Luxor Audio írta: ↑2025.05.31., szomb. 09:48
Egy HiFi Nagymestertől azért ilyen kijelentéseket nem várna az ember. :) Amiről nem tudsz, az még létezhet. A mikro- és makrodinamika jól definiált fogalmak. Ahogy a képmegjelenítőknek, úgy a digitális audio eszközöknek is van meghatározott felbontása, mintavételezési frekvenciája, bitmélysége. Más kérdés, hogy hifista beszélgetésekben a felbontást sokszor nem ezekre, hanem a részletező képességre értik, bár annak is van köze az említett egzakt műszaki adatokhoz, mégha nem is olyan egyértelműen, mint ahogy próbáltad levezetni.
Köszi a címet, de ez rég köztudott
Nade, komolyra. Te is említed azt a bizonyos felbontást, aminek még digit vonalon sincs sok köze a hallott, végleges produkcióhoz, a megszólaló zenéhez. Ez egy megfogalmazhatatlan dolog,mellesleg létezik analóg lejátszás is. Ezt kitalálni, miből fakad és mivel függhet össze, csak találgatni tudjuk, de mindenképp van köze a minőségi alkatrészekhez, a megfelrlő drótokhoz, a megfelelő mechanika tulajdonságokhoz (akár az erősítők dobozolásának tulajdonságI is), alkatrészek egymásrahatásához és persze a jó kapcsolástechnikához. De ezekhez vállaltan hülye vagyok, ahogy TJ-nek szoktam mondani, engem nem érdekel, mi van a dobozon belül, úgyse értem, az érdekel, hogy szól.
De, ha már ilyen finomabb mederbe terelődött a beszélgetés és senki nem tesz megkérdőjelezhetetlen kijelentéseket,még egy gondolat, ami esetleg segít megérteni a "torzításokat": sokan ott akadtak el, hogy mérhető torzításra gondolnak. Ezen lépjünk túl, képzeljünk el egy mérve, teljesen tökéletes elektronikát, láncot (most mindegy, hogy nem létezik). Ezt a tökéletes rendszert aképp kell izolálni, összekötni és akusztikai közegébe helyezni, hogy az ki is tudja adni, amit várunk tőle. Bármilyen csodarendszer hangját el lehet baxni pikk-pakk, lássuk a felhozott Csontos-Quad sztoriban Abban az volt a lényeg, hogy a rengeteg változóból egy digit drót nem állt jól és a rendszer "torzított". Az, hogy Pista ezt így kiszúrta, az nem mindennapos. Sőt az általános, hogy soha nem találják meg mi a hiba és készülékeket, kábeleket cserélnek. Pakstól építenek ki ösvényt (kiráz ettől a szótól a hideg,majd egyszer elnesélem miért). Kínjukban elkezdenek mindent szűrni, xarakodni, pedig lehet, csak egy drótot kellene megfordítani. De elég a hangsugárzók nem kellően precíz beállítása, pozíciója. Senki nem lépdel a beforgatással miliméterenként, pedig kell. Néha az is sok. Csak ehhez is kell egyfajta érzék. Ez nálam működik pl. Sokan kérdezték már installl után, hogy csinálom, nem tudom. Hallgatom. Ma már akár egy felvett videóról is és megjelenik előttem, mit és merre kell még forgatni. Nem voltak tanulási rendellenességeim, de ez kb majdbem az autista kategória. Persze, azért élőben az igazi.
Szóval a torzítások... Megfogalmazhatatlan, mikor, mi a tünet, csak lehet érezni, hogy a műsor nem kerek és egész. De pl a drótok "kompresszállása" egyszerűbben detektálható,a felbontás csökkenésével,vagy színmélység csökkenéssel. Persze, darabjaira is hullhat a produkció. De azért arra ügyeoni kell, hogy a kábelek tudása legyen balanszban a készülékek tudásával.
Egyébkén SM Vz-je szokott itt vita tárgya lenni. Nekem is volt. Sima és KSL Vz is. Én is volt, hogy egyszerű, feketedobozos Pioneer receiverbe bekötöttem havernál egy nagyobb szélessávúra (valami Altac talán, régen volt). Ez utóbbi azért érdekes, met nem szívja le az egyszerű erősítőt,nem kínlasztja,műszaki értelemben se torzít, és a végeredmény az volt, hogy a srác kardjába dőlt, de én is meglepődtem. Nem tudom, más rendszerben mi történne,de valóban van olyan,hogy az a drót nagyon tud működni és ezzel SM tisztában van, ezért tud benneteket vele,magabiztosan heccelni.
Jól elkanyarodtam,... de már jojózik a szemem. A lényeg, a megszólaló zene,hang torzítását ne a normál.műszaki értelemben kell keresni. Persze, nem biztos, hogy feltűnik a tulajnak, mert nem rögzült még benne, mennyire jól ki lehet tisztázni a rendszer hangját.
Hogy kicsit konkretizáljam, a hifishown a l'aditeur nagy rendszere böfögött (itt talán jártál párszor

). Ez a szoba volt, de a felületes hallgatózónak csak ennyi jön le és megy a duma csövesek torzításáról. De nyakam teszem rá,nagyon kevesen detektálták, hogy ennek a rendszernek volt legkevesebb torzítása, zenei értelemben,mellé a legnagyobb felbontással is büszkélkedhetett.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu