Aszpirin írta: ↑2025.11.08., szomb. 11:25
Snipi írta: ↑2025.11.07., pén. 09:48
tunerman írta: ↑2025.11.07., pén. 09:25
- [OFF - katt ide ha látni akarod]
- ...mint a hangtechnika elmúlt évtizedei mutatják, a hangmérnökök sem tudták, hogy mikor készítettek éppen "legendás" High End felvételeket
TJ.
Hát azért van hogy igen. Lásd Pierre Verany, Proprius, Opus, Stockfish, 2L ... (folytathatnám)
Más kérdés, hogy ezeknél a felvételeknél 90%-ban az előadók csapnivalóak ...
Kövezzetek meg, de én a Stockfisch-előadók jó részét annyira kedvelem, hogy igen gyakran hallgatom is (Allan Taylor, McKinley Black, Sarah K, The Bassface Swing Trio, ...). Lehet a Stockfisch-kiadványokat műmájernek, hatásvadásznak felcédulázni, de ettől még az előadóik - szerintem - remek zenészek. A direct-cut lemezeikre pedig (pl. a Gerschwin albumuk) a műmájerséget sem lehet ráfogni. Tudom, az AVX-szószólók körében ezzel a véleménnyel kilógok...
Nincs ezzel semmi gond. Szerintem senki nem fog megkövezni érte. Én biztos nem. Amúgy nem műmájernek, hatásvadásznak mondtam ezeket a kiadványokat, csak hogy a rajtuk szereplő zenészek nem jók.
Nekem egy Stockfish lemezem van, azt is inkább a zene miatt vettem meg, mert az egyik kedvenc stílusom (na jó a kedvenc, de az a Loreena McKennitt) van rajta, úgy hívják, hogy Tony Christie & Rangari, mondom ez jó eklektikus ír-kelta zene, és amikor hallgattam először piszokul nem tetszett. Annyira csapnivalóan adták elő énekelték pl. a Carrickfurges-t vagy a Raglan Road-ot, a County Down-t a She Moved Trough the Far, és a Parting Glass-t (direkt írtam le ezeket, mert ezeket Loreena McKennit is előadja : ég és föld, de mondhattam volna ezek közül Sarah McLachlan vagy Lisa Gerrard előadásában hallott darabokat is, de akár a Corrs-t is.) hogy majdnem behánytam tőle. Mondom mi ez a sz&r? Akkor még nem tudtam, hogy ez Stockfish lemez, bár magát a céget ismeretem, de mint mondom a zene miatt vettem meg, és nem is néztem a kiadót. Szóval nem voltak előítéleteim. Aztán amikor hallottam milyen csapnivalóan rossz az előadás, már megnéztem a kiadót, és mindent megértettem ...
Ezek az audiofíl kiadók általában kis cégek, amik nem rendelkeznek jelentős költségvetéssel, így a valamire való zenészeket nem igazán tudják megfizetni, és azzal próbálják eladhatóvá tenni a lemezeiket (stream-jaikat, CD-iket stb.) hogy próbálják azt minél jobb hangminőségben előállítani.
Üdítő kivétel lehet ezalól az olyan kiadó akik jó minőségben jó előadóktól is ki tudnak adni hanghorozókat. De ehhez - gondolom - már több anyagi ráfordítás kell. (Lásd pl. a 70-80 évek megboldogult Telarc felvételeit. Abból van jópár LP-is meg CD is, bár a hozzájutásom mikéntje nem túl vidám.)
Ui. : tényleg az egész ízlés dolga ... de az Általad említett előadók zenéi sem igazán jönnek be. Nem a kiadó miatt ... (Pl. Sara K.-nak van az általam nagyon kedvelt B&W "Nautilus" koncertje az sem jön be, hiába B&W sőt Nautilus.)