Ag elöl egy tányér edetén a láncvonal miatt a tányér máshova esik, mint ha felszerelitek egy kéttányérosra. Vaksz valahova a meglévő 2 tányér közé, de ennek utána kell járni. Ha ífy van, érdemes komplett hajtómüvet cserélni. Ha egybeesik a2es valamelyik rányérjával (a belső esélyesebb, oda jobban kell az "egyenesebb" lánc, hogy ne dobja le hátul a nagyokról.) akkor max kicsit mufurcul néz majd ki, de működhet.zoli73 írta: ↑2025.08.01., pén. 14:11Azért annyira mégsem lenne unikornis az a szerencsétlen bringa, mint azt ahogy Te gondolod. Nem egy őskövületről van szó, mert egy régi, retro gépet én sem építenék át, mert az tényleg elég bénán jönne ki. Ez konkretan egy Specialized StumpJumper, amit használtan vettem(490e) a fiamnak, nem a legfrissebb fejlesztés, de minden modern alkatrész felszerelhető rá, különösebb változtatás nélkül, semmiféle adapterezésre nincs szükség. Példaul a hajtóműve/középcsapágya ugyan olyan szabványú, mint a ma futó StumpJumper-é, csak két tányérral. Akár egy egytányéros hajtóművet, vagy akár csak egy tányért a jelenlegi hajtókarra, gond nélkül fel lehet szerelni. Lánckeréksorból bármi felmegy rá, ami nem Sram XD, vagy Shimano Micro Spline, bár már es könnyen megoldható egy rotorcserével, ha szükséges.asebestyen írta: ↑2025.08.01., pén. 09:09Jobb az 1x12, mint a 2x10, de el ne kezdjétek átépíteni. Ez nem HiFi, hogy beteszel egy 2 centis drótdarabot és mindjárt eljön a Kánaán (másnap reggelig). Ha 1x12s, akkor kell venni egy olyan bicajt, ami olyan gyárilag, mert aztán lesz egy unikornis abból a szerencsétlen 2x10-es bicajból jó drágán, mivel a 2x10 óta millió új szabvány jött be a képbe, a boost, supeboost, szabadonfutók, középcsapágyak, láncvonal eltolások, stb. Minden szét lehet adapterezni és vannak esetek, amikor van is értelme, de 2x10s -> 1x12s, teljesen felesleges. 1x meg kell venni 1 jó bicajt és használni. Minél többet.zoli73 írta: ↑2025.07.31., csüt. 21:19Szép estét mindenkinek!
Szereléssel kapcsolatban, illetve használati tapasztalatokra lenne szükségem.
Adott a fiam bringája, ami jelenleg 2x10s váltórendszerrel van szerelve, és felmerült a váltás 1x12s-re(haladjunk a korral).
1-2 technikai részlet nekem még nem teljesen világos, ill. pro, és kontra érveink vannak, így nem szeretnénk azonnal fejest ugrani az alkatrész beszerzésbe, és szerelésbe. Akár privátban is megbeszélhetjük.
A másik kérdés, ami az én bringámat érinti. Tudtok ajálani valami frappáns, és jól működő, jól is kinéző(nem barkács) megoldást láncvilla védő gyanánt? Valami öntapadós gumi védőt képzelek el, de amiket láncvilla védőként találtam, azok igen béna cuccok.
Köszönöm előre is a segítséget!![]()
Az 1x12s ötlet bennem merült fel először, a nem is bonyolult átépíthetőség miatt, a fiamnak is tetszett az ötlet, de mivel használati tapasztalattal nem tendelkezünk, így vannak kétségeink.
Pontosabban a fiamnak volt alkalma kipróbálni egy 1x12s rendszerrel szerelt bringát, tetszett neki, de nem volt vele maradektalanul megelégedve. Szerinte lassú.
Ezt először nem értettem, de elmagyarázta, hogy a hátul 11 fog, elöl 32 fog áttétel ami maximum, az neki kevés, hosszabb egyenesekben, lejtőkön ez mókuskerék. Be tudná vállani a nagyobb tenpót, de ezzel az áttétellel nem megy több, az Ő 2x10s gépén lévő nagyobbik tányér 44 fog, ezzel sokkal jobb tempót tud menni. Mászásban jobbnak találta az 1x12s-t, de végsebbességben jócskán hagyott kívánnivalot maga után.
Összességében azt mondta, hogy az első váltó hiánya miatti kompaktság, és a "menőség" okán húz a 1x12s-hez, de tart tőle, hogy hiányozna a végsebesség, amit elég sokszor ki is használ.
Egyszóval dilemmában vagyunk, de szerencsére kényszerhelyzet nincs.
Ennek nézzetek utána.