Az elektroncsövekkel (is) való ismerkedést érdemes az alapoknál kezdeni. Ha meg szerzi a megfelelő tudást, nem okoz gondot adaptálnia az akkor még nem létező csövekre. Az elektroncsövek ismerete pedig még semmit nem jelent az elektroncsöves készülékek ismeretével kapcsolatosan.fülelek írta: ↑2025.07.12., szomb. 13:30Ez nem szép dolog. A KT170 3 éve létezik egyáltalán, de még a KT120 is 1992-ben jelent meg. Tankönyveket az elektroncsöves technikáról meg utoljára a múlt század hetvenes éveiben adtak ki. A kérdés persze naív, és nem lehet tudni, hogy milyen alaptudása van a kérdezőnek, ha totál laikus, akkor érthető megfelelő választ úgysem kap sehol, mert egyiket sem fogja érteni.SoundMania írta: ↑2025.07.09., szer. 06:26Elektroncsövekkel foglalkozó tankönyvekben.Zebulon írta: ↑2025.07.09., szer. 00:40Sziasztok!
Segítenétek pls? Most ismerkedem a csöves világgal és szeretném jobban megérteni, hogy milyen cső mit és hogyan befolyásol. PL mi a különbség egy KT88as és egy KT170es cső között. Hol tudnék az ilyen infóknak után olvasni? Köszi előre is a segítséget!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Elektroncső topik {___]=
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1215
Re: Elektroncső topik {___]=
Talán nem a kategória java, de a hangnak a Te ízlésednek kell megfelelnie. Ha most megfelel, akkor ez egy jó csőkészlet. Ha nem, talán meg kellene fogalmaznod, milyen hiányérzeted és elvárásaid vannak. Akik mélyen ismerik a csövek lelki világát (én nem tartozom közéjük), talán tudnak annak megfelelő ajánlást tenni.
- kasumi
- V.I.P.
- Értékelés: 433
Igazad is van és nem is.Zebulon írta: ↑2025.07.12., szomb. 13:27Női megérzés, hogy a gyári csőkészlet az nem lesz a kategória java. Bár az is benne van, hogy tévedek.kasumi írta: ↑2025.07.12., szomb. 13:08Azt honnan tudod, hogy hangzás szempontjából nem most van a maxon?Zebulon írta: ↑2025.07.12., szomb. 12:57Sziasztok megint. Megvettem első csöves erősítőm egy Qualiton a20i személyében. Tung sol 5881, Gold lion denalex ecc83, eh e88cc van jelenleg benne. Ki szeretném maxolni a hangzást értelmezhető kereteken belül. A végeket KT77-re gondoltam cserélni. Milyen konkrét típusokat tudnátok ajánlani amiben nem fogok csalódni? Mind a 3 fajtát cserélném ha kell! Köszönöm a segítséget!![]()
Talán nem a kategória java, de a hangnak a Te ízlésednek kell megfelelnie. Ha most megfelel, akkor ez egy jó csőkészlet. Ha nem, talán meg kellene fogalmaznod, milyen hiányérzeted és elvárásaid vannak. Akik mélyen ismerik a csövek lelki világát (én nem tartozom közéjük), talán tudnak annak megfelelő ajánlást tenni.
Újratervezés
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 0
A számomra fontosabb dolgokat az alapokhoz már összeszedtem. Persze nem tankönyvből...Köszönöm azért a segítséget!fülelek írta: ↑2025.07.12., szomb. 13:30Ez nem szép dolog. A KT170 3 éve létezik egyáltalán, de még a KT120 is 1992-ben jelent meg. Tankönyveket az elektroncsöves technikáról meg utoljára a múlt század hetvenes éveiben adtak ki. A kérdés persze naív, és nem lehet tudni, hogy milyen alaptudása van a kérdezőnek, ha totál laikus, akkor érthető megfelelő választ úgysem kap sehol, mert egyiket sem fogja érteni.SoundMania írta: ↑2025.07.09., szer. 06:26Elektroncsövekkel foglalkozó tankönyvekben.Zebulon írta: ↑2025.07.09., szer. 00:40Sziasztok!
Segítenétek pls? Most ismerkedem a csöves világgal és szeretném jobban megérteni, hogy milyen cső mit és hogyan befolyásol. PL mi a különbség egy KT88as és egy KT170es cső között. Hol tudnék az ilyen infóknak után olvasni? Köszi előre is a segítséget!

- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Ez nem szép dolog. A KT170 3 éve létezik egyáltalán, de még a KT120 is 1992-ben jelent meg. Tankönyveket az elektroncsöves technikáról meg utoljára a múlt század hetvenes éveiben adtak ki. A kérdés persze naív, és nem lehet tudni, hogy milyen alaptudása van a kérdezőnek, ha totál laikus, akkor érthető megfelelő választ úgysem kap sehol, mert egyiket sem fogja érteni.SoundMania írta: ↑2025.07.09., szer. 06:26Elektroncsövekkel foglalkozó tankönyvekben.Zebulon írta: ↑2025.07.09., szer. 00:40Sziasztok!
-
- Újonc fórumos
Női megérzés, hogy a gyári csőkészlet az nem lesz a kategória java. Bár az is benne van, hogy tévedek.kasumi írta: ↑2025.07.12., szomb. 13:08Azt honnan tudod, hogy hangzás szempontjából nem most van a maxon?Zebulon írta: ↑2025.07.12., szomb. 12:57Sziasztok megint. Megvettem első csöves erősítőm egy Qualiton a20i személyében. Tung sol 5881, Gold lion denalex ecc83, eh e88cc van jelenleg benne. Ki szeretném maxolni a hangzást értelmezhető kereteken belül. A végeket KT77-re gondoltam cserélni. Milyen konkrét típusokat tudnátok ajánlani amiben nem fogok csalódni? Mind a 3 fajtát cserélném ha kell! Köszönöm a segítséget!

De legalábbis várj a mostanival.... Ha 2 évig meg lesz, utána ráérsz fejleszteni.
- SoundMania
- V.I.P.
Szerintem majd ha megveszed az utolsó csövest, ott édemes ezzel foglalkozni.Zebulon írta: ↑2025.07.12., szomb. 12:57Sziasztok megint. Megvettem első csöves erősítőm egy Qualiton a20i személyében. Tung sol 5881, Gold lion denalex ecc83, eh e88cc van jelenleg benne. Ki szeretném maxolni a hangzást értelmezhető kereteken belül. A végeket KT77-re gondoltam cserélni. Milyen konkrét típusokat tudnátok ajánlani amiben nem fogok csalódni? Mind a 3 fajtát cserélném ha kell! Köszönöm a segítséget!
De legalábbis várj a mostanival.... Ha 2 évig meg lesz, utána ráérsz fejleszteni.
- kasumi
- V.I.P.
- Értékelés: 433
Azt honnan tudod, hogy hangzás szempontjából nem most van a maxon?Zebulon írta: ↑2025.07.12., szomb. 12:57Sziasztok megint. Megvettem első csöves erősítőm egy Qualiton a20i személyében. Tung sol 5881, Gold lion denalex ecc83, eh e88cc van jelenleg benne. Ki szeretném maxolni a hangzást értelmezhető kereteken belül. A végeket KT77-re gondoltam cserélni. Milyen konkrét típusokat tudnátok ajánlani amiben nem fogok csalódni? Mind a 3 fajtát cserélném ha kell! Köszönöm a segítséget!
Újratervezés
-
- Újonc fórumos
Sziasztok megint. Megvettem első csöves erősítőm egy Qualiton a20i személyében. Tung sol 5881, Gold lion denalex ecc83, eh e88cc van jelenleg benne. Ki szeretném maxolni a hangzást értelmezhető kereteken belül. A végeket KT77-re gondoltam cserélni. Milyen konkrét típusokat tudnátok ajánlani amiben nem fogok csalódni? Mind a 3 fajtát cserélném ha kell! Köszönöm a segítséget!
- SoundMania
- V.I.P.
Elektroncsövekkel foglalkozó tankönyvekben.Zebulon írta: ↑2025.07.09., szer. 00:40Sziasztok!
-
- Újonc fórumos
Sziasztok!
6P14P a teljesen kompatibilis, de szerintem azért vannak tőle jobb alternatívák is...tapasztalatból írom, ha érdekel esetleg, akkor küldj egy privit, szívesen elmondom a tapasztalataimategedzs írta: ↑2025.07.03., csüt. 08:42EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Interneten sok eltérő véleményt olvastam.
Itt azt írják 6P15P csak átalakítóval kompatibilis.
https://www.diyaudio.com/community/thre ... on.387066/
Köszönöm!
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Lehet. Nem értek hozzá. Nekem a 6P14P-s is jó. Nem szeretnék mókolni vagy mókoltatni vele, az "ami jó és tetszik, azt jobb nem b&sztatni" szabály alapján.SoundMania írta: ↑2025.07.04., pén. 10:496P15P állítólag még jobb.Snipi írta: ↑2025.07.03., csüt. 10:06Szerintem a 6P14P. Én nem értek a műszaki dolgokhoz, viszont van egy erősítőm amibe most oldalanként két darab 6P14P cső a van (ultralineár kapcsolási módban jelentsen az bármit is), ami EL84-re cserélhető egy az egyben.egedzs írta: ↑2025.07.03., csüt. 08:42EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Köszönöm!
