Nemááá...
Nem én vok a zinternetguru, de beírom, hogy UTP 6e, és kiad vagy négy márkát...
( Mondjuk, már nem érint...
Köszönöm, nagyon örülök a válaszodnak és nem is tűnt hosszúnak.Aszpirin írta: ↑2025.08.26., kedd 12:00
Hálózatszerelők nem foglalkoznak hifi-szempontokkal (és nem is "hisznek" bennük), náluk csak az informatikai szempont a lényeges, és hidd el nekem, egy jó minőségű, gonddal szerelt Cat5e kábel bizony ebből a szempontból mindent tud, amit ma egy háztartásban tudni kell, sőt annál nagyságrendileg többet is, ezért még akár "jövőbiztos"-nak is nevezhetjük.
Tehát szigorúan informatikai szempontból a Cat5e kábelezés NEM lesz szűk keresztmetszet, sőt, RENGETEG tartalék van még benne.
Ezért mondták neked, hogy a Cat5e nálad mindenre is elég. És igazuk volt. Az ő szemszögükből, ami csak a bitek nagyon alacsony hibaaránnyal való átviteléről szól.
Bocs a hosszú szövegért.

Hálózatszerelők nem foglalkoznak hifi-szempontokkal (és nem is "hisznek" bennük), náluk csak az informatikai szempont a lényeges, és hidd el nekem, egy jó minőségű, gonddal szerelt Cat5e kábel bizony ebből a szempontból mindent tud, amit ma egy háztartásban tudni kell, sőt annál nagyságrendileg többet is, ezért még akár "jövőbiztos"-nak is nevezhetjük.

6e-ről nem tudok, szerintem a 6a-val téveszted. Van 5e, 6, 6a, ...Rock60 írta: ↑2025.08.25., hétf. 10:22De van, többfelé árulják a 6e - t.Alex_Aston írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:29
Cat6e nincs csak Cat6, szerintem elírás volt Cat5e helyett.
Nagyon tetszik a teszt pörgőssége, stílusa.
Egyáltalán nem volt unalmas és terjedelmes, ez egy jól felépített, korrekt teszt volt, még ha számomra kissé meglepő is, a Cat5e - hez viszonyítva, mindenképpen.wasiliy888 írta: ↑2025.08.25., hétf. 12:26
WireWorld Starlight8 vs Viablue EP-7
Kicsit messziről indítom, ezért előre is elnézést, ha unalmas és terjedelmes a beszámolóm, de szerintem szükséges.
... Nem véletlenül kerül a Viablue lan fele annyiba, mint a WW. És az én starlight8-as lan kábelem is csupán a középkategória alja. De akinek drága rendszere, berendezési vannak mindenképp érdemes félretennie az informatikai ismereteit, ugyanis az kevésbé számít, hogy szerintünk cat5e, 6, 7, vagy cat8 adatátvitele az elegendő. Például a ww lan kábelei semelyikbe nem sorolhatók be az előbbiek közül, mert a lapos kialakítása miatt a vezetőszálak egymás mellett futnak, nincsenek összesodorva, mint egy szabvány szerint készült lan kábelnél. Akinek meg a Via is már a túl drága kategória, annak jobb lehet egy olcsó lan kábel ferrit gyűrűkkel “díszítve”.

Van egy ideje egy divat a bicskások között is, hordják a Knipex pici vízpumpa fogókat magunknál multitool helyett mert az milyen jó, én meg csak nézek. De hogy a kábeleket is ezzel szerelik az már a non plus ultra.La_Valse írta: ↑2025.08.25., hétf. 06:13Bármily meglepő, az elektromos szerszámok listájára felkerült a vízpumpa fogó is.Elmo írta: ↑2025.08.25., hétf. 00:28Szerintük nem kell sokat foglalkozni a csatlakozókkal: https://www.alpha-audio.net/review/revi ... connected/
https://www.alpha-audio.net/review/what ... rk-cables/
svédfogó.jpeg
Itt éppen a 23 eurós Telegärtner csatlakozót nyomja össze spéci szerszám helyett, más néven svédfogóval, papagáj fogóval.

