Igazad van, látod erre nem is gondoltam.
Én 30 tempomat mellett sokszor telefont nyomkodok, meg relaxálok, és a szememet is becsukom., de van, hogy hátra fekszem a hátsó ülésre, hisz a tempomat csodafegyver.

Igazad van, látod erre nem is gondoltam.

Akkor engedd meg, hogy kicsit én is segítsek neked, mert a fenti állításod azért a gyakorlatban máshogy működik...Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 23:08Akkor segítek.
50-el fogja elütni az 50-el haladó kocsi az elé kilépő gyalogost ott, ahol a 30-al haladó még pont állóra fékez.
Mégpedig azért, mert ugye az a fránya reakcióidő is ott van a pakliban. És az átlag reakció idő alatt az 50-el haladó autó annyi utat tesz meg, ami alatt egy átlag autó (tehát nem egy 911-es, csúcs gumikkal) 30-ról a reakció idővel kombinálva is állóra fékez. Tehát tök mindegy mennyire jó fékrendszerű kocsiról beszélünk, amiben általában hamis biztonságérzettel vezetnek az emberek. Pedig a fizikát nem lehet átb@szni.
Ezt tessék megemészteni, és elgondolkodni, hogy a lakó övezetben, és a 30-as zónában (amik 99%-ban szintén lakó övezetek) miért nem célszerű 50-el menni. És nem, nem a fekvőrendőrök miatt.
És kérlek ne vegyétek kötekedésnek, okoskodásnak. Csak a figyelmet szerettem volna erre felhívni. Persze a dohányzás nagyobb probléma, hiszem amiatt kb. naponta többen halnak meg, mint gázolás miatt, de ha ezzel segítjük, hogy ennyien se haljanak meg emiatt, azzal kb. semmit nem veszítünk.
Nem lehet ennyivel menni? De lehet, csak akarni kell. Főleg a kényelmes tempomattal, ami gyakorlatilag már minden kocsiban ott van jó ideje. Főleg az ilyen falukon áthaladásnál is jól jön, nem csak autópályán.

Én is lakó, pihenő övezetben lakom. Ott egyébként 20 km/h a megengedett sebesség. Nyilván nem padógazon közlekedem ilyen kis utcákban, főleg, ha tele van pakolva fekvőrendőrrel. De az egész ország tele van b@xva indokolatlan. 40-es, 50-es, 70-es táblával.Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 22:15Tehát 30-az lakóövezetben is bőven 50 felett mész mindenhol? Komolyan?
Csak egy tipp, kérlek (és a többieket is).

Gyakran, hetente kétszer is vagy többször elugrom Csákvárra. Útközben van egy falu, az a neve, hogy Vértesboglár. Tükörsima, tökéletes aszfaltút vezet rajta keresztül, mellesleg ez a Bicske-Csákvár-Székesfehérvár (vagy Söréd) főút. Az falu elején, az első kanyar előtt van egy 30-as tábla, kanyar be, egyenes szakasz, el a kocsma és a bolt előtt, kanyar megint, ha egyenesen mennél ott a templom, de nem az úton közvetlenül, egyenes szakasz megint, mejdnem a falu végén van feloldva a 30-as.Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 22:15Tehát 30-az lakóövezetben is bőven 50 felett mész mindenhol? Komolyan?

Ezer kérdést felvet ez.Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 21:45
Egy egyszerű kérdés, nem csak hozzád.
Ha megy egy autó 30-al, egy másik pedig 50-el. Elérnek egy közös pontig, és ezen a közös ponton észlelnek egy hirtelen felbukkanó akadályt (legyen mondjuk ez akkor egy lakóövezetben egy gyerek).
Mit gondoltok, amikor a 30-al menő pont megáll előtte, akkor az 50-el haladó mekkora sebességgel üti el?

