Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1234

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: violin »

Rock60 írta:
2026.01.07., szer. 18:17
Nem hagyott nyugton a gondolat, hogy hátha...
Kicsúszkáltam a hómezőn a Zatikba, és láss csodát találtam a turkálóban 6 - os HDF lapot. ( Nem tudom, miből maradt nekik, mert teljes tábla nem is volt belőle...)
Kösz a tippet ! :smile53:
Én is..... :rolleyes:
Még tavaly kezdtem meg egy jó régóta tervezett projektet, amihez a hangszóró már legalább fél éve a szekrényben állt...
Szóval Zatik... vettem is rögtön pár darab rétegelt lemezt, (9mm-es, és 4mm-es hajlíthatót), meg két csík dió svartnit.
Aztán majd csak lesz belőle valami...
51253414-2351-4f02-8206-031040c3976b.jpg
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

violin írta:
2026.01.05., hétf. 18:04

Csak egy ötlet, de hátha..... a Zatik faáruházakban többnyire van "turkáló", ahol mindenféle darabok vannak. Többnyire én is ott vásárolok kisebb mennyiséget....
Hamarosan fel is keresem őket, mert kell némi vékonyabb rétegelt lemez...
Nem hagyott nyugton a gondolat, hogy hátha...
Kicsúszkáltam a hómezőn a Zatikba, és láss csodát találtam a turkálóban 6 - os HDF lapot. ( Nem tudom, miből maradt nekik, mert teljes tábla nem is volt belőle...)
Kösz a tippet ! :smile53:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Közben megoldódni látszik a probléma, Heavymetal fórumtársunk segítőkészségének köszönhetően. :smile53:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

violin írta:
2026.01.05., hétf. 18:04

Csak egy ötlet, de hátha..... a Zatik faáruházakban többnyire van "turkáló", ahol mindenféle darabok vannak. Többnyire én is ott vásárolok kisebb mennyiséget....
Kösz a tippet, :smile53: beszéltem már a Lupa szigeti Zatikkal.
Keményfából 1 cm a legvékonyabb anyaguk. sad.gif

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1234

Hozzászólás Szerző: violin »

Rock60 írta:
2026.01.05., hétf. 11:55
Szevasztok !

Van valakinek tippje, hol tudnék beszerezni 4 - es, vagy 5 - ös MDF, vagy HDF lapot ?
Kicsi, 1/10 m2 - es darab kellene, a lelőhelyeken ilyen keveset nem adnak.

5 x 30 - as keményfa léc is érdekelne, de 1 centisnél vékonyabbat nem találtam.

Köszi.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Szevasztok !

Van valakinek tippje, hol tudnék beszerezni 4 - es, vagy 5 - ös MDF, vagy HDF lapot ?
Kicsi, 1/10 m2 - es darab kellene, a lelőhelyeken ilyen keveset nem adnak.

5 x 30 - as keményfa léc is érdekelne, de 1 centisnél vékonyabbat nem találtam.

Köszi.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 658
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Giovanna írta:
2025.11.04., kedd 09:45
Mit tudnátok ajánlani?
57-es Italbolt Akácfa utca, rendes késdobáló hely
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Giovanna
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Giovanna »

Mit tudnátok ajánlani?
A skysmotor.co.uk a következő termékeket értékesíti online: AC szervomotorok, DC szervomotorok, léptetőmotor-meghajtók, bolygókerekes hajtóművek, és szükség esetén online is megvásárolhatók.

karesz41
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: karesz41 »

IMG_1427 Copy.jpeg
IMG_1424 Copy.jpeg
Idén szeretném befejezni……
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2846

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

denesdr írta:
2025.10.21., kedd 14:15
Kérdezhetem úgy is, hogy a mai ellenállások közül ki melyik típust preferálja és miért.
Próba hangváltóba legolcsóbb, talán Monacort raktam mindig, mert a kísérletezéshez bőven elég.
Hangszóróval párhuzamosan Jenzen Superes (zöld).
Na a lényeg ugye a hangszóróval soros tag. Ide ezeket próbáltam:

Duelund tinned copper/graphite cast resistor
Duelund carbon/silver (barna) ez talán már kifutó széria.
Duelund silver/graphite cast

A minőségi sorrend is ez nálam. Jelenleg az utolsót használom. Sajnos a tapasztalatom, hogy a +-5%-os tűrést nem mindig hozzák, ha van rá lehetőség kérni kell a mérést és párba válogatást, nagy érzékenységű tölcséres hangsugárzóknál sajnos nagyon számít. Nekem is azért maradt meg pár, mert újakat kellett rendelnem az eltérő értékek miatt.
A hangzásbeli eltérés nem jelentős, de azért megvan közöttük.
IMG_20251022_174050.jpg
IMG_20251022_174307.jpg
IMG_20251022_174331.jpg
IMG_20251022_174221.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 658
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

shany írta:
2025.10.22., szer. 07:31
Mundorf MResist SUPREME-t használtam legutóbb magashangszóró előtt. Sokan használják. Pl. a Marten is.
Teszt:
https://www.acoustic-dimension.com/mund ... Critic.pdf

Marten mingus septet hangváltó, 4db panelen kivitelezve ( hangsugárzónként ):
A Marten első fokú váltásokat alkalmaz ( tehát nem a hangváltók karakterisztikája/felépítése elsőfokú ). Kétféle ellenállást látok, az egyik az említett Mundorf MResist SUPREME, a másik valami ilyesmi:
Szűkíthetjük a kört a jelútban lévőkre
Ilyet próbált már valaki?
https://www.mundorf.com/audio/en/shop/R ... ist_ultra/
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: shany »

Mundorf MResist SUPREME-t használtam legutóbb magashangszóró előtt. Sokan használják. Pl. a Marten is.
Teszt:
https://www.acoustic-dimension.com/mund ... Critic.pdf

Marten mingus septet hangváltó, 4db panelen kivitelezve ( hangsugárzónként ):
( https://www.marten.se/products/mingus/mingus-septet/ )
A Marten első fokú váltásokat alkalmaz ( tehát nem a hangváltók karakterisztikája/felépítése elsőfokú ). Kétféle ellenállást látok, az egyik az említett Mundorf MResist SUPREME, a másik valami ilyesmi:
https://hu.mouser.com/c/passive-compone ... r%20Rating
marten mingus septet_xover_lower midrange+bass.jpg
marten mingus septet_xover_tweeter+upper midrange.jpg

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Kérdezhetem úgy is, hogy a mai ellenállások közül ki melyik típust preferálja és miért.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

A manapság fellelhető ellenállásokból válogatva kinek mi a tapasztalata passzív váltóban való használatra?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Igen, nem gondolom rossznak az Alument, sőt azt gondolom, hogy nagyon jó. Szerintem mással van a gond, ha betéve nem jó irányt vesz a változás. Itt az adott helyzetben leginkább az történt, hogy finomabb, tónusgazdagabb a középtartomány, jobban hallatszanak a finomságok, és valahogy a tér is jobb. Olyan tekintetben, hogy most nem azt hallani, hogy egy hangfal szól, hanem inkább csak úgy képződnek a hangok a térben.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Részben visszaszívom az előző hozzászólásomat. Nem hagyott nyugodni a kondi dolog, úgyhogy nekiálltam egy kicsit a váltónak és láss csodát, kb 1,5 dB-lel visszavéve a magas hangerejét, helyreállt a rend. A tesztváltóban Cross Cap volt a magas előtt (de volt korábban Superior Z is), hogy belőjjem a megfelelő kapacitási értékeket, de nem gondoltam volna, hogy egy ugyanolyan értékű, csak másik típusú kondi ennyire elviszi a szubjektív spektrális balanszot, illetve, hogy akár 1-1,5 dB változtatás az egyik hangszórón ekkora különbséget tud hozni. Azért írom, hogy szubjektív, mert mérve ugyanaz az az átvitel mindkét típussal, mégis nagyon durván máshogy szólnak. Szóval úgy néz ki, hogy az Alumen Z mégis marad, így már tetszik amit csinál.
U.i.:
Ne legyetek restek a váltóban a relatív szinteket rendesen beállítani, ha van rá lehetőségetek! :rolleyes:

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 182

Hozzászólás Szerző: xilop »

A könyvek része a konstrukciónak?
Verses kötet vagy regény? Jótékony hatással van a hangra?😁

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3066

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A Rullit Super Aero 9 szélessávúak végre megkapták amire régen vártak :D , az elektroncsöves Field Coil CCS tápegységet telepítettem a felhasználói helyszínen.