Az a divathullám már lecsengett jó pár éve.asebestyen írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:26
Mér nem fontok audio-videofil CAT kábelt pamut szigeteléssel?![]()
![]()
Bár lehet, hogy a pamut szigetelést nem próbálták-szerintem, így lehet még egy kört futni vele, esetleg a cryo kezelés adhat egy kis pikantériát a dolognak.
Gatyamadzagnál jobb lehet, a többi meg felhasználó kérdése... számtalan bemutatót lehet találni a Cat kábelek technikai felépítéséről. Ez a video nagyon szemléletes és tisztán érthető.Alex_Aston írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:29Cat6e nincs csak Cat6, szerintem elírás volt Cat5e helyett.
De van, többfelé árulják a 6e - t.Alex_Aston írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:29
Cat6e nincs csak Cat6, szerintem elírás volt Cat5e helyett.

Én is a Nikomaxot választottam. Itt féláron van: https://bevachip.hu/nikomax-csatlakozo- ... o-p767878/pali923 írta: ↑2025.08.25., hétf. 06:57Én ebből a Nikomaxból vettem párat. Ha jól emlékszem, akkor azért, mert a Draka kábel merev drótos, nem sikerült akármilyen dugót ráfabrikálni a végére úgy, hogy működjön is. Aztán ezt raktam a Viablue kábelre is, szerintem megvehető.
Meg akkor már még egy szavazat a Viablue lan-kábelre. Draka és Supra kábelek után használom ezt. A Supra nem volt még rossz, de ennek melegebbnek hallom a hangját, ezért jobban tetszik. Bár nagy különbségek az én rendszeremben nincsenek köztük.

Én is kb. azt akartam írni, hogy a különbség árnyalatnyi - no meg persze ízlésbeli és rendszerfüggő.

Mér nem fontok audio-videofil CAT kábelt pamut szigeteléssel?Rock60 írta: ↑2025.08.25., hétf. 09:19
Ok, köszi !
A Kácsás az "sima" cat6... Ha jól értem, azt nem érdemes az 5e helyett használni, főleg, ha az már ott van a földön tekercsben.
( Most lesz húzva, akármelyik.)
A cat6e az jobb lenne, de a Kácsás az nem olyan, sőt, tartanak egy drágábbat is, az is csak "sima" , nem e...
Ok, köszi !mishow írta: ↑2025.08.25., hétf. 08:49
Nálunk baráti-rokoni kapcsolat révén olyan csapat tartja karban az itthoni (mini) hálózatot, akik egyébként irodaházakban, üzemcsarnokokban építenek profi rendszereket. Ők azt mondták, hogy a CAT5e és a CAT6 gyakorlatilag ugyanazt tudja, de ha már új kábel, akkor otthoni körülmények között a CAT6e több mint elég.

Mivel @pali923 kolléga volt kedves kölcsönadni azt Viablue kábelét, amiről a fent idézett hsz-ben ír, és éppen azért, hogy a saját Supra kábelemmel összehasonlítsam (örök hála érte

Köszönöm!wasiliy888 írta: ↑2025.08.24., vas. 22:14Nem tudom miért érdekel a kábel, de tessék. Az egy igazi gatya drót, talán még felirat sincs rajta. Nem emlékszem honnan van, lehet, adták a routerhez, amikor a szolgáltató errefelé járt, és bekötötte a netet. A ferrit gyűrű HQs, látszik a fotón a pontos száma, "szerencsére" van belőle többféle, nem tudom mi a jobb, ha lötyög a kábelen, mint nálam, vagy ha szorosabb. Az egyik ennyi ohmos, a másik meg amannyi.Deenoo írta: ↑2025.08.24., vas. 18:48Kérlek, tölts fel képet a kábelről, hogyan is néz ki, amennyiben nem nagy kérés. :)wasiliy888 írta: ↑2025.08.24., vas. 14:57
Biztosan számít a minőségi csatlakozó, a vezetőszálak anyaga, az árnyékolás és még sok egyéb tényező. És ahogy Koscsó Feri által belinkelt cikkben írják a zavarszűrés is:
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da
Én kipróbáltam, és nálam bevált, jól hallható javulást hozott három darab ferrit gyűrű a kábelen (darabja 520 Ft).
HQ-tól vetted a ferriteket avagy honnan?
Köszönöm!
D'

