kaef2 írta: ↑2025.06.02., hétf. 08:23
A "többséget" valószínűleg egyáltalán nem érdekli. Ne legyenek illúzióink. Bonyolult dolog a hifista lélek. Mondhatni tele paradoxonokkal.
De ez mégsem jelenti azt, hogy ne lenne értelme ilyen albumokat is kiadni és hasonló részletességgel leírni a felvétel körülményeit.
Előre szólok,amit mondok, csak elemsélem, ezt én hogy látom és ne keress benne semmi többet.
A hifistában semmi paradoxon. Egy dolgot szeretne, leülni és felvételi minőségtől, formátumtól függetlenül a kedvenc muzsikáját hallgatni. (vagy aki magára erőltet kötelező darabokat,esetleg azt).
Bár #juliussal is volt egy kis özzeröffenésem (de nem tekitnem annak, csak vannak témák,amik számomra teljesen felesleges szócséplések és azzal nem akarok mit kezdeni), egy dologban teljesen egyetértek vele, még soha nem kritizáltam a felvétel készítőjét (na jó.volt már,hogy megtörtént, amikor rég áhított lemezt megszerztem és a modern verzióba belenyóltak negatíve értelemben. De a felvétel oldali rézdrót csak arról szólt ,attól,hogy a "láncolat" elején csak réz van,attól még van értelme utána az ezüstnek. Nem érvényesül, hogy ha elől réz volt, utána már felesleges az ezüst, mert nem a legszűkebb keresztmetszet játszik, hanem az összkép. 1réz+1 ezüst jobb, mint 2 réz, feltételezve,hogy az ezüst jobb) és ha leülök zenét hallgatni, legyen az a stúdiómunka fenomenális, vagy csapnivaló, ez van és kész, ebből főzünk, ezt hallgatom. Múlt héten két Joy Division kalózlemezt vettem meg (másik,meglévő kettő mellé), melyeket hallgatva kb azt kell elképzelni, mintha a gyorsmásolós magnóval egy lényegesen nagyobb hangteret tudnék létrehozni, de alapvetően hifis paramétereiben alig változik Valsz valami isten tudja, honnan kibányászott, lehet a közönség soraiban riportermagnóval, 1980-ban felvett kazettát vágtak fel, magyarul csapnivaló "szakma szemmel", de kit érdekel, ez van. A hangulata megvan és ha kell egy ismérvet mondani a jól összedobott rendszerre, ez kb az. Tök mindegy,mit teszek fel, azt lehet hallgatni. Hallod a hibákat, van sok esetben tömkelegével, de mégis ki tudod hámozni a zenei információt.
10 másodperc szaxofon egy hasznos dolog lehet, tökre meg lehet róla mondani, mennyire szól jól a szaxi a rendszeren. Aztán ráhegyezzük a rendszert, aztán lehet semmi más nem szól jól. Nem törvényszerű, de benne van a pakliban.
Ez neked a munkáddal egybekötött hobbid, és most megnéztem, mert nem tudtam, de van egy saját topicod. Ez becsületedre válik, legalább támogatod valamelyest az AVX-et a díjával, de nem elég, ha ott elmeséled ezeket a dolgokat? Engem nagyon nem zavar, de mindig elmosolyodom azon, hogy tök-mindegy, mi a téma, egy valamilyen felvételt, vagy kiadványt, vagy haver cuccát, színes fotókkal illusztrálva be lehet tenni (aláírom ,a fényképeződ kafa és jók a képek, jó a színdinamikájuk).
Bevallom, az elmúlt napokban a TMP Audio erősítőjéről írt hozzászólásokat az motiválta, hogy én is beteszek ilyeneket és vártam, hogy valaki rámenjen, miért tolom én itt orrba-szájba a TMP-t, de ez nem jött be. Nem hiszem el, hogy ne fordult volna meg senkinek a fejében, hogy minek tolja ez a barom ezt, de konkfliktuskerülök az emberek (alapban én is, most is csak egy rövid mondattal jeleztem az elején, hogy nem kell ez a paradoxon) és nem szólnak. A balszélen kiabált be valaki lájkban, hogy írjam meg a blogomon, amit meg is fogok tenni és valóban, nem itt fogom kifejteni, amit tapasztaltam. Ettől persze, az ajánlásomat erősen élvezi, amiket írtam, nem hazsonna, valós dolgok, de nem egy
általában a hifiről téma.
De rég elengedtem azt a múlt heti kis kakaskodást. Egy túra vagy biciklizés a Bükkben csodákra képes, a bezárt és lassan túlcsordult elmét kitakarítja, ajánlom mindenkinek afféle "keresztedzésként".
Visszaarakva a szót a hifistákra meg a paradoxonokra, a hifisták (nagy hányaduk biztos, ezt azért tapasztalatból tudom), köszönik, teljesen jól elvannak onnan, hogy a kezükben van a médium, ami hordozza a számukra hasznos infót, a muzsikát kódolva. Akit meg érdekelnek a felvételek, az olvassa a topicodat és a weblapodat. Amúgy érdekes dolgokat osztasz meg a felvételi oldalról, de az a baj, ezt szembeállítod a lejátszási oldallal, aminek én semmi értelmét nem látom és minő meglepetés, ezért szoktam beleállni, néha számomra is kellemetlen beszélgetésekbe.
és ezt a fentit a legmélyebb tisztelettel írtam, újra mondom, ne gerjedj rá
edit: igen, kihagytam egy fontos mondatot. ez a hifista és paradoxonozásaz én értelmezésemben a finoman becsúsztatott, de nem kimondott " a hiffista, aki nem foglalkozik a felvételi oldallal, az mind hülye, mint a satu".