revox írta: ↑2025.06.08., vas. 20:06
Egy általános szabály:
Sűrűbb olaj: tartósabb a láncon,víznek jobban ellenáll, de a port ez gyűjti legjobban
Híg olaj: kevésbé tartós (érdemes minden tekerés előtt kenni), víz hamarabb kimossa,port kevésbé tapasztja meg.
És a kettő között be lehet állítani a saját preferenciának megfelelőt. Én inkább kenek minden út előtt. Mosást kevesebbszer igényli, elég sokszor csak letörölni ronggyal és újrakenni,GO.
De a lánckenés tényleg nehezebb műfaj,mint a drótok
Bár én nem vagyok akkora "feketeöves" bringás, mint itt többen is, de azért ezzel az ökölszabállyal tisztában vagyok. A láncot Decatlon saját márkás mosóval, és a hozzá kapható folyadékkal tisztítom, és ilyen olajjal kenem:
https://laszlokerekpar.hu/termekek/adat ... laj-125ml/. Ez eléggé híg, de azért mégis gyűjti a port, bár ahol Mi bringázunk(terep, földes, homokos, köves utak), ott elkerülhetetlen. Legtöbbször a felni, a váz, villa, is erősen beporosodik, nemhogy az olajozott lánc, és hajtás.
Nedves körülmények között, esőben számomra semmi szórakoztató nincs a bringázásban, ilyenkor eszemben sincs tekerni, inkább zenét hallgatok.
Ugyanezek okok miatt nem lettem versenyhorgász. Ott is sokszor dacolni kell az időjárással, ami nekem már gyerek fejjel sem ízlett, így eltávolodtam a sűrűjétől, lemorzsolódtam. Rossz időben, ázva-fázva sem a pecát, sem a bringát nem tudom élvezni. Az ilyen időjárási körülményekre való hobbi a zenehallgatás. Szerintem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech