Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 443

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

BoRRoNeo írta:
2025.11.13., csüt. 17:55

Köszönöm a véleményed, de csak jó lenne megnézni. Főleg, hogy engem sok olyan dolog zavar, ami mást nem és persze fordítva. De ez inkább csak elméleti eszmefuttatás volt arról, hogy a JVC milyen rosszul kezeli a hazai piacot és ez hány embert rettenthet el a vásárlástól.
Anno a Stream Audio forgalmazta, meg volt is nekik a demo részben, most az Audio Mekka is forgalmazza. Azt nem tudom hogy valamelyikkel vetítenek is az üzletben, vagy csak megrendelésre hoznak.

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 203
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Vhiktor »

Ha ugyanazzal a lezer beallitassal hasznalod sdr es hdr eseteben es megfeleloen van klaibralva az sdr akkor tokeletes lesz a hdr is ugyanabban a képmodban. Atvalt ugyanazon kepmod hdr slotjaba ahol akitvalodnak a dedikalt hdr beallitasok.
A nativ kontraszt aranya meg kb egyfroma az ls12000-el.

Ha meg minden keppen masik kepmod kell, mert mondjuk mas lezer beallitassal van hasznalva akkor erre tokeletes a memoria funkcio, pillanat alatt be lehet tolteni, jo ez kicsit kenyelmetlen, de nem veszes, egyebkent ls12000-nél is ez a helyzet.

A hdr kezelese viszont sokkal sokkal jobb mint az ls12000-nek.
ISF minősített Professzionális kalibrálás (projektor, TV, monitor)
A világ legjobb műszereivel! 10 év tapasztalat!
  • Klein K10A
  • Jeti specbos 2501 HiRes 2 nm
  • Bit perfect minta generátor(YUV,RGB,10bit)
  • madVR integrátor

tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas
youtube.com/@tokeleteskep

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 195

Hozzászólás Szerző: cisco »

az Epson QB1000 szerintem egy igen jól sikerült darab. Sokkal jobban bejött mint az ls12000. A kontraszt kevesebb, de a nagyobb fényerővel azért sokat tud kompenzálni.

számomra egy érthetetlen dolog van, hogy nincs külön színprofil beállíthatóság sdr és hdr képmódhoz, amit a leggányabb tv is simán tud. nekem ez az egy tulajdonsága az amiatt nem venném meg, mert nem fogom tartalmanként kapcsolgatni még ezt is.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 314

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

Vhiktor írta:
2025.11.14., pén. 12:16
Mire vagy kiváncsi?
Próbálom megfejteni az írásban megfejthetetlent. :) Hogy egy 315 cm széles 0,75-ös AT vásznon elegendő-e az NZ500 fényereje. Annyit tudok, hogy most egy Epson 9400 (viszonylag kevés lámpaórával) mid lamp módban SDR-ben elég. Nem világcsodája, de elég.

Helyileg Herceghalom.

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Mire vagy kiváncsi?
Jelenleg azon az áron a legjobb gép szerintem, remek on off kontraszt, remek feketeszint, gyárilag nagyon jó HDR tone mapping, fényerő is van.
A filtert valószinűleg sokan nem fogják használni nem sok vizet zavar, viszont a fénysűrűséget elveszi rendesen. Nagy vászonra nem használnám filterrel.
Merrefelé laksz? Lehet tudok demot intézni
  • Klein K10A
  • madVR integrátor

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Vhiktor írta:
2025.11.13., csüt. 17:09
Az nz700-at jol ismerem.
Tudsz írni pár sort az NZ700-ról? Pár dolgot olvastam, az egyik, hogy színszűrős szemben az NZ500-zal. Színszűrő nélkül alacsonyabb a DCI-P3 lefedettsége, szűrővel pedig alacsonyabb a fényereje, mint az NZ500-nak (nyilván nagyobb DCI-P3 lefedettség mellett).

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

-KP- írta:
2025.11.13., csüt. 22:14
Na várj, ezt nem értem. Most akkor mégse költözöl el?
Az amúgy is csak jövőre lett volna, de jelenleg az akkor 550 ezer eurós lakások már inkább a 800 ezret súrolják, így a fene se tudja. A vetítő vásárlás nem jövő heti program, csak kicsit beleástam magam a lehetőségekbe.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1699

Hozzászólás Szerző: -KP- »

BoRRoNeo írta:
2025.11.13., csüt. 22:10
-KP- írta:
2025.11.13., csüt. 21:45
Hangáteresztésben gondolkodsz vagy sem?
Igen.

viewtopic.php?p=2940180#p2940180
Na várj, ezt nem értem. Most akkor mégse költözöl el?

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

-KP- írta:
2025.11.13., csüt. 21:45
Igen.

viewtopic.php?p=2940180#p2940180

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1699

Hozzászólás Szerző: -KP- »

BoRRoNeo írta:
2025.11.13., csüt. 19:36
Vhiktor írta:
2025.11.13., csüt. 18:03
Azért az már nagy vászon, 500-at nem biztos hogy ajanlanek ekkora vaszonra.
Nem becsülném le azt a 300 ANSI Lument, ami a többlet, de azt az 1.3 milliót sem, ami a felára. (Tudom, nem csak ennyi a különbség.)

Ezért is kellene a teszt.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Vhiktor írta:
2025.11.13., csüt. 18:03
Nem becsülném le azt a 300 ANSI Lument, ami a többlet, de azt az 1.3 milliót sem, ami a felára. (Tudom, nem csak ennyi a különbség.)

Ezért is kellene a teszt.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

BoRRoNeo írta:
2025.11.13., csüt. 17:55
Vhiktor írta:
Szamomra nem lenne kerdes, egyertelmuen nz500. Ha nem akarsz hatalmas kepet.
Az nz700-at jol ismerem.
315 cm széles 21:9. Szóval azért nagy, de nem hatalmas.

Köszönöm a véleményed, de csak jó lenne megnézni. Főleg, hogy engem sok olyan dolog zavar, ami mást nem és persze fordítva. De ez inkább csak elméleti eszmefuttatás volt arról, hogy a JVC milyen rosszul kezeli a hazai piacot és ez hány embert rettenthet el a vásárlástól.
JVC = Stabil DLA panel, nem degradálódik 5000 üzemóra után is koppra megegyezink az on/off kontraszt és a fekete mindig fekete marad nem mint lila Sony és Epson társainal. Piacvezető fekete szint(ON/off contraszt). Üveg Optika. Gamma drift az van de ez a 3 fényút elkoszolódásából adódik.

Magyar kereset nagyvonalakban néha eléri a JVC belépő szintjét. Ezért nem elterjedt. Nagyátlagnak marad a Sony és az Epson.

DLP 4K meg csak a felsőbb osztály számára karnyújtás. Havi fizetésből élők számára csak álom.

Utóbbi években Epson 1500-3000:1 On/Off kontrasztján jót szoktam nevetni átlagos objektívvel, rezegtetett "4K" tudásával cserébe nem kell lámpát cserélni lézer mivoltából. Persze 3-6 milláért :D Ezt 3chip DLP ből 1,5 milláért bőségesen felül lehet teljesíteni és mindenben jobb! Bár a lámpákat cserélgetni kell.

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Egyetértek a megnézéssel és az utolsó mondatoddal is.
  • Klein K10A
  • madVR integrátor

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Vhiktor írta:
Az nz700-at jol ismerem.
315 cm széles 21:9. Szóval azért nagy, de nem hatalmas.

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

BoRRoNeo írta:
2025.11.13., csüt. 17:03
Kobak írta:
2025.11.06., csüt. 16:19
Ebből nagyjából arra jutottam, hogy újonnan 3 gép ami szóba jöhet, teljesen hasonló áron (kb. 4000 Euro). Epson Eh-LS12000; Sony VPL-XW5000ES vagy JVC DLA-NZ500 (ez még drágább, így kevésbé opciós).
Erre még reagálnék egy gondolattal. Nagyon jó a kérdés, én magam is hasonlóakat teszek fel, nekem a QB1000, XV5000/5100, NZ500 a kérdés. Az Epson könnyű kérdés, ezer helyen meg lehetett nézni, az elődöket meg főleg, sőt nekem is Epsonom van. Tudom mire számíthatok, hiszen a chipkészlet azonos, ha nem is tudja megnézni az ember a QB1000-et, az elődök ismeretében és a tesztek alapján elég pontosan körvonalazódik a végeredmény. A Sony ugyanez. Ezer helyen meg lehet nézni, sok embernek van, sokéves technika kicsit reszelve. És ott a fekete ló a JVC. A világon egy elég ismert, elterjedt, kedvelt márka, de gyakorlatilag megtekinthetetlen. Mikor a DC demózott vele, nagyon sok kört kellett futni mire sikerült szerezni egyet. Mivel Sony-ja, Epsonja sok embernek van, sok forgalmazója is van itt, ezért azokat bátran merik ajánlani, főleg, mert a JVC-t vagy senki nem látta vagy semmilyen tapasztalata nincs vele.

A dinamikus HDR tone mapping mindhárom sajátja (még ha nem is egyformák), ezért az egyéb szempontok jöhetnek szóba. Nekem az Epson nagyon "homályos", viszont amúgy fogyasztható és nagy fényereje van. A Sony-val nekem több bajom is van, bár összességében ott is jó az eredmény. Az is "homályos" és ezt egy belső szoftveres élesítéssel próbálják ellensúlyozni, ami kikapcsolhatatlan és ez jó pár képi anomáliát okoz. Nem zavaró, engem zavar. És ott a JVC. Két nagy alapvélemény van, az egyik a nagyon magas kontraszt, a másik az alacsony(abb) fényerő. De mivel nem láttam, ezért fogalmam sincs azokról a képi jellemzőkről, ami a másik kettőben zavar. Az alacsony fényerő sem egyértelmű, hiszen amúgy 10-20%-kal magasabb, mint a mostani Epsonom, tehát akár még el is tudnám fogadni az alacsonyabb HDR lument, ha emellé jobb képi jellemzők társulnak. De ezt a tesztekből nem fogom tudni kiolvasni.

Szóval vagy megyek a csordával (itt most abszolút jó értelemben), hiszen egy kiszámítható végeredményt kapok, vagy bevállalom az ismeretlent és vagy örülök vagy nagyon szomorú vagyok. Persze ha megvenném, akkor már vélemény is volna, sőt mások is meg tudnák nézni és esetleg elindulhatna az a harmadik vonal, ami jelenleg nem létezik itthon (vagy legalábbis itt).
Az nz700-at jol ismerem.
  • Klein K10A
  • madVR integrátor

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kobak írta:
2025.11.06., csüt. 16:19
Ebből nagyjából arra jutottam, hogy újonnan 3 gép ami szóba jöhet, teljesen hasonló áron (kb. 4000 Euro). Epson Eh-LS12000; Sony VPL-XW5000ES vagy JVC DLA-NZ500 (ez még drágább, így kevésbé opciós).
Erre még reagálnék egy gondolattal. Nagyon jó a kérdés, én magam is hasonlóakat teszek fel, nekem a QB1000, XV5000/5100, NZ500 a kérdés. Az Epson könnyű kérdés, ezer helyen meg lehetett nézni, az elődöket meg főleg, sőt nekem is Epsonom van. Tudom mire számíthatok, hiszen a chipkészlet azonos, ha nem is tudja megnézni az ember a QB1000-et, az elődök ismeretében és a tesztek alapján elég pontosan körvonalazódik a végeredmény. A Sony ugyanez. Ezer helyen meg lehet nézni, sok embernek van, sokéves technika kicsit reszelve. És ott a fekete ló a JVC. A világon egy elég ismert, elterjedt, kedvelt márka, de gyakorlatilag megtekinthetetlen. Mikor a DC demózott vele, nagyon sok kört kellett futni mire sikerült szerezni egyet. Mivel Sony-ja, Epsonja sok embernek van, sok forgalmazója is van itt, ezért azokat bátran merik ajánlani, főleg, mert a JVC-t vagy senki nem látta vagy semmilyen tapasztalata nincs vele.

A dinamikus HDR tone mapping mindhárom sajátja (még ha nem is egyformák), ezért az egyéb szempontok jöhetnek szóba. Nekem az Epson nagyon "homályos", viszont amúgy fogyasztható és nagy fényereje van. A Sony-val nekem több bajom is van, bár összességében ott is jó az eredmény. Az is "homályos" és ezt egy belső szoftveres élesítéssel próbálják ellensúlyozni, ami kikapcsolhatatlan és ez jó pár képi anomáliát okoz. Nem zavaró, engem zavar. És ott a JVC. Két nagy alapvélemény van, az egyik a nagyon magas kontraszt, a másik az alacsony(abb) fényerő. De mivel nem láttam, ezért fogalmam sincs azokról a képi jellemzőkről, ami a másik kettőben zavar. Az alacsony fényerő sem egyértelmű, hiszen amúgy 10-20%-kal magasabb, mint a mostani Epsonom, tehát akár még el is tudnám fogadni az alacsonyabb HDR lument, ha emellé jobb képi jellemzők társulnak. De ezt a tesztekből nem fogom tudni kiolvasni.

Szóval vagy megyek a csordával (itt most abszolút jó értelemben), hiszen egy kiszámítható végeredményt kapok, vagy bevállalom az ismeretlent és vagy örülök vagy nagyon szomorú vagyok. Persze ha megvenném, akkor már vélemény is volna, sőt mások is meg tudnák nézni és esetleg elindulhatna az a harmadik vonal, ami jelenleg nem létezik itthon (vagy legalábbis itt).

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

BoRRoNeo írta:
2025.11.11., kedd 21:50
TSanyi írta:
2025.11.11., kedd 21:32
Akkor tömegében hova gyártja a Texas Instruments a 16:10-es chipeket? Prezentációs célra? Vagy ez egy olyan arány amibe belefér a prezi, meg a házimozi arányok is, és mindenki kitakarja ami neki nem fontos?

Gondolom itt is elsősorban költségoptimalizálás a fő szempont.

Ez egy 6 éves projektor egy akkor újnak számító DMD-vel. Az egy kérdés, hogy miért gyártanak ilyet és az is egy kérdés, hogy egy gyártó miért pont ezt választja. Hogy miért gyártják azt nem tudom, de a Barco-nak egyértelműen kellett egy 2560 széles DMD a Cinemascope-hoz. Nem ismerem a TI kínálatát, lehet hogy ez volt az egyetlen nagyobb méretű, ekkora szélességű chip jó árban és a Barco ezért választotta ezt.
Olyan chip nem letezik ami 0,9”. Olyan igen ami 0,97” es 2560x1600 pixellel rendelkezik. Ez hasznalja a Barco is. Az h digitalisan a damper fele forditja a nem kivant tukroket (igy lesz 1080 figgoleges keppont)es meg kap egy rahuzhato fem sapkat a dmd-is az egy dolog. Attol az a dmd meg 2560x1600-as nem pedig 1080.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

TSanyi írta:
2025.11.11., kedd 21:32
Akkor tömegében hova gyártja a Texas Instruments a 16:10-es chipeket? Prezentációs célra? Vagy ez egy olyan arány amibe belefér a prezi, meg a házimozi arányok is, és mindenki kitakarja ami neki nem fontos?

Ez egy 6 éves projektor egy akkor újnak számító DMD-vel. Az egy kérdés, hogy miért gyártanak ilyet és az is egy kérdés, hogy egy gyártó miért pont ezt választja. Hogy miért gyártják azt nem tudom, de a Barco-nak egyértelműen kellett egy 2560 széles DMD a Cinemascope-hoz. Nem ismerem a TI kínálatát, lehet hogy ez volt az egyetlen nagyobb méretű, ekkora szélességű chip jó árban és a Barco ezért választotta ezt.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

BoRRoNeo írta:
2025.11.11., kedd 16:47
TSanyi írta:
2025.11.11., kedd 12:37

Minden projektornak megvan a natív felbontása, ami nem feltétlenül egyezik meg a DMD chip teljes felbontásával. Ezzel szerintem semmi baj nincs. Ha a Balder natív 2560x1600-as lenne az semmivel nem lenne kompatibilis, sem a videoformátumokkal, sem a lejátszókkal. Plusz jóval drágább is lenne, hiszen nagyobb méretű DMD-hez kellene tervezni mindent.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

TSanyi írta:
2025.11.11., kedd 12:37
Vagy elég lenne ha kikapcsolható volna a rezegtetés, és MadVR-el átkonvertáltatni a chip teljes felbontására.
Nem mindegy, hogy mekkora a DMD hasznos mérete, hiszen ahhoz van tervezve a projektor. Az nem megy, hogy megépítik 1920x1080-ra ami x*y mm, majd bekapcsolják a teljes panelt, ami 2560x1600 pixel és x*v mm. Nem beszélve az elektronikáról. Most FullHD vagy WQXGA? Hova skálázzon?

Minden projektornak megvan a natív felbontása, ami nem feltétlenül egyezik meg a DMD chip teljes felbontásával. Ezzel szerintem semmi baj nincs. Ha a Balder natív 2560x1600-as lenne az semmivel nem lenne kompatibilis, sem a videoformátumokkal, sem a lejátszókkal. Plusz jóval drágább is lenne, hiszen nagyobb méretű DMD-hez kellene tervezni mindent.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Vagy elég lenne ha kikapcsolható volna a rezegtetés, és MadVR-el átkonvertáltatni a chip teljes felbontására.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ijk írta:
2025.11.11., kedd 08:51
Inkább tettek volna natív 1080-as DMD-t akkor a 16:9-es verzióba.
Ez egy jó kompakt DMD, mindkét verzióhoz passzol, így mindkét gép azonos specifikációval tud rendelkezni.

Nekem is megvolna a saját elképzelésem milyen projektort kellene gyártani, de nem találkozik gyártói tervekkel. :)

Ijk
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: Ijk »

BoRRoNeo írta:
2025.11.10., hétf. 23:36
Még egyszer mondom én úgy tudom, hogy a Balder esetében a Barco a 0,9 es TI DMD-t használja ami natív 2560x1600 felbontású 1.6:1 képarányú. Ebből szoftveresen tiltanak tükröket, hogy a 16:9-es készülék esetében 1920x1080 marad, a cinemascope esetében 2560x1080. Erre küldik rá az XPR-t és így lesz 3840x2160, a cinemascope esetében 5120x2160. Tehát a cinemascope verzió minden tekintetben jobb. Ha működik a Morph féle trükk és 120Hz-cel hajtva kikapcsolható az XPR, akkor a Balder 16:9 esetében lesz egy 0,9"-es FullHD felbontású projektorod. Tehát nincs 1600 képpont, mert az fizikailag le van kapcsolva. A 1080p méretére van méretezve a fényalagút és minden más.

Én így tudom, ha van valakinek biztosabb infója az ossza meg. De kezdje azzal, hogy az 1600 pixelből hogyan csinálnak 2160-at.
Inkább tettek volna natív 1080-as DMD-t akkor a 16:9-es verzióba.
PD F22
Screenline 2.35:1 270cm

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Még egyszer mondom én úgy tudom, hogy a Balder esetében a Barco a 0,9 es TI DMD-t használja ami natív 2560x1600 felbontású 1.6:1 képarányú. Ebből szoftveresen tiltanak tükröket, hogy a 16:9-es készülék esetében 1920x1080 marad, a cinemascope esetében 2560x1080. Erre küldik rá az XPR-t és így lesz 3840x2160, a cinemascope esetében 5120x2160. Tehát a cinemascope verzió minden tekintetben jobb. Ha működik a Morph féle trükk és 120Hz-cel hajtva kikapcsolható az XPR, akkor a Balder 16:9 esetében lesz egy 0,9"-es FullHD felbontású projektorod. Tehát nincs 1600 képpont, mert az fizikailag le van kapcsolva. A 1080p méretére van méretezve a fényalagút és minden más.

Én így tudom, ha van valakinek biztosabb infója az ossza meg. De kezdje azzal, hogy az 1600 pixelből hogyan csinálnak 2160-at.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ijk írta:
2025.11.10., hétf. 21:20
Cinemsacop Barco-nál az a gond ha nincs kontrasztvesztés, hogy a natív 1600 sort levágták 1080-ra (amit rezegtetéssel dupláznak). Tehát a teljes 1600 soros DMD natív sorfelbontásban képes megjeleníteni a 2.35:1 UHD filmeket (Anamorf lencsével), míg CS verzió már csak rezegtetéssel.
Nincs natív 1600 sorod csak 1080, mert a rezegtetett felbontásból vágnak.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”