Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Akusztikai elemek használata egy japán kiadó zongorafelvételénél.
Valószínűleg az idősődő hifisták nagy része is más hobbi után nézett volna anno, ha régen is össze lehetett volna tolni egy hallgatható kis cuccot üveggyöngyökért.
( A szoftveres rész lényegében ingyenes hozzáférhetősége az LP-hez képest meg amúgy is pont elég lenne indoklásnak.)
És persze olyan vetülete is lehet a dolognak, hogy általában az ember arra vágyik ami nincsen, vagy legalábbis ami nehezen realizálható.
Annak idején megküszködtünk azért - nem sznobériából, hanem saját magunk miatt - hogy a rendszerünk jobb legyen, mint amit az átlag nagyközönség normálisnak tartott.
A külső szemlélő már akkor is azt gondolta, hogy nem vagyunk teljesen normálisak,de a mi bajunk, mi meg azt gondoltuk, hogy az ő bajuk.
Most is úgy gondolom.
Mi ezt a hobbit mindig természetesnek tartottuk, most meg megörököltük, ha úgy tetszik saját magunktól, így érezzük jól magunkat benne.
Parányit sem izgat, hogy a kábeles topicba tévedő fiatal éppen frászt kap, vagy sem. Az Ő dolga.
Én sem látogatok olyan oldalakat, amik nem érdekelnek, de még csak meg sem próbálom, még a végén frászt kapnék tőlük.
Az meg az én dolgom.
Ja, és roppantul nem érdekel, hogy mi lesz majd a trendi 50 év múlva, amikor a mai nagyokosokat fogják majd lesajnálni az akkori fiatalok...
Meggyőződésem, hogy nem mi vagyunk annyira mások, mint a mai fiatalok, hanem a mi fiatalkori technikai lehetőségeink voltak azok.GTomi írta: ↑2025.09.26., pén. 09:25Csodálkozolhacsak itt a kábeles topikba betéved(t) egy fiatal már frászt kap és sikoltozva törli ki az emlékét is az oldalnak
![]()
De amúgy valóban, minek tököljön? Készen kap meg dolgokat, max vesz a laptophoz egy külső gyufásdoboznyi dac-ot, aztán kész, azon keresztül hallgatja a zenét, ha úgy érzi, hogy kell a kis plusz.
Valószínűleg az idősődő hifisták nagy része is más hobbi után nézett volna anno, ha régen is össze lehetett volna tolni egy hallgatható kis cuccot üveggyöngyökért.
( A szoftveres rész lényegében ingyenes hozzáférhetősége az LP-hez képest meg amúgy is pont elég lenne indoklásnak.)
És persze olyan vetülete is lehet a dolognak, hogy általában az ember arra vágyik ami nincsen, vagy legalábbis ami nehezen realizálható.
Annak idején megküszködtünk azért - nem sznobériából, hanem saját magunk miatt - hogy a rendszerünk jobb legyen, mint amit az átlag nagyközönség normálisnak tartott.
A külső szemlélő már akkor is azt gondolta, hogy nem vagyunk teljesen normálisak,de a mi bajunk, mi meg azt gondoltuk, hogy az ő bajuk.
Most is úgy gondolom.
Mi ezt a hobbit mindig természetesnek tartottuk, most meg megörököltük, ha úgy tetszik saját magunktól, így érezzük jól magunkat benne.
Parányit sem izgat, hogy a kábeles topicba tévedő fiatal éppen frászt kap, vagy sem. Az Ő dolga.
Én sem látogatok olyan oldalakat, amik nem érdekelnek, de még csak meg sem próbálom, még a végén frászt kapnék tőlük.
Az meg az én dolgom.

Ja, és roppantul nem érdekel, hogy mi lesz majd a trendi 50 év múlva, amikor a mai nagyokosokat fogják majd lesajnálni az akkori fiatalok...
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 680
Csodálkozol

De amúgy valóban, minek tököljön? Készen kap meg dolgokat, max vesz a laptophoz egy külső gyufásdoboznyi dac-ot, aztán kész, azon keresztül hallgatja a zenét, ha úgy érzi, hogy kell a kis plusz.
