https://hometheaterhifi.com/30th-annive ... dayOxuECLw
Szerző
Bruno Putzeys

Jajj nekem, ebbü mi lesz more? Type I

Ha egy egyenletes átvitelű hangfal megalkotását könnyű dolognak tekintünk (nem az), akkor egy fejhallgató már keményebb dió. A testünk, fejünk, fülünk miatt bizonyos frekvenciákat más hangerővel érzékelünk, legyen az természetes hang, vagy egy hangfal. Ha a fülünkben van a hangforrás, akkor ez a hatás szinte megszűnik, de ekkor ami elméletileg egyenletes átvitelű, azt már nem egyenletesnek halljuk. Példa kedvéért: a testünk 1-10kHz között kiemel 5-10dB-t. Élő zenei koncerten, beszélgetés közben, a lineáris hangfal esetén is. Ha a fülünkben is lineáris a hangforrás, akkor ezt ellenkezőleg, 5-10dB csökkenésként éljük meg.wasiliy888 írta: ↑2025.12.10., szer. 13:09
Kösz, meg fogom nézni. Értem, hogy más, mert rajta van az ember fején, fülén. De akkor is a MrCollector által betett méréseknél 2,5kHz-ig mondjuk, hogy "jó", vagy ha úgy tetszik lineárishoz közeli az átvitel, utána iszonyú gatya. Ezt kompenzálja, hogy közel van a fülemhez?

Elolvastam. Ha jól értem, a fülünk pont úgy emeli ki ezt a tartományt, ami a képeken látható, hogy a Focal görbéje pontosan annak a negatívja. Így gondolom, lineárisnak halljuk az átvitelét, azaz ilyennek kell lennie minden fejhallgatónál.fererencz írta: ↑2025.12.10., szer. 12:47Nem éppen fejhallgatószakértői válasz:wasiliy888 írta: ↑2025.12.10., szer. 11:17
Viszont én azt szeretném kérdezni, hogy az normális, hogy egy ilyen drága, premium kategóriájú fejhallgató átvitele a magastartományban ennyire gyalázatos, vagy ez a mérőszoftver, esetleg a mérőeszköz hibája?
Nincs tapasztalatom fejhallgatókkal, szóval tényleg kíváncsi vagyok.
Mást várunk el egy szobai hangsugárzótól, mint egy olyan eszköztől, ami ott van a fülönkben/fülönkön:
https://usound.com/how-headphones-should-sound/
Focal Elegia mérve:
https://www.rtings.com/headphones/reviews/focal/elegia
Ugyanitt össze is tudod hasonlítani olcsóbbakkal, drágábbakkal. Bár a grafikon nem zene, nem is irodalmi alkotás, vagy mi.![]()

Kösz, meg fogom nézni. Értem, hogy más, mert rajta van az ember fején, fülén. De akkor is a MrCollector által betett méréseknél 2,5kHz-ig mondjuk, hogy "jó", vagy ha úgy tetszik lineárishoz közeli az átvitel, utána iszonyú gatya. Ezt kompenzálja, hogy közel van a fülemhez?fererencz írta: ↑2025.12.10., szer. 12:47Nem éppen fejhallgatószakértői válasz:wasiliy888 írta: ↑2025.12.10., szer. 11:17
Viszont én azt szeretném kérdezni, hogy az normális, hogy egy ilyen drága, premium kategóriájú fejhallgató átvitele a magastartományban ennyire gyalázatos, vagy ez a mérőszoftver, esetleg a mérőeszköz hibája?
Mást várunk el egy szobai hangsugárzótól, mint egy olyan eszköztől, ami ott van a fülönkben/fülönkön:
https://usound.com/how-headphones-should-sound/
Focal Elegia mérve:
https://www.rtings.com/headphones/reviews/focal/elegia
Ugyanitt össze is tudod hasonlítani olcsóbbakkal, drágábbakkal. Bár a grafikon nem zene, nem is irodalmi alkotás, vagy mi.![]()

Nem éppen fejhallgatószakértői válasz:wasiliy888 írta: ↑2025.12.10., szer. 11:17

Ez egy nagyon olcsó eszköz. Van hozzá egy egyedi kompenzációs fájl, azzal mért így. Ha azt nem töltöttem be, a beszakadásból pukli lett. Egyébként elég soknál jelentkeznek ilyenek. De ez hallgatásnál nem tűnik fel.wasiliy888 írta: ↑2025.12.10., szer. 11:17Nagyon érdekes, amit írsz, nehéz lenne letagadni a kábelcsere hatását.

