"Jutalmul " viszont a Quad ESL 63, túlhajtás esetén gyári állapotában, 1.5 Ohmon keresztül zárja rövidre a bemenetét az erősítők nagy örömére.

Gondolatkísérlet volt, az elképzelés nem ördögtől való, a korai Quad erősítők hangsugárzó védelme pl. így működött.
Ennek fussál neki még egyszer.
Egyébként jó ötletet adtál, lehetne sönt fi relét csinálni, amelyik hiba esetén rövidre zárná a fázist és a nullát, ekkor az előtte lévő védelem bontana. Ennek a relének valóban nem menne át az üzemi áram az érintkezőin.
1.fülelek írta: ↑2025.06.08., vas. 20:26
1. Egy rossz kontaktusú csatlakozó sokkal többet ront, mint 10 jó minőségű kötés.
2. Fi relé nincs sorbakötve, nem megy át rajta a delej, más a funkciója, itt lehet tájékozódni, akit (esetleg) érdekel. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3.
Aki esetleg az ebet szeretné a karóhoz kötni, hogy de igenis az XY típusú fi relével jobban szól a hifi, az jelentkezzen a hifiharcosokklubjában![]()
Ezt hogyan tetszik érteni?
1. Egy rossz kontaktusú csatlakozó sokkal többet ront, mint 10 jó minőségű kötés.
Mit nehéz befogadni ?
Rock60 írta: ↑2025.06.08., vas. 12:58Ez elméletileg igaz lehet, de a gyakorlatban
A : Nem feltétlenül mindenki a legsemlegesebb hangot keresi.
B : Nem életszerű és általános, hogy több tízezer Ft/m kábelből készüljön az egész ösvény, viszont az utolsó 1 - 3 méter a legfontosabb a hang szempontjából, ezért fontos az utolsó szakaszok cserélhetőségének a biztosítása.
Ez elméletileg igaz lehet, de a gyakorlatban
Shimano írta: ↑2025.06.05., csüt. 07:34Ha a kácsa tápdrót tutira bejön,akkor az alábbit ne vedd figyelembe.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 19:48Átkötöttem egy másik fázisra amin a haztartasi gepek mentek, míg a " viszonylag bejaratatlanon" csak szobavilagitas ment eddig.
Kottazhato basszus, dobozokrol levalik a zene. Egyböl hallhato kulonbseg.
Ez sem tisztan bejaratas A/B teszt, mert lehet hogy a masik fazison kevesebb a fogyaszto az utcaban.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa
Nekem az jött le eddig,hogy jobb a tömör kábel ösvénynek,és azt is úgy,hogy nem közvetlenül az elosztóba dugva-kötve,ha nem egy az elosztó elötti aljzatba.Ezt azért mert az elosztó elötti kábellel,mivel az elég drasztikusan bele tud szólni a hangzásba,könnyedén lehet utólag más és más tápdrót próbákkal kihozni a nekünk legjobban bejövő hangot.
Nálam az elosztó elötti kábel érezhetőbben rányomja a bélyegét a kapott hangra,mint a készülékeké,csak ezért is említem hogy a kevesebb,adott esetben egy tápkábel és aljzat kihagyása nem biztos hogy jobb is.
Ha a kácsa tápdrót tutira bejön,akkor az alábbit ne vedd figyelembe.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 19:48Átkötöttem egy másik fázisra amin a haztartasi gepek mentek, míg a " viszonylag bejaratatlanon" csak szobavilagitas ment eddig.
Kottazhato basszus, dobozokrol levalik a zene. Egyböl hallhato kulonbseg.
Ez sem tisztan bejaratas A/B teszt, mert lehet hogy a masik fazison kevesebb a fogyaszto az utcaban.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa
MOT64 írta: ↑2025.06.03., kedd 14:20Az idő előrehaladtával legtöbbször lassulnak a folyamatok. Szinte mindig az elején van a drasztikus változás. Szerintem ezért érdemes megfigyelni.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 11:04Mikor eloszor kiepitettem taposvenyt eleg nagy volt a kulonbseg kb 10-20 oranyi zenehallgatasig.
Amit azutan jarodott lampazassal arra már nem esküdnék meg, de eleinte tenyleg volt egy folyamat eloszor karcos sulytalan, utana bummogo mely vegul kiegyenlitettseg. Az elso par nap. A kesobbieket mar nem tudom megitelni.