Amúgy én úgy látom, vannak fiatalok, nyilván a 40+ jobban reprezentálja magát pl. klasszikus vagy jazz koncerteken, meg ha a fiatal szereti is a zenét, nem biztos hogy szeretne egy rendszer építgetni magának, ha előben is hallgathat , no meg pluszban a streamek, ami kielégíti ezirányú igényét egy fülesen keresztül akár.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
Jó ez a cikk, köszi a belinkelést. Ez a kijelentés a cikkben szerintem nagyon fontos:twinastir írta: ↑2025.09.26., pén. 00:19Pár erős állítás.....
Az audiofilek 40%-a hamarosan eltűnhet, és senki sem fogja őket helyettesíteni
A YouTube adatai azt mutatják, hogy a legtöbb audiofil öreg fickó, aki olyan felszereléseken vitatkozik, amiket senki másnak nem kell.
https://www.headphonesty.com/2024/09/au ... gone-soon/
Szembe kell néznünk vele: az audiofil hobbinak imázsproblémája van.
Pár erős állítás.....
A YouTube adatai azt mutatják, hogy a legtöbb audiofil öreg fickó, aki olyan felszereléseken vitatkozik, amiket senki másnak nem kell.
Közkeletű hiedelem, hogy az északi féltekén a lefolyóban áramló víz iránya mindig az óramutató irányával ellentétes, a délin meg ezzel megegyező, ez azonban nem mindig van így, mivel a lefolyó geometriája és a dugó kihúzásának pillanatában okozott zavar erősebben befolyásolja a víz örvénylésének forgásirányát, mint a Coriolis-erő, ami ezekhez a hatásokhoz képest parányi (statisztikusan igaz lehet az állítás, ha a lefolyónyílás elég kicsi, és a víz áramlása zavartalan).
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 32
https://netfizika.hu/tudas/node/10114
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
A viz lefolyni csak egyirányba tud, szerintem.GTomi írta: ↑2025.09.23., kedd 10:23Ugye ez már totál off, akár át is mehetne oda, de ez egy levédett szabadalom 1891-ből, tehát elvileg mindig így "kell" lennie, de nyilván izlés és higéniai dolgok kérdése is, ki merre teszi.
Ausztráliában szerintem a víz folyik le fordítva, és ott is az "over" irány a nyerő inkább :)

- GTomi
- V.I.P.
Ugye ez már totál off, akár át is mehetne oda, de ez egy levédett szabadalom 1891-ből, tehát elvileg mindig így "kell" lennie, de nyilván izlés és higéniai dolgok kérdése is, ki merre teszi.
Ausztráliában szerintem a víz folyik le fordítva, és ott is az "over" irány a nyerő inkább :)
- Csatolmányok
-
- wc_.jpeg (64.83 KiB) Megtekintve 635 alkalommal
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
Re: Kábelezzünk
Bizony!
És ráadásul az sem mindegy, hogy melyik féltekéről van szó/hol tartózkodunk! Ausztráliában, a képen mutatott irány ellenkezője a jó!
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 897
Az a durva, hogy az itt vázolt elveket követve hatással van a hangra a papír anyaga, de még az iránya is!

Nem szotkam hibázni.
Gondolom a Zewa túl kommersz, csak a high-end "tekercsekkel" szól igazán jól a rendszer.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Így az sem gond ha a különbségtől besz....
- GTomi
- V.I.P.
Elképzelhető persze, most délelőtt még nem volt "tele zajjal" a fülem, és a füles kimenetet próbáltam az erősítőmőn (sose használtam még), és az 1000x hallgatott Yello számon (The Expert), egy újabb plusz effektet sikerült meghallanom, aztán ugyanúgy a dac füles kimenetén is csekkolt, hogy tuti-e , tehát ott volt eddig is, csak valamiért nem hallottam meg
A hangfalon keresztűl viszont nem hallottam ki, aminek lehet oka a fülem (majd megkérem a fiam, hogy az ifjonti fülével észreveszi-e), a kábelezés, és egyéb körülmények.
