Luxor Audio írta: ↑2025.06.24., kedd 10:14
Kétlem, hogy a felhasználó érzékeli a különbséget, hogy az egyik szolgáltatónál 10-20-30 %-kal több tartalom érhető el. A sokmilliós számokkal lehet villogni, a sajtó imádja őket mutogatni, de valós értékük nincs. Nem az alapján megyek be egy áruházba, hogy hányezer terméket forgalmaznak, hanem hogy kapható-e náluk az, amit keresek.
Egyrészt matematikus fejjel azt gondolnám, hogy minél több szám/előadó van egy szolgáltatónál, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az általam keresett köztük van. De ez nem biztos, még utána kell gondoljak :)
Másrészt szerintem az átlegfelhasználó távolról sem annyira céltudatos a szolgáltató-választásnál, mint Te, és a döntés előtt biztos nem fogja mindegyik általa szeretett zenét/előadót végigkeresni, és ha nem talál valamit, akkor végignézni más előadókat.
A hifisek körében a tartalom mellett fő szempontok az itteni tapasztalat alapján a "hangminőség" és az ár, nagyjából ebbem a sorrendben.
A "hangminőségben" több helyen is eltérhetnek a szolgáltatók, egyrészt a forrásformátumban (veszteségesen vagy veszteségmentesen tömörített, ha utóbbi, akkor milyen mintavételezési frekvencuájó és bitmélységű PCM-et tömörít veszteségmentesen. Az új kidványoknál ezek a paramétereke nyilván a kiadótól/feltöltőtől függenek, akinek nem érdeke, hogy ahány szolgáltató, annyi formátumot készítsen, ezért szinte biztos, hoggy ugyanazt az albumot - amennyiben lehetséges - ugyanabban a lehető legjobb minpségben töltik fel. Így ezeket a kiadványokat Aa többséget) szinte biztosan bitre pontosan ugyanúgy adja mindegyik "HiRes"-es szolgáltató, tehát pl. Tidal, Deezer, Qobuz, Apple Music, Amazon Prime Music, stb.
DE: amit szinte MINDIG összemosnak itt is a hifisek, az az, hogy a "hangminőség" elsősorban nem a szerveroldalról küldött "anyag"-ban, hanem a kliensoldali lejátszóban keresendő. És bizony az egyes szolgáltatók ebben eltérhetek egymástól:
- kb minden szolgáltaltónak van saját lejátszója, ezek technikai megvalósítása okozhat bőven érzékelhető "hangminsőség"-bali különbséget, a legjobb példa erre szerintem az Apple Music, amely saját lejátszó nélkül elenyésző mértékben használható
- de van amikor maga a 3rd-party lejátszó szabja meg a szolgáltatót, pl. ha Roon-t használok, akkor bocs, de a Deezer igen prózai okokból esik ki, és hasonló módon lehet olyan szolgáltató, amely mondjuk egy jó áron megvett streamer készülék miatt esik ki, mert abba nincs integrálva a "támogatása" (ergo: az ő szerveréről nem tud streamelni a streamer).
Én pl. nagyon sok (szinte mindegyik) szolgáltatót meghallgattam saját lejátszójával, és ahol lehetett 3rd Party lejátszóval is, és a mgam részéről úgy döntöttem, hogy ha a hangminőséget ki szeretném maxolni, akkor Mac-en futtatott Audirvana vagy Roon a futómű. Ez rendesen be is korlátozta a lehetséges szolgáltatókat. Amíg az Audirvana-t használtam, addig a kedvencem egyéb okok miatt a HRA volt, néhány éve áttértem Roon-ra, és kb felváltva hol Tidal, hol Qobuz, most éppen a Qobuz a kedvenc, annak ellenére, hogy van kedvenc előadóm, aki a Qobuzon vagy egyáltalán nem, vagy nagyon gyengén, egyetlen albummal képviselteti magát (de ugyanez igaz a Tidalra is, más kedvenc előadó esetében).
De nem csak otthon, kimaxolva hallgatok zenét, hanem igen gyakran autóban és repülőn is, ezért bizony a telefonos applikációk illetve azok Apple Carplay-támogatása is érdekessé és szemponttá vált. Mind a Tidal, mind a Qobuz okés ebből a sztempontból amúgy, és a Deezer is, de pl. a HRA-nak, amíg előfizetője voltam, nem volt saját telefonos appja.
És a non-plusz-ultr: a legújabb céges autómban Android for Automotive rendszer van (ami azt jelenti, hogy maga az infotainment rendszere Android, tehát nem Android Auto vagy Apple Carplay-támogatású saját rendszer, hanem az autó infotaimentjére deriktben lehet feltenni appokat a Google alkalmazásáruházából, telefont nem is kell csatlakoztatni... és ebben a környezetben azon kaptam magam, hogy Youtube Music-ot használok /ez most nagyon új/ és élvezem is....)
Bocs a hsszú litániáért, amivel jól elkalandoztam az általad felvetett választási szemponttól, de talán még érthetőbbé válik, hogy sokan - köztük én is - miért nem sz.ják le azt az adatot, hogy hánymillió sztám elérhető egy szolgáltatónál - ami, egyetértek, igazi parasztvakítás, szite teljesen mindeg ma már.