Ez ugye tipikusan az a kérdés, amire nehéz jó választ adni.Aszpirin írta: ↑2025.04.16., szer. 13:22Ha pedig ár/érték arányt a csendes hordozhatósággal ötvözöd, akkor audio célokra az M1 Air szerintem még mindig verhetetlen.
De Tibi eredeti kérdése arra vonatkozott, hogy ezek "milyen szintű streamer"-rel egyenértékűek, illetve egy M4 mini kétszeresége kerülő Lumin U1 mini jobb-e mint futómű.
Úgy tűnik, erre a választ sem tőled, sem tőlem (én is felvettem vele a kapcsolatot Facebookon/Messengeren) nem kapta meg, és szerintem nem valószínű, hogy létezik objektív válasz.
Én egyébként immár majdnem 8 éve egy i5 7600K processzoros iMac-et használok (még mindig!) "streamerként". Korábban Audirvana-val (a 3.x-szel) használtam, és azzal számomra nagyon kielégítő volt. Most Roon szerverként használom (külön telepítettem rá a Roon Server-t, Roon felület nélkül), amire USB-n van kötve a fejes láncom (RME ADI2 DAC FS + Hifiman Arya Stealth), és amiről etherneten küldöm át (három switchen keresztül) a NAD M33-ra a hanggá alakítható nedűt
A folyamatosan futó, és bekapcsolásnál/újraindításnál automatikusan elinduló Roon Servert vagy iPad-ről Roon Remote-tal, vagy MacBook-ról Roon-nal vezérlem, és gyakorlatilag mindig azt használom a NAD M33-on való lejátszáshoz is, pedig utóbbin ugye ott. BluOS, amivel ő maga is tud elég tisztességesen streamelni.
Mivel az M33-as "all-in-one" készülék (streamer+DAC+előfok+végfok), ezért elég nehéz számomra megmondani, hogy a maga jelenlegi 2,4 milliós árával milyen "szintet" képvisel, de bármit is, a streamer része helyett én szívesebben használom a 2017-es iMac-en állandóan futó Roon Server-t. De hogy miért, az meglehetősen összetett kérdés, és ne feltételnül a mindenkinek elsőként eszébe jutó "hangminőség"-ért /abban nemm érzek AKKORA különbséget/, hanem inkább azért, mert a Roon Remote pl. számomra sokkal kézreállóbb, mint a BluOS, ráadásul kb mindent kb mindehol (akár a házimozimon is) meg tudok vele szólaltatni pi..aegyszerűen, egyszerűen elképesztően jó az integráltsága, és az egész Roon koncepció az, ha valaki egyszer rábukik, nehezen fordul le róla, az szent... akkor meg minek is váltogatnék a BluOS-re, ami az M33 saját streamere?
Szerintem az én példám is mutatja, hogy mennyire nehéz tanácsot adni egy ilyen kérdésben, amit Tibi tett fel. Gondolom Te is hasonló okból nem válaszoltad azt meg.
Ja, a 2017-es iMac számomra még mindig tökéletesen megfelel a Roon Servernek (nem mellesleg PLEX szervernek is, de az nem ide tartozik ugye). Aminek számomra még nagyon is lenne értelme de amivel sajnos nem igazán boldogulok, az a Roon ARC Apple Carplay-ben, sokszor csak nagyon silány a minősége /lassú a kapcsolat/, de sokszor egyáltalán nem megy, és nem tudom utolérni, hogy a szerverrel van-e gond (biztonsági okokból átkonfiguráltam) vagy a portforwardinggal a routeren, vagy csak simán ennyire szar az ARC iOS alatt, CarPlay-jel kombinálva.
Annyiban megválaszoltam, illetve utaltam rá, hogy a Sabo - féle streamer (Gold Signature és a Signature) azért sokkal jobban szólt nálam, de az ugye nagyon más árkategória.
Annak nem látom értelmét hogy sokkal drágább streamerekhez hasonlítgassam, a hasonló árúakkal meg versenyképes bármelyik M sorozatú Mac (és az inteles is). Roon Core-ként használva meg sok tucatnyi ethernetes Roon végpont eszköz áll rendelkezésre. Az audióra optimalizált linuxos (hol butított Ubuntu szerver, hol egy nagyon csupasz Debián az alap), 4 magos Xeon-os, passzív hűtésű Asus WS alaplapos gépem az MZ/X - féle lineáris táppal szintén igen jól teljesít, szerverként és lejátszóként is, akár Roon, akár Audirvana fusson rajta.
A Macbookoknak annyi előnye lehet a Mac Minivel szemben, hogy egy Thunderbolt 4 vagy dockon keresztül használható a dockot megtáplálva egy külső lineáris táppal is. 20V/9A kell hozzá. A 2017-es Macbook Promat igy használtam és számos nagy felbontású hangfelvétel is így készült el vele, egy Elgato dockon keresztül egy Hydrasoundos 20V/9A lineáris tápról ment minden a géphez csatlakoztatott periféria is. Jól hallható pozitív hatása volt a felvételre és a lejátszásra is egyaránt a lineáris tápolásnak.
Ez például egy erre alkalmas dock:
https://www.caldigit.com/thunderbolt-5-element-5-hub/