Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2745

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

istvan01 írta:
2025.03.13., csüt. 09:20
......
Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

.....
Én Neotech SOST-26-ot próbáltam RCA-nak ott nekem nem vált be.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
2025.03.13., csüt. 09:20
Tctronic írta:
2025.03.12., szer. 19:54
Hangváltó kondenzátor evolúció next step:

Középsugárzó előtt : 2/3 Jantzen Superior Z-cap +1/3 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Magassugárzó előtt : 1/2 Jantzen Superior Z-cap +1/2 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Nálam magas előtt (Bliesma T25B-6) 3,3uF Jantzen Alumen + 1,5uF Jantzen Amber + 100nF bypass Intertechnik CopperMax. 4 hónapja már így megy. Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

Magas, pláne a Berillium nagyon érzékeny tud lenni a minőségi hangváltó kondikra.
Maximálisan egyetértek. (Én közép magasnak 800Hz-től, TAD-4002 drivereket használok ami szintén berillium membrános Yuichi A-290 tölcsérekkel. Kiegészítettem még egy magas sugárzóval ez "csak" JBL 077)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3523

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Tctronic írta:
2025.03.12., szer. 19:54

Középsugárzó előtt : 2/3 Jantzen Superior Z-cap +1/3 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Magassugárzó előtt : 1/2 Jantzen Superior Z-cap +1/2 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Nálam magas előtt (Bliesma T25B-6) 3,3uF Jantzen Alumen + 1,5uF Jantzen Amber + 100nF bypass Intertechnik CopperMax. 4 hónapja már így megy. Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

Magas, pláne a Berillium nagyon érzékeny tud lenni a minőségi hangváltó kondikra.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Eddigi legjobb kombináció, kb 1 hónapja hallgatom.

Előzőleg csak Jantzen superior Z-cap volt. Nálam hihetetlen részletgazdag és hatalmas terű hangot produkáltak amit nagyon szeretek, de volt egyfajta furcsa torzítása, ami a nagy érzékenységű tölcséres hangfalaimon egy idő után zavaróvá vált. Gondoltam kipróbálom a Jantzen Alumen Z-cap-ot is, mert sokan sok jót írtak róla. Ezek is nagyon jó kondik, önmagukban tonálisan sokkal jobbak mint a superior Z-cap, de én hiányoltam belőlük a superior Z-cap részletgazdagságát és terét. Eddig nem voltam híve a kondik keverésének, de ha már mind a kettő megvolt miért ne próbáljam ki őket? A kettő együtt nálam, nekem már önmagukban telitalálat volt.
Aztán tovább olvasgattam és azt találtam, hogy Duelund CAST Cu-Ag Hybrid kondenzátoroknál, tulajdonképpen két kondenzátor van egybegyúrva. Van egy ezüst bypass kondenzátor is bennük. Egyszer élünk rendeltem Duelund JDM Pure silver 0,01 uF-os kondikat bypassnak a közepek és a magasak elé is. Azt kell hogy mondjam, nekem ez is hozott a konyhára. Simább, folyékonyabb felrakódásoktól -mondjuk úgy ércességtől, grízességtől , zavaroktól- mentesebb lett a hang, úgy hogy minden egyéb eddigi pozitív tulajdonság megmaradt. Nem gondoltam volna, hogy ez az elenyésző értékű kis kondi is bele tud szólni pozitívan a hangba. :smile32:

Eddig nem voltam híve az ilyen jellegű mixelésnek, de sajnos tévedtem. Szóval örülök, hogy az eredmény ennyire pozitív lett. Bódottá van :napsut:

Már számolgatom, hogy Duelund CAST Cu/Ag vagy Jupiterből mennyire jönne ki ha még feljebb lépnék, de arra még gyűjtenem kell sajnos.

1741803103165.jpg
1741803103162.jpg

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1233

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Ploac? Á, ne vesződj vele, add el. megcsinálom én😉

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: csövi »

-CB- írta:
2025.02.23., vas. 19:46
csövi írta:
2025.02.23., vas. 19:30
Sziasztok! A napfény kiszivta a fa furnélt. Fel lehet ezt újjítani? s-l1600.jpeg
Asztalos megcsinálja. Lecsiszolja, újrapácolja.
Mit adtak nekünk a a Lómaiak?😉

Terv egy ProAc response 3 mentés....
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1233

Hozzászólás Szerző: -CB- »

csövi írta:
2025.02.23., vas. 19:30
Sziasztok! A napfény kiszivta a fa furnélt. Fel lehet ezt újjítani? s-l1600.jpeg
Asztalos megcsinálja. Lecsiszolja, újrapácolja.
Mit adtak nekünk a a Lómaiak?😉

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: csövi »

Sziasztok! A napfény kiszívta a fa furnért. Fel lehet ezt újítani?
s-l1600.jpeg
s-l1600.jpeg (10.57 KiB) Megtekintve 2049 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2025.02.23., vas. 19:49-kor.
Ok: helyesbítés
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 156

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

sutemenyx írta:
2024.12.12., csüt. 23:40
Nos azt javaslom, hogy ilyen ambiciokkal ne vagj bele. Megepited, de még ha szuper minőségben is sikerül, akkor sem fogja érni a gyári ár negyedét sem. Ergó kidobsz egy rakas penzt. Vegyel hasznaltan, vagy probalj az ujra alkudozni valamennyit. - Szerintem
Kösz, de nem jön nálam számításba ilyesmi. Nekem már a KIT is túl sok önmagában, és akkor a dobozról még szó sincs. De az eredeti hangsugárzó rajongóinak egy lehetőség, már aki közülük érez arra késztetést, hogy saját kezűleg rakna össze egy ilyet.
A saját dobozommal jelenleg is kínlódok, mert a váltója nem lett jó elsőre, és másodikra, meg harmadikra sem. De majd most! ... A negyedik talán már elfogadható lesz.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

wasiliy888 írta:
2024.12.04., szer. 09:31
Deenoo írta:
2024.12.04., szer. 09:17
wasiliy888 írta:
2024.12.03., kedd 21:55
Másik topicban került szóba egyik fórumtárs Harbeth M30.1 hangsugárzói, ami a régi BBC monitor LS5/9 újragondolt, mai változata. Manapság ez nem túl olcsó mulatság, kicsit több mint 2 millió forint egy új pár.

Kicsit kutakodtam, és találtam egy kitet Németországból a régi változatából. A dobozt kell hozá megcsinálni/csináltatni és már mehet is a hangsugárzó építés. Most akciós 2000 euró helyett 1400 csupán.

https://www.hifisound.de/de/Lautspreche ... preis.html

Nekem ez utóbbinak tetszenek jobban a mérései.
Ha találtál/tudsz valakit, aki jó minőségben- reális áron- belátható idő alatt (nem fél év vagy ilyesmi :rolleyes: ) készít dobozt, kérlek oszd meg velünk/velem az illető elérhetőségét.
Köszönöm! D'
Nincs konkrét ötletem ezzel kapcsolatban sajnos. De azt gondoltam, itt a fórumon többen is vállalnak ilyesmit. Persze, hogy kinek mi a reális ár, az relatív. Nyilván senki nem fogja több évvel ezelőtti árakon vállalni, ha valakinek az lenne a reális. De ha én egy hangsugárzó projektbe lennék (nincs így), amit magamnak készítek, és összességében kb úgy egyharmaddal az új gyári ár alatt tudnék maradni, elégedett lennék. Még akkor is, ha esetleg nem érem el azt a minőségi színvonalat, amit a gyári, új termék képvisel, nyújt. Azért itt megvan mégis az az öröm pluszban, hogy magának készít valami hasznosat az ember. Persze, csak ha van rá elég ideje, és nem sajnálja erre, mert mondjuk ez a hobbija. A többieknek ott van a gyári készen. Nincs semmi gond, be kell dugni, és használni.
Nos azt javaslom, hogy ilyen ambiciokkal ne vagj bele. Megepited, de még ha szuper minőségben is sikerül, akkor sem fogja érni a gyári ár negyedét sem. Ergó kidobsz egy rakas penzt. Vegyel hasznaltan, vagy probalj az ujra alkudozni valamennyit. - Szerintem
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Deenoo írta:
2024.12.04., szer. 09:17
wasiliy888 írta:
Másik topicban került szóba egyik fórumtárs Harbeth M30.1 hangsugárzói, ami a régi BBC monitor LS5/9 újragondolt, mai változata. Manapság ez nem túl olcsó mulatság, kicsit több mint 2 millió forint egy új pár.

Kicsit kutakodtam, és találtam egy kitet Németországból a régi változatából. A dobozt kell hozá megcsinálni/csináltatni és már mehet is a hangsugárzó építés. Most akciós 2000 euró helyett 1400 csupán.

Ha találtál/tudsz valakit, aki jó minőségben- reális áron- belátható idő alatt (nem fél év vagy ilyesmi :rolleyes: ) készít dobozt, kérlek oszd meg velünk/velem az illető elérhetőségét.
Köszönöm! D'
Nincs konkrét ötletem ezzel kapcsolatban sajnos. De azt gondoltam, itt a fórumon többen is vállalnak ilyesmit. Persze, hogy kinek mi a reális ár, az relatív. Nyilván senki nem fogja több évvel ezelőtti árakon vállalni, ha valakinek az lenne a reális. De ha én egy hangsugárzó projektbe lennék (nincs így), amit magamnak készítek, és összességében kb úgy egyharmaddal az új gyári ár alatt tudnék maradni, elégedett lennék. Még akkor is, ha esetleg nem érem el azt a minőségi színvonalat, amit a gyári, új termék képvisel, nyújt. Azért itt megvan mégis az az öröm pluszban, hogy magának készít valami hasznosat az ember. Persze, csak ha van rá elég ideje, és nem sajnálja erre, mert mondjuk ez a hobbija. A többieknek ott van a gyári készen. Nincs semmi gond, be kell dugni, és használni.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

wasiliy888 írta:

Köszönöm! D'

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

wasiliy888 írta:
...Nekem ez utóbbinak tetszenek jobban a mérései.
Mármint, hogy csupán 30°-os oldalirányból is 10dB beszakadás van a keresztezési frekvencián az amúgy is eléggé "lúdnesszes" frekvenciaválaszban?
A lényeges mérés még a torzítás lenne, különböző hangnyomás-szinteken.

( az impedanciagörbe csak a játékerősítők számára jelent valamit, egyébként is kompenzálható lenne utólag )
Harwood Acoustics LS 5-9.jpg
Harwood Acoustics LS 5-9.jpg (91 KiB) Megtekintve 3340 alkalommal

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Csatolmányok
Az új Harbeth mérése
Az új Harbeth mérése
A kit ipedancia és fázis görbéi
A kit ipedancia és fázis görbéi
Dynavox X4000

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 69
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krizsi_l »

Végül mégsem került ki. A pénteki főpróbán nem sikerült összebékíteni a szobával a mélyeit.
Aki kíváncsi rá az viszont találkozhat vele (és néhány másik általam készített hangsugárzóval) a hétvégi Tolna megyei Lengyel-Annafürdői találkozón, melyt immár 20. alkalommal kerül megrendezésre.

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Köszönöm a méltató szavakat, mesternek nem érzem magam. Ahogy az audiodiyers oldalon írtam, "már nem annyira kezdő".
Örülök, hogy tetszik a dobozkám, mások sem panaszkodtak akikhez kerültek munkáim :).

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: Rotox »

krizsi_l írta:
2024.09.30., hétf. 20:54
A Human Audionál van kölcsönben a lenti doboz...
Nem állom meg, hogy laikusként (bár fülem azért van ;)) ne kotyogjak bele: Krizsi mester egy korábbi remekműve (viewtopic.php?f=33&t=187547) nálam is Human Audio erősítővel (A42) muzsikál, nem is akárhogyan. :smile32:
Mit mondjak, alaposan felcsigáztál...

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

A Human Audionál van kölcsönben a lenti doboz, aki kíváncsi rá meghallgathatja a Budapest Audi Expon az 506-os szobában, természetesen Human Audio elektronikákkal, kábelezéssel.
Igazából kicsit hazatalál, a magas sugárzóra még Péter hívta fel a figyelmemet.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Korábban volt szó az általam épített, RFT L3060-as és Saba Greencone hangszórókat tartalmazó hangsugárzóimról, melyekben a belső alkatrészek kimerülnek 1dB 4.7uF-os rézfóliás kondenzátorban, illetve mostanra az általam gyártott JCS ezüst belső kábelezésben és WBT ezüst hangfalterminálokban. A dobozok mostanra kaptak egy magasfényű, gyöngyházfehér festést is. Nagyon nagy eséllyel bárki meghallgathatja őket a hétvégén megrendezésre kerülő Budapest Audio Expo 2024 kiállításon.
IMG_6531.jpeg
IMG_6493.jpeg
IMG_6439.jpeg
IMG_6431.jpeg
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Építettem jó pár polcsugárzót, mini monitort, de nem vagyok egy grafomán alkat, nem nagyon írogattam róluk. A mostani munkámat úgy ítéltem meg, hogy megérdemli, hogy megemlítsem.
Satori 6 1/2 mély közép, és Sica LP 90.28, egy döntött előlapú dobozban. Az inspirációt Bagby Kairos doboza adta. Készítettem már lépcsős előlapú dobozt biztosítandó a két hangszóró időbeni eltolásának kompenzálását, de a megoldással technikai - esztétikai problémáim voltak. A döntött kivitellel pedig kétségeim. Végül úgy döntöttem megpróbálom, a Kairost többen Bagby legjobb munkájának tartják, csak bejön. Az általa alkalmazott SB ring radiátor helyett mást szerettem volna. Úgyhogy következett egy kaszting amiben az SB olcsóbb ring radiátora is bent volt. Túl nagy merítést nem tudtam csinálni, így azokból indultam ki amim volt. A győztes személyre szabott váltó faragás és meghallgatás után a Sica lett. Az addig "meztelen" 18mm-es rétegelt doboz új ruhát kapott, és akril matt lakkot.
doboz készül.jpg
A váltónál bevált a döntött előlap, alul - felül másodrendű megoldást tudtam alkalmazni. A végleges kivitele némi kondi kasztinggal egybekötve folyamatban. Ígéretes a megszólalása.
Kapott állványt is.
állvány doboz.jpg

Julian2024
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Julian2024 »

Előre is köszi a segítséget.
A Skysmotor a következő termékeket forgalmazza online: Bolygócsökkentők, CNC orsómotor, Hibrid léptetőmotor, Léptetőmotor, és szükség esetén online is megvásárolható.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1115

Hozzászólás Szerző: denesdr »

teddysnow írta:
2024.06.17., hétf. 14:03
Az építettet hangfal nálam az, amit olyan cégek készítenek, akiknek nincs más termékük, de attól még bolti.
Akkor legfeljebb kisipari, de az 'épített' jelzőt általában a DIY cuccokra szokták mondani.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Luxor Audio írta:
2024.06.17., hétf. 08:20
teddysnow írta:
2024.06.16., vas. 19:28
Láttam olyat, hogy ha a közép hangszóró membránjára tettem az egyik ujjam és közben kocogtattam a mélyet, határozottan érzeni lehetett a középen is a kocogtatást. Két hangfalon próbáltam, mind kettő épített volt, a zártnál még látni is lehetett a közép kitérését. Az gondolom már nem jó.
Modulációs kísérletekhez ideális eszköz lehet.

A DIY világban sokan azt gondolják, a hansugárzó építés annyiból áll, hogy találomra kiválasztott hangszórókat beépítünk egy találomra készített fadobozba, majd a produktumot lelkesedésből jóra hallgatjuk.
Jaj, elnézést, félreérthető voltam az "épített"-el. Az építettet hangfal nálam az, amit olyan cégek készítenek, akiknek nincs más termékük, de attól még bolti. Nem futószalagon gyártják, hanem építik, tehát nem Sony, Marantz, Yamaha.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

teddysnow írta:
2024.06.16., vas. 19:28
Láttam olyat, hogy ha a közép hangszóró membránjára tettem az egyik ujjam és közben kocogtattam a mélyet, határozottan érzeni lehetett a középen is a kocogtatást. Két hangfalon próbáltam, mind kettő épített volt, a zártnál még látni is lehetett a közép kitérését. Az gondolom már nem jó.
Modulációs kísérletekhez ideális eszköz lehet.

A DIY világban sokan azt gondolják, a hansugárzó építés annyiból áll, hogy találomra kiválasztott hangszórókat beépítünk egy találomra készített fadobozba, majd a produktumot lelkesedésből jóra hallgatjuk.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

zoli73 írta:
2024.06.14., pén. 19:42
-CB- írta:
2024.06.14., pén. 16:24
teddysnow írta:
2024.06.14., pén. 14:44
Sziasztok,
nézem a képeket a "Szétszerelt hangsugárzókról készült képek" topicban és látom, hogy a nyitottkosaras középhangszórókat egy műanyag dobozzal takarják le, szeparálják el hangdobozon belül a mélytől.
Kérdésem. Ez mennyire tud egyenértékű lenni a külön, vastag fából épített kamrával?
Egy nyitott, reflex hangdobozban ez szerintem nem lehet gond, ott nem tud a mély olyan mértékű nyomás különbségeket produkálni, mint egy zártnál. A vékonyfalú műanyag "kupak" mennyire tud merev lenni és nem átvenni a mély lengéseit egy zárt dobozban? Vagy ez annyira nem jelent gondot?
Biztos nem annyira😉
A régi jbl ekben legalább papírból volt a "kamra"
Azért ez, így kicsit ilyesztően, félreérthetően hangzik.
Valóban papír hengerben vannak a közép, és magassugárzók, de az a papír henger faltól-falig megy(előlaptól hátlapig), van vagy 1cm vastag fala, ami ráadásul inpregnálva, keményítve is van valamivel, belül pedig ki vannak töltve elnyelő gyapottal. Tehát nem valami wc papír gurigákra kell gondolni. :D
A ma használatos műanyag búrák biztos, hogy olcsóbban kivitelezhetők, az meg, hogy mennyire látja el hatékonyan a feladatát, az szerintem sok gyártónál nem a legfontosabb szempont.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”