Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Az "előrébb" Linn - és majd a HFM - fogalma, hogy mi van közelebb a műsorforráshoz. És nem értékítélet.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Bocsika, erre csak reagálnom kell...
Nagyon sok példát olvashattunk akár itthoni próbálgatások eredményeképpen is - revox is tudna mesélni - hogy egy gyengébb futómű/kar kombinációban egy drága hangszedő csak vergődik, viszont egy ütős futóművön egy közepes karban egy átlagos hangszedő is szárnyalhat.
Persze, mit értesz "előrébb" alatt ? Forintosítani kellene...
Én ebben is az arányosság híve vagyok, ami persze nem egyenlőséget jelent.
Ha egy millióból raknék össze egy lemezjátszót, ott kb 500 ezer jutna a futóműre, 350 - 150, 300 - 200, esetleg 250 - 250 a karra és a hangszedőre.
Minden további véleményezést megelőzve - talán a beírásomból ki is derül - én nem részesítem a futóművet-kart előrébb valónak a hangszedőnél. 
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1300
Remélem saját tapasztalataid alapján is elfogadod hogy ez a hangzáskarakterre vonatkozik és nem a hangminőségi szintre! És a korabeli lehetőségeikre.... Mikor volt? 35-40 éve?akvapark írta: ↑2025.03.22., szomb. 08:56A" futómű, futómű über alles" a HiFi magazinban Darvas László véleménye, de személyes közlése is.
Még a digitális eszközökre is kiterjesztődött eme vélemény.![]()
A" futómű, futómű über alles" a HiFi magazinban Darvas László véleménye, de személyes közlése is.Rock60 írta: ↑2025.03.21., pén. 20:03Meg kart. Meg hangszedőt.
Egyébként az eszköz alatt a komplett lemezjátszót értették. " Front End ".
Még a digitális eszközökre is kiterjesztődött eme vélemény.
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 264
Eleinte csak futóművet szerintem. De ezen nem fogunk összeveszni.Rock60 írta: ↑2025.03.21., pén. 20:03Meg kart. Meg hangszedőt.
Amúgy eltekintve a kicsit sem visszafogott marketingjüktől, nyilván egyetértek az elvvel, miszert a lánc elejének nagyon jónak kell lennie, mert onnan csak egyre kevesebb lesz, hozzátenni már nem lehet.
Talán korabeli lapok is úgy fogalmaztak, hogy ha van 10 pénzed hifi-re, abból 7-8 legyen a lemezjátszó.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2161
Mea culpa.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 13:13Nem is azt írtam, hogy ez az.Voyager írta: ↑2025.03.21., pén. 12:40Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba. Viszont, hogy ezek lennének az "értelmesebb zenehallgatás" minimumai, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 10:33Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)
Szerintem úgy, hogy honnantól lehet /érdemes hallgatni.
Jó lenne ha nem lenne senkinek rosszabb mint Rega3+Rb300+Denon 103r. Ennek kellene a minimum szintnek lenni. Ezt már elérik a jobb dd futóművek jobb/csilivili/drága karokkal, hasonló szintű hangszedővel mint a 103r...
Systemdek llx900+RB300+Ania már sokkal több örömet okoz. Ez már talán az értelmes zenehallgatás szintje.
Roksan Tabriz zi-vel meg egy jóféle mc hangszedővel, már a highendben jár jócskán az ember. Innen csak futómű cserével továbblépni, egy Linn Sondek már kevés. :)
Elrontottam a fogalmazást.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Meg kart. Meg hangszedőt.
"Pedig egyértelmű. Mert azt gyártottak."
Magam is ezt sejtettem.
Magam is ezt sejtettem.
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 264
Pedig egyértelmű. Mert azt gyártottak.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
Anno az volt a -Linn által tényként propagált - vélemény, hogy minél előrébb való a "láncban" egy eszköz annál fontosabb. Sosem értettem, hogy miért a futómü ez, hiszen a hanglemez barázdáival először a hangszedő "találkozik". 
A Pro-ject vagy jó 20 évig volt a polcomon, az Avalon meg kb. 4 éve, szóval ha viszketett volna a csere, hamar megejtettem volna. Komoly különbséget a zene élvezetében nem okozott egyik sem. Az biztos, hogy az Avalonnak remek a ritmikája, a Pro-ject meg gyönyörű teltséggel szólt, de ezeket így utálom leírni, mert aki akarja, az úgy fogja értelmezni, hogy a másik bizonyára hiányt szenved azokban a képességekben, amikben az egyiket dícsérem. Ha rászánom majd magam, hogy valamelyiket eladjam, azért még átrakom a kart, hogy el tudjam dönteni, melyik menjen, de egyelőre nagyon nem fűlik a fogam a pepecseléshez. Nem bízok különösebben a hangzás memóriámban, meg azóta elég sok komponens változott a rendszeremben, amitől amúgy is nehéz lenne szétszálazni, minek mekkora jelentősége volt és van a hangzásban.
- pärt
- Őslakos

- Értékelés: 5274
Már én sem emlékszem, még valamikor tényleg volt itt téma a falikonzol vagy állvány kérdés. Tán már akkor az Avalon volt rajta.Rock60 írta: ↑2025.03.21., pén. 09:34
Tényleg nagyon pöpecül néz ki, egy kategóriával drágább gép benyomását kelti...![]()
Nem csoda, hogy ennyi átalakítás után nem ismertem rá, mikor gugliztam utána.![]()
Kíváncsi vagyok az Avalonos összehasonlítás eredményére.
A fél nap eltérés miatt nem lesz annyira egyszerű, vakteszt sem lesz, viszont könnyű lesz eltalálni, melyik szól. / Amelyiken van kar./![]()
Régebben tettél fel képet a falikonzol tunning kapcsán.
Akkor már az Avalon volt rajta ? Mintha másra emlékeznék...![]()
A Pro-ject vagy jó 20 évig volt a polcomon, az Avalon meg kb. 4 éve, szóval ha viszketett volna a csere, hamar megejtettem volna. Komoly különbséget a zene élvezetében nem okozott egyik sem. Az biztos, hogy az Avalonnak remek a ritmikája, a Pro-ject meg gyönyörű teltséggel szólt, de ezeket így utálom leírni, mert aki akarja, az úgy fogja értelmezni, hogy a másik bizonyára hiányt szenved azokban a képességekben, amikben az egyiket dícsérem. Ha rászánom majd magam, hogy valamelyiket eladjam, azért még átrakom a kart, hogy el tudjam dönteni, melyik menjen, de egyelőre nagyon nem fűlik a fogam a pepecseléshez. Nem bízok különösebben a hangzás memóriámban, meg azóta elég sok komponens változott a rendszeremben, amitől amúgy is nehéz lenne szétszálazni, minek mekkora jelentősége volt és van a hangzásban.
Arra ott van az autohifi.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
A Marsra én is az űrhajót választanám, a T modellel nem is próbálkoznék.
A Közértbe melyikkel mennél a kertedből ?
Mivel nem írtam a hangszedőről, nem igazán értem, mi a gond vele, miért kellett volna jobbat vennem nála.
Mint írtam, csak a tányért cseréltem, illetve ennek nagyobb súlya miatt a csapágyhoz készítettem egy terhelésmentesítő alkatrészt, de ez nem is látszik a képen csak talán a tükröződése a lakk felületen. A gyári porvédő helyett egy teljesen zártat készíttettem, mivel az eredeti nem ér semmit (annál alul volt egy több centis rés), a zsanértartó bakokat és az elülső két kis támasztó hengert is megszüntettem. Más műszaki jellegű változtatás nincs.
- pärt
- Őslakos

- Értékelés: 5274
Hogy az analóg világban mi a komponensek fontossági sorrendje, a ráfordított összeget hogyan érdemes súlyozni, azzal kapcsolatban finoman szólva sincs egyetértés. Én sem mondhatok véleményt, mert magam sem tudom a helyes választ - ha ugyan létezik - no meg más hitvilágába amúgy sem szeretnék belegyalogolni.KLajos írta: ↑2025.03.21., pén. 06:31
Azért egy akkoriban 60 ezres (én annyiért vettem huszonéve) lemezjátszóra egy 200+ ezres kar ... :-o
Nem többet jelentett volna minőségben egy jobb hanszedőre áldozni azt az összeget?
A képeket elnézve a lemezjátszód csak nyomokban Pro-ject 6, (szemre) a rugók és a felső szerelvénytartó lap kivételével semmi sem eredeti rajta.![]()
Mivel nem írtam a hangszedőről, nem igazán értem, mi a gond vele, miért kellett volna jobbat vennem nála.
Mint írtam, csak a tányért cseréltem, illetve ennek nagyobb súlya miatt a csapágyhoz készítettem egy terhelésmentesítő alkatrészt, de ez nem is látszik a képen csak talán a tükröződése a lakk felületen. A gyári porvédő helyett egy teljesen zártat készíttettem, mivel az eredeti nem ér semmit (annál alul volt egy több centis rés), a zsanértartó bakokat és az elülső két kis támasztó hengert is megszüntettem. Más műszaki jellegű változtatás nincs.
A rengeteg DD vs. Szíjas huzavona helyett szívesen olvasnék olyan (élmény) beszámolót (sokkal) kevésbé elfogult felhasználók "tollából", akiknek akár múltbéli, akár jelenkori tapasztalatai vannak - mondjuk mert birtokol(t) mind a két technikából egyidejűleg - annak tekintetében, hogy melyiket tartja jobbnak, rosszabbnak, nyilván hasonló árkategóriából.
Nem olyan szempontokra gondolok, hogy melyik a nyűgösebb, vagy melyik a szebb, melyiknek nagyobb a nyomatéka, vagy melyik forog pontosabban a telefon szerint, ezek is érdekesek lehetnek, de ami igazán érdekelne, nevezzük nevén a dolgokat, melyik szólt jobban.
Nem tudom, ki olyan szerencsés, hogy volt alkalma erre az összehasonlításra, dixie-chicken - ről éppen tudjuk, hogy nemrég átesett egy ilyen " rendszerváltáson "...

Nem olyan szempontokra gondolok, hogy melyik a nyűgösebb, vagy melyik a szebb, melyiknek nagyobb a nyomatéka, vagy melyik forog pontosabban a telefon szerint, ezek is érdekesek lehetnek, de ami igazán érdekelne, nevezzük nevén a dolgokat, melyik szólt jobban.
Nem tudom, ki olyan szerencsés, hogy volt alkalma erre az összehasonlításra, dixie-chicken - ről éppen tudjuk, hogy nemrég átesett egy ilyen " rendszerváltáson "...
A történelmi hűség kedvéért...Voyager írta: ↑2025.03.21., pén. 12:40Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 10:33
Systemdek llx900+RB300+Ania már sokkal több örömet okoz. Ez már talán az értelmes zenehallgatás szintje.
- SoundMania
- Törzsgárda

Nem is azt írtam, hogy ez az.Voyager írta: ↑2025.03.21., pén. 12:40Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 10:33Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)
Jó lenne ha nem lenne senkinek rosszabb mint Rega3+Rb300+Denon 103r. Ennek kellene a minimum szintnek lenni. Ezt már elérik a jobb dd futóművek jobb/csilivili/drága karokkal, hasonló szintű hangszedővel mint a 103r...
Roksan Tabriz zi-vel meg egy jóféle mc hangszedővel, már a highendben jár jócskán az ember. Innen csak futómű cserével továbblépni, egy Linn Sondek már kevés. :)
Ez nekem olyan mintha állna egy űrhajó és egy Ford T modell a kertemben és el kéne indulni a Marsra.
Elég egyértelmű lenne a választás.
Főleg,hogy T modellel már próbaltam
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
- Voyager
- V.I.P.

Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 10:33Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
- Voyager
- V.I.P.

Nézd a jó oldalát! Legalább újra elmerülhetnél a hifizésben a lemezjátszóval (is), és végre lenne egy rakás új nyűg, amivel bíbelődhetsz.
Már rohanok is regát venni...
Ugyis ismerek valakit aki SP10-et szeretne magának.
Ugyis ismerek valakit aki SP10-et szeretne magának.
- SoundMania
- Törzsgárda

Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)KLajos írta: ↑2025.03.21., pén. 10:14A kar meg csak a sasszival együtt ...SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 09:49Nem egészen. Ugyanis csak a karral együtt értelmezhető egy hangszedő.
Az általad írt hangkar és hangszedő árarány 1:6-hoz. És mennyi ez a kar és a sasszi viszonylatában?
-
KLajos
- Nincs visszaút

- Értékelés: 94
A kar meg csak a sasszival együtt ...SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 09:49Nem egészen. Ugyanis csak a karral együtt értelmezhető egy hangszedő.KLajos írta: ↑2025.03.21., pén. 08:29Megnyugodtam, az általad leírtak alapján a hangszedő toronymagasan a legfontosabb láncszem a lemezjátszásban.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 07:19
A futómű, "már csak egy alátét".... Systemdek 200 ezer ft-s karral meg 3000 euros hangszedővel nagyon jól szól! Amígy Rega kar volt rajta 1500 eurós hangszedővel, akkor is egész jó volt. De így most sokkal jobb. Jó a hangszedő, jó a kar és az "alátét" sem rossz! :)
Az általad írt hangkar és hangszedő árarány 1:6-hoz. És mennyi ez a kar és a sasszi viszonylatában?
- SoundMania
- Törzsgárda

Nem egészen. Ugyanis csak a karral együtt értelmezhető egy hangszedő.KLajos írta: ↑2025.03.21., pén. 08:29Megnyugodtam, az általad leírtak alapján a hangszedő toronymagasan a legfontosabb láncszem a lemezjátszásban.SoundMania írta: ↑2025.03.21., pén. 07:19
A futómű, "már csak egy alátét".... Systemdek 200 ezer ft-s karral meg 3000 euros hangszedővel nagyon jól szól! Amígy Rega kar volt rajta 1500 eurós hangszedővel, akkor is egész jó volt. De így most sokkal jobb. Jó a hangszedő, jó a kar és az "alátét" sem rossz! :)