Az egyik képes hetekig vitázni, hogy az XY vagy az AB többtízezres csatlakozó, kábel "szól-e jobban".
A másik fél pedig képes filléres anyagokból barkácsolt kábeleket az egekbe magasztalni. Igaz, már ezek is a többtízezres kategóriát súrolják.

A többség ilyen inci-finci rendszerrel operál, ahogyan te is, hiába van legalább 1 db jó(nak beállított) drótod...SoundMania írta: ↑2025.05.23., pén. 21:34
Van alapja, hogy a spendorod és az incifinci kábeled legalább szinergikusan viselkednek, de ez a hifi inerciarencered alján van még nagyon. Ahhoz hogy minden klappoljon még a jó készülékekre is szükség van. És ott is, igen, a jó kábel valóban mindig jobb hangot eredményez és akkor senkit nem érdekel már, hogy a Föld lapos vagy gömbölyű, mert ott már csak a zene létezik és semmi más nem számít.
Van alapja, hogy a spendorod és az incifinci kábeled legalább szinergikusan viselkednek, de ez a hifi inerciarencered alján van még nagyon. Ahhoz hogy minden klappoljon még a jó készülékekre is szükség van. És ott is, igen, a jó kábel valóban mindig jobb hangot eredményez és akkor senkit nem érdekel már, hogy a Föld lapos vagy gömbölyű, mert ott már csak a zene létezik és semmi más nem számít.chord_ írta: ↑2025.05.23., pén. 20:51Van, aki eljut oda, hogy megértse, hogy mit jelent az, hogy 'szinergia'.SoundMania írta: ↑2025.05.23., pén. 18:17
Persze, hogy nem volt igaz, de szegényen, kezdőként akkoriban amikhez hozzájutott az ember, annyi jött át. HFM is még elég belépő készülékeket mutatott be (mai szemmel) hol volt akkor nekem meg hasonlóknak a VZ!!!! Hozzá sem fért az ember... Évente 1x hifisón szerzett árlisták alapján eszünkbe sem jutott érdeklődni felőle. Szerencsére sokminden változott. Ezért örülök, hogy mára láthatom a különbségeket már az akkor sem nagyon olcsónak tűnő de mára már csak alacsony hangminőségi szintet elérő komponensek és azok között, amiket már valóban érdemes highendnek nevezni és valóban nagyon jól szólnak. Ezért szoktam mondani/írni, hogy minek is az egyik f.. os helyett egy másik sz... arra váltani. És bíztatni, akiknek van rá érdeklődése, hogy van értelme nagyot lépni felfelé, sőt ahhoz, hogy ne csak mást hallgasson hanem valóban sokkal jobbat, kell is sokat költeni rá. Nem lehet megúszni....
Vagy inkább kicsit megérezze.
Hogy van olyan hifi-inerciarendszer, ami tényleg 'tömeggel' bír, de ahol furcsa módon az 1+1 az nem kettő. És ami már majdnem olyan hektikus viselkedésmintázatokat mutat, mint valami élő rendszer. Vagy inkább olyan érthetetlen furcsaságokat, ami a józan ész szerint képtelenség, de pl. a kvantummechanikában meg egyenesen triviális,
Aki ezt nem tapasztalja meg, az is szerezhet nagy élményeket a zenehallgatással, de valószínűleg erősebb a hite abban, hogy egy rendszer az egyenlő a komponensek összegével, és egy jó rendszert úgy kell építeni, hogy a jó komponenseket megvesszük, és jó kábelekkel összekötjük, és csók.
Meg abban főleg, hogy egy jó(nak tartott) kábel be-erőszakolása, az mindig jobb hangot eredményez, függetlenül attól, hogy lapos-e a Föld, vagy gömbölyű.
Ez az az eset, amikor mégis csak tanulságos lehetne egy csoportos vakteszt. Lehet, hogy 2 perc alatt kiderülni minden, de az is lehet, hogy nem.
Jómagam is kipróbáltam, huszonezer Ft volt egy pár AN Isis klón, szimmetrikus, fél méteres összekötő.
Van, aki eljut oda, hogy megértse, hogy mit jelent az, hogy 'szinergia'.SoundMania írta: ↑2025.05.23., pén. 18:17
Persze, hogy nem volt igaz, de szegényen, kezdőként akkoriban amikhez hozzájutott az ember, annyi jött át. HFM is még elég belépő készülékeket mutatott be (mai szemmel) hol volt akkor nekem meg hasonlóknak a VZ!!!! Hozzá sem fért az ember... Évente 1x hifisón szerzett árlisták alapján eszünkbe sem jutott érdeklődni felőle. Szerencsére sokminden változott. Ezért örülök, hogy mára láthatom a különbségeket már az akkor sem nagyon olcsónak tűnő de mára már csak alacsony hangminőségi szintet elérő komponensek és azok között, amiket már valóban érdemes highendnek nevezni és valóban nagyon jól szólnak. Ezért szoktam mondani/írni, hogy minek is az egyik f.. os helyett egy másik sz... arra váltani. És bíztatni, akiknek van rá érdeklődése, hogy van értelme nagyot lépni felfelé, sőt ahhoz, hogy ne csak mást hallgasson hanem valóban sokkal jobbat, kell is sokat költeni rá. Nem lehet megúszni....
GTomi írta: ↑2025.05.23., pén. 13:58Az XLO anno beleolvadt egy kanadai cégbe (jó 20 éve) ez a hivatalos oldaluk: https://xloelectric.com/NADEger írta: ↑2025.05.23., pén. 10:37XLO (eredeti hologramm tanusítványos) kábelt és a mostani kínából árult XLOt összehasonlította valaki?
10 éve még Usában California vagy Ontarioban volt a gyár, ma màr ott nem gyártják. de kìnából lehet venni ebayes aliexpresseset...
Valakinek van tapasztala a kínai és a régebbi amerikaival együtt?
Kínai nagy eséllyel nem eredeti, egy lengyel cég a hivatalos európai forgalmazó.
Persze, hogy nem volt igaz, de szegényen, kezdőként akkoriban amikhez hozzájutott az ember, annyi jött át. HFM is még elég belépő készülékeket mutatott be (mai szemmel) hol volt akkor nekem meg hasonlóknak a VZ!!!! Hozzá sem fért az ember... Évente 1x hifisón szerzett árlisták alapján eszünkbe sem jutott érdeklődni felőle. Szerencsére sokminden változott. Ezért örülök, hogy mára láthatom a különbségeket már az akkor sem nagyon olcsónak tűnő de mára már csak alacsony hangminőségi szintet elérő komponensek és azok között, amiket már valóban érdemes highendnek nevezni és valóban nagyon jól szólnak. Ezért szoktam mondani/írni, hogy minek is az egyik f.. os helyett egy másik sz... arra váltani. És bíztatni, akiknek van rá érdeklődése, hogy van értelme nagyot lépni felfelé, sőt ahhoz, hogy ne csak mást hallgasson hanem valóban sokkal jobbat, kell is sokat költeni rá. Nem lehet megúszni....Rock60 írta: ↑2025.05.23., pén. 08:15Egyébként már 35 éve sem volt igaz, hogy mindegy, milyen a kábel.SoundMania írta: ↑2025.05.10., szomb. 11:52
Ez lenne a jó, persze! 35 éve, meg akkori készülékekkel, meg kábelekkel még nekem is ez volt a véleményem. Neked is van még ennyi időd rájönni? :) Vagy inkább elhiszed amit mondasz? :)
1990 ?
Már bőven a VdH MC Silver interconnectem volt, az összes előtte lévő VdH lépcsőt végigjárva, nem sokkal később meg lett a Vz is...
Mondta persze a Heed főnök, mikor meséltem róluk, hogy azok sem jobbak, legfeljebb " másabbak ", mint bármelyik másik kábel - mint például ez itt - és flegmán belerúgott a sarokban heverő 1500 forintos drótba...
![]()
Az XLO anno beleolvadt egy kanadai cégbe (jó 20 éve) ez a hivatalos oldaluk: https://xloelectric.com/NADEger írta: ↑2025.05.23., pén. 10:37XLO (eredeti hologramm tanusítványos) kábelt és a mostani kínából árult XLOt összehasonlította valaki?
10 éve még Usában California vagy Ontarioban volt a gyár, ma màr ott nem gyártják. de kìnából lehet venni ebayes aliexpresseset...
Valakinek van tapasztala a kínai és a régebbi amerikaival együtt?
Egyébként már 35 éve sem volt igaz, hogy mindegy, milyen a kábel.SoundMania írta: ↑2025.05.10., szomb. 11:52
Ez lenne a jó, persze! 35 éve, meg akkori készülékekkel, meg kábelekkel még nekem is ez volt a véleményem. Neked is van még ennyi időd rájönni? :) Vagy inkább elhiszed amit mondasz? :)
Pl interneről... Fake cables-eket kitrágyaló (direkt¡ :) ) helyeken. És kezeld a pozitívumot nagyon nagy fenntartásokkal! És minimum figyelj oda, hogy milyen készülékeken született az eredmény! :) Nyugaton is képesek a 2ezer dolláros lemezjátszóba AT95-ösöket használni megelégedetten. :) Szerintem ez sokat elárul....
A tisztánlátás végett felhívnám a figyelmed arra, hogy a Naim 1973-ban alakult, az első Nait integrált erősítőt 1983-ban adták el. Akkoriban egyáltalán nem gondolta azt a vásárlók túlnyomó többsége, hogy a kábelekre érdemes lenne sok, vagy egyáltalán valamennyi pénzt áldozni, nagyjából azt használták, amit a gyártóktól kaptak. Vagyis azt feltételezni, hogy azért lett DIN a csatlakozás, hogy nehogy más kábellel is használni lehessen, hogy is fogalmazzak, némileg túlzásnak tűnik.
A hangzatos NAIM kábel és csatlakozó ideológia egyetlen valós oka az volt, hogy véletlenül se tudj egy NAIM készüléket nem NAIM készülékkel összekötni.
A kérdés lényege az volt - amit meg is válaszoltál - hogy a Naim készülékek miért a saját drótjukkal szólnak a legjobban ? / És, hogy ez nem urban legend - e ? /kaef2 írta: ↑2025.05.05., hétf. 15:18Habár nem pontosan értem a kérdés lényegét, de akkor álljon itt egy összefoglalás, arról, amit az újabb kábeleikről tudni érdemes szerintem, hátha lesz olyan akit érdekel.
A Naim saját kábeleinek több, mint 30 éven keresztül az volt a legfontosabb feladata, hogy megfelelően összekössék a DIN csatlakozókat. A csatlakozás minősége és a csatlakozó maga fontosabb volt, mint a kábel anyaga és egyéb tulajdonságai.
Összefoglalva a Naim 50 évnyi kábelfilozófiáját:
a Naim szerint a kábel csak annyira fontos, hogy optimális legyen a csatlakozás és csatlakozók szempontjából.
Habár nem pontosan értem a kérdés lényegét, de akkor álljon itt egy összefoglalás, arról, amit az újabb kábeleikről tudni érdemes szerintem, hátha lesz olyan akit érdekel.
Az ML már egy ideje Samsung, mondhatni másik cég, nem az, ami 1972-ben megalakult.MrCollector írta: ↑2025.05.05., hétf. 13:35Csak kíváncsiságból megnéztem a jelenlegi kínálatot, kizárólag RCA illetve XLR csatlakozóval szerelt készülékeket láttam.kaef2 írta: ↑2025.05.05., hétf. 10:16A Mark Levinsonnak sem voltak elég jók az RCA csatlakozók, ők Lemo csatlakozókat használ(t)nak vagy 50 éve.istvan01 írta: ↑2025.05.05., hétf. 08:32idézet a linkből, ami az RCA típusú csatlakozásokat mutatja be részletesen márkákat felsorolva is:
"Végül szeretnénk megemlíteni, hogy az RCA dugó/aljzat – bár ez a leggyakoribb csatlakozótípus az analóg Hi-Fi összekötő kábeleken és berendezéseken – az egyik legkevésbé alkalmas csatlakozótípus ezekhez az alkalmazásokhoz. Kialakítását tekintve az RCA csatlakozónak számos hátránya van. És bár az eredeti RCA kialakítás bizonyos módosításai javították az általános teljesítménypotenciált, az RCA dugó továbbra is az egyik legkevésbé hatékony lehetőség a rendelkezésre álló csatlakozók között. Lehet, hogy praktikus és könnyen kezelhető, de sokkal jobb csatlakozókialakításokat kínálnak a DIN, a mini XLR és a miniatűr, tűs rendszerek, .."
https://cabledesigns-co-uk.translate.go ... r_pto=wapp
Csak kíváncsiságból megnéztem a jelenlegi kínálatot, kizárólag RCA illetve XLR csatlakozóval szerelt készülékeket láttam.kaef2 írta: ↑2025.05.05., hétf. 10:16A Mark Levinsonnak sem voltak elég jók az RCA csatlakozók, ők Lemo csatlakozókat használ(t)nak vagy 50 éve.istvan01 írta: ↑2025.05.05., hétf. 08:32idézet a linkből, ami az RCA típusú csatlakozásokat mutatja be részletesen márkákat felsorolva is:
"Végül szeretnénk megemlíteni, hogy az RCA dugó/aljzat – bár ez a leggyakoribb csatlakozótípus az analóg Hi-Fi összekötő kábeleken és berendezéseken – az egyik legkevésbé alkalmas csatlakozótípus ezekhez az alkalmazásokhoz. Kialakítását tekintve az RCA csatlakozónak számos hátránya van. És bár az eredeti RCA kialakítás bizonyos módosításai javították az általános teljesítménypotenciált, az RCA dugó továbbra is az egyik legkevésbé hatékony lehetőség a rendelkezésre álló csatlakozók között. Lehet, hogy praktikus és könnyen kezelhető, de sokkal jobb csatlakozókialakításokat kínálnak a DIN, a mini XLR és a miniatűr, tűs rendszerek, .."
A Mark Levinsonnak sem voltak elég jók az RCA csatlakozók, ők Lemo csatlakozókat használ(t)nak vagy 50 éve.istvan01 írta: ↑2025.05.05., hétf. 08:32idézet a linkből, ami az RCA típusú csatlakozásokat mutatja be részletesen márkákat felsorolva is: