Akkor nagy a baj. 2018 októberében adták át.

Itt a lájkba jeleznék a modiknak némi szémélyeskedést és faszkalapozást, ha nekem nem lehet.Rock60 írta: ↑2025.05.31., szomb. 11:23Shimano :
" Revox lement az eddig degradált pórnépi szintre. "
Azt kell mondjam, hogy nem tudom melyik filmet nézed.![]()
Emlékeim szerint Revox soha nem beszélt negatívan semmilyen komponensről, vagy legalább is semmivel sem többet, mint bárki más, sőt kifejezetten tartózkodik is tőle, hogy bármire rosszat mondjon - ha csak nem evidencia.
Tehát nem degradált semmit, a pórnépi szintet sem, számtalanszor beszélt olyan olcsóbb komponensekről, amivel vígan együtt lehet élni.
Magyar állódoboz, Hitachi kábel, mittudomén, stb, stb...
Ja, és a TMP, ami ha jól tudom, a másodrendszerében ott van évek óta.
Persze, ha akarja, majd kifejti jobban az antidegradációját.![]()
![]()
Nem csodálnám, ha nem...
Köszi a címet, de ez rég köztudottLuxor Audio írta: ↑2025.05.31., szomb. 09:48
Egy HiFi Nagymestertől azért ilyen kijelentéseket nem várna az ember. :) Amiről nem tudsz, az még létezhet. A mikro- és makrodinamika jól definiált fogalmak. Ahogy a képmegjelenítőknek, úgy a digitális audio eszközöknek is van meghatározott felbontása, mintavételezési frekvenciája, bitmélysége. Más kérdés, hogy hifista beszélgetésekben a felbontást sokszor nem ezekre, hanem a részletező képességre értik, bár annak is van köze az említett egzakt műszaki adatokhoz, mégha nem is olyan egyértelműen, mint ahogy próbáltad levezetni.
Ha a torzításra nem mint valami rettenetes jelenségre tekintenétek, könnyebb lenne elfogadni, hogy a hangszerek hangja végtelen variációban tud megszólalni, a hangtechnikában pedig minden eltérés egyfajta torzítást jelent. Nem csak harmonikus torzítás létezik, a torz hang nem feltétlenül csak a felharmonikusokban okoz eltérést. Persze a HiFi hobbiban a torzítás szónak más az íze, a hanghűség ellentéteként veszendő ellenségnek tekintendő (de soha nem megúszható).
Randa slamasztikába hozta magát az ismerősöd. Ennék reménytelenebb helyzet már csak az lenne, ha a fekete színű mikrofonkábelek hangja zavarná.
Egy HiFi Nagymestertől azért ilyen kijelentéseket nem várna az ember. :) Amiről nem tudsz, az még létezhet. A mikro- és makrodinamika jól definiált fogalmak. Ahogy a képmegjelenítőknek, úgy a digitális audio eszközöknek is van meghatározott felbontása, mintavételezési frekvenciája, bitmélysége. Más kérdés, hogy hifista beszélgetésekben a felbontást sokszor nem ezekre, hanem a részletező képességre értik, bár annak is van köze az említett egzakt műszaki adatokhoz, mégha nem is olyan egyértelműen, mint ahogy próbáltad levezetni.revox írta: ↑2025.05.30., pén. 14:10... a hifi berkein belül ismert szó a mikordinamika is, amire értelmes definíciót nem ismerek (nem is szeretem használni),de általában a felbontással, színmélységgel (bár eme utóbbi jön az előbbiből) fakad nagyrészt. A nem jól megválasztott kábelekkel ezek a jellemzők egyszerűsödnek. Míg egy televízió képnek van felbontása és elvileg van a gyártó által specifikált színmegjelenítésről egy száma, ami vagy igaz,vagy nem, addig a hifiben ilyen nincs. De ez legyen a televízió képének mikrodinaikája. ha ezeket a mérőszámokat csökkentem, egyrészt kompresszáltam a mikrodinamikáját, másrészt a képrészleteket zsúfolom, az torzul. Ez történik a hifiben is, ahogy a felbontással lépdelünk lefele.
De ezt, ahogy ott, egy felvételen is megismered, hogy a hangszeralto írta: ↑2025.05.30., pén. 20:57Gábor, szinte teljes mértékben egyetértek, de ritkán mégiscsak elfordul, hogy egy akusztikus hangszernek torzításai vannak.ELEX írta: ↑2025.05.29., csüt. 21:42Na, ez szép volt. Pláne egy "hangmérnöktől".Luxor Audio írta: ↑2025.05.29., csüt. 13:40.....Aki esetleg került már testközeli kapcsolatba valamilyen akusztikus instrumentummal, az tisztában van vele, hogy a hangjuk torzítások tömkelege.....
Az akusztikus hangszerek hangjában felharmonikusok sokasága, azok aránya, nagysága adja meg az adott akusztikus hangszer egyedi hangját, a hangszerek megkülönböztethetőségét. A művész a hangszer megszólaltatásakor képes ezeket az arányokat megváltoztatni a billentéssel, vonó használattal, húr lefogással....
A hangmérnök maximum a felvétel és az utómunka során képes különböző torzításokat bevinni a hangba kedvére akarva vagy akaratlanul tökéletlen eszközei révén, de ennek semmi köze magának a hangszernek a hangjához, felharmonikus gazdagságához.
Nem kellene keverni a torzítást az akusztikus hangszerek felharmonikusaival
Múltkor a Zeneakadémián döbbentem le ezen, orgona koncerten voltam, és hát az ottani orgona valahogy nincs túl jó állapotban, időnként kifejezetten zörgött, suhogott, pattogott. Orgonazene kedvelőknek sokkal inkább ajánlanám a Müpa orgonáját, az egy remek hangszer.
Gábor, szinte teljes mértékben egyetértek, de ritkán mégiscsak elfordul, hogy egy akusztikus hangszernek torzításai vannak.ELEX írta: ↑2025.05.29., csüt. 21:42Na, ez szép volt. Pláne egy "hangmérnöktől".Luxor Audio írta: ↑2025.05.29., csüt. 13:40.....Aki esetleg került már testközeli kapcsolatba valamilyen akusztikus instrumentummal, az tisztában van vele, hogy a hangjuk torzítások tömkelege.....
Az akusztikus hangszerek hangjában felharmonikusok sokasága, azok aránya, nagysága adja meg az adott akusztikus hangszer egyedi hangját, a hangszerek megkülönböztethetőségét. A művész a hangszer megszólaltatásakor képes ezeket az arányokat megváltoztatni a billentéssel, vonó használattal, húr lefogással....
A hangmérnök maximum a felvétel és az utómunka során képes különböző torzításokat bevinni a hangba kedvére akarva vagy akaratlanul tökéletlen eszközei révén, de ennek semmi köze magának a hangszernek a hangjához, felharmonikus gazdagságához.
Nem kellene keverni a torzítást az akusztikus hangszerek felharmonikusaival
Ezt nem.láttam. üdvözítő a koncertrejárós lényed, de akivel viccelődsz, ezt heti 7x24ben tette és koncert után még felültek a merlibe zenélni (sokszor azokkal a zenészekkel, akinek a koncerjén voltak). El vagytok tévedve,milyen az igazi koncertrejáró. De mesélek egy pénteki estét: zeneakadémián valami csaj Kurtág múveket játszott, ahol Pistának, szinte hajladozva, előre köszöntek és valami melléksuhanón betessékeltek gyorsan. Utána Balaton koncert a Gödörben (persze mindenki isnerte, Keszei meg jobb haverjának tekintette, mint a full bandát), majd valami ismeretlen punkbanda az egyik Liszt Ferenc téri kocsmában. Én itt leléptem PeCsàba, nem kérdeztem násnap, mi volt még,de ránézésre éjstakáztak. Ha nem volt éppen koncert, fent ültek a merlinben, ott nem volt záróra. 2-3 órákat aludtak, én biztos nem bírtam volna hosszútávon. Az Ő hifis hozzáállása egy életforma volt, aminek egy civil ember a tizedét se élheti mag. És ugyanúgy, akár hifiről, akár zenéről van szó, a tizedét se tudja.
Na igen, szemüveg... main in nincs, az az MM Phono feliratrevox írta: ↑2025.05.30., pén. 17:39Most mondtad, hogy nálad nincs egy kábel se, akkor minek? (bár 2 napja még volt, másik stúdióban meg minden ezüst és csöves(
De amíg az igazad keresed, amin csorba esett, addig én ellátogattam a TMP Audioba és kezembenyomtak abban a percben elkészült(utolsó csavar húzását meg kellett várnon) egy Quantic F50 erősítőt, ami távos, kompakt, line bemenetek (talán láttam hátul main IN-t is, aminek mindjárt kiderül mi az értelne). Ugyanis rendelkezik DAC-al, phonoval és bluetooth kapcsolattal is. Az asszony éppen Patty Smith Gloriaját döngeti telefonról és a 2x50 Wattja (méretes hűtőbordák) igen tekintélyesen és stabilan tolja a punkot Mindez kb 300 ezer forint körül van. Van egy sejtésem, nem úszom megy, hogy az asszony karácsonyra ilyet akar.
