Ígérem, ezt követően jó ideig csendben maradok, de most egyszerűen nem tudom megállni.

Két nap elteltével...

Ígérem, ezt követően jó ideig csendben maradok, de most egyszerűen nem tudom megállni.
Legközelebb a vékony ágakkal próbáld meg, hogy 1-2 hetet levágva hagyod száradni, és utána próbáld meg a darálóval ledarálni. Nekem a Lidl darálóval ez működik.
Igaz, vannak leszúró tüskék, amivel rögzítettük néhol, ahol összeértek a csíkok, vagy sarkokban, ahol nem egyenes volt a csatlakozás. Illetve még jobb, ha felszedhető a szegély, hogy alátolni a hálót, akkor már nem tud feljönni. Az biztos, hogy a legkisebb rést is megtalálják rajta a kis nyavalyások.
Arra az lehetet a megoldás, ha odaerősíted a szegélyhez.
Nálam csak 3 éves, itt 3 zsák lett csak a termés, de nincs 200 nm. Tavaly sokkal több volt, nem is néz ki olyan rosszul.
Az is jó lehet, de a gép 1 cm-t belevág a talajba, ami fontos a gyökerek számára. A moha-elszáradt levél filcréteg eltávolítására lehet jó a gereblye is.
Miből számolta ki? Matematikus Ön?Shimano írta: ↑2025.03.21., pén. 18:52Azzal a gyeppel még semmit sem kellett volna csinálnod,annyira friss.A táp is mehetett volna később ha kell,de az a föld sincs még annyira kiszipolyozva amibe ültetted hogy kéne,de ártani nem árt,max hetente kétszer nyírod majd úgy fog nőni.Vinkler írta: ↑2025.03.21., pén. 17:34Nah megtörtént a talajlazítás, szellőztetés és beszórtam táppal is. Jöhet az eső!![]()
Vettem egy “szuper” parkside-os gyepszellőztetőt, 3 körben meg is tudtam csinálni, mert leoldott a hőkapcsolója. Kb 50-60 nm lehetett vele egyben megművelmi. Mondjuk a talajlazítás keményebb feladat, mint a szellőztetés, azt talán jobban fogja bírni.![]()
Nekünk egész pontosan 1016m² a telkünk, 7 gyümölcsfa, összesen 18 tő szőlő, és sok cserje, ami metszést, nyírást igényel. Szerencsére nem egyszerre kell őket metszeni, így több részletben lehet elvégezni a darálást.pali923 írta: ↑2025.03.21., pén. 21:23Ja, hát ebben a témában is sok minden pénzkérdés. Nekünk 1600m2 a telek, sok cserje, bokor van, amit rendszeresen nyírni kell, ha szép kertet akarunk. Főleg tavasszal van nagyüzem. Azon kívül nem is emlékszem, hogy lett volna év, amikor valamilyen fát ne kellett volna kivágni. Idén sajnos már kivágtam egy meglehetősen nagy cseresznyefát, mert már két éve nem hajtott ki, meghalt szegény. Így aztán mindig van mit darálni. Tegnap/ma meg egy hatalmas loncot vágtunk ki, fél óra alatt gyártottam belőle 270 liter egészen apró mulcsnak való anyagot tegnap, ma meg hozzá még vagy kétszer annyit. Ráadásul szó szerint bármit bele lehet rakni.
Senkit nem akarok rábeszélni persze, ez tényleg más nagyságrend minden tekintetben. Most is azt gondolom, hogy az a Bosch megvehető gép. Főleg, hogy itt látom a Makita árát.Az gyakorlatilag ugyanaz, mint a mi aldis gépünk, azt még 40.000-ért vettem, igaz, sok éve. A Makita akkor volt kb. 60.000, ehhez képest messzire elgurult a gyógyszer...
Így is lehet, nyilván számít, de egy jófajta géppel sokszor több anyag gyűlik össze, mint egy fűnyírás után.
Ja, hát ebben a témában is sok minden pénzkérdés. Nekünk 1600m2 a telek, sok cserje, bokor van, amit rendszeresen nyírni kell, ha szép kertet akarunk. Főleg tavasszal van nagyüzem. Azon kívül nem is emlékszem, hogy lett volna év, amikor valamilyen fát ne kellett volna kivágni. Idén sajnos már kivágtam egy meglehetősen nagy cseresznyefát, mert már két éve nem hajtott ki, meghalt szegény. Így aztán mindig van mit darálni. Tegnap/ma meg egy hatalmas loncot vágtunk ki, fél óra alatt gyártottam belőle 270 liter egészen apró mulcsnak való anyagot tegnap, ma meg hozzá még vagy kétszer annyit. Ráadásul szó szerint bármit bele lehet rakni.
Azzal a gyeppel még semmit sem kellett volna csinálnod,annyira friss.A táp is mehetett volna később ha kell,de az a föld sincs még annyira kiszipolyozva amibe ültetted hogy kéne,de ártani nem árt,max hetente kétszer nyírod majd úgy fog nőni.Vinkler írta: ↑2025.03.21., pén. 17:34Nah megtörtént a talajlazítás, szellőztetés és beszórtam táppal is. Jöhet az eső!![]()
Vettem egy “szuper” parkside-os gyepszellőztetőt, 3 körben meg is tudtam csinálni, mert leoldott a hőkapcsolója. Kb 50-60 nm lehetett vele egyben megművelmi. Mondjuk a talajlazítás keményebb feladat, mint a szellőztetés, azt talán jobban fogja bírni.
Az enyém, ami meghalt az ilyen.: https://www.arukereso.hu/aprito-szecska ... 140142772/pali923 írta: ↑2025.03.21., pén. 09:35Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával tavaly. Nálunk egy tavaszi nagy metszés után egy hét volt a darálás, nem túlzok, keresgéltem valami combosabbat.
Kétfajta daráló van nagyjából az olcsóbb kategóriában. Az a késes, ami a tied lehet, és a fogaskerekes. A késes szinte mindent le tudna darálni, ágakat, leveleket, csak ágakhoz sokszor kicsi a teljesítménye, és a késsel is lehetnek gondok (eltörik, eltompul). A másik probléma ezekkel sokszor a hangja. Van ismerősöm, aki vett egy ilyet, de nem meri használni a szomszédokra való tekintettel, akkora visító hangja van.
Erre egy példa: https://www.praktiker.hu/kert/kerti-gep ... l/p/413635
Nekünk egy fogaskerekes van az Aldiból immáron évtizedes használatban. Ez nagyon jó gép, nem is annyira drága, és jól használható. Az ágakat ledarálja simán, vékonyat, vastagot is, de a lágyszárúakkal nem tud mit kezdeni, pontosabban csak átmennek rajta. A mienk ennek a régebbi változata: https://www.akciosujsag.info/aldi-agaprito-gardenline/
Van ebből olyan is, amihez nincs láda az alján, de ez sokkal jobb. Sok hasonló van, pl. Makita is, az talán megbízhatóbb. Igaz, hogy az aldissal is ledaráltam már sok köbméternyit minden gond nélkül.
A nagy keresgélés közben rátaláltam a Bosch egyik gépére, ami szinte ennek a kettőnek a kombinációja, elég sok jó tesztet is láttam róla, hosszú távon is megbízható: https://www.timarszerszam.hu/bosch-axt- ... J6xSR7RnEl
Én ezt néztem ki, szerintem ez a legjobb ebben a témában. Igaz, hogy sokkal többe kerül, mint a másik fajták, de akinek sok ilyesmit kell csinálnia, annak megérheti.
Itt tartottam, amikor jött asszonypajtás, és talált egy nagyágyút. Meg is vettük a brutális ára ellenére (rendes férj nem vitatkozik),és azt kell mondanom, hogy nem bántuk meg. https://www.andlkft.hu/erdo/agdaralok/r ... aralo.html
Mindent is ledarál, szinte fűrészport is tud csinálni bármiből, ha úgy állítom be, mulcsnak tökéletes, és nagyon gyorsan is dolgozik. Hát, az ára az ennyi, sajnos.
Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával tavaly. Nálunk egy tavaszi nagy metszés után egy hét volt a darálás, nem túlzok, keresgéltem valami combosabbat.
Valószínűleg jól teszed, bár nem vagy elkésve szerintem. Minden esetre már elkezdett nőni nálunk is, a hideg ellenére is, de még csak foltokban. Pontosabban reggel -5, délután meg 14-15 fok van, elég nehéz lehet a növényeknek is.