Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fülelek írta:
2025.09.14., vas. 18:09

Nagyon rossz ajánlat, semmilyen drótot, különösen vastag és merevet, mint a fent említett, nem célszerű csak úgy beledugni egy banán aljzatba, a drót hegye azonnal lekarmolja a hüvely aranyozását, még kipróbálni sem érdemes, legfeljebb tengely lyukba történő szorítással.
Ez igaz. :smile53:

Az előbb nem részleteztem.
A kábelsodrat végét körbe finoman lecsiszoltam ( lekerekítettem ) a karmolás elkerülésére az erősítő oldalán. Azon az aljzat sajnos nem szorítható.
A Quadra a gyári rugós pilincka helyére szerelt szorítós terminálba oldalról fogattam be a kábelt.
Nem feltétlen ajánlatnak szántam, csak leírtam, nálam most hogy van, nyilván nem olyan tökéletesen sima a felülete, mint a dugónak.

Gondoltam rá, hogy beforrasztom a végeket Z - dugóba a kényelmesebb kezelés érdekében, de a hangon nem szívesen rontanék, így egyelőre nem bolygatom.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

Rock60 írta:
2025.09.14., vas. 16:07
Plagueis írta:
2025.09.14., vas. 11:31

igen,a hifi társadalom kb fele nem ért egyet a kábelek jelentőségével!

Akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.
Egy 200e ft tápkábel (ugyan attól a gyártótól, ugyan azzal az anyaggal) ugyan úgy teszi a dolgát mint az 1m ft-os,csak vastagabb verzióban.(3.31mm vs 4.2mm).
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázi.
Fele ? Ezt vitatnám.
Max. 20 %-a nem ért egyet. / Aztán ahogy szaporodik a tapasztalatuk, úgy változik a véleményük is./

Átjött elsőre.
A Neotech csak egy példa, ne általánosítsunk.
Tudok néhány gyártóról - gondolom nem vagyok egyedül - akik nem ( csak ) a keresztmetszet növesztésében látják a jobb minőség elérését, hanem anyagválasztásban is eltérnek.
Nem " ugyanúgy teszik a dolgukat."
A drágábbak a gyártó portfóliáján belül szinte biztos, hogy mindig jobban szólnak.
( A Neotech ebben is lehet kivétel, lásd a háromból legdrágább rézkábel leszereplését.)

Csak két példa.
VallhalA Ákos kábelei anyagukban legalább annyira eltérnek, mint keresztmetszetben, lényegében ezért drágábbak. A drágább kábelei jobbak.
Az AN kábelei vastagságában alig van eltérés, anyagukban, konstrukciójukban, árban annál inkább.
A drágább AN-ek - ritka kivételektől eltekintve - mindig, mindenhol sokkal jobban szólnak.

Az ár az egy objektív tétel, a hangminőség szubjektív.
Az ötszörös ár van akinek csak másfélszeres hangminőség javulást jelent, van akinek tízszerest.
Ennek megítélése függ a teljes rendszer felbontóképességétől, a felhasználó hallásától, valamint pénztárcájától, családi állapotától, és még sok mindentől. :rolleyes:
10x hangminőség javulás a high end tápkábelek cserebelésével?(no comment)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

Nekem viszont az a véleményem, és a tapasztalatom, hogy csavaros beszorítás + forrasztás, a kettő együtt árt a hangnak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2025.09.13., szomb. 19:54
severance írta:
2025.09.13., szomb. 18:40
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg
Szerintem annál a bumfordi nagytömegű banándugóba beleszorongatásnál sokkal jobb megoldás a Z-banán még forrasztva is.

Két hónapja működik nálam az Alisca Black Line hsz kábele, dugó nélkül ala nature bedugva az erősítő banán aljzatába.
Jobban szorul benne, mint bármelyik banándugó.
Nagyon rossz ajánlat, semmilyen drótot, különösen vastag és merevet, mint a fent említett, nem célszerű csak úgy beledugni egy banán aljzatba, a drót hegye azonnal lekarmolja a hüvely aranyozását, még kipróbálni sem érdemes, legfeljebb tengely lyukba történő szorítással. A csavaros rögzítések valóban lazulnak, de ha csavarva is van meg forrasztva is, akkor nem tud kilazulni, mert fogja a forrasztás. (Vagy szarul van megcsinálva)
Az egyszerű Z banán jó megoldás, mert jó anyagból van (99% vörösréz, 1% berillium) Sajnos vannak olyan Z megoldások, amikor nem egy darabból van a dugó, hanem két részből van összepréselve, ezeket is lehet használni, de a dugó nyakánál célszerű körbeforrasztani.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7693

