Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Redguy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 111

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Plagueis írta:
2025.09.14., vas. 11:31
Rock60 írta:
2025.09.13., szomb. 19:34
Plagueis írta:
2025.09.12., pén. 11:23
1. Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
2. De..a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!
3. Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.
1. Valaki azt mondta volna, hogy nincsen ? gondolkodik.gif
2. Ebben a mondatban ezek a fogalmak sántítanak :
" szentelt víz ", " csoda kábel " , " kifogásol "...
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.
1:
igen,a hifi társadalom kb fele nem ért egyet a kábelek jelentőségével!
2:akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.
Egy 200e ft tápkábel (ugyan attól a gyártótól, ugyan azzal az anyaggal) ugyan úgy teszi a dolgát mint az 1m ft-os,csak vastagabb verzióban.(3.31mm vs 4.2mm).
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázi.
A hi-fi -ben az árak expoeneciálisan változnak. Ahogy megyünk felfelé minőség - és / vagy ár szerint, egy bizonyos szint elérése után, nem hogy nem 5x, de 1-2-5%-os változásokról beszélhetünk - bár ezt elég nehéz százalékosan meghatározni -, akár 5x ár változás mellett. (Persze ez a készülékek hangminőségének esetében is így van, nem csak a kábeleknél).
A hangminőség változását mindenki hallja - véleményem szerint - kérdés hogy neki megér-e annyit a változás, aki nem hallja annak nyilván nem ér annyit... :tutiok:
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

cables írta:
2025.09.14., vas. 11:45
Plagueis írta:
...
Egy 200e ft tápkábel (ugyan attól a gyártótól, ugyan azzal az anyaggal) ugyan úgy teszi a dolgát mint az 1m ft-os,csak vastagabb verzióban.(3.31mm vs 4.2mm).
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázni.
Nem érdemes általánosítani. Az ár nem sokat mond kábelek esetében.
Igen,pontosan erről beszélek(írok) attól,hogy 1m a ķábel egyáltalán nem biztos, hogy 5× úgy fog teljesíteni mint a 200e-es kábel.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2326

Hozzászólás Szerző: cables »

Plagueis írta:
...
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázni.
Nem érdemes általánosítani. Az ár nem sokat mond kábelek esetében.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Rock60 írta:
2025.09.13., szomb. 19:34
Plagueis írta:
1. Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
2. De..a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!
3. Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.
1:
igen,a hifi társadalom kb fele nem ért egyet a kábelek jelentőségével!
2:akkor számszerűsítsünk,mert úgy látom talán könnyeben átjön.
Ha valaki ezt a különbséget kihallja zene hallgatás közben annak nagy pacsi,velük nem lehet vitázi.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 128

Hozzászólás Szerző: severance »

ELEX írta:
2025.09.13., szomb. 19:36
Sose higgy az elektromérnököknek! :D :D :D

Egy készülékben 10000 forrasztás van, egy rendszerben százezer minimum. (akkor a mozisokról nem is beszéltem, mert ott nagyságrendekkel több)
Akkor miért pont az a rohadt hangfaldugó forrasztásán áll vagy bukik a hang.
Elnézést, pontosítok. Ő a forrasztás + csavaros kötés párosítástól óvott, mondván, hogy azt időként utána kell húzni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3556

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

severance írta:
2025.09.13., szomb. 18:40
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként?
Ha nem folyton cserebérélsz, hanem csak zenét hallgatsz, akkor legjobb megoldás a csupasz kábel. Nem kell se bekötni, se forrasztani.
Ettől jobb megoldás nincs. :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Még annyit a Z banándugó ajánláshoz, hogy nagyon nem mindegy hogy történik a kábel ráforrasztása a csatlakozóra. Minél kevesebb ónnal, a huzal és a Z banán lehető legszorosabb kapcsolatával érdemes forrasztani. Akit érdekel a kivitelezés módja írjon nekem pm-et elmondom.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

severance írta:
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg
Szerintem annál a bumfordi nagytömegű banándugóba beleszorongatásnál sokkal jobb megoldás a Z-banán még forrasztva is.

Két hónapja működik nálam az Alisca Black Line hsz kábele, dugó nélkül ala nature bedugva az erősítő banán aljzatába.
Jobban szorul benne, mint bármelyik banándugó.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 778

Hozzászólás Szerző: ELEX »

severance írta:
2025.09.13., szomb. 19:09
OK., de ezt meg forrasztani kell: elektromérnök ismerősöm meg azt nem tartja profinak, csakis a krimpelést - de olyan kivitel meg nincs ilyenből.
Sose higgy az elektromérnököknek! :D :D :D

Egy készülékben 10000 forrasztás van, egy rendszerben százezer minimum. (akkor a mozisokról nem is beszéltem, mert ott nagyságrendekkel több)
Akkor miért pont az a rohadt hangfaldugó forrasztásán áll vagy bukik a hang.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
Újrafogalmaznád ?
3. Igen.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

cables írta:
2025.09.13., szomb. 18:58
Kácsa Z banán 500.jpg
OK., de ezt meg forrasztani kell: elektromérnök ismerősöm meg azt nem tartja profinak, csakis a krimpelést - de olyan kivitel meg nincs ilyenből.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

severance írta:
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg
Ezt a dugót bárhogy teheted sohase fog igazán jól szólni a vele készített kábel. Ha jó hangot akarsz hallani akkor használj Z banánt, ami hasonlít a geometriában a huzal geometriához és nagyon kevés felesleges anyag van benne.

