Cserébe tudok vinni mindenféle kábelt próbálgatni.

Szerintem ennyire nem szabad általánosítani, hogy ami neked, nálad, a Te rendszeredben nem jött be, az törvényszerűen nem jó.zoli73 írta: ↑2025.07.02., szer. 08:26Soha nem azt mondtam, hogy az olcsó biztik nem csinálnak semmit. Hanem azt, hogy rosszak. Rossz dolgokat tolnak túl. Idegesítő a hangzás velük. Mint sok olcsó kábellel is.SoundMania írta: ↑2025.07.02., szer. 05:57Akkor én összefoglalnám a tapasztalataimat, az arányokról.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 22:09
Annyit biztosan hoz, mint valamelyik tuning bizti. Csak azt nem tudni, hogy melyik... :)
Mivel a legtöbb "túltolós". Talán a sokszáz dollárosak kevésbé, vagy nem. De ezt ki kellene próbálni. Na mindegy toljátok csak ezeket a biztiket.... Kíváncsi leszek mikor unjátok meg. És felhívom a figyelmet, hogy többes számot írtam! :)
Sajnos nem tudok hiararchiát sem felállítani a gyári tuningbiztikből, mert amiket hallottam kidobnivalók. Amiket csináltam kicsit jobbak voltak. De nem tudom a nagyon drágák milyenek. Viszont az 1000 dollárosok helyett kétlem, hogy ne lenne sokkal jobb inkább egy powerkábel csere. Kizártnak tartom, hgoy egy Platinum vagy dps ne lenne sokkal jobb hatású mint egy nagyon drága biztosíték. De ha valaki már tesztelt ilyet megírhatná már a tapasztalatát. De mindenki csak kussol. :(
Korábban, saját készítésű, Neotech OCC kábelből font hálózati kábeleket használtam, ennek kb. 40e-ből hoztam ki darabját. Ezeket váltották a ValhallA AgPt-RXF V2 kábelek(150e/db). A biztosítékok nálam Sinergistic Research Purple(50e/db), illetve QSA Yello(~80e/db). Korábban próbálkoztam olcsóbbakkal is, de tapasztalatom szerint ez az a szint, ameddig el kell merészkedni, mert itt kezdődik az igazi mutatvány.
Namost, a hangminőségre gyakorolt hatásuk/változás, nagyjából hasonló jellegű, és mértékű volt mind a kábelek, mind a biztik esetében. Nálam, az én rendszeremben.
Viszont ha neked, vagy bárki másnak nincs tapasztalata a fent említett kábelekkel, és biztosítékokkal, akkor nagyon nehéz bármilyen konkrétumot is megfogalmazni. Pláne úgy, hogy Te, vagy más, egy másik rendszerben, más akusztikával rendelkező helyiségben, más hallással tapasztaltok.
Abban egyet értek veled, hogy az olcsó biztosítékok(30e alatt) szinte semmit, vagy alig valamit csinálnak, tehát ezekért nem érdemes pénzt adni.
Az általam használtak is inkább csak középkategóriásak(vagy talán még az sem), de ez az a szint, ami már értékelhető, és egyértelműen pozitív hatást hoz.
És, hogy sokat ne várj az áthidalástól, a Duelund ezüstöt és a ksl spc-t hallva bizti helyett. De legalább nem drága.
Soha nem azt mondtam, hogy az olcsó biztik nem csinálnak semmit. Hanem azt, hogy rosszak. Rossz dolgokat tolnak túl. Idegesítő a hangzás velük. Mint sok olcsó kábellel is.SoundMania írta: ↑2025.07.02., szer. 05:57Akkor én összefoglalnám a tapasztalataimat, az arányokról.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 22:09Annyit biztosan hoz, mint valamelyik tuning bizti. Csak azt nem tudni, hogy melyik... :)SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 20:22
Ha hoz annyit, mint egy jobb tuning biztosíték, akkor én már elégedett leszek.
Ahogy írtam is, ez csak kísérlet, a kiváncsiság hajt, de semmi világmegváltót nem várok tőle, és természetesen végleges sem lesz.
Mivel a legtöbb "túltolós". Talán a sokszáz dollárosak kevésbé, vagy nem. De ezt ki kellene próbálni. Na mindegy toljátok csak ezeket a biztiket.... Kíváncsi leszek mikor unjátok meg. És felhívom a figyelmet, hogy többes számot írtam! :)
Sajnos nem tudok hiararchiát sem felállítani a gyári tuningbiztikből, mert amiket hallottam kidobnivalók. Amiket csináltam kicsit jobbak voltak. De nem tudom a nagyon drágák milyenek. Viszont az 1000 dollárosok helyett kétlem, hogy ne lenne sokkal jobb inkább egy powerkábel csere. Kizártnak tartom, hgoy egy Platinum vagy dps ne lenne sokkal jobb hatású mint egy nagyon drága biztosíték. De ha valaki már tesztelt ilyet megírhatná már a tapasztalatát. De mindenki csak kussol. :(
Korábban, saját készítésű, Neotech OCC kábelből font hálózati kábeleket használtam, ennek kb. 40e-ből hoztam ki darabját. Ezeket váltották a ValhallA AgPt-RXF V2 kábelek(150e/db). A biztosítékok nálam Sinergistic Research Purple(50e/db), illetve QSA Yello(~80e/db). Korábban próbálkoztam olcsóbbakkal is, de tapasztalatom szerint ez az a szint, ameddig el kell merészkedni, mert itt kezdődik az igazi mutatvány.
Namost, a hangminőségre gyakorolt hatásuk/változás, nagyjából hasonló jellegű, és mértékű volt mind a kábelek, mind a biztik esetében. Nálam, az én rendszeremben.
Viszont ha neked, vagy bárki másnak nincs tapasztalata a fent említett kábelekkel, és biztosítékokkal, akkor nagyon nehéz bármilyen konkrétumot is megfogalmazni. Pláne úgy, hogy Te, vagy más, egy másik rendszerben, más akusztikával rendelkező helyiségben, más hallással tapasztaltok.
Abban egyet értek veled, hogy az olcsó biztosítékok(30e alatt) szinte semmit, vagy alig valamit csinálnak, tehát ezekért nem érdemes pénzt adni.
Az általam használtak is inkább csak középkategóriásak(vagy talán még az sem), de ez az a szint, ami már értékelhető, és egyértelműen pozitív hatást hoz.
Akkor én összefoglalnám a tapasztalataimat, az arányokról.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 22:09Annyit biztosan hoz, mint valamelyik tuning bizti. Csak azt nem tudni, hogy melyik... :)SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 20:22Ha hoz annyit, mint egy jobb tuning biztosíték, akkor én már elégedett leszek.
Ahogy írtam is, ez csak kísérlet, a kiváncsiság hajt, de semmi világmegváltót nem várok tőle, és természetesen végleges sem lesz.
Én előbb hosszabban válaszoltam erre a biztosíték vs. kábel kérdésedre, de a poszt eltűnt, mint a kámfor...SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 20:22...Viszont az 1000 dollárosok helyett kétlem, hogy ne lenne sokkal jobb inkább egy powerkábel csere. Kizártnak tartom, hgoy egy Platinum vagy dps ne lenne sokkal jobb hatású mint egy nagyon drága biztosíték. De ha valaki már tesztelt ilyet megírhatná már a tapasztalatát. De mindenki csak kussol. :(
Annyit biztosan hoz, mint valamelyik tuning bizti. Csak azt nem tudni, hogy melyik... :)SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 20:22Ha hoz annyit, mint egy jobb tuning biztosíték, akkor én már elégedett leszek.
Ha hoz annyit, mint egy jobb tuning biztosíték, akkor én már elégedett leszek.
Én kérek elnézést! Csak arra utaltam, hogy mimdegy mit teszel oda, a jótól messze lesz.
Csak okoskodni próbálok, de lehet, hogy azért van 8A-es biztosítek az erősítődben, mert a bekapcsolásnál hirtelen nagy áramot vesz fel, és a kisebbet kicsapná. Gondolom hozzád már evvel a biztivel került? Ezen nincs valami utalás, felirat, hogy milyen kell bele? A legtöbb készüléknél ráírják a foglalat mellé.Rock60 írta: ↑2025.07.01., kedd 16:42Köszi.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 12:57
Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.
Akartam is már kérdezni, de mostanában nem nagyon érek ide, ha ennyire pozitívak voltak a tapasztalataid a rod-al, akkor tervezel beszerezni? Vagy ennyire nem vagy bevállalós?
Ezzel a biztosíték kiváltással kapcsolatban, tervezek tenni egy kísérletet.
Már az összes készülékemben tuning biztosítékok vannak, kivéve a cd játszót. Ebben még azért nem cseréltem ki, mert ebbe 6,3x32mm-es, 250mA-es bizti kell, amiből tuning változatot találni nagyon nem egyszerű.
Kiváncsiságból a biztosítékot kiváltom, Neotech ezüst vezetékkel(azt hiszem 18AWG), momentán ez van kéznél, ami szóba jöhet. Majd meglátjuk...![]()
Ennek fényében tényleg q.soknak tűnik az a 8A bizti a 2x35 Wattos erősítőmben...
Igen tervezek, oda, ahol Supravox kölcsön darabjai voltak.
Jelenleg 0.6 - os Aucharm biztik vannak benne.
Ezek az erősítő csövek fűtésének elektronikájában vannak. / Biztosan van szakszerűbb megnevezés./
Ha sikerül ugyan olyat felkutatni mint az, akkor olyat, ha nem, akkor esztergáltatok pár különböző anyagból néhányat megfülelni.
A bemeneten, ahol a 8 Amperes Orange van, szerintem ott is az lesz a vége, de ahhoz még nem szedtem össze a bátorságomat...![]()
A 6.3 x 32 - est tényleg nem egyszerű beszerezni.
Nekem ugyan ilyen, 250 mA - es van a phonóban.
Addig kerestem, míg elegem lett, és végül áthidaltam a foglalatot egy ezüst jumperrel a panel fonákján.
Szép lett, jó lett.
Hogy akarod a tulipán foglalatban rögzíteni a Neotech drótot ?
Acron kívül? Dps4!Rock60 írta: ↑2025.07.01., kedd 17:16Tiszta sor. Sör.SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 13:12
Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.![]()
Az IEC aljzattal egybeépített biztosítékháztól a készülék elejéig elég hosszú kábel fut nálam. A drót kvalitását ránézésre nemigen tudom megítélni.
Milyen dróttal lenne érdemes kiváltani, ami biztosan jobb ?
/ Az Acrolink-en kívül. /
Olyat nem csináltál, hogy kihagyod az IEC aljzatot, a dugót és direktbe kötöd az Acrolinket ?
Tiszta sor. Sör.SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 13:12
Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.
Köszi.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 12:57
Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.
Akartam is már kérdezni, de mostanában nem nagyon érek ide, ha ennyire pozitívak voltak a tapasztalataid a rod-al, akkor tervezel beszerezni? Vagy ennyire nem vagy bevállalós?
Már az összes készülékemben tuning biztosítékok vannak, kivéve a cd játszót. Ebben még azért nem cseréltem ki, mert ebbe 6,3x32mm-es, 250mA-es bizti kell, amiből tuning változatot találni nagyon nem egyszerű.
Kiváncsiságból a biztosítékot kiváltom, Neotech ezüst vezetékkel(azt hiszem 18AWG), momentán ez van kéznél, ami szóba jöhet. Majd meglátjuk...
Én kérek elnézést! Csak arra utaltam, hogy mimdegy mit teszel oda, a jótól messze lesz.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 15:22Emlékszem erre, és nem kétlem, hogy így van, de egy gyári állapotú, belenyúlás mentes készülékben, én nem szeretnék ilyen módosításokat eszközölni, még ha ettől annyival jobb is lenne, és utána visszaalakítható is, akkor sem.SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 13:12Írtam arról, hogy próbáltam "gyári" bizti helyett ksl spc meg Duelund ezüstöt, de még nem voltak elég jók oda. Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 12:57
Kiváncsiságból a biztosítékot kiváltom, Neotech ezüst vezetékkel(azt hiszem 18AWG), momentán ez van kéznél, ami szóba jöhet. Majd meglátjuk...
Diy/saját építésű készülék esetében persze más a helyzet, azzal "megalkuvóbb" az ember.
Én pedig azt írtam már többször, hogy nem törekszem a bármiáron maximálisan kimaxolni mindent is megoldásokra.
Emlékszem erre, és nem kétlem, hogy így van, de egy gyári állapotú, belenyúlás mentes készülékben, én nem szeretnék ilyen módosításokat eszközölni, még ha ettől annyival jobb is lenne, és utána visszaalakítható is, akkor sem.SoundMania írta: ↑2025.07.01., kedd 13:12Írtam arról, hogy próbáltam "gyári" bizti helyett ksl spc meg Duelund ezüstöt, de még nem voltak elég jók oda. Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 12:57Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.
Írtam arról, hogy próbáltam "gyári" bizti helyett ksl spc meg Duelund ezüstöt, de még nem voltak elég jók oda. Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.zoli73 írta: ↑2025.07.01., kedd 12:57Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.
230V x 2A= 460watt. Akkor a 8 meg 10A mennyi? :)Rock60 írta: ↑2025.06.30., hétf. 18:14MastersounD BOXSoundMania írta: ↑2025.06.29., vas. 22:24
Nincs valahova ráírva a teljesítményfelvétel, vagy az áramé? Vagy a biztosítéktartó környékén, hogy mekkora kell? Mi a típusa az erősítőnek? Valahol nincs infó róla neten?
Kb-ra ki lehet számolni is. 450w kb reálisan hangzik... És ahhoz 2A bizti lenne.
Most nem kötök ki mindent, hogy kihúzzam a helyéről, de szinte biztos vagyok benne, hogy 8A felirat van az IEC aljzatos biztosíték házon.
Valamelyik tesztben olvastam régebben a 400 - 450 W áramfelvételt, de most nem találom sehol...
Ha ezek stimmelnek és a számításod alapján csak 2 Amperes biztosíték kellene bele, akkor lehet, hogy az indítási áramfelvétel miatt van így fölélőve...
Amit viszont kérdeztél, az kérdés marad, hogy ha valami oknál fogva üzem közben folyik át rajta annyi áram, hogy elolvad a 8 Amperes biztosíték, akkor az mit képes megvédeni ?
Passz...
/ Ezzel együtt, a 2 A, amit mondasz, az azért furcsa nekem, mert a szinte semmit sem fogyasztó kis dac-ban is 0.5 Amperes bizti volt gyárilag. A 70 Wattos csöves erősítő pedig biztosan nem csak négyszer annyit fogyaszt, mint a dacocska... /![]()
MastersounD BOXSoundMania írta: ↑2025.06.29., vas. 22:24
Nincs valahova ráírva a teljesítményfelvétel, vagy az áramé? Vagy a biztosítéktartó környékén, hogy mekkora kell? Mi a típusa az erősítőnek? Valahol nincs infó róla neten?
Kb-ra ki lehet számolni is. 450w kb reálisan hangzik... És ahhoz 2A bizti lenne.
Az erősítőd 5 csatornás HM végfok. A kép alapján van benne 3db toroid táptrafó. Az számomra nem világos, hogyan oszlik meg a három trafó az öt csatornára. De logikusabb az lenne, hogy trafónként van egy-egy primer biztosító. A toroidok lehetnek kb 650-750VA névlegesek, együtt ez max 2200VA? A hűtőbordák méretesek, de ennek ellenére szerintem ez AB osztályban mehet, tiszta A osztályhoz kevésnek tűnik. Ami furcsa, az user manual nem említi az erősítők üzemmódját, de a névleges max áram/teljesítmény felvételét sem. Ellenben írja a 150W standby fogyasztást, ami nem kevés.
Nincs valahova ráírva a teljesítményfelvétel, vagy az áramé? Vagy a biztosítéktartó környékén, hogy mekkora kell? Mi a típusa az erősítőnek? Valahol nincs infó róla neten?Rock60 írta: ↑2025.06.29., vas. 21:56Tényleg soknak tűnik, eddig nem is gondoltam rá...SoundMania írta: ↑2025.06.28., szomb. 22:35
Ja, nem figyeltem, hogy csöves....
Pedig akkor arra is az 1840watt jön ki. :)
Kiváncsi lennék milyen hiba tudná kioldani!?
De ha toroid trafós és félvezetős tápos, akkor lehet jó neki a 8A, nehogy induláskor gyakran tönkre menjen. Bár szerintem akkor is erős túlzás....![]()
Ráadásul most 10 A SR bizti van benne.
Hol lehetne annak utána nézni, hogy biztosan milyen van benne gyárilag ?
/ Ha jól tudom, max 450 Watt áramfelvétele van a gépnek./