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2025.09.14., vas. 14:42
Redguy írta:
2025.09.14., vas. 13:11
...
A hangminőség változását mindenki hallja - véleményem szerint - kérdés hogy neki megér-e annyit a változás, aki nem hallja annak nyilván nem ér annyit...
Nagyon sokan a nagy hangtömeget hallják és érzik jobbnak. Pedig a zene, a hangszerek és az énekek szépségét a finom részletek hordozzák.
Csak hát ezek nem zárják ki egymást, azaz nem vagy-vagy, hanem jó esetben is-is és a drótokon ennek csak egy (igen) kis része múlik.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:

Akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.
Egy 200e ft tápkábel (ugyan attól a gyártótól, ugyan azzal az anyaggal) ugyan úgy teszi a dolgát mint az 1m ft-os,csak vastagabb verzióban.(3.31mm vs 4.2mm).
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázi.
Fele ? Ezt vitatnám.
Max. 20 %-a nem ért egyet. / Aztán ahogy szaporodik a tapasztalatuk, úgy változik a véleményük is./

Átjött elsőre.
A Neotech csak egy példa, ne általánosítsunk.
Tudok néhány gyártóról - gondolom nem vagyok egyedül - akik nem ( csak ) a keresztmetszet növesztésében látják a jobb minőség elérését, hanem anyagválasztásban is eltérnek.
Nem " ugyanúgy teszik a dolgukat."
A drágábbak a gyártó portfóliáján belül szinte biztos, hogy mindig jobban szólnak.
( A Neotech ebben is lehet kivétel, lásd a háromból legdrágább rézkábel leszereplését.)

Csak két példa.
VallhalA Ákos kábelei anyagukban legalább annyira eltérnek, mint keresztmetszetben, lényegében ezért drágábbak. A drágább kábelei jobbak.
Az AN kábelei vastagságában alig van eltérés, anyagukban, konstrukciójukban, árban annál inkább.
A drágább AN-ek - ritka kivételektől eltekintve - mindig, mindenhol sokkal jobban szólnak.

Az ár az egy objektív tétel, a hangminőség szubjektív.
Az ötszörös ár van akinek csak másfélszeres hangminőség javulást jelent, van akinek tízszerest.
Ennek megítélése függ a teljes rendszer felbontóképességétől, a felhasználó hallásától, valamint pénztárcájától, családi állapotától, és még sok mindentől. :rolleyes:

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: hodyka »

cables írta:
2025.09.14., vas. 14:42
Redguy írta:
...
A hangminőség változását mindenki hallja - véleményem szerint - kérdés hogy neki megér-e annyit a változás, aki nem hallja annak nyilván nem ér annyit...
Nagyon sokan a nagy hangtömeget hallják és érzik jobbnak. Pedig a zene, a hangszerek és az énekek szépségét a finom részletek hordozzák.
Attól függ milyen zenét hallgatunk, ahol kell legyen nagy tömeg és dinamika, egy ágyúlövés legyen olyan, hogy összerezzen még a szomszéd is

pl. Erich Kunzel & Cincinnati Symphony Orchestra - Tchaikovsky 1812 Overture, ebben igazi ágyúlövés van és szól akkorát hogy csak na

Ha párhangszeres zene van, vagy még akusztikus is, azt is tudja, akkor jó
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Redguy írta:
...

Redguy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Plagueis írta:
Rock60 írta:
2025.09.13., szomb. 19:34
Plagueis írta:
2025.09.12., pén. 11:23
1. Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
2. De..a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!
3. Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.
1. Valaki azt mondta volna, hogy nincsen ? gondolkodik.gif
2. Ebben a mondatban ezek a fogalmak sántítanak :
" szentelt víz ", " csoda kábel " , " kifogásol "...
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.
1:
2:akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.
A hi-fi -ben az árak expoeneciálisan változnak. Ahogy megyünk felfelé minőség - és / vagy ár szerint, egy bizonyos szint elérése után, nem hogy nem 5x, de 1-2-5%-os változásokról beszélhetünk - bár ezt elég nehéz százalékosan meghatározni -, akár 5x ár változás mellett. (Persze ez a készülékek hangminőségének esetében is így van, nem csak a kábeleknél).
A hangminőség változását mindenki hallja - véleményem szerint - kérdés hogy neki megér-e annyit a változás, aki nem hallja annak nyilván nem ér annyit... :tutiok:
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

cables írta:
2025.09.14., vas. 11:45
Plagueis írta:
...
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázni.
Nem érdemes általánosítani. Az ár nem sokat mond kábelek esetében.
Igen,pontosan erről beszélek(írok) attól,hogy 1m a ķábel egyáltalán nem biztos, hogy 5× úgy fog teljesíteni mint a 200e-es kábel.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
...
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázni.
Nem érdemes általánosítani. Az ár nem sokat mond kábelek esetében.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Rock60 írta:
2025.09.13., szomb. 19:34
Plagueis írta:
1. Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
2. De..a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!
3. Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.
1:
2:akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 128

Hozzászólás Szerző: severance »

ELEX írta:
2025.09.13., szomb. 19:36
Sose higgy az elektromérnököknek! :D :D :D

Egy készülékben 10000 forrasztás van, egy rendszerben százezer minimum. (akkor a mozisokról nem is beszéltem, mert ott nagyságrendekkel több)
Akkor miért pont az a rohadt hangfaldugó forrasztásán áll vagy bukik a hang.
Elnézést, pontosítok. Ő a forrasztás + csavaros kötés párosítástól óvott, mondván, hogy azt időként utána kell húzni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3556

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

severance írta:
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként?
Ha nem folyton cserebérélsz, hanem csak zenét hallgatsz, akkor legjobb megoldás a csupasz kábel. Nem kell se bekötni, se forrasztani.
Ettől jobb megoldás nincs. :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Még annyit a Z banándugó ajánláshoz, hogy nagyon nem mindegy hogy történik a kábel ráforrasztása a csatlakozóra. Minél kevesebb ónnal, a huzal és a Z banán lehető legszorosabb kapcsolatával érdemes forrasztani. Akit érdekel a kivitelezés módja írjon nekem pm-et elmondom.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

severance írta:
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg
Szerintem annál a bumfordi nagytömegű banándugóba beleszorongatásnál sokkal jobb megoldás a Z-banán még forrasztva is.

Két hónapja működik nálam az Alisca Black Line hsz kábele, dugó nélkül ala nature bedugva az erősítő banán aljzatába.
Jobban szorul benne, mint bármelyik banándugó.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 778

Hozzászólás Szerző: ELEX »

severance írta:
2025.09.13., szomb. 19:09
OK., de ezt meg forrasztani kell: elektromérnök ismerősöm meg azt nem tartja profinak, csakis a krimpelést - de olyan kivitel meg nincs ilyenből.
Sose higgy az elektromérnököknek! :D :D :D

Egy készülékben 10000 forrasztás van, egy rendszerben százezer minimum. (akkor a mozisokról nem is beszéltem, mert ott nagyságrendekkel több)
Akkor miért pont az a rohadt hangfaldugó forrasztásán áll vagy bukik a hang.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

cables írta:
2025.09.13., szomb. 18:58
Kácsa Z banán 500.jpg
OK., de ezt meg forrasztani kell: elektromérnök ismerősöm meg azt nem tartja profinak, csakis a krimpelést - de olyan kivitel meg nincs ilyenből.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

severance írta:
canare.jpg
Ezt a dugót bárhogy teheted sohase fog igazán jól szólni a vele készített kábel. Ha jó hangot akarsz hallani akkor használj Z banánt, ami hasonlít a geometriában a huzal geometriához és nagyon kevés felesleges anyag van benne.

Kácsa Z banán 500.jpg
Kácsa Z banán 500.jpg (24.65 KiB) Megtekintve 22578 alkalommal

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

canare.jpg

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 488

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Plagueis írta:
Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.
Megint csak ismétlem önmagam. Mi a minőségi kábelezés? Mindenkinek más. Más annak akinek 1 milliós rendszere van és a filléres gyári kábel helyett vesz 5-10ezres kábeleket. Neki már az is minőségi előrelépés. Illetve akinek több 10 vagy 100 milliós rendszere van, és valahol fél millió vagy a fölötti kábeleket tekinti annak.
Én mondjuk nem mártanám szentelt vízbe a kábeleimet, van annál hatásosabb megoldás is. :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

bitwin75 írta:
2025.09.08., hétf. 23:40
Számomra, laikusként igen zavaró, hogy kábelügyekben sokszor még a képzett, szakirányú mérnökök között sincs alapvető kérdésekben sem közmegegyezés.
Egyik oktatási intézményben sem foglalkoznak a kábelek hangzásra, hangrendszerekre gyakorolt hatásával, tehát nem létezik a kérdésben "szakirányú mérnök". Semmiképpen nem tekinthető ez "alapvető kérdésnek", amikben amúgy létezik erős szakmai közmegegyezés. Jóval többet mond el a témáról az a tény, hogy HiFi-vel sok évtizede foglalkozó hobbitársak között sincs egyetértés, ami felvet néhány elbizonytalanító gondolatot.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 488

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

nemtomm írta:
2025.09.11., csüt. 10:04
MrCollector írta:
2025.09.11., csüt. 07:40
nemtomm írta:
2025.09.09., kedd 23:21
Ki mit ajánlana vagy javaslata volna 12v táp betáp kábelének?
Kiváncsi lennék kinek mi vált be? Várom a javaslatokat :noproblemo:
Szerintem a betáp kábelként a 230-asra gondolsz, igaz?
Igazából bármit kipróbálhatsz, de jó lenne tudni milyen kategóriában gondolkozol.
Arra gondoltam a 230-ra, de most kapok 2 kábelt is próbára ....nem belépő kategóriát gondolkozom . :D
Csak tudod mindenkinek mást jelent a belépő kategória... :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”