PgSpa írta: ↑2025.05.16., pén. 19:28
.......
Az, hogy miért nem használták eddig lemezjátszókban - a hobbi szférában- szerintem több oka van:
-csak MC hangszedőknél használható
-drágább és nagyobb csatlakozók
......
Végig olvastam az utóbbi napok termését és úgy éreztem picit helyre kell tenni a dolgokat, mert sok műszakilag helytelen információt közöltek páran.
Nem idézek, csak a helyes műszaki megfogalmazást próbálom most leírni.
1. Minden hangszedő szimmetrikus jelforrás, pontosabban földfüggetlen, mivel minden hangszedőben a tekercsekben ÁRAM indukálódik. Az MC esetében a tekercs mozog állandó mágneses térben, MM esetében mágnes, annak mágneses tere mozog nyugalomban lévő tekercsekben. Fizikailag tök mindegy, mivel a lényeg, hogy a vezetékben áram indukálódik.
2. Mivel a tekercsek nem végtelen ellenállásúak, így nem tekinthetők tökéletes áramgenerátornak. Emiatt a tekercsek végpontjain FESZÜLTSÉGET mérhetünk, ami POTENCIÁL KÜLÖNBSÉG (a
feszültségkülönbség értelmezhetetlen fogalom a fizikában).
3. A gyakorlatban néhány MM hangszedő egyik oldalának negatív pontját összekötik a hangszedő házával, így az fölpotenciálra kerül. Ettől a pillanattól nem beszélhetünk földfüggetlen (balanced) jelről.
4. Sok lemezjátszó gyártó RCA csatlakozóra vezeti ki a hangkarban futó kábelt és a negatív jelföldeket összekötik és leföldelik a futómű testéhez (eléggé el nem ítélhető módon). Innentől nincs balanced jel.
5. Nem csak XLR csatlakozóval lehet földfüggetlen (Balanced) jeltovábbítást megvalósítani, hanem RCA csatlakozókkal is.
Pl. az SME phono kábeleknél az RCA csatlakozókra van kivezetve a jel plusz és mínusz (földfüggetlen, balanced).
A phono kábel árnyékolása oldalanként ki van vezetve az RCA csatlakozóból, ami szükség esetén hozzáköthető a fogadó erősítő testéhez. A futómű testje egy plusz földelő vezetéken szintén letestelhető az erősítőn.
6. Nem csak XLR csatlakozókkal rendelkező phono erősítő lehet Balanced jelbemenetű. Megfelelő kapcsolástechnikával balanced bemenet lehet egy RCA aljzat is, ha annak a háza nincs leföldelve, letestelve, hanem a jel negatív pontja. A pozitív a belső (meleg) pont. A rajzon egy szimmetrikus (balanced) bemenet RCA aljzatra van kivezetve. Lényegtelen, hogy RCA vagy XLR a fizikai csatlakozó, a lényeg a fogadó áramkör felépítése.