Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1265

Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Rotox írta:
2025.06.01., vas. 14:19
Sunny... :napsut: ;peace;
Ígérem, ezt követően jó ideig csendben maradok, de most egyszerűen nem tudom megállni. :smile53:

Két nap elteltével... :D
Csatolmányok
Kedd.jpg
Piros.jpg
Fekete.jpg
Fekete.jpg (159.97 KiB) Megtekintve 142 alkalommal

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 143

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Füvesítés alakul.
Ápr. 23.
fu_01.jpg
fu_01.jpg (116.48 KiB) Megtekintve 179 alkalommal
Június 1.
fu_2.jpg
fu_2.jpg (141.53 KiB) Megtekintve 179 alkalommal
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Power-R - Kontaset

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1265

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Csatolmányok
20250601_105836.jpg
20250601_110631.jpg
20250601_110059.jpg

Sene
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 89

Hozzászólás Szerző: Sene »

zoli73 írta:
2025.03.21., pén. 13:26
pali923 írta:
2025.03.21., pén. 09:35
zoli73 írta:
2025.03.21., pén. 07:56
Ágdaráló vásárlása előtt állok
….
Ami befért az adagolónyílásán azt ledarálta, inkább a vékonyabb gallyakkal volt gond, azokat csak átgyűrte magán, és nagyon hangosnak sem mondanám. Ennél komolyabb nekem nem kell, mert amennyi feladat jut neki, arra elég.
….
Azt hiszem alszom még rá...
Legközelebb a vékony ágakkal próbáld meg, hogy 1-2 hetet levágva hagyod száradni, és utána próbáld meg a darálóval ledarálni. Nekem a Lidl darálóval ez működik.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Vinkler írta:
2025.03.22., szomb. 09:35
Arra az lehetet a megoldás, ha odaerősíted a szegélyhez. gondolkodik.gif
Igaz, vannak leszúró tüskék, amivel rögzítettük néhol, ahol összeértek a csíkok, vagy sarkokban, ahol nem egyenes volt a csatlakozás. Illetve még jobb, ha felszedhető a szegély, hogy alátolni a hálót, akkor már nem tud feljönni. Az biztos, hogy a legkisebb rést is megtalálják rajta a kis nyavalyások. :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9.1 írta:
2025.03.22., szomb. 09:29
Az enyém eleve nem ilyen szép. A masik őrület, hogy hiába van vakondháló, a járdaszegély mellett túrja végig a nyavalyás. Fogalmam sincs mit csináljak, hogy a szegély mellett is tartson a háló.
Arra az lehetet a megoldás, ha odaerősíted a szegélyhez. gondolkodik.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 744

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Az enyém eleve nem ilyen szép. A masik őrület, hogy hiába van vakondháló, a járdaszegély mellett túrja végig a nyavalyás. Fogalmam sincs mit csináljak, hogy a szegély mellett is tartson a háló.
Szerintem!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
2025.03.22., szomb. 08:28
Én is nemrég szellőztettem, kb 300 m2-t. 15 zsáknyi száraz elhalt cuccot szedett ki a fűből. 4 éves fű. Ez miatt most, sz@rul néz ki. :)
Nálam csak 3 éves, itt 3 zsák lett csak a termés, de nincs 200 nm. Tavaly sokkal több volt, nem is néz ki olyan rosszul. :D

Ez a tavaly augusztusi állapot.
IMG_2874.jpeg

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 744

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Én is nemrég szellőztettem, kb 300 m2-t. 15 zsáknyi száraz elhalt cuccot szedett ki a fűből. 4 éves fű. Ez miatt most, sz@rul néz ki. :)
Szerintem!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

akvapark írta:
2025.03.21., pén. 18:25
Én a gyepszellőztetést kézzel oldom meg, jó erősen a földre nyomva gereblyével. Kb. egy zsáknyi moha, elszáradt fű jön össze. Igaz a kert max. 150 nm. leborulok.gif
Az is jó lehet, de a gép 1 cm-t belevág a talajba, ami fontos a gyökerek számára. A moha-elszáradt levél filcréteg eltávolítására lehet jó a gereblye is.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Shimano írta:
2025.03.21., pén. 18:52
Vinkler írta:
2025.03.21., pén. 17:34
Nah megtörtént a talajlazítás, szellőztetés és beszórtam táppal is. Jöhet az eső! ;peace;
Vettem egy “szuper” parkside-os gyepszellőztetőt, 3 körben meg is tudtam csinálni, mert leoldott a hőkapcsolója. Kb 50-60 nm lehetett vele egyben megművelmi. Mondjuk a talajlazítás keményebb feladat, mint a szellőztetés, azt talán jobban fogja bírni.
Azzal a gyeppel még semmit sem kellett volna csinálnod,annyira friss.A táp is mehetett volna később ha kell,de az a föld sincs még annyira kiszipolyozva amibe ültetted hogy kéne,de ártani nem árt,max hetente kétszer nyírod majd úgy fog nőni. :D
Miből számolta ki? Matematikus Ön? :smile29:
Néha nem baj, ha nem mindenhez szólunk hozzá. ;)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3192

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

pali923 írta:
2025.03.21., pén. 21:23
zoli73 írta:
Ja, hát ebben a témában is sok minden pénzkérdés. Nekünk 1600m2 a telek, sok cserje, bokor van, amit rendszeresen nyírni kell, ha szép kertet akarunk. Főleg tavasszal van nagyüzem. Azon kívül nem is emlékszem, hogy lett volna év, amikor valamilyen fát ne kellett volna kivágni. Idén sajnos már kivágtam egy meglehetősen nagy cseresznyefát, mert már két éve nem hajtott ki, meghalt szegény. Így aztán mindig van mit darálni. Tegnap/ma meg egy hatalmas loncot vágtunk ki, fél óra alatt gyártottam belőle 270 liter egészen apró mulcsnak való anyagot tegnap, ma meg hozzá még vagy kétszer annyit. Ráadásul szó szerint bármit bele lehet rakni.

Senkit nem akarok rábeszélni persze, ez tényleg más nagyságrend minden tekintetben. Most is azt gondolom, hogy az a Bosch megvehető gép. Főleg, hogy itt látom a Makita árát. :rolleyes: Az gyakorlatilag ugyanaz, mint a mi aldis gépünk, azt még 40.000-ért vettem, igaz, sok éve. A Makita akkor volt kb. 60.000, ehhez képest messzire elgurult a gyógyszer...
Nekünk egész pontosan 1016m² a telkünk, 7 gyümölcsfa, összesen 18 tő szőlő, és sok cserje, ami metszést, nyírást igényel. Szerencsére nem egyszerre kell őket metszeni, így több részletben lehet elvégezni a darálást.
Ma is daráltam, kölcsön géppel, szőlőt, rózsát, cserszömörcét, borbolyát, össze is jött 2x60 liter.
Látva az árakat, hogy mennyibe fáj egy értelmezhető daráló, még futok egy kört az enyémmel, hátha mégis javítható. Sajnálnám kidobni, mert jó állapotban van.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
2025.03.21., pén. 18:25
Én a gyepszellőztetést kézzel oldom meg,
Így is lehet, nyilván számít, de egy jófajta géppel sokszor több anyag gyűlik össze, mint egy fűnyírás után.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
Ja, hát ebben a témában is sok minden pénzkérdés. Nekünk 1600m2 a telek, sok cserje, bokor van, amit rendszeresen nyírni kell, ha szép kertet akarunk. Főleg tavasszal van nagyüzem. Azon kívül nem is emlékszem, hogy lett volna év, amikor valamilyen fát ne kellett volna kivágni. Idén sajnos már kivágtam egy meglehetősen nagy cseresznyefát, mert már két éve nem hajtott ki, meghalt szegény. Így aztán mindig van mit darálni. Tegnap/ma meg egy hatalmas loncot vágtunk ki, fél óra alatt gyártottam belőle 270 liter egészen apró mulcsnak való anyagot tegnap, ma meg hozzá még vagy kétszer annyit. Ráadásul szó szerint bármit bele lehet rakni.

Senkit nem akarok rábeszélni persze, ez tényleg más nagyságrend minden tekintetben. Most is azt gondolom, hogy az a Bosch megvehető gép. Főleg, hogy itt látom a Makita árát. :rolleyes: Az gyakorlatilag ugyanaz, mint a mi aldis gépünk, azt még 40.000-ért vettem, igaz, sok éve. A Makita akkor volt kb. 60.000, ehhez képest messzire elgurult a gyógyszer...

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2139

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Vinkler írta:
2025.03.21., pén. 17:34
Nah megtörtént a talajlazítás, szellőztetés és beszórtam táppal is. Jöhet az eső! ;peace;
Vettem egy “szuper” parkside-os gyepszellőztetőt, 3 körben meg is tudtam csinálni, mert leoldott a hőkapcsolója. Kb 50-60 nm lehetett vele egyben megművelmi. Mondjuk a talajlazítás keményebb feladat, mint a szellőztetés, azt talán jobban fogja bírni.
Azzal a gyeppel még semmit sem kellett volna csinálnod,annyira friss.A táp is mehetett volna később ha kell,de az a föld sincs még annyira kiszipolyozva amibe ültetted hogy kéne,de ártani nem árt,max hetente kétszer nyírod majd úgy fog nőni. :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1362

