Vinkler írta: ↑2025.09.15., hétf. 23:06
pärt írta: ↑2025.09.15., hétf. 22:26
Mostanában elég sokat nézegetem az aprót -amolyan Rotox üzemmódban

- mert piszkál a kíváncsiság, hogy tárcsa, szélesebb gumi, aero váz...miegymás. De amikor hazajövök egy tekerésből, és belegondolok, hogy van-e valami hiányérzetem, akkor mindig csak az ugrik be, hogy ma jobban esett, jól gurult a gép, jobb formában vagyok, végig élveztem, máskor meg - ha éppen kicsit csirkébb voltam - akkor meg kevésbé. Az viszont soha, hogy a technika hátráltatott volna bármiben, úgyhogy idáig még nem ugrottam bele valami kétes végkimenetelű vásárlásba .
Ráadásul mint kényelemorientált hobbista erősen tartok attól, hogy a mostani vázam komfortját nem hozná maradéktalanul egy másik gép. Azért ha az élet felém dob egy tárcsás titángépet, lehet, hogy nem hajolok el.
A mi szintünkön szinte mindegy a tecnika. Ezerszer elmeséltem már talán azt, amikor fiatalabb koromban néha eljött velünk Taki tekerni hétvégén a Pilisbe. Valami lepukkant Puch-al, vagy egy összekukázott váltós tanyabájkkal, de néha úgy meglószolt, h csillagokat láttunk.
Ugyan titán vázas tapasztalatom nincs, de ez a CFIII-as műanyag váz nagyon jól nyeli a rezgéseket és mellette elég merev is. Meg van ez “hydroformingolva” kérem. A design fontos merevítési szempontok szerint készült és ezt érezni is lehet. Ugyan nem aero váz, de endurance mivolta miatt baromi kényelmes, meglepően! Engem a teljesen rejtett “bowdenezés” levett a lábamról, kifejezetten tetszik a régebbi mindenhol valami kiáll, mára már skeleton oldschool design-nak számító bringákkal szemben. A tárcsa meg… szerintem érdemes kipróbálni, főleg, hogy így tudsz szép műanyag felnit illeszteni a műanyag vázhoz, mindamellett, hogy a fékkomfort, egész más szint.
Néhány napja, tekerés végén, már bent voltam a "faluban", elkapott az eső. Fulcrum Speed 40C karbon kerék, felnifékes. Nem olcsó. Imádom. Cult kerámia csapágyas, elöl karbon agy. Gyors, nem érzékeny a szélre, nem zabálja le az energiát a lábamból, ugrik ha kell és mégis kényelmes. Na mondom, nézzük.... első fékezés, egész jó, nem lesz itt baj. Ahogy egyre vizesebb lett az út és ezzel együtt a kerék is, drasztikusan csökkent a fékhatás. Mire haza értem, a szárazon elérhető fékhatás kb.10%-a maradt. Húztam a féket, alig történt bármi. Ultegra 8110 direct mount fékek, kifejezetten a felnimhez való fèkpofák és vizesen a fékerő egy kib....ott vicc volt. Ott úgy azért eszembe jutott, ha ez hegyről lefelé történik, mi a bánatot csinálok..? A súlyom miatt az utóbbi 3-4 évben csak síkon mentem, egy 50-60 kilis tekerésben itt van összvissz vagy 160-180 méter szint, az semmi, szóval ide a tárcsa felesleges.
Amikor megjelentek az első tárcsás gépek, kifejezetten ocsmánynak láttam őket. Sőt, magamban - mivel számomra ha kerékpárról van szó, csak egyféle létezik és azt úgy hívják, hogy országúti - rendesen szentségtörésnek

gondoltam a tárcsát. Most ott tartok, hiába nincs rá különösebben szükségem, rákívántam.
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> Audio Research LS28 --> Balanced Audio Technology VK600SE --> Sonus Faber Stradivari Kábelezés: MDA