Egy napi szinten felmerülő félreértést szeretnék tisztázni:
- az AVX fórumon a moderátorok kizárólag tartalmi és moderációval kapcsolatos kérdésekben illetékesek, külön egy-egy fórumban (kék színnel megjelenített regnév) vagy globálisan, minden fórumra kiterjedően (zöld).
- a kiemelt moderátorok (bordó) bizonyos keretek közöttt apróbb testreszabásokat tudnak végezni a felületen, ez nagyon sokrétű, de nem programozás jellegű... emellett törölni tudnak tagokat, be tudják állítani a jogosultságokat több szinten is, ilyenek .... ezek közül semmi sem programozás a klasszikus értelemben.
- az adminok (narancssárga) ezeken felül tudtommal a háttér-infrastruktúrához is hozzáférnek (konkrétan a fórumgépezet fájlrendszeréhez és adatbázisaihoz, ezzel karbantartási munkákat is el tudnak végezni).
Nagy lélegzetvételű programozást az AVX rendszerén az itt a fórumon levő, megjelenő szerepkörrel rendelkezők közül senki sem csinál. A fórummotor maga nem általunk fejlesztett, hanem egy kész, nyílt forráskódú, phpBB nevű alapszoftverből és hozzáadott, szintén nyílt forráskódú szintén nem általunk készített kiterjesztésekből áll össze.
Csandaz-nak rengeteg dolgot köszönhetünk

, de tudtommal ő sem tesz nagyobb lélegzetvételű módosításokat a fórummotor forráskódjában.
A fentiek azt jelentik, hogy nagyon korlátosak a lehetőségeink a technikai igények kielégítésére.
Nem azért, mert nincs semmi know-how hozzá (jómagam is informatikus vagyok, elboldogulnék akár én is vele), hanem mert a csapat minden tagja ingyen, a szabadidejében "dolgozik" az AVX fórumon, és a szabadidőt a moderáció is bőven elviszi...
Ettől függetlenül, hobbiból, én dolgoztam két nagyobb lélegzetű dolgon az AVX fórumnak, de sajnos egyik sem sült el jól, teljesen különböző okokból:
1. WYSIWYG hozzászólás-szerkesztő (ez egy mozaikszó, keress rá guglin, ha nem ismered).
Ezt azóta hiányolom, amióta ezt a fórummotort használjuk, mert őszintén trének tartom, hogy egy nem geek-ekből álló célközönség a 21. században BBCode-okkal kell bajlódjon a szöveg megformázása, hivatkozások, videók, stb beszúrása céljából, és az eredményt nem látja szerkesztés közben... A WYSIWYG-editor projektemen hétvégéket dolgoztam végig, éjszakákba nyúlóan, és elkészült. Elküldtem Csandaznak, aki feltette, de én "nyomtam meg" végül az aktiváló gombot, éles teszt, hátradőlés, és izgatottan vártam a reakciókat. Háááát. azt a leszarozást, amit kaptam, nem teszem ablakba. Pedig szerintem egészen jó lett, csak becsúszott egy hiba (minden idézés után beszúrt egy plusz üres sort, többszörös idézéseknél ez tényleg vacakul tudott kinézni). Két-három napig üzemelt a fórumon élesben (szerintem sokan észre sem vették, hogy más szerkesztő van, annyira természetesen kéz alá simuló tud lenni egy WYSIWYG-szerkesztő), de a hiba miatt levettük. Rávetettem magam, tudtam melyik forrásfájlban kb hol van a hiba, de a hiba egy rejtélynek bizonyult, rájöttem ugyan az okára, de nem sikerült javítani, mert ahogy javítottam volna, elromlott máshol... Ezért kitettem a teljes forráskódot github-ra, és egy felhívást tettem közzé, hogy aki tud, segítsen, több szem többet lát. Bár a nagy számok törvénye alapján biztos vagyok, hogy több programozó/informatikus is van a tagságban, mégis egyetlen jelentkező volt, ő is tanulási céllal teljesen kezdőként, és abból sem lett tett. Iszonyatosan demotivált az egész, a többhétvégés munkám mai napig a githubon várja a szebb napokat, talán egyszer....
2. Kitölthető form a hirdetési topikok indításához,
ami ráerőltette volna a kötelező információkat a hirdetőkre, így nekünk moderátoroknak egy halom munkát megspórolva. Ez is elkészült egy bizonyos szintig, már használható állapotban volt, tavaly az első Audio Expón megmutattam Vinklernek, megegyeztünk, hogy jó az úgy, ahogy van, menjen. Es akkor még mielőtt ráértem volna kinyomni élesbe, a Mac-es Docker egy automatikus frissítésébe (a Docker fejlesztői által elkövetett) becsúszott hiba használhatatlanul és visszafordíthatatlanul tönkretette azt a konténert, amiben a teljes phpBB-tesztkörnyezetemet felépítettem, és amiben a munkám volt... igencsak amatőr hiba volt ezt nem elmenteni vagy kipusholni github-ra, de hát ahogy a mondás tartja "shit happens". Egyszer talán újra megcsinálom, mert ez jóval kevesebb munka volt, mint az editor...
A fenti két, dugába dőlt, valódi programozáson kívül én csak apróságokat tettem hozzá, pl. nekem köszönhetitek az "off" funkciót.
Szóval nem, mi nem programozzuk a fórumot, ez a lényeg, na
(a fenti szöveget egy, az Off topikban megejtett hozzászólásomból másoltam át, hogy az Off ürítése után is megmaradjon az utókornak, és hivatkozni lehessen rá)