Nagyon érdekes, amit írsz, nehéz lenne letagadni a kábelcsere hatását.MrCollector írta: ↑2025.12.10., szer. 10:30Azt írják sok helyen, hogy mérhetetlen a kábelek közti különbség, tehát amit hallunk az csak az agyunk műve.
Elképzelhető, hogy ez esetenként tényleg így van.
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót". Erre a hallgatóság általában bólogat, közben pedig azt gondolja, hát persze nézz csak hülyének. És itt jön a csavar. Az éppen nálam lévő MiniDSP EARS "fejmikrofonnal" lemértem az Elegia-t. Először a gyári kábellel addig igazgattam, hogy a legjobb frekvenciamenetet mutassa. Ugyanis, ha már egy kicsit rosszul áll a fejhallgató a mikrofonon, a mélyek az elsők amik drasztikusan lecsökkenhetnek a mérésnél. Tehát miután lemértem a gyári kábellel, a fejhallgató elmozdítása nélkül, ha el is mozdult az csak a mérés hátrányára válhatott, kicseréltem a kábelt a sajátra és azzal is lemértem. Úgy érzem nem kell magyaráznom, az alábbi két pár ábrán szemmel látható a különbség. A mély tartományban kb.+3-4dB a saját kábelnél. Aki ezt nem hallja, már bocsánat, de süket (és nem siket). Tehát sikerült megmérnem a mérhetetlent. Magyarul van illetve lehet különbség a kábelek között, akár hallja ezt valaki, akár nem.
A mérést egy másik alkalommal is elvégeztem, a mikrofon szoftver más beállításaival. Az eredmény ugyan az volt.
Az 1. és a 3. az eredeti, a 2. és a 4. a saját kábel mérési ábrája.
elegia.jpg
elegia+vivace.jpg
elegia_factory_cable.jpg
elegia_vivace_cable.jpg

És mi van akkor, ha valakinek a háztartási keksz helyett jobban ízlik a Mese keksz, és ezért képes is többet fizetni?
A hasonlataiddal élve,...te tényleg valamilyen beteg lehetsz.diagnet írta: ↑2025.12.07., vas. 00:19Épp ellenkezőleg. Az ószeres bácsi mutatta meg a figyelmes kívülállóknak, hogy miről is szól valójában a kábeles mizéria.
A hifi szanatórium egyik tősgyökeres lakójaként kiismerve a többiek gyermeteg vágyait és rejtett frusztrációit, saját maga által kotyvasztott elixírt kezdett el becsempészni a hivatalos orvoslátogatók által támogatott márkás számlás kedélyjavítók mellé. Aztán mikor elterjedt, hogy a háztartási kekszel töltött kapszulák is ugyanazt a dopamin/szerotonin szint emelkedést okozzák mint az ezüstoldatot tartalmazó vényköteles példányok, egy újabb kellemetlen tünet lépett fel: a kognitív disszonancia.
A kezeltek igazságtalannak érzik, bántja az egójuk és "szenvednek" miatta, hogy a nyugdíjuk többszöröse megy el rendszeresen márkás pirulákra miközben mások a drága hatóanyagok nélkül is gyógyulnak. Az ellátók meg kapják a kellemetlen kérdéseket, hogy az ószeres cuccának teljes más az állaga de sokak szerint mégis hozza ugyanazt a hatást, hogy lehet?... Vagy tán félre lettek diagnosztizálva és nem is szorulnak kezelésre? Akkor most ki is a sarlatán?
Hűséges előfizetőink a következő teleregény epizódból azt is megtudhatják milyen tömeges merénylet készül főhősünk ellen. Tartsanak velünk a jövő héten is!
GNon_-_XgAAeJWT.jpg
Épp ellenkezőleg. Az ószeres bácsi mutatta meg a figyelmes kívülállóknak, hogy miről is szól valójában a kábeles mizéria.