Viszont ez egy újabb probléma elé állított a jövőre nézve ("hallgatva" :) ) : kábelezés, hangfal, életkorral járó hallásromlás, rossz akusztika, légnyomás, páratartalom változás,etc.
Sose lesz vége ennek, tudjuk jól

A hangfalon keresztűl viszont nem hallottam ki, aminek lehet oka a fülem (majd megkérem a fiam, hogy az ifjonti fülével észreveszi-e), a kábelezés, és egyéb körülmények.
Viszont ez egy újabb probléma elé állított a jövőre nézve ("hallgatva" :) ) : kábelezés, hangfal, életkorral járó hallásromlás, rossz akusztika, légnyomás, páratartalom változás,etc.
Sose lesz vége ennek, tudjuk jól

viewtopic.php?f=52&t=219629
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9252
Parancsolj.wasiliy888 írta: ↑2025.08.29., pén. 11:13Lehet, hogy nem ide való kérdés, majd adminok kiszedik:
Az idei év Audio Expo kiállításnak nem lesz saját topicja, ahol a tavalyinak is van?
viewtopic.php?f=52&t=219629
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 160
Lehet, hogy nem ide való kérdés, majd adminok kiszedik:
Az idei év Audio Expo kiállításnak nem lesz saját topicja, ahol a tavalyinak is van?
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
Kell egy Ethernet kábel a TV-be a routerből.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3556
Ez esetben WiFi.PgSpa írta: ↑2025.08.27., szer. 11:52Egy nagyon láma kérdés, és tegyétek off-ba, ha nem ide való: Ha van egy okostévém, és az rá van dugva coax kábellel az One hálózatára, ugye a splitter egyik ágán. A másikon megy a jel a modembe. Ha én HBO, vagy Disney műsort nézek, az a wifiről megy, vagy közvetlenül a kábelen?
Kell egy Ethernet kábel a TV-be a routerből.
Csak a Marantz! :-D
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 437
Egy nagyon láma kérdés, és tegyétek off-ba, ha nem ide való: Ha van egy okostévém, és az rá van dugva coax kábellel az One hálózatára, ugye a splitter egyik ágán. A másikon megy a jel a modembe. Ha én HBO, vagy Disney műsort nézek, az a wifiről megy, vagy közvetlenül a kábelen?
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Én speciel nem 8K tévéről beszéltem, nem tudom, hogy a 8K-soknál milyen Ethernet port van, de kb mindegy, mert a 8K jól láthatóan gyorsabban kihal (ha még nem történt meg), mint anno a 3D.alto írta: ↑2025.08.27., szer. 09:18Igen, egyetértek.
Ugyanakkor szerintem is érthetetlen, ha egy mai modern 8K képes TV-t 10/100 Mbps porttal látnak el.
Egy 8K video stream sávszélesség igénye H.265 kódolással 50-60 Mbps, H.264 esetén több mint 100 Mbps, az előbbit még éppen hogy, de az utóbbit már nem tudja kiszolgálni a 10/100- as hálózat, ahhoz már gigabites hálózat kell.
Az okok teljesen nyilvánvalóak: nincs kb semmilyen tartalom (ltekintve a demóktól), nincs "eladható" formátum (értsd: nincs olyan mint a 4K UHD volt), nincs megfelelő streaming formátum, és tévéadásoknál még a 4K is épphogy "kullog". Ami a legfontosabb: egyszerűen nincs rá igény, amit megértek, mert még értelmetlenebb, mint a 100 megapixeles fényképezőgép-szenzor

És mindezek mellett még jön is a HDMI 2.2-es szabvány, aminek a legfontosabb újítása, hogy 16K-t is nagy képváltási frekivel "visz" - MINEK????
Amúgy mi a jóistenért kódolnának H.264-be egy 8K-s videót?
Ami a 10/100-as Ethernetet illeti: a fillérbaszásról Faló és én is kifejtettük már a nagyon sommás véleményünket, és azzal is egyetértek, hogy a WiFi jobb lehet, de ne feledjük, hogy a WiFi messze nem olyan stabil, mint egy Ethernet-kapcsolat. A jóbarátomék házába bevezette az optikát végre két-három évvel ezelőtt a Telekom, de a tetőn vitték be (3 szintes a ház), és a minél kevesebb fúrás miatt olyan brutálisan idióta helyre tetták le a wifi-modemet, hogy konkrétan a nappalijukban a tévénél az akár 700-750 Mbps duplexre is képes WiFi 6-os router a tévénél jó ha 10 Mbps-et "ad", pedig az is "tud" WiFi 6-ot... Ha egy házban meg van oldva (falban vagy falon kívül) az Ethernet-bekábelezés (mint pl. nálam), akkor az elég sok esetben stabilabb választás, és ez független a korosztályoktól és a trendektől. Nálam pl. a hálószobában (ahová a korábban a nappalit ékesítő 8 éves 55 colos LG OLED B7 került - aminek szintén 100 Mbps-es ethernet-portja van) a tévé jóval lassabb WiFi-n mint Etherneten, pedig ott van tőle másfél méternyire a bridge módba kapcsolt kiegészítő "jelerősítő" routerem, csak valamiért nem akarja azt használni, inkább a sokkal gyengébb jelűre kaad rá - sejtem is hogy miért, de nem foglalkozok vele, mert a kiegészítő Wifi-Router ethernet switchként is üzemel, és annyira nem zavar az a plusz egy kábel....
Amit akartam írni, az az, hogy nem mindenhol Jobb a WiFi, ezen persze mindenhol lehet javítani extra kábelezés nélkül is (mesh repeater/routerrel vagy - azonos fázis esetén - powerline modulátor/demodulátoros Wifi-router párokkal), de ha egyébként van már ott ethernet, akkor minek a drága mesh repeater/router vagy powerline?)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ugyanakkor szerintem is érthetetlen, ha egy mai modern 8K képes TV-t 10/100 Mbps porttal látnak el.
Egy 8K video stream sávszélesség igénye H.265 kódolással 50-60 Mbps, H.264 esetén több mint 100 Mbps, az előbbit még éppen hogy, de az utóbbit már nem tudja kiszolgálni a 10/100- as hálózat, ahhoz már gigabites hálózat kell.
Igen, egyetértek.Luxor Audio írta: ↑2025.08.27., szer. 08:24Nem hiszem, hogy életkori kérdésről lenne szó, inkább az általános igényszintről. Ha megnézzük a filmletöltő oldalak, streaming szolgáltatók statisztikáit, legtöbben még mindig a 720p felbontást választották a közelmúltban, csak mostanában előz a 1080p, a 4K pedig - megjelenése után másfél évtizeddel - még mindig csak egy szűk kisebbséget érdekel. Persze sokaknál nem tudatos ez a döntés, egyszerű műszaki tájékozatlanság miatt van, de a végeredményt tekintve ez mindegy. Ugyanez érvényes az audio világban is, a többség jól elvan az alacsony bitrátákkal. A minap adtam át egy középkategóriás lejátszó rendszert, ahol a Spotify lesz a fő műsorforrás homlokom ráncolása ellenére is. Megszokták, elégedettek vele, nem akarnak váltani.Alex_Aston írta: ↑2025.08.26., kedd 20:08Ha minden második vevő reklamálna a cégnél, valószínű változtatnának ezen, de amíg nem jelentkezik erre tömeges igény, úgy sem változtatnak rajta. Valószínű pont amiatt sem, mert manapság kábelen már csak az "öregek" szenvednek, a fiatalságot már csak a BT és a Wifi érdekli.
