiagazdálkodásra vagy bufferkezelési problémára utal. Webes lejátszásnál ez nem jön elő, mert a rendszer keverője elfedi a hibát.
Ha ez nem dedikált zene-PC, akkor engedd el az egészet, és élvezd a zenét úgy, ahogy most szól.
- kasumi
- V.I.P.

Ha a dac-ot hallgatnám ebben a módban, a win kék halàllal behal; ha a laptop saját hangszóróját, akkor meg recseg, pattog.kasumi írta: ↑2025.12.18., csüt. 21:05Köszi!Voyager írta: ↑2025.12.18., csüt. 20:56Nem kell semmit állítani a Windows hangbeállításokban.
A Tidal asztali alkalmazásban kapcsold be az Exclusive Mode-ot, így a Tidal bit-perfect jelet küld a DAC-nak, és az eredeti formátumban (FLAC vagy HiRes FLAC) szólal meg a zene.
https://support.tidal.com/hc/en-us/arti ... usive-Mode
Eddig webes felületen használtam... de majd kipróbálom az asztalit.
Újratervezés
- kasumi
- V.I.P.

Köszi!Voyager írta: ↑2025.12.18., csüt. 20:56Nem kell semmit állítani a Windows hangbeállításokban.
A Tidal asztali alkalmazásban kapcsold be az Exclusive Mode-ot, így a Tidal bit-perfect jelet küld a DAC-nak, és az eredeti formátumban (FLAC vagy HiRes FLAC) szólal meg a zene.
Eddig webes felületen használtam... de majd kipróbálom az asztalit.
Újratervezés
- Voyager
- V.I.P.

Nem kell semmit állítani a Windows hangbeállításokban.kasumi írta: ↑2025.12.18., csüt. 19:12Üdv.!
Ha laptop-ot összekötöm a dac-kal és az eszköz beállításaiban az alapértelmezett formátumot 24 bit / 192000 Hz-re állítom, viszont a Tidalnál látom, hogy a quality csak "high" (16 bit, 44.1 kHz) és mindeközben a dac jelzi, hogy magas formátumú jelet kap (a jelzőfény CD minőségű formátum beállításnál nem, 24/192-nél viszont világít), akkor az azt jelenti, hogy a laptop felskálázza a tidal CD minőségű jelét és azt küldi ki a dac felé, amit az alapbeállításnál megadtam? Ha így van, jó ez nekem? :-)