Khm.
Bő 100 évvel ezelőtt volt lehetőség zenét hallgatni máshogy...?

Khm.
Miért lenne ez baj? Az a nem normális, hogy egy CD 8-10ezer forint.chord_ írta: ↑2025.03.07., pén. 10:03Ez egyszerűen elképesztő.
Szerintetek normális ez, hogy ennyire olcsó?
A discogs-on egy leharcolt használt CD, mondjuk egy tökolcsó Naxos, az, mire ideér, 7-8e.
1 db lemez.
1 db együttes 1 db felvétele.
Ami meg ritkább / jobb felvételeket illeti, a nepperek sajnos hajszálpontosan tudják, melyik az a CD, amiért fájdalmasan sokat lehet kérni. Azok sokszor a fenti ár ötszöröse akár...
Szia Snipi!Snipi írta: ↑2025.03.06., csüt. 13:32Én eddig csak LP és néha CD vonalon mozogtam, mozgok.
Egy ideje (nem rég óta, 1-2 hónap) viszont elkezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy kéne valami stream is. (Van még egy üres "lukam" az egyik rendszeremben.).
Csak éppen azon rágódom, hogy melyik szolgáltatót érdemes előfizetni. Van egy csomó ismerősöm/rokonom akiknek van valamilyen streaming előfizetése (túlnyomó részt Spotify), de ők nem betegtársak.(Nem hifisták.)
Annyi szolgáltató van már, hogy a bőség zavara miatt nem nagyon tudnék választani, ha oda kerülne a sor. (Szerintem ez nemsokára bekövetkezik.) Melyik lehet az a szolgáltató amire a legérdemesebb lenne előfizetni? Nem cél a nagy mennyiség, inkább a hang minőség, és a zene minőség. (Mostani és régebbi népszerű egydalos szemetekre nem nagyon vagyok kíváncsi.) Van olyan szolgálató aki mind a hang mind a zene/előadás/előadó minőségére/milyenségére odafigyel? Vagy túl naiv vagyok, és itt is inkább a tömeg-üzleti szempontok dominálnak?
Ez egyszerűen elképesztő.
Egyik streaming szolgáltató sem cenzúrázza a tartalmat, elég bizarr is lenne. Aki teljesíti a technikai, pénzügyi és jogi szabályokat, bárhol megjelenhet, bármilyen zenét is kreál. A tartalom szolgáltatók nem kiadók. Egyik sem fogja azt mondani, hogy bocs, te nem illesz ide, nem tölhetsz fel hozzánk semmit, mert túl nagy az orrod, fura kéztartással fogod le a C-mollt, meg a hajad is hogy áll...Snipi írta: ↑2025.03.06., csüt. 13:32Melyik lehet az a szolgáltató amire a legérdemesebb lenne előfizetni? Nem cél a nagy mennyiség, inkább a hang minőség, és a zene minőség. (Mostani és régebbi népszerű egydalos szemetekre nem nagyon vagyok kíváncsi.) Van olyan szolgálató aki mind a hang mind a zene/előadás/előadó minőségére/milyenségére odafigyel? Vagy túl naiv vagyok, és itt is inkább a tömeg-üzleti szempontok dominálnak?
Szerintem tudják, mit akarnak. Cserélgetni.
Igen, biztosan így vannak ezzel sokan, hogy több évtized, és egy zsák elégetett pénz után, sem tudják, hogy mit akarnak. Megfigyelésem szerint van itt néhány kolléga, akiknél pont ez a tünet áll fenn. Folyamatosan cserélgetnek, hírdetnek, keresnek, és szinte havonta jönnek-mennek náluk a milliós készülékek, hangsugárzók.
Családi csomagban meg még olcsóbb fejenként.Aszpirin írta: ↑2025.03.06., csüt. 17:40Szerintem a legjobb ár/érték arányú most a Tidal, amennyiben a minőség és az ár is szempont (magam ellen beszélek, mert most mondtam le az előfizetést, de ennek ellenére így gondolom). Nagyon széles a támogatottsága a streamer keszülékek illetve a PC-s lejátszóprogramok között is, de ha autóban is hallgatnád Apple Carplay vagy Android Auto segítségével, a Tidal ebben is barátod. A monőséggel szerintem semmi gond. Mindez az egyik legjobb aron! 1790 Ft-os havidíjon.Snipi írta: ↑2025.03.06., csüt. 13:32Én eddig csak LP és néha CD vonalon mozogtam, mozgok.
Egy ideje (nem rég óta, 1-2 hónap) viszont elkezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy kéne valami stream is. (Van még egy üres "lukam" az egyik rendszeremben.).
Csak éppen azon rágódom, hogy melyik szolgáltatót érdemes előfizetni. Van egy csomó ismerősöm/rokonom akiknek van valamilyen streaming előfizetése (túlnyomó részt Spotify), de ők nem betegtársak.(Nem hifisták.)
Annyi szolgáltató van már, hogy a bőség zavara miatt nem nagyon tudnék választani, ha oda kerülne a sor. (Szerintem ez nemsokára bekövetkezik.) Melyik lehet az a szolgáltató amire a legérdemesebb lenne előfizetni? Nem cél a nagy mennyiség, inkább a hang minőség, és a zene minőség. (Mostani és régebbi népszerű egydalos szemetekre nem nagyon vagyok kíváncsi.) Van olyan szolgálató aki mind a hang mind a zene/előadás/előadó minőségére/milyenségére odafigyel? Vagy túl naiv vagyok, és itt is inkább a tömeg-üzleti szempontok dominálnak?
Szerintem a legjobb ár/érték arányú most a Tidal, amennyiben a minőség és az ár is szempont (magam ellen beszélek, mert most mondtam le az előfizetést, de ennek ellenére így gondolom). Nagyon széles a támogatottsága a streamer keszülékek illetve a PC-s lejátszóprogramok között is, de ha autóban is hallgatnád Apple Carplay vagy Android Auto segítségével, a Tidal ebben is barátod. A minőséggel szerintem semmi gond. Mindez az egyik legjobb áron! 1790 Ft-os havidíjon.Snipi írta: ↑2025.03.06., csüt. 13:32Én eddig csak LP és néha CD vonalon mozogtam, mozgok.
Itt a Discogs listája a kiadásokról:
Valld be, ha meglátod, meg kell vegyed
Aztán van a 3. típus, aki csak akkor érzi jól magát, ha le tudta tölteni az albumot, tehát megvan neki "fizikailag".juliush írta: ↑2025.03.06., csüt. 10:01Ebből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni! A digitális terület egyértelműen a streaming felé tolódik, még számomra is, többezres, és bizony még mindig folyamatosan bővülő CD-gyűjteménnyel. A CD-ket NAS-re rippelve Roonon keresztül hallgatom, mert kényelmesebb a gyűjteményem kezelése, a választás és lejátszás, akár különböző eszközökön (DAC-ok, másik szobák, mobil...). A fizikai lemez lejátszása dedikált eszközön keresztül praktikusan az SACD-kre korlátozódik jó ideje.
Szóval egy furcsa, félig-meddig "old-school" vagyok, aki nem tudja elengedni a fizikai médium birtoklását, sőt talán még kevésbé a "vadászatuk" izgalmát, miközben már a technológiai fejlődést is üdvözli.
Ebből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni! A digitális terület egyértelműen a streaming felé tolódik, még számomra is, többezres, és bizony még mindig folyamatosan bővülő CD-gyűjteménnyel. A CD-ket NAS-re rippelve Roonon keresztül hallgatom, mert kényelmesebb a gyűjteményem kezelése, a választás és lejátszás, akár különböző eszközökön (DAC-ok, másik szobák, mobil...). A fizikai lemez lejátszása dedikált eszközön keresztül praktikusan az SACD-kre korlátozódik jó ideje.
Megragadtad a lényeget!
Előtte Cd és Lp, régebben kazetta. Kb. 12 éves korom óta hifizek valamilyen szinten. A lemezeim, a CD-im mind megvannak a garázsban. Költözés után már ki sem bontottam a dobozokat. A lejátszóm már nincs meg, de a lemezjátszóm igen, ami szintén bedobozolva a salgó polcon pihen a lemezek mellett.zoli73 írta: ↑2025.03.06., csüt. 09:26Előtte milyen forrásról hallgattál zenét?
Rajtad határozottan látszik a tudatosság, mert ahogy látom, évek óta ugyanazt a forrást(meg az egész rendszer) használod, de ez egyáltalán nem általános.
Azért egy több évtized alatt összegyűjtött, akár több ezer darabos lemezgyűjtemény bírtokában, nehezen hoz meg egy ilyen döntést az ember(én sem).
Nem beszélve arról, hogy egy ekkora lemezgyűjtemény felszámolása, nem kevés vesződséggel is jár.
Ahogy az apróban látom a forráskészülék kínálatot, erősen megy az útkeresés, ennek több oka is lehet, de talán a túlkínálat kissé elbillentette a tudatosságot a választásban, vásárlásban.
Tehát, bármennyire is macerásabb és drágább, LP - lejátszóból több fogy mint CD - lejátszóból.
Előtte milyen forrásról hallgattál zenét?
Ez csak letükrözi az új készülék értékesítések trendjeit. CD lejátszóból évente kb. 2-3 darabot adunk el, lemezjátszóból valamivel többet, de a forrásként zömében streamereket, DAC-okat vagy az allinone készülékeket keresik a vevők.
Nincs ezen mit csodálkozni.
ha már TD, írott lemez, sercegésdenesdr írta: ↑2025.02.26., szer. 12:28Nem elég, hogy hamisítvány a lemez, még az írás minősége is gáz, serceg, zajos, valószínűleg a magas jitter miatt. Eddig még nem találkoztam ilyennel, de úgy átszik ami késik... na mind1, öröm a köbön.![]()
Szerintem még reklamálni sem tudok, mert nem boltból vettem és bontatlan volt a lemez. Ez van.
Köszönöm a válaszokat!