Az orto, mint mértékegység bevezetése logikus és indokolt lenne. Eredeti definíciója szerintem teljesen rendben volt, miszerint 1 orto különbség az, amit a sarki rendőr is meghall. Az MP3 tömörítés pont nem ilyen, mert azt a legtöbb ember egyáltalán nem detektálja, de még az itteni csapat nagy része is megbukna egy ilyen vakteszten, tehát az ortot ehhez nem kötném. Mint minden mértékegységnek, ennek is akkor van értelme, ha túlnyomó része objektív. Mert ha egy bizonyos mértéket valaki 1, más meg 100 ortónak tekint, akkor pont ott vagyunk, ahol a part szakad.
Igen, az ilyen kritikákból általában személyes sértettség szokott generálódni, amiből rögtön jön egy publikus, vagy privát személyeskedő riposzt. Hogy most éppen Te tulajdonlod és üzemelteted a fórumot, attól még nem minden miattad és tőled történik itt. Lehetne, de nehezen tudsz tenni a káros folyamatok ellen, széttekert fórumszabályzat ide, pedellusi hozzáállás oda. A fórum kereskedelmi értéke egzakt adat, amit mérhető számokkal is alá lehet támasztani. Pl. hogy hányan jelentkeznek egy fórumtalálkozóra, meg hogy egy üzleti bejelentésre hányan reagálnak itt és más felületeken.
Nincs objektivitási kísérlet. Ezt írtam a bevezetőben itt:chord_ írta: ↑2025.12.06., szomb. 21:02Na, visszakanyarodva KF 'orto' felvetéséhez, értem én az indíttatást, de nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy objektíve működjön.
Elég csak a fentieket olvasni... pl. a csupasz kábel ekkora pszichikai nyomás mellett egyszerűen képtelen lenne valamiféle közmegegyezés-szerű minősülésre, sem ide, sem oda.
És vannak nagy legendák, ahol meg a noblesse oblige torzítaná az orto skálát.
Meg hamar oda jutnánk, hogy x rendszerében az y kábel szerinte 2 orto javulást hozott, de ez ugyanúgy csekély információ lenne z-nek, aki egy teljesen más rendszerrel / zenékkel nyomul.
Darvas 'orto'-ja egy metrológiailag kb. hiteles rendszer skálázása volt, etalonnal, eljárásrenddel, egy adott koordináta-rendszerben. Most nincs ilyen rendszer.
Meg ez az mp3 vs. losless dolog, én már hallottam nagyon-nagyon becsapós dolgokat. Ha te vagy a rendszergazda, és te mutatod a két fájlt, az tuti, hogy másképp hallod, és ott lesz az 1 orto. A hallgató, hogy mindebből mit észlel, az igen komplikált dolog.
De érteni vélem az objektivizálási kísérlet értelmét.
"Az “új Orto” nem akar valamiféle objektív mérőszám lenni, csupán egy a szubjektivitást némileg keretek közé szorító jelzőrendszer. "

Természetesen lehet egyet is érteni, pont úgy mint nem.chord_ írta: ↑2025.12.06., szomb. 20:59Én pl. egyetértek vele.Vinkler írta: ↑2025.12.06., szomb. 20:38Köszönjük László az ismételten megtisztelő “támogatásodat”.Luxor Audio írta: ↑2025.12.06., szomb. 16:24
A Rudi bácsiról folytatott személyeskedő perlekedésbe nem szeretnék bekapcsolódni, tőle függetlenül írom a továbbiakat.
Nem hiszem, hogy létezik olyan magyar vállalkozó, aki az AVX fórumon reklám céljából, vagy üzleti szándékból lenne jelen. Még az amúgy sem nagy hazai piacon belül is nagyon kicsi már ez a közösség, akik itt beszélgetnek. Ráadásul sok éve"ismerjük" egymást, marketing szöveggel itt bárkit is meggyőzni... Irreális elképzelés. A csendes olvasókról persze nem sokat tudunk, ők bizonyára többen vannak, de nem hiszem (illetve nem akarom hinni), hogy az éveken át ismételgetett mantra bárkire is hat. Vagy ha mégis, akkor nem pozitív irányba.
Szerencsére vannak akik másként gondolják. Kívánok neked további sikereket.
Ha lehet persze.:)
Én pl. egyetértek vele.Vinkler írta: ↑2025.12.06., szomb. 20:38Köszönjük László az ismételten megtisztelő “támogatásodat”.Luxor Audio írta: ↑2025.12.06., szomb. 16:24A Rudi bácsiról folytatott személyeskedő perlekedésbe nem szeretnék bekapcsolódni, tőle függetlenül írom a továbbiakat.
Nem hiszem, hogy létezik olyan magyar vállalkozó, aki az AVX fórumon reklám céljából, vagy üzleti szándékból lenne jelen. Még az amúgy sem nagy hazai piacon belül is nagyon kicsi már ez a közösség, akik itt beszélgetnek. Ráadásul sok éve"ismerjük" egymást, marketing szöveggel itt bárkit is meggyőzni... Irreális elképzelés. A csendes olvasókról persze nem sokat tudunk, ők bizonyára többen vannak, de nem hiszem (illetve nem akarom hinni), hogy az éveken át ismételgetett mantra bárkire is hat. Vagy ha mégis, akkor nem pozitív irányba.
Szerencsére vannak akik másként gondolják. Kívánok neked további sikereket.

Köszönjük László az ismételten megtisztelő “támogatásodat”.Luxor Audio írta: ↑2025.12.06., szomb. 16:24A Rudi bácsiról folytatott személyeskedő perlekedésbe nem szeretnék bekapcsolódni, tőle függetlenül írom a továbbiakat.

Abból, hogy "De ez a magánvéleményem." milyen szövegértelmezési gondolatmerenettel hoztad ki azt, mit leírtál, különös tekintettel arra, hogy "kívánatos tagja leszek az AVX-nek"?

A te "üzleti" érdekeidnek megfelelően, természetesen.