Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1424

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2025.07.01., kedd 12:57

Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.

Akartam is már kérdezni, de mostanában nem nagyon érek ide, ha ennyire pozitívak voltak a tapasztalataid a rod-al, akkor tervezel beszerezni? Vagy ennyire nem vagy bevállalós?

Ezzel a biztosíték kiváltással kapcsolatban, tervezek tenni egy kísérletet.
Már az összes készülékemben tuning biztosítékok vannak, kivéve a cd játszót. Ebben még azért nem cseréltem ki, mert ebbe 6,3x32mm-es, 250mA-es bizti kell, amiből tuning változatot találni nagyon nem egyszerű.
Kiváncsiságból a biztosítékot kiváltom, Neotech ezüst vezetékkel(azt hiszem 18AWG), momentán ez van kéznél, ami szóba jöhet. Majd meglátjuk...
Köszi. :napsut:

Ennek fényében tényleg q.soknak tűnik az a 8A bizti a 2x35 Wattos erősítőmben...

Igen tervezek, oda, ahol Supravox kölcsön darabjai voltak.
Jelenleg 0.6 - os Aucharm biztik vannak benne.
Ezek az erősítő csövek fűtésének elektronikájában vannak. / Biztosan van szakszerűbb megnevezés./
Ha sikerül ugyan olyat felkutatni mint az, akkor olyat, ha nem, akkor esztergáltatok pár különböző anyagból néhányat megfülelni.

A bemeneten, ahol a 8 Amperes Orange van, szerintem ott is az lesz a vége, de ahhoz még nem szedtem össze a bátorságomat... :D

A 6.3 x 32 - est tényleg nem egyszerű beszerezni.
Nekem ugyan ilyen, 250 mA - es van a phonóban.
Addig kerestem, míg elegem lett, és végül áthidaltam a foglalatot egy ezüst jumperrel a panel fonákján.
Szép lett, jó lett.

Hogy akarod a tulipán foglalatban rögzíteni a Neotech drótot ?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1244

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

zoli73 írta:
2025.07.01., kedd 15:22
SoundMania írta:
2025.07.01., kedd 13:12
zoli73 írta:

Audio Research 100.2 , a maximális hálózati teljesítményfelvétele 800W, ebből tud 8 Ohm 2x100W, 4 Ohm 2x200W teljesítményt. 230V-os változatába 4A-es biztosíték kell, a 110V-os változatba 5A-es. Az enyém természetesen 230V-os, de hozzám mégis 5A-es biztivel került. Ez utóbbi helyett, már QSA Yello van benne.

Akartam is már kérdezni, de mostanában nem nagyon érek ide, ha ennyire pozitívak voltak a tapasztalataid a rod-al, akkor tervezel beszerezni? Vagy ennyire nem vagy bevállalós?

Már az összes készülékemben tuning biztosítékok vannak, kivéve a cd játszót. Ebben még azért nem cseréltem ki, mert ebbe 6,3x32mm-es, 250mA-es bizti kell, amiből tuning változatot találni nagyon nem egyszerű.
Kiváncsiságból a biztosítékot kiváltom, Neotech ezüst vezetékkel(azt hiszem 18AWG), momentán ez van kéznél, ami szóba jöhet. Majd meglátjuk...
Írtam arról, hogy próbáltam "gyári" bizti helyett ksl spc meg Duelund ezüstöt, de még nem voltak elég jók oda. Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.
Emlékszem erre, és nem kétlem, hogy így van, de egy gyári állapotú, belenyúlás mentes készülékben, én nem szeretnék ilyen módosításokat eszközölni, még ha ettől annyival jobb is lenne, és utána visszaalakítható is, akkor sem.
Diy/saját építésű készülék esetében persze más a helyzet, azzal "megalkuvóbb" az ember.
Én pedig azt írtam már többször, hogy nem törekszem a bármiáron maximálisan kimaxolni mindent is megoldásokra.
Én kérek elnézést! Csak arra utaltam, hogy mimdegy mit teszel oda, a jótól messze lesz.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3234

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

SoundMania írta:
2025.07.01., kedd 13:12
zoli73 írta:
Rock60 írta:
2025.06.30., hétf. 21:23
Érdekesség képen más is megoszthatná, hogy X teljesítményű erősítőjében mekkora biztosíték van a bemeneten.
Lássuk az összefüggőségeket... :napsut:

Írtam arról, hogy próbáltam "gyári" bizti helyett ksl spc meg Duelund ezüstöt, de még nem voltak elég jók oda. Legjobb azzal volt amikor az Acrolinket az iec aljzatról vittem a kapcsolóig, kihagyva mindent, a biztitartóval együtt. Minden készüléknél ez vált be.
Emlékszem erre, és nem kétlem, hogy így van, de egy gyári állapotú, belenyúlás mentes készülékben, én nem szeretnék ilyen módosításokat eszközölni, még ha ettől annyival jobb is lenne, és utána visszaalakítható is, akkor sem.
Diy/saját építésű készülék esetében persze más a helyzet, azzal "megalkuvóbb" az ember.
Én pedig azt írtam már többször, hogy nem törekszem a bármiáron maximálisan kimaxolni mindent is megoldásokra.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
Rock60 írta:
Érdekesség képen más is megoszthatná, hogy X teljesítményű erősítőjében mekkora biztosíték van a bemeneten.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3234

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5198

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A kapcsolóüzemű tápegységek alapból tartalmaznak egy beforrasztott biztosítékot, ami egy téglatest alakú kiöntött alkatrész, kontakt hiba kizárva, induktivitása is jóval kisebb, mint egy Wickmann biztosítéké. Ha hiba van és a biztosíték véd, a felhasználó nem tud másikat tenni a helyére, de ez nem baj, mert feltehetőleg a tápegységben van a hiba, az meg szakszervizre tartozik. Most hagyjuk, hogy a kapcsolóüzemű táp az nem jó semmire szöveget, mert általánosságban ez nem igaz. Vannak jól megtervezett és legyártott tápok, és vannak gyengék -ezek vannak többen, alapvetően a spórolás miatt.
Ha egy 90e CHF árú végfok (Soulution) kapcsolüzemű tápot használ, azért ott biztos, hogy nem a spórolás a szempont.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Specification:
0.01% THD, 8 Ohm, 35W
Dynamic headroom: 8/4/2Ohm 55W/75W/80W
Egy darab 800mA primer bizti van benne.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.06.30., hétf. 18:14
SoundMania írta:
2025.06.29., vas. 22:24

Nincs valahova ráírva a teljesítményfelvétel, vagy az áramé? Vagy a biztosítéktartó környékén, hogy mekkora kell? Mi a típusa az erősítőnek? Valahol nincs infó róla neten?
Kb-ra ki lehet számolni is. 450w kb reálisan hangzik... És ahhoz 2A bizti lenne.
MastersounD BOX

Most nem kötök ki mindent, hogy kihúzzam a helyéről, de szinte biztos vagyok benne, hogy 8A felirat van az IEC aljzatos biztosíték házon.
Valamelyik tesztben olvastam régebben a 400 - 450 W áramfelvételt, de most nem találom sehol...
Ha ezek stimmelnek és a számításod alapján csak 2 Amperes biztosíték kellene bele, akkor lehet, hogy az indítási áramfelvétel miatt van így fölélőve...
Amit viszont kérdeztél, az kérdés marad, hogy ha valami oknál fogva üzem közben folyik át rajta annyi áram, hogy elolvad a 8 Amperes biztosíték, akkor az mit képes megvédeni ?
Passz...

/ Ezzel együtt, a 2 A, amit mondasz, az azért furcsa nekem, mert a szinte semmit sem fogyasztó kis dac-ban is 0.5 Amperes bizti volt gyárilag. A 70 Wattos csöves erősítő pedig biztosan nem csak négyszer annyit fogyaszt, mint a dacocska... / gondolkodik.gif
230V x 2A= 460watt. Akkor a 8 meg 10A mennyi? :)
Lehet, hogy toroid trafokkal vannak és nagy a bekapcsolási árama, na de annyival, hogy 8A meg 10?!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2025.06.29., vas. 22:24

Nincs valahova ráírva a teljesítményfelvétel, vagy az áramé? Vagy a biztosítéktartó környékén, hogy mekkora kell? Mi a típusa az erősítőnek? Valahol nincs infó róla neten?
Kb-ra ki lehet számolni is. 450w kb reálisan hangzik... És ahhoz 2A bizti lenne.
MastersounD BOX

Most nem kötök ki mindent, hogy kihúzzam a helyéről, de szinte biztos vagyok benne, hogy 8A felirat van az IEC aljzatos biztosíték házon.
Valamelyik tesztben olvastam régebben a 400 - 450 W áramfelvételt, de most nem találom sehol...
Ha ezek stimmelnek és a számításod alapján csak 2 Amperes biztosíték kellene bele, akkor lehet, hogy az indítási áramfelvétel miatt van így fölélőve...
Amit viszont kérdeztél, az kérdés marad, hogy ha valami oknál fogva üzem közben folyik át rajta annyi áram, hogy elolvad a 8 Amperes biztosíték, akkor az mit képes megvédeni ?
Passz...

/ Ezzel együtt, a 2 A, amit mondasz, az azért furcsa nekem, mert a szinte semmit sem fogyasztó kis dac-ban is 0.5 Amperes bizti volt gyárilag. A 70 Wattos csöves erősítő pedig biztosan nem csak négyszer annyit fogyaszt, mint a dacocska... / gondolkodik.gif

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3498

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

xilop írta:
2025.06.29., vas. 08:50
Proceed AMP5, 5 db monó végfok, ebből 4-et használok, 2-2 hídba kötve, van benne 2db 15A-es biztosíték
Az erősítőd 5 csatornás HM végfok. A kép alapján van benne 3db toroid táptrafó. Az számomra nem világos, hogyan oszlik meg a három trafó az öt csatornára. De logikusabb az lenne, hogy trafónként van egy-egy primer biztosító. A toroidok lehetnek kb 650-750VA névlegesek, együtt ez max 2200VA? A hűtőbordák méretesek, de ennek ellenére szerintem ez AB osztályban mehet, tiszta A osztályhoz kevésnek tűnik. Ami furcsa, az user manual nem említi az erősítők üzemmódját, de a névleges max áram/teljesítmény felvételét sem. Ellenben írja a 150W standby fogyasztást, ami nem kevés.

A 2db 15A-es olvadó bizti hogyan védi a 3db trafót, az sem világos. Feltételezésem szerin azért ilyen nagy áramúak, mert ekkora teljesítményű toroidok nagy induló áramot rántanak, azzal együtt is, hogy látom ott vannak az NTC-k is. Kipróbálod a "rod" rövidzár rudakat, meghallgatod mi lenne velük a hangzás, azután vissza teszed az eredetit, vagy keresel valami flancosabb biztiket bele. Azért sem javaslom a rod-okat véglegesen, mert biztikkel marad a szelektivitás a védelemeben, meg azért sem, mert ezt az erősítőt nagyobb leégésnél már nem tudod szervizeltetni.
/Az már az én műszaki vénám, hogy 15A max stabil és beégés nélküli kontakthoz gyenge az a tulipán foglalat a biztikhez/
Csatolmányok
3580772-d36987a9-proceed-amp-5-five-channel-amplifier.jpg
3580772-d36987a9-proceed-amp-5-five-channel-amplifier.jpg (143.36 KiB) Megtekintve 1019 alkalommal

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 165

Hozzászólás Szerző: xilop »

IMG_20250630_070117.jpg
IMG_20250630_070143.jpg

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.06.29., vas. 21:56
SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 22:35

Ja, nem figyeltem, hogy csöves....
Pedig akkor arra is az 1840watt jön ki. :)
Kiváncsi lennék milyen hiba tudná kioldani!?
De ha toroid trafós és félvezetős tápos, akkor lehet jó neki a 8A, nehogy induláskor gyakran tönkre menjen. Bár szerintem akkor is erős túlzás....
Tényleg soknak tűnik, eddig nem is gondoltam rá... gondolkodik.gif
Ráadásul most 10 A SR bizti van benne.
Hol lehetne annak utána nézni, hogy biztosan milyen van benne gyárilag ?
/ Ha jól tudom, max 450 Watt áramfelvétele van a gépnek./

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 22:35

De ha toroid trafós és félvezetős tápos, akkor lehet jó neki a 8A, nehogy induláskor gyakran tönkre menjen. Bár szerintem akkor is erős túlzás....
Tényleg soknak tűnik, eddig nem is gondoltam rá... gondolkodik.gif
Ráadásul most 10 A SR bizti van benne.
Hol lehetne annak utána nézni, hogy biztosan milyen van benne gyárilag ?
/ Ha jól tudom, max 450 Watt áramfelvétele van a gépnek./

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég

istvan01 írta:
2025.06.29., vas. 08:35
xilop írta:
2025.06.28., szomb. 22:42
Annyi lehet nincs, 4 végfok, 250W/4ohm, de 2-2 hídba kötve, 500W/oldal ?😁.
Jól megszívattad a népet ezzel pontatlan kérdéseddel, ha szándékos volt, ha nem.
4db erősítőről beszélsz, ami vagy 2db sztereo, vagy 4db mono. 4x250W csúcs kimenő teljesítménnyel, de ez sem biztos, mert nem írod, hogy ez névleges felvett teljesítmény, vagy ennyit tud leadni max 4ohmon?
16A-es készülék biztire kérdezel. A 4db erősítő fali konnektor után egyetlen 16A biztiről kapná a naftát? Erősen kétlem. Ez abban esetben lehet talán, ha a négy végfok valami biztosítékkal ellátott tápelosztóról van 230V-al leosztva.
Ha 250W max kimenő teljesítményű B osztályú félvezetős erősítő normál hallgatással felvehet kb 50-100W-ot. Csutkára tekerve 300W-ot. Ha A osztályúak lennének akkor konstans az áramfelvétel, ekkor 500W is lehet. 500W-os felvételhez, induló áramot is figyelembe véve lehet a végfokonkénti biztosítási igény 6,3-10A, de 16A egészen biztosan nem.

Szerintem vedd elő az erőlködő adatlapját, vagy ha diy, akkor mérj és számolj.
Proceed AMP5, 5 db monó végfok, ebből 4-et használok, 2-2 hídba kötve, van benne 2db 15A-es biztosíték

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3498

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

xilop írta:
Jól megszívattad a népet ezzel pontatlan kérdéseddel, ha szándékos volt, ha nem.
4db erősítőről beszélsz, ami vagy 2db sztereo, vagy 4db mono. 4x250W csúcs kimenő teljesítménnyel, de ez sem biztos, mert nem írod, hogy ez névleges felvett teljesítmény, vagy ennyit tud leadni max 4ohmon?
16A-es készülék biztire kérdezel. A 4db erősítő fali konnektor után egyetlen 16A biztiről kapná a naftát? Erősen kétlem. Ez abban esetben lehet talán, ha a négy végfok valami biztosítékkal ellátott tápelosztóról van 230V-al leosztva.
Ha 250W max kimenő teljesítményű B osztályú félvezetős erősítő normál hallgatással felvehet kb 50-100W-ot. Csutkára tekerve 300W-ot. Ha A osztályúak lennének akkor konstans az áramfelvétel, ekkor 500W is lehet. 500W-os felvételhez, induló áramot is figyelembe véve lehet a végfokonkénti biztosítási igény 6,3-10A, de 16A egészen biztosan nem.

Szerintem vedd elő az erőlködő adatlapját, vagy ha diy, akkor mérj és számolj.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

xilop írta:
SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 21:35
Rock60 írta:
2025.06.28., szomb. 21:24

Ez hogy jött Ki ? gondolkodik.gif
Nekem 8 Amperes van a 2x35 Wattos csövesemben.
Nem 1840 Wattos... :ohnoohnoohno:
Pedig eccerű. 230x16. Azt kérdezte a kismegszakító is 16A meg a végfok is... Ha azonos áramszakaszban vannak/lennének ( az erősítő primer ágában) akkor tehetbe rodot, de akkor 3680 watt fogyaztású végfoka lenne. Az olyan 2x800 wattos hangteljesítmény környéke, vagy több....
A te 8Amperesed is a szekunder ák. - ban van szerintem.... Kijön így?
Akkor pedig lehet mégis.... :)
Bakker, ennyi villany elmenjen pocsékba.... :)
Kellene még 2 Paks! :) Bár ilyen melegben lehet hamarosan az 1 is leszabályoz idén is.

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
Rock60 írta:
SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 21:07

3680 wattos végfokod van? :)
Szerintem az a bizti nem a primer ágban van!
Pedig eccerű. 230x16. Azt kérdezte a kismegszakító is 16A meg a végfok is... Ha azonos áramszakaszban vannak/lennének ( az erősítő primer ágában) akkor tehetbe rodot, de akkor 3680 watt fogyaztású végfoka lenne. Az olyan 2x800 wattos hangteljesítmény környéke, vagy több....

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.06.28., szomb. 22:19
SoundMania írta:

Nem tom... gondolkodik.gif
Az IEC aljzattal egybeépített biztosítékházban van...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:

Nem tom... gondolkodik.gif
Az IEC aljzattal egybeépített biztosítékházban van...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
SoundMania írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.06.28., szomb. 21:18
SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 17:28
... És csak azt mondhatom továbbra is, hogy a spéci biztik csak túltolják a dolgokat. De ezt csak akkor tudod meg, ha kikötöd.....
Ahogy mondtam, két eszközömben is át van hidalva a foglalat, úgy hogy tudom, milyen egy ( középkategóriás ) biztosítékhoz képest. :smile53:
Tyokkal jobb. :D

Kevés olyan alkatrész van a hifiben, ami fillérekből kiváltható úgy, hogy még hangminőség javulás is kijön belőle.
Ez a legnagyobb poén - számomra - a biztosíték kikerűlősdiben. :party:
Na, akkor tudod mennyivel jobb mimt a legjobb bizti amivel dolgod volt.
Mennyivel jobb?
Kábellel összehasonlítva mennyivel?
Meg oszthatnád....

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2025.06.28., szomb. 17:28
... És csak azt mondhatom továbbra is, hogy a spéci biztik csak túltolják a dolgokat. De ezt csak akkor tudod meg, ha kikötöd.....
Ahogy mondtam, két eszközömben is át van hidalva a foglalat, úgy hogy tudom, milyen egy ( középkategóriás ) biztosítékhoz képest. :smile53:
Tyokkal jobb. :D

Kevés olyan alkatrész van a hifiben, ami fillérekből kiváltható úgy, hogy még hangminőség javulás is kijön belőle.
Ez a legnagyobb poén - számomra - a biztosíték kikerűlősdiben. :party:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

xilop írta:
2025.06.28., szomb. 20:22
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz.
A kapcsolószekrényben kismegszakító helyett a tápösvényen olvadóbiztosíték van, ez 16A, viszont a végfokomban is 16A-es a bizti, akkor most duplán van védve?
Eszerint az egyik felesleges, így a végfokban kicserélhetem rod-ra?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”