Volt szerencsém több televízió csatornánál is átélni a Full HD váltást. Mikor mi geek arcok rendre felvetettük műszaki megbeszéléseken, miért nem állunk már át nagyobb felbontásra, miközben maga a stúdió (kamerák, videó rendszer, közvetítő hálózat) többnyire alkalmas volt már rá, mindig az volt a válasz a döntéshozóktól, hogy a nézők részéről nincs rá igény. Több helyen is csak akkor történt meg a váltás, amikor a tartalomfogyasztó lakosság 20-25 %-a rendelkezett már fullHD TV-vel, ez 2015-2018 között következett be. Ehhez persze az is kellett, hogy addigra jóval olcsóbbá váltak a szükséges beruházások, mint pár évvel korábban, pl. az MTV esetében 2012-ben, ahol már akkor sem volt szempont a takarékoskodás. 4K váltást tudtommal egyik hazai társaság sem tervez, mert mire tömeges igény mutatkozna rá, a hagyományos lineáris televíziós műsorszolgáltatás vélhetően megszűnik.
Szerintem szintén nem a fiatalság miatt van így, de a modern TV készülékeknél a WiFi nagyobb sávszélességet biztosít, mint a kábeles ethernet csatlakozás. Nálam 530 vs 95 Mbps ez az arány, de a WiFi esetében magasabb a latency, hálózati válaszidő. És hogy a kábel CAT5e vagy CAT6, az itt, de még gigabites hálózatnál is mindegy, a beszélgetés valahol innen indult.
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11043
- Kapcsolat:
Nem hiszem, hogy életkori kérdésről lenne szó, inkább az általános igényszintről. Ha megnézzük a filmletöltő oldalak, streaming szolgáltatók statisztikáit, legtöbben még mindig a 720p felbontást választották a közelmúltban, csak mostanában előz a 1080p, a 4K pedig - megjelenése után másfél évtizeddel - még mindig csak egy szűk kisebbséget érdekel. Persze sokaknál nem tudatos ez a döntés, egyszerű műszaki tájékozatlanság miatt van, de a végeredményt tekintve ez mindegy. Ugyanez érvényes az audio világban is, a többség jól elvan az alacsony bitrátákkal. A minap adtam át egy középkategóriás lejátszó rendszert, ahol a Spotify lesz a fő műsorforrás homlokom ráncolása ellenére is. Megszokták, elégedettek vele, nem akarnak váltani.Alex_Aston írta: ↑2025.08.26., kedd 20:08Ha minden második vevő reklamálna a cégnél, valószínű változtatnának ezen, de amíg nem jelentkezik erre tömeges igény, úgy sem változtatnak rajta. Valószínű pont amiatt sem, mert manapság kábelen már csak az "öregek" szenvednek, a fiatalságot már csak a BT és a Wifi érdekli.
Volt szerencsém több televízió csatornánál is átélni a Full HD váltást. Mikor mi geek arcok rendre felvetettük műszaki megbeszéléseken, miért nem állunk már át nagyobb felbontásra, miközben maga a stúdió (kamerák, videó rendszer, közvetítő hálózat) többnyire alkalmas volt már rá, mindig az volt a válasz a döntéshozóktól, hogy a nézők részéről nincs rá igény. Több helyen is csak akkor történt meg a váltás, amikor a tartalomfogyasztó lakosság 20-25 %-a rendelkezett már fullHD TV-vel, ez 2015-2018 között következett be. Ehhez persze az is kellett, hogy addigra jóval olcsóbbá váltak a szükséges beruházások, mint pár évvel korábban, pl. az MTV esetében 2012-ben, ahol már akkor sem volt szempont a takarékoskodás. 4K váltást tudtommal egyik hazai társaság sem tervez, mert mire tömeges igény mutatkozna rá, a hagyományos lineáris televíziós műsorszolgáltatás vélhetően megszűnik.
Szerintem szintén nem a fiatalság miatt van így, de a modern TV készülékeknél a WiFi nagyobb sávszélességet biztosít, mint a kábeles ethernet csatlakozás. Nálam 530 vs 95 Mbps ez az arány, de a WiFi esetében magasabb a latency, hálózati válaszidő. És hogy a kábel CAT5e vagy CAT6, az itt, de még gigabites hálózatnál is mindegy, a beszélgetés valahol innen indult.