Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati szűrők

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5306

Re: Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Volt már olyan, hogy nem lett hatásos a dc blokkoló, de akkor jött a No2. megoldás...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3628

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

csaba203 írta:
2026.01.09., pén. 14:47
Üdv Fórumozók!
Én is egy trafóbúgással kapcsolatos dologban kérnék segítséget, ha esetleg valaki találkozott ilyennel. Nemrég költöztünk egy kertvárosi övezetbe családi házba. Előtte bent a belvárosban társasházban laktunk. Ott nem tapasztaltam a következő dolgot. Szóval azokban a készülékekben amiben toroid trafó van a nap bizonyos szakaszában adhoc jelleggel olyan trafóbúgást tapasztalok ami nem egy állandó enyhe búgás hanem olyan hullámzó jellegű. Tehát felerősödik illetve elhalkul olyan 5-10 mp közötti intervallummal.
Ez van amikor egész nap nem jelentkezik, de van amikor már a hajnali órákban is. 🤔 Hozzáteszem hogy az utcában mi vagyunk az utolsó leágazás. Természetesen a jó régi békebeli légvezetékek vannak semmi földkábel. 🫣 Mi okozhatja illetve milyen eszközzel tudnám ezt a problémát orvosolni?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
Pontosan ezek a DC okozta jelenségek a toroid trafók többségével, sajnos. It ebben a topicban is leírtuk már sokszor ezt a jelenséget, az ajánlott diódás DC blokkoló megoldást is. Ezekkel lehet csökkenteni, vagy ha nem túl nagy ez DC hatás, akkor teljesen el is nyomható a DC. Ami valójában soha nem egy DC komponens, de effektív módon azzal modellezhető.

A forrásai, mert nem egy, hanem az adott utcai hálózat majd minden kapcsitápos fogyasztója képes vissza-kifele termelni ezt feszültség jelalak torzulást.
Ebben van egy rossz hírem is számodra. Ha te körzet KÖF/KIF trafóhoz képest távol vagy, utca végén, akkor hozzád nagyobb szinten jelenhet meg ez a DC hatás, mint a trafó közvetlen közelében fogyasztókra. De, ott közelben sem garantált a DC nélküli hálózat. Hozzám képest az utcai trafó kb 150m kábel távolságban van, trafótól házamig én vagyok az 5.családi ház leágazás, és van nálam is időszakosan, változó intenzitású DC hatás toroidon.

huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 2862

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

greenbio írta:
2026.01.07., szer. 18:15
Újabb eredmények:
Egy cimborámat áthívtam, neki is Rega RB-300 van de Incognito review kit-tel, azzal is búgott a phono.
Van egy tartalék gyári Rega RB300 hangkarom, teljesen gyári, semmi átalakítás. Ezzel is búg, de másképpen és halkabban. És ami érdekes: ha itt a jobb csatorna + csatlakozóját fogom meg, akkor erősödik a búgás. Sőt, ha megfogom a kar menetes alsó festetlen részét az egyik kezemmel, a másik kezemmel pedig a jobb csatorna + ágát érintem, akkor UGYANAZ a búgás, mint a lemezjátszómon lévő Michel Engineering RB-300 karral. Teljesen ugyanaz... gondolkodik.gif
Nos, a helyzet sajnos rosszabb mint elkeserítő. Arról van szó ugyanis, hogy mára a földelés kérdése egyszerűen kaotikussá vált. Vannak házak, ahol ugyan földelt(nek látszik) a hálózati aljzat, de nem az, vagy nem szabványosan az. Aztán vannak földelt készülékek, meg kettős szigetelésű készülékek, meg készülékek ahol a jelföld és a testföld sem szabványos, aztán ott van, hogy ha a hálózat nem földelt de a készülék ezt mindenképpen megkívánná (ilyen a Heed például), aztán.... Szóval a dolog egy merő káosz.
A Rega RB300 például egy olyan kar, ahol a testföld rá van kötve a jelföld jobb csatornájára (nincs külön kivezetett föld kábel), de ez nem önmagában gond, hanem a fogadó készülék földelésével (vagy földeletlenségével) együtt lehet probléma.
Aztán például, hogy hol alakulnak ki földhurkok, megint lutri. Mert amikor sok földelt készülék van összekötve, akkor a földhurok szinte biztos.
Én például egy Edwards kar földelésével szenvedek már egy ideje, és katasztrófa a dolog, mert ha a földhurkot sikerül megszüntetni, akkor sztatikus kisüléseket produkál. És fordítva.
Szóval a helyzet az, hogy egy ilyen probléma jelentkezésekor csak a helyszínen, kísérletezve lehet megoldani a dolgot, már ha meg lehet.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5306

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez lehetséges, dc komponensnek hívják és lehet szűrni, ha van hely a készülékben, akkor ott, vagy egy külön dobozban. Többfélét is lehet kapni, általában meglehetősen túlárazottak, és nem mindig megfelelő teljesítményűek. Én is készítettem már egy csomó ilyen szűrőt, de más is tud, több működő kapcsolás publikus a neten.

csaba203
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: csaba203 »

Üdv Fórumozók!
Én is egy trafóbúgással kapcsolatos dologban kérnék segítséget, ha esetleg valaki találkozott ilyennel. Nemrég költöztünk egy kertvárosi övezetbe családi házba. Előtte bent a belvárosban társasházban laktunk. Ott nem tapasztaltam a következő dolgot. Szóval azokban a készülékekben amiben toroid trafó van a nap bizonyos szakaszában adhoc jelleggel olyan trafóbúgást tapasztalok ami nem egy állandó enyhe búgás hanem olyan hullámzó jellegű. Tehát felerősödik illetve elhalkul olyan 5-10 mp közötti intervallummal.
Ez van amikor egész nap nem jelentkezik, de van amikor már a hajnali órákban is. 🤔 Hozzáteszem hogy az utcában mi vagyunk az utolsó leágazás. Természetesen a jó régi békebeli légvezetékek vannak semmi földkábel. 🫣 Mi okozhatja illetve milyen eszközzel tudnám ezt a problémát orvosolni?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Újabb eredmények:
Egy cimborámat áthívtam, neki is Rega RB-300 van de Incognito review kit-tel, azzal is búgott a phono.
Van egy tartalék gyári Rega RB300 hangkarom, teljesen gyári, semmi átalakítás. Ezzel is búg, de másképpen és halkabban. És ami érdekes: ha itt a jobb csatorna + csatlakozóját fogom meg, akkor erősödik a búgás. Sőt, ha megfogom a kar menetes alsó festetlen részét az egyik kezemmel, a másik kezemmel pedig a jobb csatorna + ágát érintem, akkor UGYANAZ a búgás, mint a lemezjátszómon lévő Michel Engineering RB-300 karral. Teljesen ugyanaz... gondolkodik.gif

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

MOT64 írta:
2026.01.06., kedd 15:45
greenbio írta:
2026.01.06., kedd 12:12
Újabb eredmény: a harmadik fázist is kipróbáltam és az is búg. Ergo teljesen mindegy, melyik fázisról megy a sztereó rendszer.
Viszont arra lettem figyelmes, ha a hangkar különböző részeit megfogom (akár festett vagy festetlen fém részeket), akkor változik a búgás. A legerősebb a búgás, ha a hangszedő jobb csatorna + csatlakozóját érintem meg. Érdekes módon a bal csatorna + pontja nem változtat a búgás módján/mértékén.
Ha a hangkar vagy a fémrészek érintésére változik a búgás az nagy valószínűséggel kábelezési hiba. Magyarul, sz@rul van megcsinálva a hangkar kábelezése és valószínűleg a búgásnak semmi köze a hálózaton lévő zavarjelhez. Nálam is járt már olyan lemezjátszó, hogy néztem: Ki a ..... követte le ezt? Minden, mindennel összekötve, földelve, még a csigaház is. Búgott is rendesen. Aztán minden vezeték leforraszt, eredeti elképzelés elfelejt, szisztematikusan minden kábel vissza a megfelelő helyére. Az eredmény: teljes csend.
Próbáld valaki hozzáértővel átnézetni és kijavíttatni! A mindent (is) leföldelünk elv nem jó irány. :rolleyes:
Gyári Michell Engineering RB-300 a kar, de van egy másik gyári hangkarom is, kipróbálom azzal is, köszi a tippet!