Kábelek: táp: tiglon ms 12a, spkr: kobdo ksl spc. IC: Hitachi sax, ja, egy pár TakeT supertweeter (dobozolva 35e Ft,), ami vékony rézsodrattal van bekötve. hangfal egy olcsó egyutas tölcsérben. Szerintem sokkal olcsóbb drótokkal is lehet próbálkozni, de a TMP-nek van saját, olcsón árazott drótja. Fejhallgatókimenet...
A feltöltött zenék minőségétől függően szór, de már így nyersen is mutatja, hogy nagy vétel.
Szóval pöcsfaragás helyett így is el lehet tölteni az időt.
20250530_170745.jpg
20250530_171657.jpg
20250530_171716.jpg
Most mondtad, hogy nálad nincs egy kábel se, akkor minek? (bár 2 napja még volt, másik stúdióban meg minden ezüst és csöves(
Vagyis semmi konkrétum.
Túl kíváncsi vagy. A tudás pénz és hatalom, neked nem adom ingyen
Nem. Van enyémtől jobb hang és 2 másodperc elég volt ezt fel és elismerni (teljesen más felépítésű rendszer)Alex_Aston írta: ↑2025.05.30., pén. 15:01Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy ez esetleg nálad nem fordulhat elő elő?
Vagy mi erre a referencia?
A modern utómunka az esetek nagy százalékában un ITB, In-The-Box módon, vagyis teljes egészében egy számítógépben zajlik. Ahol ugye nincsenek hagyományos értelemben vett drótok. Vagyis a stúdiókban a kábelek "kompresszáló" hatása igen kevéssé értelmezhető. Így aztán ha rossznak halljuk a felvételeket, nem nagyon lehet a kábelekre fogni.revox írta: ↑2025.05.30., pén. 14:10valaki eljön, hoz egy drótot és bekötöm. persze, nem fogok ezzel foglalkozni, de elég valós módszer.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 13:42Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?revox írta: ↑2025.05.30., pén. 12:28
elég szomorú,ha ezt alá kell támasztani. Ha nem hallod, hát nem hallod, csalódtam benned Feri, de ez az én gondom.
de egy apró kitérő: ha mondok valamit, általában nem magyarázom el. Valaki vagy érti, vagy nem. Nem kötelező érteni, az nem az én gondom, de 2025-ben, számomra az megdöbbentő egy hifivel foglalkozó szájton, hogy ezt még magyarázni kellene. Nem tudom ,eddig hol éltem, még senkinek nem kellett semmit elmagyarázni, igaz, aki kérdezett dolgokat, annak oka volt, mert "fejlődni" akart, vagy fejleszteni. Itt kicsit másról megy az eszmecsere és a lényeg nem a fejlődés, csak a farokméregetés.
Mivel tisztelem Vinklerék munkáját a fórummal kapcsoltban, nem offolnám tovább ezt a témát, de aki itt afféle megmondó embernek akar látszani, valójában elég meztelen (kivéve az üdítő kivétel, de Ők meg nem akarnak megmondók lenni, csak néha helyretesznek dolgokat)
sok szerencsést, néha a kapanyél is elsülhet
Ez inkább a normális.
Megtisztelnéd a topik olvasóit azzal, ha kifejtenéd, mit kell érteni kábel kompresszión, meg kábeltorzításon, sőt biztosan sokan lennének arra is kiváncsiak, mik azok a kábelek, amik nem torzítanak, meg arra is, hogy milyen kábelekhez képest nem.
Már persze, ha hasznosítható információt akarnál adni a topik olvasóinak.
Aki ezt a drótok, torzító és kompresszáló hatását nem hallja, roppant szeremcsés. Persze, ha valaki még sose hallotta, milyen felbontásra képes (is lehet) egy hifitorony, az ezt nem is keresi.
A kérdésem kapcsán nem az az érdekes, hogy én mit tudok, tapasztaltam vagy hallok. Nem nekem kell bizonyítani, hogy mi az oka, hogy feltettem egy kérdést.ELEX írta: ↑2025.05.30., pén. 14:18Bízom benne, hogy kérdésed csupán költői volt és nem provokatív okokból született.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 13:42.....Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?
Ez inkább a normális.
Megtisztelnéd a topik olvasóit azzal, ha kifejtenéd, mit kell érteni kábel kompresszión, meg kábeltorzításon, sőt biztosan sokan lennének arra is kiváncsiak, mik azok a kábelek, amik nem torzítanak, meg arra is, hogy milyen kábelekhez képest nem.
Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy ez esetleg nálad nem fordulhat elő elő?
Bár nem nekem címezted a kérdésedet, azért felmerült bennem néhány gondolat a kérdéshez és a témához.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 13:42.....Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?
Ez inkább a normális.
valaki eljön, hoz egy drótot és bekötöm. persze, nem fogok ezzel foglalkozni, de elég valós módszer.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 13:42Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?revox írta: ↑2025.05.30., pén. 12:28elég szomorú,ha ezt alá kell támasztani. Ha nem hallod, hát nem hallod, csalódtam benned Feri, de ez az én gondom.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 11:32
Már @juliush is érdeklődött a "kábel kompresszió" kapcsán konkrétumok iránt, nem kapott választ.
Arra kérnélek most én is, hogy a fenti állításodat a kábelek hangképben megjelenő torzításai kapcsán támaszd alá valamiféle konkrétummal.
A "Trust me bro'"-nál valamivel konkrétabbal.
de egy apró kitérő: ha mondok valamit, általában nem magyarázom el. Valaki vagy érti, vagy nem. Nem kötelező érteni, az nem az én gondom, de 2025-ben, számomra az megdöbbentő egy hifivel foglalkozó szájton, hogy ezt még magyarázni kellene. Nem tudom ,eddig hol éltem, még senkinek nem kellett semmit elmagyarázni, igaz, aki kérdezett dolgokat, annak oka volt, mert "fejlődni" akart, vagy fejleszteni. Itt kicsit másról megy az eszmecsere és a lényeg nem a fejlődés, csak a farokméregetés.
Mivel tisztelem Vinklerék munkáját a fórummal kapcsoltban, nem offolnám tovább ezt a témát, de aki itt afféle megmondó embernek akar látszani, valójában elég meztelen (kivéve az üdítő kivétel, de Ők meg nem akarnak megmondók lenni, csak néha helyretesznek dolgokat)
Ez inkább a normális.
Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?revox írta: ↑2025.05.30., pén. 12:28elég szomorú,ha ezt alá kell támasztani. Ha nem hallod, hát nem hallod, csalódtam benned Feri, de ez az én gondom.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 11:32Már @juliush is érdeklődött a "kábel kompresszió" kapcsán konkrétumok iránt, nem kapott választ.
Arra kérnélek most én is, hogy a fenti állításodat a kábelek hangképben megjelenő torzításai kapcsán támaszd alá valamiféle konkrétummal.
De nem érted, hogy amikor elhangzik, hogy 'Ongaku', akkor a szemeknek el kell homályosodni a megtiszteltetéstől?, egyerűen attól, hogy egy szélességi körön létezhetünk vele, meg a tulajdonosával...juliush írta: ↑2025.05.30., pén. 13:21...
Akkor most kinek, milyen tapasztalata, véleménye az értékesebb? Azé, akinek a referencia a 60-as évek LP-je, mert az élő előadás sz.r, de egy BBC-iskola szerint épített Spendor nem képes az énekhangok visszaadására? És egyébként meg a hangminőség csillió forintos kábelek (meg persze egyéb berendezések) kérdése? Vagy épp egykor közöttünk járt, hatalmas egóval és CSI-vel() rendelkező Messiások, legendák ködébe veszett japán "senseik" követése az üdvözítő?
Hál Istennek mindenki szabadon dönthet, csak tartsuk tiszteletben egymás véleményét!
elég szomorú,ha ezt alá kell támasztani. Ha nem hallod, hát nem hallod, csalódtam benned Feri, de ez az én gondom.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 11:32Már @juliush is érdeklődött a "kábel kompresszió" kapcsán konkrétumok iránt, nem kapott választ.revox írta: ↑2025.05.30., pén. 09:33Luxor Audio írta: ↑2025.05.30., pén. 01:00
Ahogy valaki beszél bármiről, abból lehet tudni, hol jár. Van, amit érdemes megtanulni és van, amit nem, szerintem erről mindenki szabadon dönthet. Még én is.
kábelek ... hangképben megjelenő torzításai...