A kérdésem kapcsán nem az az érdekes, hogy én mit tudok, tapasztaltam vagy hallok. Nem nekem kell bizonyítani, hogy mi az oka, hogy feltettem egy kérdést.ELEX írta: ↑2025.05.30., pén. 14:18Bízom benne, hogy kérdésed csupán költői volt és nem provokatív okokból született.kaef2 írta: ↑2025.05.30., pén. 13:42.....Miért lenne szomorú, ha egy állítást alá kell támasztani?
Ez inkább a normális.
Megtisztelnéd a topik olvasóit azzal, ha kifejtenéd, mit kell érteni kábel kompresszión, meg kábeltorzításon, sőt biztosan sokan lennének arra is kiváncsiak, mik azok a kábelek, amik nem torzítanak, meg arra is, hogy milyen kábelekhez képest nem.
Már persze, ha hasznosítható információt akarnál adni a topik olvasóinak.
Van egy állítás, hogy a "kábel" "torzítást" okoz (meg "kompressziót" a stúdióban is).
A torzítás műszakilag jól definiálható fogalom.
Ha valaki úgy hivatkozik rá, mint valami mindenkire vonatkozó egyértelmű, mondhatni triviális hatásra, és nem úgy fogalmaz, hogy neki ez a szubjektív benyomása, akkor legyen olyan jó, hogy alátámasztja valamivel, a történet mesélésen túl is.
Ha ezt nem tudja, akkor meg fogalmazzon úgy, hogy ez az Ő tapasztalata, és ezzel helyükre is kerülnének a dolgok.
Furcsa, hogy még csak azt sem tudtuk meg, hogy milyen gyártmányú kábelek viselkedésére vonatkozik az állítás.
A hangfelvételek készítése (és az otthoni lejátszása) veszteségek, torzítások sokaságával jár. Ahogy ezt a tegnapi hosszú posztomban a hangszerhangok és az akusztika kapcsán le is írtam, már akkor is, amikor a mikrofonkapszuláig vagy a fülünkig a koncertteremben elér a hanghullám és az elektronok még el sem kezdtek mozogni. Talán majd közzéteszem azt az összefoglalót is egyszer, ami a mikrofon kapszula utáni feldolgozásra vonatkozik.
Vonal szintű jelek esetén 20 kHz-en a 30 pF/m kapacitású, 1m hosszú kábelnél a kapacitás okozta csillapitás kb 0,00006 dB, 100 ohm körüli forrás impedanciánál. A kábel harmonikus torzítása ekkor kb 0,0001% körüli lehet. 10 m kábelhossznál a csillapitás kb 0,0006 dB 20 kHz-en és kb 0,001% a harmonikus torzítás (a csatlakozók kialakítása függvényében ezek az értékek lehetnek valamivel magasabbak a gyakorlatban).
Az alábbiak Bruno Putzey mérései

Összefoglalva:
a kábeleknek van befolyása egy rendszer hangjára. Nem kérdés. Ennek az oka valószínűleg nem a "torzítás" önmagában, hanem egy csomó egyéb hatás kombinációjáról beszélhetünk, ami aztán rendszer, hangerő és egyedi érzékenység függvényében hat ránk.
A körülmények ismerete nélkül nem lehet megítélni a kábel torzítás meghallhatóságára vonatkozó állítás értelmezhetőségét.
Olyan hiteles szakmai jellegű információ, ami ezt általában alátámasztaná, nem nagyon van, én legalábbis nem találtam és hát a konkrét körülményekről abszolúte semmit nem tudunk.
Titok.