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 136

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

greenbio írta:
Újabb eredmény: a harmadik fázist is kipróbáltam és az is búg. Ergo teljesen mindegy, melyik fázisról megy a sztereó rendszer.
Viszont arra lettem figyelmes, ha a hangkar különböző részeit megfogom (akár festett vagy festetlen fém részeket), akkor változik a búgás. A legerősebb a búgás, ha a hangszedő jobb csatorna + csatlakozóját érintem meg. Érdekes módon a bal csatorna + pontja nem változtat a búgás módján/mértékén.
Ha a hangkar vagy a fémrészek érintésére változik a búgás az nagy valószínűséggel kábelezési hiba. Magyarul, sz@rul van megcsinálva a hangkar kábelezése és valószínűleg a búgásnak semmi köze a hálózaton lévő zavarjelhez. Nálam is járt már olyan lemezjátszó, hogy néztem: Ki a ..... követte le ezt? Minden, mindennel összekötve, földelve, még a csigaház is. Búgott is rendesen. Aztán minden vezeték leforraszt, eredeti elképzelés elfelejt, szisztematikusan minden kábel vissza a megfelelő helyére. Az eredmény: teljes csend.
Próbáld valaki hozzáértővel átnézetni és kijavíttatni! A mindent (is) leföldelünk elv nem jó irány. :rolleyes:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
Ez azt mutatja valószínűnek, hogy a phono erősítő bemenete és a pickup között van a zaj és brumm képződés. Azt nem írtad, az erősítő nyitott vagy rövidzár bemenettel okoz-e zajt.
A baj forrása lehet vagy maga a pickup, de még inkább a karkábel. Az a hangkar tövében lehet még kritikus, mert ott kell neki könnyen, ellenállás nélkül sokat hajladozni.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

Friss eredmény: most ránéztem és már búg. Ezzel a rendszeres 15:30-as indulás megdőlt. Az aljzatban 238 VAC-t mérek, ahol a phono van.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

GTomi írta:
2026.01.04., vas. 12:07
greenbio írta:
2026.01.04., vas. 10:51
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van. Nincs napelemem (ergo nincs inverter), nincs hőszivattyú sem. Van egy Heed Quasar phono fokozatom a gyári Q-PSU táppal. Ez a phono fokozatom búg, és csak az, semelyik más forrás a sztereó rendszerben. Ami különösen érdekes, hogy kb 15:30-tól elkezd búgni a phono (mindkét csatorna). 15:30 előtt teljesen csendben van, minden normális.
(.....)

Minden ötletet szívesen fogadok.
Ötletelés: ha a jelenség percre pontos, a szolgáltató is lát(hat)ja a terhelési görbéken, lehet tud segíteni ebben, vagy éppen ő kapcsol be vmi rendszert.

Környéken: ipari telephely gépe, műhely kompresszora, hőszivattyú, napelemes rendszer invertere (még ha neked nincs is) ? Vagy vki elkezdi mindig ugyanakkor tölteni az autóját időzítetten.

(ezek nem feltétlenül az én gondolataim csak :) )
Nem látok jó pár házon belül villanyautót, s ha lenne is szinte kizártnak tartom, hogy január elején minden nap 15:30 körül rakja fel valaki töltőre akár időzítetten is.
1-2 ipari üzem van 1-2km-re de azok most zárva vannak (hétvége+újévi szünet).
Jó pár házon (sőt utcán) belül nincs hőszivattyú sem.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

istvan01 írta:
2026.01.04., vas. 12:28
greenbio írta:
Sziasztok!
Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van.
Teszt ötletek:
1/ kapcsolj ki minden más otthoni fogyasztót, hűtőket is tesztre, ezzel kiderülne, külső vagy belső a zavar forrása
2/ próbáld ki a harmadik fázist is
3/ Tesztre szerezni egy másik típusú tápegységet, ami feszültség és csatlakozóban alkalmas. Ezzel talán elválik, tápegység a zajra érzékeny
4/ zavar kezdete 15:30 az minden nap, vagy csak munkanap. Az sem mindegy, meddig tart, este, éjszaka
5/ van-e közelben 100-200m-es körzetedben újtelepítésű akkumulátoros napelem rendszer, mert az tud még a napelem inverternél nagyobb zajt csapni a hálózatra kifele is. Persze ezt épületen kívülről nehéz megállapítani. Az sem 100%, hogy ezek a napelemes rendszerek időprogram szerint váltanak át aksi üzemre, de nem kizárt.
6/ még egy. A búgás pickuppal vagy anélkül is van? phono erősítő bemenet rövidzárral is?
Szia!

1: ezt meg fogom tenni
2: ezt is
3: Másik tápegység próba megvolt nálam, azzal is búg (de Husztinál volt az én Q-PSU-m, azzal tesztelte Zsolt, hibát nem tudott megállapítani)
4: a 15:30 körüli indulás tegnapelőtt derült ki, ma is figyelni fogom, illetve a következő napokban is. Tegnap este 22:00-kor még jelen volt a zavar
5: a szomszéd házon van napelem, 2-3 éves lehet azt hiszem. Hogy akkumulátoros-e, azt nem tudom.
6: ezt még nem teszteltem, majd jelentkezem

köszi a tippeket!

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

hodyka írta:
2026.01.04., vas. 12:39
greenbio írta:
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok.
A RIAA korrektoron van földelés ?

Ha van vedd le próbára, ha nincs regyél rá, próba

Milyen tipusú táp van hozzá ?

Fotókat tudnál felrakn ia RIAA-ról is ?
Egy Heed Quasar phono Heed Q-PSU táppal ahogyan írtam is. A hangkar (Rega RB-300) földelő vezetéke a Quasar gyári földelési pontjára van csatlakoztatva.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: hodyka »

greenbio írta:
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok.
A RIAA korrektoron van földelés ?

Ha van vedd le próbára, ha nincs regyél rá, próba

Milyen tipusú táp van hozzá ?

Fotókat tudnál felrakn ia RIAA-ról is ?
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
Sziasztok!
Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van.
Teszt ötletek:
1/ kapcsolj ki minden más otthoni fogyasztót, hűtőket is tesztre, ezzel kiderülne, külső vagy belső a zavar forrása
2/ próbáld ki a harmadik fázist is
3/ Tesztre szerezni egy másik típusú tápegységet, ami feszültség és csatlakozóban alkalmas. Ezzel talán elválik, tápegység a zajra érzékeny
4/ zavar kezdete 15:30 az minden nap, vagy csak munkanap. Az sem mindegy, meddig tart, este, éjszaka
5/ van-e közelben 100-200m-es körzetedben újtelepítésű akkumulátoros napelem rendszer, mert az tud még a napelem inverternél nagyobb zajt csapni a hálózatra kifele is. Persze ezt épületen kívülről nehéz megállapítani. Az sem 100%, hogy ezek a napelemes rendszerek időprogram szerint váltanak át aksi üzemre, de nem kizárt.
6/ még egy. A búgás pickuppal vagy anélkül is van? phono erősítő bemenet rövidzárral is?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2026.01.04., vas. 12:41-kor.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 706

Hozzászólás Szerző: GTomi »

greenbio írta:
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van. Nincs napelemem (ergo nincs inverter), nincs hőszivattyú sem. Van egy Heed Quasar phono fokozatom a gyári Q-PSU táppal. Ez a phono fokozatom búg, és csak az, semelyik más forrás a sztereó rendszerben. Ami különösen érdekes, hogy kb 15:30-tól elkezd búgni a phono (mindkét csatorna). 15:30 előtt teljesen csendben van, minden normális.
(.....)

Minden ötletet szívesen fogadok.
Ötletelés: ha a jelenség percre pontos, a szolgáltató is lát(hat)ja a terhelési görbéken, lehet tud segíteni ebben, vagy éppen ő kapcsol be vmi rendszert.

Környéken: ipari telephely gépe, műhely kompresszora, hőszivattyú, napelemes rendszer invertere (még ha neked nincs is) ? Vagy vki elkezdi mindig ugyanakkor tölteni az autóját időzítetten.

(ezek nem feltétlenül az én gondolataim csak :) )
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van. Nincs napelemem (ergo nincs inverter), nincs hőszivattyú sem. Van egy Heed Quasar phono fokozatom a gyári Q-PSU táppal. Ez a phono fokozatom búg, és csak az, semelyik más forrás a sztereó rendszerben. Ami különösen érdekes, hogy kb 15:30-tól elkezd búgni a phono (mindkét csatorna). 15:30 előtt teljesen csendben van, minden normális. Ma reggel is megnéztem, minden oké.
Mivel egy "zajos" fázisra gyanakodtam, ezért átkötöttem egy másik fázisra, de az eredmény ugyanaz: 15:30-tól búgás. A harmadik fázist még nem próbáltam, de szinte biztos vagyok benne, hogy azzal is ugyanaz lesz a végeredmény.
A phono-t már elvittem Huszti Zsolthoz a táppal együtt, hogy nézze át, napokig nála volt, mindent rendben talált. Kölcsönadtam egy ismerősömnek is, ott is minden oké volt. Szóval a phono+táp nagy valószínűséggel nem hibás.
Kipróbáltam a phono-t a házimoziban is, ott is ugyanaz a búgás, szóval a gond valószínűleg nem a sztereó rendszerben van, és a nem is phono-ban, így a ház villamos táplálására gyanakszom. Ennek kissé ellentmond, hogy semmi olyan fogyasztóm nincs, ami minden nap 15:30-kor kapcsolna be... Gyanakodtam a hűtőre, de nem. Gyanakodtam a villanybojlrerre (ez HFK-n kapcsolt fázisról megy), de nem. Gyanakodtam a gázkazánra, de ott sincs összefüggés. Klímát nem használok télen fűtésre, így az is kizárható. Szóval nem tudom összefüggésbe hozni a nálam található fogyasztókkal. És itt tanácstalan vagyok, kifogytam az ötletekből. Valaki járt már hasonlóan? Minden ötletet szívesen fogadok.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.12.03., szer. 14:23
istvan01 írta:
2025.11.15., szomb. 12:03
gabo01 írta:
2025.11.15., szomb. 10:21
P
Még egy dolgot megfigyeltem amikor a párom hajat szárít a fürdöszobában sokkal hangosabb a trafó búgás is a hagszórókból jövő zúgás mellett! :rolleyes:
Valszeg küzd...

Agyalni kezdtem egy DC blokkoló beszerzésén, de most elbizonytalanodtam, főleg a szintén "hajszárítós probléma" miatt.
El is felejtettem: időközben lett egy "alap" Audiolab DC zavarszűrő az erősítő elé próbaképpen. A leírása szerint egyéb más zavarokat is szűr.