Az idő előrehaladtával legtöbbször lassulnak a folyamatok. Szinte mindig az elején van a drasztikus változás. Szerintem ezért érdemes megfigyelni.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 11:04Mikor eloszor kiepitettem taposvenyt eleg nagy volt a kulonbseg kb 10-20 oranyi zenehallgatasig.
Amit azutan jarodott lampazassal arra már nem esküdnék meg, de eleinte tenyleg volt egy folyamat eloszor karcos sulytalan, utana bummogo mely vegul kiegyenlitettseg. Az elso par nap. A kesobbieket mar nem tudom megitelni.
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 10:26Ebben az esetben egy villanyautó rendszeres otthoni töltéssel járódna be. Az otthoni töltőáram jóval olcsóbb, mint a köztöltők tarifája, tehát nem elveszett költség a bejáratás.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 08:43Köszi.
16mm2 tomorrez 40 meter foldkábel, a nulla bejaratott de ezen a fazison eddig nem volt nagyfogyaszto csak ledlampak. Lehet rakotom pl a mosogepet akkor par honapra..
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:57
16os tömörréz
Ez mit takar?
tápkábel bejáratás nem nagy művészet. Minél nagyobb árammal megy, annál jobb, persze észerű áram határig és költségig. A terhelés lehet tisztán ohmikus (hősugárzó), de kapcsitáp árama bejáratáshoz még jobb. Alternatíva, használd rendeltetés szerűen és kivárod azt a néhány hónapot. A nagyobb keresztmetszet és tömör kábel-vezeték bejáródása mindig hosszabb idő.
Ebben az esetben egy villanyautó rendszeres otthoni töltéssel járódna be. Az otthoni töltőáram jóval olcsóbb, mint a köztöltők tarifája, tehát nem elveszett költség a bejáratás.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 08:43Köszi.
16mm2 tomorrez 40 meter foldkábel, a nulla bejaratott de ezen a fazison eddig nem volt nagyfogyaszto csak ledlampak. Lehet rakotom pl a mosogepet akkor par honapra..
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:5716os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
Jobban járnék, ha másik már bejáratott fázisra átkötném, de hátha valakinek van tippje.
Régebben a 60wos izzo jovolt egy hétig 2.5mm2 es kabelnel, az utcait viszont nemkellett akkor. Az elso 10-20 ora utan nyugodott le kb, a tobbi utana csak nuansznyi volt.
Ez mit takar?
tápkábel bejáratás nem nagy művészet. Minél nagyobb árammal megy, annál jobb, persze észerű áram határig és költségig. A terhelés lehet tisztán ohmikus (hősugárzó), de kapcsitáp árama bejáratáshoz még jobb. Alternatíva, használd rendeltetés szerűen és kivárod azt a néhány hónapot. A nagyobb keresztmetszet és tömör kábel-vezeték bejáródása mindig hosszabb idő.
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:5716os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
Jobban járnék, ha másik már bejáratott fázisra átkötném, de hátha valakinek van tippje.
Régebben a 60wos izzo jovolt egy hétig 2.5mm2 es kabelnel, az utcait viszont nemkellett akkor. Az elso 10-20 ora utan nyugodott le kb, a tobbi utana csak nuansznyi volt.
Ez mit takar?
16os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
kaef2 írta: ↑2025.05.26., hétf. 13:31Anno a Pennában a nagy és a kicsi bemutatóterem és az egykori lakásom is egyaránt Pirellivel volt átkábelezve, 2006 és 2014 között sokat importáltunk és adtunk el belőle (8 év alatt legalább 5-6000 métert).
Legalább 3-400 óra volt a járódás ideje, és ha csak össztekertem egy nem falba húzotT, de már bejáratottt darabot, akkor is kellett neki 50-60 óra, hogy visszataláljon a már bejáratott hanghoz.
Vagyis, ha nem volt adva neki legalább 20-25 óra, akkor lehet, hogy nem optimális állapotban volt meghallgatva. Csak a kontextus végett mondom, mások számára információként, nem a Kácsa kábel érdemeit szeretném csökkenteni.
Anno a Pennában a nagy és a kicsi bemutatóterem és az egykori lakásom is egyaránt Pirellivel volt átkábelezve, 2006 és 2014 között sokat importáltunk és adtunk el belőle (8 év alatt legalább 5-6000 métert).