Nálunk baráti-rokoni kapcsolat révén olyan csapat tartja karban az itthoni (mini) hálózatot, akik egyébként irodaházakban, üzemcsarnokokban építenek profi rendszereket. Ők azt mondták, hogy a CAT5e és a CAT6 gyakorlatilag ugyanazt tudja, de ha már új kábel, akkor otthoni körülmények között a CAT6e több mint elég.Rock60 írta: ↑2025.08.25., hétf. 05:17A Kácsás cat 6 - os kábel - 420 Ft/m - nem lehet jobb választás ?Alex_Aston írta: ↑2025.08.24., vas. 19:59Mivel a Cat5e alkalmas 1Gbps sebességre, így lakásban mindenre (igen, képminőségre) IS elegendő, főleg ekkora távon.

Ha szoros helyre kell behúzni egy kábelt, akkor ilyennel szoktak rásegíteni.:Rock60 írta: ↑2025.08.24., vas. 22:09Ok, kösz...Alex_Aston írta: ↑2025.08.24., vas. 19:59
Mivel a Cat5e alkalmas 1Gbps sebességre, így lakásban mindenre (igen, képminőségre) IS elegendő, főleg ekkora távon. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre bőven elég egy ilyen lenézett ruhaszárító kötél. Főleg, ha nincs megfertőzve az ember a minél magasabb számok bűvöletével az elnevezésben.![]()
De ha nagyon zavar, akkor át tudod húzni cső kiszedés nélkül, mert maga a Cat5e kábel lehet a behúzószál. 10m-en nem kellene, hogy gond legyen, kivéve, ha ekkora távra 10 kanyart raktak be, bár ezt kétlem.
A koaxnak meg örülj, mert a DIGI box nélkül szolgáltatja a TV-t, és koax kábel kell neki, azt kell közvetlen a TV-be dugni. Azon jön az össze HD csatorna, tökéletes minőségben, felesleges plusz doboz és távirányító nélkül. Nálam is ez van, áldom is az eget emiatt, hogy nem valami Telekomos, vagy One hülyeség, ami újabb kábelezést és plusz eszközöket igényel, és mellé sokkal kényelmetlenebb is a használata. Szóval a koax jóóóó![]()
Csak 5 kanyar van benne. De egyenes állapotban húzták be, utána tették bele a horonyba. Ahogy néztem, nem nagyon mozdítható már így, valamiért...
Elhiszem, amit írsz, az a helyzet, hogy digi vonalon nem vagyok túl járatos.
Csak azt szoktam meg, hogy a hifiben járatlan villanyszerelők semmit nem értenek a mi hobbinkból, nem értik mire való a jobb tápkábel, az ösvény, a nagyobb keresztmetszet, az olvadó biztosíték ház a sínen, stb...
Azért gondoltam, hogy az árnyékolatlan cat5e csak szerintük jó, olvasva itt a cat 6,7, 8 - ról...
És, nálam is itthon, a router és a box között ott a Viablue EP-7 ...
Mind ezek miatt gondoltam, hogy egy kis plusz befektetést még megérne a 10 méternyi Lan, főleg, hogy később nincsen lehetőség kicserélni...
A coax az elmondásod alapján tényleg jó, meg végül is már ott van, elfér a falban...
![]()