alto írta: ↑2025.08.27., szer. 09:18
Igen, egyetértek.
Ugyanakkor szerintem is érthetetlen, ha egy mai modern 8K képes TV-t 10/100 Mbps porttal látnak el.
Egy 8K video stream sávszélesség igénye H.265 kódolással 50-60 Mbps, H.264 esetén több mint 100 Mbps, az előbbit még éppen hogy, de az utóbbit már nem tudja kiszolgálni a 10/100- as hálózat, ahhoz már gigabites hálózat kell.
Én speciel nem 8K tévéről beszéltem, nem tudom, hogy a 8K-soknál milyen Ethernet port van, de kb mindegy, mert a 8K jól láthatóan gyorsabban kihal (ha még nem történt meg), mint anno a 3D.
Az okok teljesen nyilvánvalóak: nincs kb semmilyen tartalom (ltekintve a demóktól), nincs "eladható" formátum (értsd: nincs olyan mint a 4K UHD volt), nincs megfelelő streaming formátum, és tévéadásoknál még a 4K is épphogy "kullog". Ami a legfontosabb: egyszerűen nincs rá igény, amit megértek, mert még értelmetlenebb, mint a 100 megapixeles fényképezőgép-szenzor

És mindezek mellett még jön is a HDMI 2.2-es szabvány, aminek a legfontosabb újítása, hogy 16K-t is nagy képváltási frekivel "visz" - MINEK????
Amúgy mi a jóistenért kódolnának H.264-be egy 8K-s videót?
Ami a 10/100-as Ethernetet illeti: a fillérbaszásról Faló és én is kifejtettük már a nagyon sommás véleményünket, és azzal is egyetértek, hogy a WiFi jobb lehet, de ne feledjük, hogy a WiFi messze nem olyan stabil, mint egy Ethernet-kapcsolat. A jóbarátomék házába bevezette az optikát végre két-három évvel ezelőtt a Telekom, de a tetőn vitték be (3 szintes a ház), és a minél kevesebb fúrás miatt olyan brutálisan idióta helyre tetták le a wifi-modemet, hogy konkrétan a nappalijukban a tévénél az akár 700-750 Mbps duplexre is képes WiFi 6-os router a tévénél jó ha 10 Mbps-et "ad", pedig az is "tud" WiFi 6-ot... Ha egy házban meg van oldva (falban vagy falon kívül) az Ethernet-bekábelezés (mint pl. nálam), akkor az elég sok esetben stabilabb választás, és ez független a korosztályoktól és a trendektől. Nálam pl. a hálószobában (ahová a korábban a nappalit ékesítő 8 éves 55 colos LG OLED B7 került - aminek szintén 100 Mbps-es ethernet-portja van) a tévé jóval lassabb WiFi-n mint Etherneten, pedig ott van tőle másfél méternyire a bridge módba kapcsolt kiegészítő "jelerősítő" routerem, csak valamiért nem akarja azt használni, inkább a sokkal gyengébb jelűre kaad rá - sejtem is hogy miért, de nem foglalkozok vele, mert a kiegészítő Wifi-Router ethernet switchként is üzemel, és annyira nem zavar az a plusz egy kábel....
Amit akartam írni, az az, hogy nem mindenhol Jobb a WiFi, ezen persze mindenhol lehet javítani extra kábelezés nélkül is (mesh repeater/routerrel vagy - azonos fázis esetén - powerline modulátor/demodulátoros Wifi-router párokkal), de ha egyébként van már ott ethernet, akkor minek a drága mesh repeater/router vagy powerline?)