Azért van benne 6P14P az EL84 helyett, mert állítólag ezzel jobban szól, mint az azonos árfekvésű EL84-ekkel.
De legjobb a Bendix
De legjobb a Bendix
- SoundMania
- V.I.P.
6P15P állítólag még jobb.Snipi írta: ↑2025.07.03., csüt. 10:06Szerintem a 6P14P. Én nem értek a műszaki dolgokhoz, viszont van egy erősítőm amibe most oldalanként két darab 6P14P cső a van (ultralineár kapcsolási módban jelentsen az bármit is), ami EL84-re cserélhető egy az egyben.egedzs írta: ↑2025.07.03., csüt. 08:42EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Köszönöm!
Azért van benne 6P14P az EL84 helyett, mert állítólag ezzel jobban szól, mint az azonos árfekvésű EL84-ekkel.
De legjobb a Bendix
Szia !
Igaz nem Budapesten hanem kicsit lejjebb, én be tudom mérni a csöveket, pontosan milyen típusról és hány darabról lenne szó ?
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Cső bemérést vállal valaki Budapesten? Fizetnék érte.
Köszönöm!
Köszönöm!
Szerintem a 6P14P. Én nem értek a műszaki dolgokhoz, viszont van egy erősítőm amibe most oldalanként két darab 6P14P cső a van (ultralineár kapcsolási módban jelentsen az bármit is), ami EL84-re cserélhető egy az egyben.egedzs írta: ↑2025.07.03., csüt. 08:42EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Köszönöm!
A legjobb "el84" a Bendix 6094. De ehhez is adapter kell, vagy helyesen átkötözni.
- SoundMania
- V.I.P.
Így van! Mit szeretnél? :)egedzs írta: ↑2025.07.03., csüt. 08:42EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Köszönöm!
A legjobb "el84" a Bendix 6094. De ehhez is adapter kell, vagy helyesen átkötözni.
EL84 csővel melyik szovjet cső kompatibilis? 6P14P vagy 6P15P?
Köszönöm!
Köszönöm!
Sziasztok! 2 db EL84 csövekkel működő SE erősítőm van. Milyen meghajtó csövek illenek hozzá? Ezeket kaptam hozzá: E180F (Philips, Valvo), EF80 ( Tungsram, WF), EF184 (Tungsram), EF800 (Telefunken). A csövek elszíneződés utal az elhasználtságukra? Köszönöm!
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Magam is csak ajánlani tudom Pávó urat, de Tonyára is elmondható ugyanez. Kinek ki esik közelebb...
Benz Micro LP-S - Michell Orbe, SME 309 - VDH D-501 - Benz Micro Wood SL2 - Analog Art - VDH D501 - ARC PH5 fonó - HT Magic Two - ARC SP 16L- HT Magic Two - Conrad Johnson MF2200 - Music Rererence RM 9 - HT Magic Tweeter - Ponder Over - B&W 705 S1. CD: Marantz SA15 s1
ez így van - viszont (több-évtizedes saját tapasztalat alapján) ajánlani azért lehet

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))
Ja, és Pávó Ferin kívül is van élet.... 

Attól függ mi a cél...ha maximálisan jó hangzásra törekedsz, akkor én mindenképpen a régi gyártású csöveket ajánlom, persze jó lenne tudni, hogy milyen készülékbe és milyen csövek kellenének...Endrion írta: ↑2025.03.13., csüt. 10:16Véleményetek szerint érdemes új csövet venni hifi készülékbe, például itt?:
https://stageshop.hu/hu/termekek?s=6922
Ha igen, melyik típust?
Mind kínai és orosz?, de van amelyik jó lehet?
Köszi a válaszokat!
Egyetértek. Nekem is sok csövem a Pávó Feritől van. És kimenő trafóim is. Soha semmi gond nem volt egyikkel sem. És a Feri egy rendkívül korrekt ember nem utolsó sorban.trane írta: ↑2025.03.13., csüt. 10:26szerintem Pávó Feritől vásárolj inkábbEndrion írta: ↑2025.03.13., csüt. 10:16Véleményetek szerint érdemes új csövet venni hifi készülékbe, például itt?:
https://stageshop.hu/hu/termekek?s=6922
Ha igen, melyik típust?
Mind kínai és orosz?, de van amelyik jó lehet?
Köszi a válaszokat!(p.ü. megy), de azért jó lenne tudni, mibe és hová kellenek a csövek
![]()
![]()
Más : piszkosul megdrágultak ezek a csövek. Mondjuk megértem, de akkor is ...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Snipi 2025.03.13., csüt. 10:33-kor.