Úgy látszik van hatása, az eddig brummot 10-nek veszem, akkor kb. 2-3 lett, szinte közel kell hajoljak a hfalhoz, hogy meghallja, de azért ott van.
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 443

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Tegnap pont 1 hónap után visszakerült hozzám a Lexicon RX7. Szerencsére az erősítőnek semmi baja de a búgás megszűnt! :D
Zoliéknak sajnos nem volt kapcsolási rajza hozzá annak ellenére, hogy évekig Ők voltak a márkaszervíz ezért szét kellett szedniük az erősítőt mert náluk nem produkálta a hibát. Visszafejtették a kapcsolást és kiderült, hogy a gyártó úgy kötötte be az rca csatlakozókat, hogy a földhurok eredetű zajokat kiküszöbölje cserébe érzékenyebb a más eredetű zavarokra. A technikai részletekhez nekem lövésem sincs Zoli leegyszerűsítve azt mondta, hogy autohifinél alkalmazott kapcsolástechnikát csináltak az rca csatikon.

Tehát a megoldást nálam az xlr bemenetek használata jelenti. Vettem 7db xlr/rca átalalkítót mert a Denon avr-en nincs xlr kimenet és néma csend az eredmény!
Gondoltam megosztom a sztorit hátha valakinek hasznos lehet egyszer ha hasonló problémája akadna! Nekem is egyszerűbb lett volna kipróbálni mint ezt a nehéz dögöt elcipelni Üllőre meg vissza feleslegesen! :smile51:
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.12.03., szer. 14:23
istvan01 írta:
gabo01 írta:
P
Még egy dolgot megfigyeltem amikor a párom hajat szárít a fürdöszobában sokkal hangosabb a trafó búgás is a hagszórókból jövő zúgás mellett! :rolleyes:
iktatott zavarszűrő nem hozott változást, az azt jelzi, bőven 10kHz alatti a zavarjel, ami eljut a hangszóróig is.

De, mivel a hajszárító is megnövelte a trafó mechanikai búgását (ami hangszóróban nem szokott búgást okozni), az azt jelenti, hogy a hajszárító tetemes módon megemelte annak a fázisnak a DC szintjét. A DC probléma kezelésére nem az előbb említett LC szűrő alkalmas, hanem a 4diódás diódás DC blokkoló. Vannak olyan esetek, amikor a 4 dióda is kevés, 2x4dióda, dupla DC blokkoló kellhet sorban egymás után, hogy ne búgjon a toroid trafó. EI lemezelt trafók DC-re nem szoktak búgni, ha igen, akkor az nagyon silány.

De van még egy zavar keletkezési mód, mégpedig az áramhurok. Bizony az nem csupán a 230V-os hálózat védővezetőjén tud zajt, brumit bevinni a hangszóróba. Arra sem a DC blokkoló, sem az LC szűrő nincs hatással. Azonban az is képes zajt fogadni pl a hajszárító irányából. Gtomi fórumtárs is áramhurokkal küzd, vagy küzdött.
Valszeg küzd...

Agyalni kezdtem egy DC blokkoló beszerzésén, de most elbizonytalanodtam, főleg a szintén "hajszárítós probléma" miatt.
Én meg elvittem 11.21.-én Krahling Zolihoz a végfokot hátha meg tudja gyógyítani! A DC eredetű trafó búgásra azt mondta, hogy biztosan nem tudja megszüntetni de a többi problémát hátha megoldja. Szerinte csak DC blokkoló tudja megoldani de azok véleménye szerint a hangra nincsenek jó hatással. sad.gif
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
gabo01 írta:
P
iktatott zavarszűrő nem hozott változást, az azt jelzi, bőven 10kHz alatti a zavarjel, ami eljut a hangszóróig is.

De, mivel a hajszárító is megnövelte a trafó mechanikai búgását (ami hangszóróban nem szokott búgást okozni), az azt jelenti, hogy a hajszárító tetemes módon megemelte annak a fázisnak a DC szintjét. A DC probléma kezelésére nem az előbb említett LC szűrő alkalmas, hanem a 4diódás diódás DC blokkoló. Vannak olyan esetek, amikor a 4 dióda is kevés, 2x4dióda, dupla DC blokkoló kellhet sorban egymás után, hogy ne búgjon a toroid trafó. EI lemezelt trafók DC-re nem szoktak búgni, ha igen, akkor az nagyon silány.

De van még egy zavar keletkezési mód, mégpedig az áramhurok. Bizony az nem csupán a 230V-os hálózat védővezetőjén tud zajt, brumit bevinni a hangszóróba. Arra sem a DC blokkoló, sem az LC szűrő nincs hatással. Azonban az is képes zajt fogadni pl a hajszárító irányából. Gtomi fórumtárs is áramhurokkal küzd, vagy küzdött.
Valszeg küzd...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Folytatom mégis sajnos.

Kaptam fórumtárstól (edzoba) "földhurok leválasztó izolátor"-t, de valami más lesz az ok (?)...

Tegnap a búgás kezdődött megint, elkezdtem lekapcsolni a dolgokat, aztán jutott eszembe, hogy a fiam hajat szárít éppen, és tényleg, kértem, kapcsolja ki/be és a búgás megszűnt a lekapcsolásával, majd kezdődött a szárító bekapcsolással, bár volt olyan mikor nem.

Viszont ez a búgás volt máskor is, mikor nem ment a szárító.

Újfent tanácstalan vagyok, és ahogy korábban írtam, a Rega Brio rendszerbe kerülésével kezdődött, ha nem is állandó jelleggel.

Korábban máshova írtam, hogy pl. ha a fiam pc-je csak alvó üzemmódban van és a szomszédos szobában az állólámpát bekapcsolom a pc-je bekapcsol. Nem mindig de elég gyakran reagál rá.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

nemtomm írta:
2025.11.17., hétf. 20:30
gabo01 írta:
2025.11.17., hétf. 19:58
nemtomm írta:
2025.11.17., hétf. 19:45

Anno volt nálam egy Lexicon végfok kipróbálásra és az is pattogott és nagy volt az alap zaj sajna visszavittem és el kellett vinni szaki kihoz aki megjavította…..saját tapasztalat sad.gif
Mondjuk egy idősebb darab volt…. leborulok.gif
Köszi az infót!
Annyira ez sem fiatal mert ha jól tudom 2006-ban jelent meg tehát akár 19 éves is lehet!
Arról van esetleg infód, hogy ki javította meg?
Amennyiben jól emlékszem a Soneraudio Üllőn , csak elég sokat kell várni míg sorra kerülsz…. :tutiok:
Sejtettem, hogy Krahling Zoli javította meg! ;)
Holnap rácsörgök és megkérdezem mikor tudná megnézni! Mindig sokat kellett rá várni remélem megoldja belátható időn belül!

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 973

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

gabo01 írta:
2025.11.17., hétf. 19:58
nemtomm írta:
2025.11.17., hétf. 19:45
wasiliy888 írta:
2025.11.17., hétf. 19:14
jaj.gif

Ez nem túl jó. Akkor viszont egy olyan szakember tudna segíteni neked, aki átnézi a lexicon végfokot, hátha azzal van a baj. Vagy veszel hét db olcsó, gagyi, tyúkbél árnyékolatlan rca kábelt valahol, és teszel úgy egy próbát, hogy minden klotz kábelt arra kicseréled. Ha véletlenül úgy nem búg, akkor kezdhetsz gondolkodni mi legyen helyettük. Ezzel nem buksz sok pénzt, csak időt.
Anno volt nálam egy Lexicon végfok kipróbálásra és az is pattogott és nagy volt az alap zaj sajna visszavittem és el kellett vinni szaki kihoz aki megjavította…..saját tapasztalat sad.gif
Mondjuk egy idősebb darab volt…. leborulok.gif
Köszi az infót!
Annyira ez sem fiatal mert ha jól tudom 2006-ban jelent meg tehát akár 19 éves is lehet!
Arról van esetleg infód, hogy ki javította meg?
Amennyiben jól emlékszem a Soneraudio Üllőn , csak elég sokat kell várni míg sorra kerülsz…. :tutiok:
"Az igazi barát szemből támad."

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”