Kácsa Z banán 500.jpg
Kácsa Z banán 500.jpg (24.65 KiB) Megtekintve 22598 alkalommal

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

canare.jpg

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 488

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Plagueis írta:
Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.
Megint csak ismétlem önmagam. Mi a minőségi kábelezés? Mindenkinek más. Más annak akinek 1 milliós rendszere van és a filléres gyári kábel helyett vesz 5-10ezres kábeleket. Neki már az is minőségi előrelépés. Illetve akinek több 10 vagy 100 milliós rendszere van, és valahol fél millió vagy a fölötti kábeleket tekinti annak.
Én mondjuk nem mártanám szentelt vízbe a kábeleimet, van annál hatásosabb megoldás is. :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

bitwin75 írta:
2025.09.08., hétf. 23:40
Számomra, laikusként igen zavaró, hogy kábelügyekben sokszor még a képzett, szakirányú mérnökök között sincs alapvető kérdésekben sem közmegegyezés.
Egyik oktatási intézményben sem foglalkoznak a kábelek hangzásra, hangrendszerekre gyakorolt hatásával, tehát nem létezik a kérdésben "szakirányú mérnök". Semmiképpen nem tekinthető ez "alapvető kérdésnek", amikben amúgy létezik erős szakmai közmegegyezés. Jóval többet mond el a témáról az a tény, hogy HiFi-vel sok évtizede foglalkozó hobbitársak között sincs egyetértés, ami felvet néhány elbizonytalanító gondolatot.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

nemtomm írta:
2025.09.11., csüt. 10:04
MrCollector írta:
2025.09.11., csüt. 07:40
nemtomm írta:
2025.09.09., kedd 23:21
Ki mit ajánlana vagy javaslata volna 12v táp betáp kábelének?
Kiváncsi lennék kinek mi vált be? Várom a javaslatokat :noproblemo:
Szerintem a betáp kábelként a 230-asra gondolsz, igaz?
Igazából bármit kipróbálhatsz, de jó lenne tudni milyen kategóriában gondolkozol.
Arra gondoltam a 230-ra, de most kapok 2 kábelt is próbára ....nem belépő kategóriát gondolkozom . :D
Csak tudod mindenkinek mást jelent a belépő kategória... :rolleyes:

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 940

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

MrCollector írta:
2025.09.11., csüt. 07:40
nemtomm írta:
Igazából bármit kipróbálhatsz, de jó lenne tudni milyen kategóriában gondolkozol.
Arra gondoltam a 230-ra, de most kapok 2 kábelt is próbára ....nem belépő kategóriát gondolkozom . :D
"Az igazi barát szemből támad."

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

nemtomm írta:

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 796

Hozzászólás Szerző: lacy »

nemtomm írta:
Na de mégis mennyi áram folyna át rajta??
Amúgy nekem - ugyan nem 12 hanem 24 V és az is 2x mert +/- de ez van mint bevált drót.
20250214_225319.jpg

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2025.09.10., szer. 20:56
nemtomm írta:
Gyári drótokat nem ismerek, DIY-ben van csekély tapasztalatom.
Nemtom - :D , hogy az én tippemmel mire mész, mert nem terem minden bokorbanben...
Dualund DCA 20 GA pamutszigetelésű ónozott sodrott drótból készítettem 12 Voltos tápkanócot. Két szál negatív, két szál pozitív.
Baromi jó lett.

Ha ez nem lett volna kéznél, akkor a Neotech SOCP 20, vagy SOCT 20 - asból készítettem volna négyes fonatot. ( Az van a Kacsában hegyekben.)
Bocsi azt elfelejtettem leírni, hogy nep-3001 mkiii van most hozzávaló neotech csatikkal , csak csináltattam még egy igazán jó 12v tápot és ahhoz kellene egy jó tápkábel …jó ez a neo tápkabel csak nem tudok ide berakni ilyen kábelt mert nagyon merev sajna és nem fér el….esetleg valakinek valami ötlete ? A. Dualund kábelt nem ismerem a neo tápból mind a kettőt ismerem az egyikből van is.ami nem rossz csak jobbat szeretnék…… esetleg valami ötlet ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

nemtomm írta:
Gyári drótokat nem ismerek, DIY-ben van csekély tapasztalatom.
Nemtom - :D , hogy az én tippemmel mire mész, mert nem terem minden bokorbanben...
Dualund DCA 20 GA pamutszigetelésű ónozott sodrott drótból készítettem 12 Voltos tápkanócot. Két szál negatív, két szál pozitív.
Baromi jó lett.

Ha ez nem lett volna kéznél, akkor a Neotech SOCP 20, vagy SOCT 20 - asból készítettem volna négyes fonatot. ( Az van a Kacsában hegyekben.)

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 171

Hozzászólás Szerző: xilop »

Rock60 írta:
2025.09.09., kedd 20:24
bitwin75 írta:
Sziasztok!

Számomra, laikusként igen zavaró, hogy kábelügyekben sokszor még a képzett, szakirányú mérnökök között sincs alapvető kérdésekben sem közmegegyezés.
A hifiben nagyon kevés témában van " közmegegyezés ".
A kábel - ügyekben meg különösen eltérő véleményekkel találkozhatsz.
Meg lehet szokni... :D

a képzett, szakirányú mérnökök között nagyon kicsi a hifi-vel foglalkozók száma, nagy részük szerint a jelátvitelben nem lehet külömbség két vezeték között 😁

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

bitwin75 írta:
Sziasztok!

A hifiben nagyon kevés témában van " közmegegyezés ".
A kábel - ügyekben meg különösen eltérő véleményekkel találkozhatsz.
Meg lehet szokni... :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”