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Én a gyepszellőztetést kézzel oldom meg, jó erősen a földre nyomva gereblyével. Kb. egy zsáknyi moha, elszáradt fű jön össze. Igaz a kert max. 150 nm. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Nekünk Makita ágdarálónk van.
Nem tudom miért ~160 ezer Ft most :smile30: direkt megnéztem, pont 4 éve 71.890-ért vettük sad.gif

Igazából működik, de pl. fűzfával és hasonló zölddel nem tud mit kezdeni. Komolyabb és szárazabb fa az megy simán.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2025.03.21., pén. 09:35
zoli73 írta:
Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával tavaly. Nálunk egy tavaszi nagy metszés után egy hét volt a darálás, nem túlzok, keresgéltem valami combosabbat.
Kétfajta daráló van nagyjából az olcsóbb kategóriában. Az a késes, ami a tied lehet, és a fogaskerekes. A késes szinte mindent le tudna darálni, ágakat, leveleket, csak ágakhoz sokszor kicsi a teljesítménye, és a késsel is lehetnek gondok (eltörik, eltompul). A másik probléma ezekkel sokszor a hangja. Van ismerősöm, aki vett egy ilyet, de nem meri használni a szomszédokra való tekintettel, akkora visító hangja van.
Erre egy példa: https://www.praktiker.hu/kert/kerti-gep ... l/p/413635
Nekünk egy fogaskerekes van az Aldiból immáron évtizedes használatban. Ez nagyon jó gép, nem is annyira drága, és jól használható. Az ágakat ledarálja simán, vékonyat, vastagot is, de a lágyszárúakkal nem tud mit kezdeni, pontosabban csak átmennek rajta. A mienk ennek a régebbi változata: https://www.akciosujsag.info/aldi-agaprito-gardenline/
Van ebből olyan is, amihez nincs láda az alján, de ez sokkal jobb. Sok hasonló van, pl. Makita is, az talán megbízhatóbb. Igaz, hogy az aldissal is ledaráltam már sok köbméternyit minden gond nélkül.

A nagy keresgélés közben rátaláltam a Bosch egyik gépére, ami szinte ennek a kettőnek a kombinációja, elég sok jó tesztet is láttam róla, hosszú távon is megbízható: https://www.timarszerszam.hu/bosch-axt- ... J6xSR7RnEl
Én ezt néztem ki, szerintem ez a legjobb ebben a témában. Igaz, hogy sokkal többe kerül, mint a másik fajták, de akinek sok ilyesmit kell csinálnia, annak megérheti.

Itt tartottam, amikor jött asszonypajtás, és talált egy nagyágyút. Meg is vettük a brutális ára ellenére (rendes férj nem vitatkozik), :D és azt kell mondanom, hogy nem bántuk meg. https://www.andlkft.hu/erdo/agdaralok/r ... aralo.html
Mindent is ledarál, szinte fűrészport is tud csinálni bármiből, ha úgy állítom be, mulcsnak tökéletes, és nagyon gyorsan is dolgozik. Hát, az ára az ennyi, sajnos.
Az enyém, ami meghalt az ilyen.: https://www.arukereso.hu/aprito-szecska ... 140142772/
Ami befért az adagolónyílásán azt ledarálta, inkább a vékonyabb gallyakkal volt gond, azokat csak átgyűrte magán, és nagyon hangosnak sem mondanám. Ennél komolyabb nekem nem kell, mert amennyi feladat jut neki, arra elég. A kései kétélűek kiszerelhetők, megfordíthatók, élezhetők, és még kapható is tartalék kés. Ebből a szempontból jó, de a biztonsági rendszere, ami a véletlenszerű bekapcsolás ellen véd, az túlbonyolított, instabil, és sérülékeny. Azért is írtam, hogy javíthatatlan, mert ugyan javítható volna, de olyan horror árajálatot kaptam rá, ami értelmezhetetlen, kvázi gazdasági totálkár.
Olvasgattam a leírásokat, véleményeket a hasonló darálókró, de az derült ki, hogy ennyiért mind nagyon kompromisszumos, viszont ahhoz a néhány csümőlcsfához ami van, én nem fogok beruházni egy profi darálóra, pláne nem egy olyan high-end darálóra, mint a tiétek. Azért ahhoz már kell egy gyümölcsös, hogy kihasznaljon valaki egy ilyet.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával tavaly. Nálunk egy tavaszi nagy metszés után egy hét volt a darálás, nem túlzok, keresgéltem valami combosabbat.
Kétfajta daráló van nagyjából az olcsóbb kategóriában. Az a késes, ami a tied lehet, és a fogaskerekes. A késes szinte mindent le tudna darálni, ágakat, leveleket, csak ágakhoz sokszor kicsi a teljesítménye, és a késsel is lehetnek gondok (eltörik, eltompul). A másik probléma ezekkel sokszor a hangja. Van ismerősöm, aki vett egy ilyet, de nem meri használni a szomszédokra való tekintettel, akkora visító hangja van.
Erre egy példa: https://www.praktiker.hu/kert/kerti-gep ... l/p/413635
Nekünk egy fogaskerekes van az Aldiból immáron évtizedes használatban. Ez nagyon jó gép, nem is annyira drága, és jól használható. Az ágakat ledarálja simán, vékonyat, vastagot is, de a lágyszárúakkal nem tud mit kezdeni, pontosabban csak átmennek rajta. A mienk ennek a régebbi változata: https://www.akciosujsag.info/aldi-agaprito-gardenline/
Van ebből olyan is, amihez nincs láda az alján, de ez sokkal jobb. Sok hasonló van, pl. Makita is, az talán megbízhatóbb. Igaz, hogy az aldissal is ledaráltam már sok köbméternyit minden gond nélkül.

A nagy keresgélés közben rátaláltam a Bosch egyik gépére, ami szinte ennek a kettőnek a kombinációja, elég sok jó tesztet is láttam róla, hosszú távon is megbízható: https://www.timarszerszam.hu/bosch-axt- ... J6xSR7RnEl
Én ezt néztem ki, szerintem ez a legjobb ebben a témában. Igaz, hogy sokkal többe kerül, mint a másik fajták, de akinek sok ilyesmit kell csinálnia, annak megérheti.

Itt tartottam, amikor jött asszonypajtás, és talált egy nagyágyút. Meg is vettük a brutális ára ellenére (rendes férj nem vitatkozik), :D és azt kell mondanom, hogy nem bántuk meg. https://www.andlkft.hu/erdo/agdaralok/r ... aralo.html
Mindent is ledarál, szinte fűrészport is tud csinálni bármiből, ha úgy állítom be, mulcsnak tökéletes, és nagyon gyorsan is dolgozik. Hát, az ára az ennyi, sajnos.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Szép napot mindenkinek!

Ágdaráló vásárlása előtt állok, mert sajnos a jelenlegi tönkrement, és úgy néz ki, hogy javíthatatlan.
Amúgy sem volt egy nagy ász, nem végzett olyan szép munkát. Ebben egy körforgó, ferde tárcsa van, két késsel, ami a vékonyabb gallyakat inkább csak gyűri, és sokszor el is tömődik, tehát jó volna valamilyen más elven működő. De milyen?
Mind újonnan, mind használtan nagyon sokfélét kínálnak, de a működési elvükről nagyon szűkszavúan írnak, így azt sem tudom, hogy melyik a jó megoldású, melyiket érdemes megvenni.
Ár/érték alapján valószínűleg használtat fogok venni, de lövésem sincs, hogy milyet.
Ha valaki jártas a témában, és tudna tanáccsal szolgálni, azt megköszönném!

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2025.03.20., csüt. 11:04
Szerintem én holnap megszellőztetem a füvet. Szombattól egy hétig esőt mond.
Valószínűleg jól teszed, bár nem vagy elkésve szerintem. Minden esetre már elkezdett nőni nálunk is, a hideg ellenére is, de még csak foltokban. Pontosabban reggel -5, délután meg 14-15 fok van, elég nehéz lehet a növényeknek is.
Pár évvel ezelőtt tudtam meg a kedvenc kertészünktől, hogy nem is kell minden évben szellőztetni. Én nagyon megörültem neki, nagyon rühellem. :D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Szerintem én holnap megszellőztetem a füvet. Szombattól egy hétig esőt mond.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2139

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Tavaly elvitte az egész kajszi virágot a monilia,igaz nem védekeztem ellene csak a lemosást csináltam elötte,de az idén,mivel jó lenne már enni is belőle :rolleyes: (mert eddig vagy a fagy,vagy ez a monilia kórság miatt nem sikerült)valamit tenni kell,tehát a kérdés adott,mivel és mikor szórjam be a fákat?
Van egy ringló,és egy szilva is,azokon,főleg a szilván volt ugyan értékékelhető termés,viszont miért van az hogy a levelei deformálódnak és zsugorodnak már szinte a kezdeteknél?,ez ellen is gombaölő kell,és ha igen,azt mikor?
Az ok hogy a tetvek is szeretik ellepni,de szerintem más miatt volt ez tavaly,csak azt nem tudom hogy mitől lehet ez még. gondolkodik.gif

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Nem voltunk itthon egy hétig, aztán belebotlottam ebbe a vakondtúrásba. :o A 16 literes vödröt a méretek érzékeltetésére tettem mellé.
Biztos, hogy kalákában építették ezt a Guiness-rekord méretű halmot, és most látom az ablakból, hogy még nem volt kész, mert hozzáraktak még egy kupacot. A talicska 60 literes, ennyi kiváló virágföld föld lett belőle. :rolleyes:
Csatolmányok
vakond.jpg
vakond2.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”