1. Az emeleti Asus switchre tenném a media konvertert, nem közvetlenül a Telekom routerre, nálam ezzel a megoldással jobb lett a hang, egy lineárisan tápolt Cisco switch-csel, persze abban van SFP csatlakozás eleve.Linner írta: ↑2025.11.09., vas. 00:47Üdv!
Kis segítséget szeretnék kérni a nagyérdeműtől a hálózati lejátszást javító célú hálózatfejlesztési projektemben. Az elmúlt években a fejlesztéseim a hifi komponensek kábelezésével telt, de a digitális vonal fejlesztése - hozzáértésem hiányából fakadóan – háttérbe szorult. Gépész aggyal már az elektronok világa is enyhén problémás, a digitális adatátvitel, jelfeldolgozás, mint kutyának a telihold… Addig ok, míg össze kell csak dugdosni elemeket. Annyira jutottam, hogy a streamer és NAS környékén a LAN kábeleket mezeiekről Supra CAT8-asokra cseréltem, ezek hallható javulást hoztak.
Azt értem, hogy a hálózati eszközök tápjának javításával előre tudok lépni (ebben is kérek majd tanácsot), de abban sem voltam biztos, hogy a jelen felépítés és jelen eszközök a megoldás.
A hifibogár elé a kergethető galacsint az itt lentebb felmerült optikai leválasztás téma és kaef2 fórumtárs blokkdiagramja dobta. Ennek részben az oka, hogy abban bízok a régi használaton kívüli coax kábel helyén le lehet fűzni az optikai kábelt ez emelet és a földszint közt.
Az említett blokkdiagram alapján lerajzoltam a jelen felépítést nálam:
Network map current 20251108.png
Ehhez képest most ezt tervezem:
Network map planned 20251108.png
Az alapvető gondolat az volt, hogy így ki tudok alakítani egy optikailag leválasztott dedikált ágat a nappaliban lévő média cuccoknak és még a földszinti wifi ap-t is fizikailag át tudom helyezni, távolabb a hifitől. Ez szerintetek jó? Vagy van jobb javaslat?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat és elnézést, ha nagyon alap kérdéseket feszegetek!
2. Amennyiben a Telekom routeren van 2,5 Gbites RJ45 akar az mehetne az Asus swihchbe, feltéve hogy annak is van 2,5 Gigabites RJ45-je. (Mondjuk nálam 2 Gigabites a Telekom optika)
3. A TP Link switch és a streamer közé a földszinten is tennék egy média konvertert. Legalább egy egyszeri kísérlet miatt.
4. A lehető legtöbb aktív hálózati eszköznek adnék lineáris tápot. Igyekezném kerülni a gyári kapcsoló üzeműeket. Ha egy helyre kellene tenni, akkor ez a TP LInk switch lenne, amennyiben persze tápolható külső tápról.