Alex, ha lesz időd, és nekem is, felajánlok neked egy tesztet.Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 21:45Egy egyszerű kérdés, nem csak hozzád.
Ha megy egy autó 30-al, egy másik pedig 50-el. Elérnek egy közös pontig, és ezen a közös ponton észlelnek egy hirtelen felbukkanó akadályt (legyen mondjuk ez akkor egy lakóövezetben egy gyerek).
Mit gondoltok, amikor a 30-al menő pont megáll előtte, akkor az 50-el haladó mekkora sebességgel üti el?

Tehát 30-az lakóövezetben is bőven 50 felett mész mindenhol? Komolyan?

Általában 50-nel sem szoktam menni. Soha, sehol.Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 21:45Egy egyszerű kérdés, nem csak hozzád.

Egy egyszerű kérdés, nem csak hozzád.

Focus. De ezt tudja minden Opel, VW, Skoda is. Akár 2-es fokozattól felfelé bármelyikben.
Hm milyen verdád van, hogy harmincas táblánál is tudja tempomatot? Személy szerint nem szeretem a tempomatot mert iszonyúan elveszi a vezetés élményét…pl az üllői úton ahol te is nagyon sokat jársz nagyon nem lehet haladni mert mindig van aki gyök 40-nel megy vagy kevesebbel és miattuk unja meg az ember a vánszorgást…és ebből lesz a gyorshajtás mert meg akarod előzni mert a zebrànál is szinte satu féket nyom hátha kiugrik elé valaki, mikor senki sincs körülötte csak a mögötte feltorlodó kocsisorAlex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:31Hogyne ismerném, már a sáv szétválásnál elveszem a gázt, és motorfékkel lassulok (legtöbbször forgalom sem enged mást, kanyar után is a lámpa sokszor fogja a sávokat).
Utána pedig 55-56 tempomat (és máshol is, ahol 50-es a terület). Persze az a pár száz méter nem kifejezetten gyalogosokkal és biciklisekkel telített szakasz, tudom, de más autó, vagy bármi attól még lehet. sosem a miatt kell lassabban menni, amit látunk, hanem amiatt, amit nem. A baleset mindig ez utóbbiból van.
Ha 40-es tábla van, akkor meg 44 tempomat.
30-asnál pedig 35 tempomat, és ha lakózóna, akkor qrvára figyelek, mert ott aztán tényleg lehet rohangáló gyerek, bármi.
Nem nehéz ezeket betartani, csak akarni kell.
Nem rohanni kell városban, hanem időben indulni, vagy gyalogolni, biciklizni. Én ezt komolyan veszem, tisztelem az embertársaimat.
Nem vagyok persze szent, friss jogsis koromban ezt sajnos senki sem magyarázta el nekem, de idővel megértem rá, egyáltalán nem esik nehezemre ezt tartani.
"(ja, és a városban is tempomattal közlekedőketfantasztikus ötlet"
Ezzel mi a baj? Egy pöccintés, és nem az órát kell nézni, falukon áthaladva is remek módja annak, hogy ne hajtson gyorsan az ember, és ne a sebességre kelljen figyelni közben. Pár száz méterekre is mindig kapcsolom, kényelmes, biztonságos.

Én általában a trafik miatt használom. Mondjuk 70/30 trafi/útvonaltervezés.

Nah, majd, amikor a 30 éves golfommal levilloglak 180- nál, ami csak 102 le, kérlek ne sértődj meg!Aszpirin írta: ↑2025.07.01., kedd 20:42Ez most a Volvo hülyesége, hogy a 400+ lóerős autói is leszabályoznak 180-nál. Ezzel akarják bizonygatni, hogy a Volvo mindent megtesz az autói utasainak biztonságáért... mert nem tud 180-bál gyorsabban menniAlex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:36Naná, hogy figyelek!![]()
Bevallom, M3-ason, amikor hetente jártam arra hónapokig, a 260-as km környékén, ahol 3-4km-es nyíl egyenes szakasz van, kb. nulla forgalommal, én is elkergettem a Focust, meddig gyorsul. A 200 megvolt.![]()
![]()
![]()
![]()
Na de van egy Mustangom, ha szopatni akarnál a Focus-szal![]()

Akkor én gyík vagyok! De nem is akármekkora?! Hatalmas!Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:11Aki pedig csak a trafi miatt lassít lakott területen, azt gyíknak tartom. Ha ennyire menő csávó, akkor tolja a rendőr előtt is.
Röhejes, amikor a "kemeny" legények 45-re lassítani, miközben előtte mindenkit le akartak tolni.

Nem nagy ügy, a 75 lovas, 1.6-os VW motoros 1997-es Seat Toledóm (ami valójában egy álcázott VW Vento volt) is tudott 190 fölött is... Meg az első saját autóm, ami egy szintén 1.6-os, 4 sebességes váltós, bilikék 1986-os Ford Sierra volt (még a "holdjáró"-pofájú).Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:36Naná, hogy figyelek!![]()
Bevallom, M3-ason, amikor hetente jártam arra hónapokig, a 260-as km környékén, ahol 3-4km-es nyíl egyenes szakasz van, kb. nulla forgalommal, én is elkergettem a Focust, meddig gyorsul. A 200 megvolt.![]()

Naná, hogy figyelek!

Nem vagyok én hozzád méltóAlex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:31Hogyne ismerném, már a sáv szétválásnál elveszem a gázt, és motorfékkel lassulok (legtöbbször forgalom sem enged mást, kanyar után is a lámpa sokszor fogja a sávokat).
Utána pedig 55-56 tempomat (és máshol is, ahol 50-es a terület). Persze az a pár száz méter nem kifejezetten gyalogosokkal és biciklisekkel telített szakasz, tudom, de más autó, vagy bármi attól még lehet. sosem a miatt kell lassabban menni, amit látunk, hanem amiatt, amit nem. A baleset mindig ez utóbbiból van.
Ha 40-es tábla van, akkor meg 44 tempomat.
30-asnál pedig 35 tempomat, és ha lakózóna, akkor qrvára figyelek, mert ott aztán tényleg lehet rohangáló gyerek, bármi.
Nem nehéz ezeket betartani, csak akarni kell.
Nem rohanni kell városban, hanem időben indulni, vagy gyalogolni, biciklizni. Én ezt komolyan veszem, tisztelem az embertársaimat.

Igen, biztos. Egyetlen Waze nevű appot ismerek, azt viszont alaposan.
Tekerj kicsit vissza, nem kell sokat, fényképeket is találsz róla.

Hogyne ismerném, már a sáv szétválásnál elveszem a gázt, és motorfékkel lassulok (legtöbbször forgalom sem enged mást, kanyar után is a lámpa sokszor fogja a sávokat).

Alex, én nem akarlak megbántani, de most megint k.va okos és természetesen k.va tökéletes vagy, mint ahogy már megszoktuk...Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:11Én városon belül is tempomattal megyek, ahol csak lehet, kényelmes, es nem kell a sebességet figyelni.
Aki pedig csak a trafi miatt lassít lakott területen, azt gyíknak tartom. Ha ennyire menő csávó, akkor tolja a rendőr előtt is.
Röhejes, amikor a "kemeny" legények 45-re lassítani, miközben előtte mindenkit le akartak tolni.
Lakott terület számomra szent, sosem lehet tudni, mikor lép le az ember ele valaki, vagy csak egy kiforduló autó, biciklis, stb. Adjuk meg az esélyét, hogy el tudjuk kerülni a dolgot.
Felteszem senki sem örülne annak, ha a háza környékén száguldoznának az autók (bár van pár tényleg idióta, aki ott is tolja neki, ahol Lakitelek, vagy a gyerekét viszi iskolába, ettől lejjebb mar nem nagyon van...). Szóval mindig úgy menjünk lakott területen, mintha a gyerekünk ott sétálnak az út mellett, vagy azon biciklizne.
Nem akarok persze senkit megbántani, de traffipax előrejelzést is büntetném, és tiltanám.

Biztos, hogy egyre gondoltok/gondolunk?

Nem, mert 1 percért is képes bevinni fekvőrendőrös utcákba…