Persze azért volt a zsebemben a biztonság okáért két Kaisei 10uF/350v-os elektrolit kondenzátor, hogy mire bemelegszik rendszer, akkor ezekkel még toljak egy picinyét rajta...ezek bypass kondik lesznek közvetlenül a gerjesztőtekercs kapcsaira szerelve :smile53:

A lényeg az volt, hogy mire a rendszer bemelegedett, ezek bypass kondik frissen beiktatva kifejtsék jótékony hatásukat. :smile29:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A házigazda köpni-nyelni nem tudott a titkos összetevő berakása után, csak rövid, de frappáns értékelést adott: "aztakurva, besz@rás"
TJ.
Csatolmányok
Rullit Super Aero 9 system.jpg
Rullit Super Aero 9 Field Coil PSU.jpg
Rullit Super Aero 9 FC bypass capacitor left.jpg
Rullit Super Aero 9 FC bypass capacitor right.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2846

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

denesdr írta:
2025.09.10., szer. 21:38
greenbio írta:
2025.09.10., szer. 12:15
sutemenyx írta:
2025.09.07., vas. 08:01
Celestion Ditton 25 váltó upgrade alumínium fóliás kondenzátorokkal és átvezetékezés ezüst belső vezetékkel:
és milyen lett a tuning után?
Erre én is kíváncsi lennék. Márcsak azért is, mert épp mostanában ugrottam bele én is az Alumen Z "hype"-ba. Hát nekem nagyon nem jött be ez a kondi, legalábbis az én rendszeremben, az én fülemmel hallgatva. Pedig azt gondolná az ember (naivan?), hogy ennyi pénzért már tényleg kaphat egy neutrális kondit, erre ez is csak máshogy rossz és nem univerzálisan jó. Mondom ezt úgy, hogy sokáig aktív váltású volt a rendszerem kondi nélkül, szóval tudom milyen az, amikor nincs kondi a hangszóró előtt, az Alumen Z sem hozta ezt.
Elnézést ezért a "kirohanásomért", csak még a sokkhatás alatt vagyok. Habár ha őszinte akarok lenni, valahol éreztem, hogy nem lesz jó vége kiadni ennyi pénzt kondira. Azért bíztam benne, hogy jó lesz, de nem lett.
Persze ettől még tetszhet valakinek valamilyen rendszerben és nyilván tetszik is. Senki kedvét nem akarom szegni, csak gondoltam leírom a saját tapasztalatomat.
Ha röviden össze szeretném foglalni az Alumen Z általam tapasztalt hangkarakterét, akkor azt mondanám, hogy kristálytiszta(nak tűnő), talán túlzóan is, épp ezért a zenét szétszedi darabokra és magasak felé tolja a szubjektív spektrális eloszlást. Ez utóbbi azért is furcsa, mert szinte mindenhol azt olvastam róla, hogy halkabbnak hallatszódik vele a magas tartomány, ami elsőre furcsa lehet. Hát nálam pont az ellenkezője lett egy fényes, mindent átható, "showtime" csillogás formájában.
Önmagában nálam sem vált be az Alumen Z. Viszont vannak jó tulajdonságai. Kicsit vegyítve nálam ez a mix vált be eddig a legjobban:

Középmagas sugárzó előtt : 2/3 Jantzen Superior Z-cap +1/3 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Magassugárzó előtt : 1/2 Jantzen Superior Z-cap +1/2 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass

De szerintem ez is hangszóró és ízlés függő. Kicsit visszaolvasva már én is írtam erről.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

greenbio írta:
2025.09.10., szer. 12:15
sutemenyx írta:
Celestion Ditton 25 váltó upgrade alumínium fóliás kondenzátorokkal és átvezetékezés ezüst belső vezetékkel:
Erre én is kíváncsi lennék. Márcsak azért is, mert épp mostanában ugrottam bele én is az Alumen Z "hype"-ba. Hát nekem nagyon nem jött be ez a kondi, legalábbis az én rendszeremben, az én fülemmel hallgatva. Pedig azt gondolná az ember (naivan?), hogy ennyi pénzért már tényleg kaphat egy neutrális kondit, erre ez is csak máshogy rossz és nem univerzálisan jó. Mondom ezt úgy, hogy sokáig aktív váltású volt a rendszerem kondi nélkül, szóval tudom milyen az, amikor nincs kondi a hangszóró előtt, az Alumen Z sem hozta ezt.
Elnézést ezért a "kirohanásomért", csak még a sokkhatás alatt vagyok. Habár ha őszinte akarok lenni, valahol éreztem, hogy nem lesz jó vége kiadni ennyi pénzt kondira. Azért bíztam benne, hogy jó lesz, de nem lett.
Persze ettől még tetszhet valakinek valamilyen rendszerben és nyilván tetszik is. Senki kedvét nem akarom szegni, csak gondoltam leírom a saját tapasztalatomat.
Ha röviden össze szeretném foglalni az Alumen Z általam tapasztalt hangkarakterét, akkor azt mondanám, hogy kristálytiszta(nak tűnő), talán túlzóan is, épp ezért a zenét szétszedi darabokra és magasak felé tolja a szubjektív spektrális eloszlást. Ez utóbbi azért is furcsa, mert szinte mindenhol azt olvastam róla, hogy halkabbnak hallatszódik vele a magas tartomány, ami elsőre furcsa lehet. Hát nálam pont az ellenkezője lett egy fényes, mindent átható, "showtime" csillogás formájában.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sutemenyx írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

IMG_2220.jpeg
IMG_2219.jpeg
IMG_2221.jpeg
IMG_2222.jpeg
IMG_2227.jpeg
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Rullit Super Aero 9 field coil supply project

Véget ért az utóbbi idők egyik legizgalmasabb fejlesztése, mivel ebben a tárgykörben valódi ritkaságnak számít ez a megépített készülék.
Megpróbáltam azért minden múltbéli jónak ítélt megoldást átmenteni a mai valóságba, például nincs semmilyen félvezető a tápegységben :smile29: Még a kimenetre kötött, bekapcsolást jelző lámpák is gáztöltésű Glimm tipusúak - igen aranyosak amikor 120v feletti feszültségnél begyújtanak :smile53:

A bemérések rendben lezajlottak, de mivel 2 db új 6528 elektroncső került bele, ezért újra kellett kalibrálni az átfogási tartományt. Ez a normál 130v-os működési ponttól +- 10v-ot jelent, amely a két kisméretű mutatós műszeren jól detektálhatóan követhető.

Most következik a meghallgatási és tesztelés, remélhetőleg sok tapasztalatot/ismeretet gyűjtünk... :D
TJ.
Csatolmányok
Rullit Super Aero 9 FC supply left.jpg
Rullit Super Aero 9 FC supply right.jpg
Rullit Super Aero 9 FC supply wiring foto.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

A vezetékezés elkészült, holnap az ellenőrzés és a bekapcsolás/bemérés következik :smile53:
A Rullit Super Aero 9 gerjesztőtekercsének DC ellenállása 1127 ohm, így 130 voltnál kb. 115mA lesz a párhuzamosan kötött 6528 elektroncső triódáinak összárama. Amennyíben a tekercs melegedésével megváltozna a huzal ellenállása, akkor a CCS megoldás ezt kikompenzálja. :D
TJ.
Csatolmányok
Rullit Super Aero 9 FC supply wiring .jpg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Megjöttek a kínai 150v méréshatárú műszerek, nagy örömmel reszeltem ki számukra a 45mm-es kör alakú lyukat a textilbakelit lapon :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Rullit Super Aero 9 supply 150v output.jpg

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”