Na most kapok a fejemre biztos...........
Az hogy Te nem hallasz különbségeket az egy dolog........a Fiam azt is meg hallja hogy a TDA 1540 kerámia vagy sima chipes
És is meg hallok sok fajtát még most is.....
Na most kapok a fejemre biztos...........
A lassulás nem a DAC miatt volt, hanem az aktív dobozod miatt, főleg ha volt benne DSP is, mi is tapasztaltunk ilyet, DSP ki és láss csodát minden helyre álltTomLeftiger írta: ↑2025.02.09., vas. 16:46
Aztán úgy alakult, hogy aktív hangsugárzóra váltottam, és az én szeretett DAC-om valamiért nagyon nem illett ebbe a remdszerbe, a zene borzalamsan belassult, mintha nem is ugyanaz a DAC lett volna,

Na de most itt nem árakról beszéltünk, hanem arról, hogy a dac chipeknek "van egy karakterisztikájuk ami jellemző a hangjukra". Akkor ezt hallani kellene ártól függetlenül is nem?chord_ írta: ↑2025.02.09., vas. 15:10EUR 5200 vs. EUR 300.
Túl nagy a különbség, a műszaki megvalósításban is.
Ezek a mai hiedelmek a Sabre vs. AKM vs. R2R vs. stb.. nem alap nélküliek szerintem.
A régiek közül elég megemlíteni a 1541-es csipet - én valamennyi általam hallott készüléknél kihallottam ez a jellegzetes hangi színezetet, amit, - tőlem függetlenül -, tényleg nagyon sokan szeretnek. Pedig a körítés-beli szórás itt sem kicsi.

Köszönöm Hodykának is a választ, de valóban én konkrét típusokat szerettem volna megtudni, azaz olyan DAC-okat amik Fülelek szerint a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolják.alto írta: ↑2025.02.09., vas. 09:17Szerintem DAC készülékekre gondolt, ezek dac chipek. Nincs "hangjuk", csak ha köré van építve a készülék, táppal, órajellel, szűrővel, analóg kimenő fokozattal, egyebekkel.hodyka írta: ↑2025.02.08., szomb. 20:36Igaz nem engem kérdeztélTomLeftiger írta: ↑2025.02.08., szomb. 14:49
Tudnál írni néhány konkrét típust, ami szerinted jó minőségű, a megengedő fajátba tartozik, azaz a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja?![]()
PCM 1794, PCM 1792, PCM 1795
AD 1865,
PCM 56, PCM 58, PCM 63
WM 8741
Van jó pár, így hirtelen ezek![]()
EUR 5200 vs. EUR 300.

Van a hifiben jópár ilyen hitéleti kérdés, amit úgy tűnik nem lehet elégszer cáfolni. Sokan például szentül hiszik, hogy ha elöl van egy hangsugárzó reflexportja, akkor rá lehet tolni a falra. Miközben a fal közelsége pont ugyanazt a hatást fejti ki ha elöl ha hátul, ha alul van a reflexport, sőt, zárt dobozok esetén is.
Biztos nem volt, de Én fogyatékos vagyok, és így válaszoltam
Hát ja.alto írta: ↑2025.02.09., vas. 09:17Szerintem DAC készülékekre gondolt, ezek dac chipek. Nincs "hangjuk", csak ha köré van építve a készülék, táppal, órajellel, szűrővel, analóg kimenő fokozattal, egyebekkel.hodyka írta: ↑2025.02.08., szomb. 20:36Igaz nem engem kérdeztélTomLeftiger írta: ↑2025.02.08., szomb. 14:49
Tudnál írni néhány konkrét típust, ami szerinted jó minőségű, a megengedő fajátba tartozik, azaz a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja?![]()
AD 1865,
PCM 56, PCM 58, PCM 63
WM 8741

Szerintem DAC készülékekre gondolt, ezek dac chipek. Nincs "hangjuk", csak ha köré van építve a készülék, táppal, órajellel, szűrővel, analóg kimenő fokozattal, egyebekkel.hodyka írta: ↑2025.02.08., szomb. 20:36Igaz nem engem kérdeztélTomLeftiger írta: ↑2025.02.08., szomb. 14:49
AD 1865,
PCM 56, PCM 58, PCM 63
WM 8741
Igaz nem engem kérdeztélTomLeftiger írta: ↑2025.02.08., szomb. 14:49
Tudnál írni néhány konkrét típust, ami szerinted jó minőségű, a megengedő fajátba tartozik, azaz a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja?

Tudnál írni néhány konkrét típust, ami szerinted jó minőségű, a megengedő fajátba tartozik, azaz a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja?fülelek írta: ↑2025.02.07., pén. 22:13Mint említettem már, csak ismételni tudom, hogy ismeretlen ember -még ha szakmabéli vagy zenész vagy akár gyémántfülű is-, hallgatási preferenciáit nem ismerve nem célszerű iránytűként használni a véleményét.
Amúgy én még nem lelkendeztem egyetlen R2R dacért sem, de el tudom fogadni, ha más meg igen.
A jó minőségű dacokat én alapvetően két kategóriába sorolom: a megengedő az egyik és a kritikus a másik. Az első kategória a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja, míg a másik kiemeli a problémákat, cserébe ha igazán jó a felvétel, akkor több apró nüansszal örvendeztet.
Ön dönt: iszik, vagy vedel![]()
Azért ez picit szigorú csoportalkotás, bár nem nélkülözi a valóságot / sok ember tapasztalatát.fülelek írta: ↑2025.02.07., pén. 22:13
A jó minőségű dacokat én alapvetően két kategóriába sorolom: a megengedő az egyik és a kritikus a másik. Az első kategória a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja, míg a másik kiemeli a problémákat, cserébe ha igazán jó a felvétel, akkor több apró nüansszal örvendeztet.

Ezt az utat - kész R2R modul alkalmazása - követte a Topping is a Centaurus https://www.toppingaudio.com/product-item/centaurus DAC-ban, ők a Holo Audio kész R2R modulját alkalmazták.wittao írta: ↑2025.02.07., pén. 14:59Es ott van az r2r technologia FPGA vezerlessel.
Magunk reszerol egyelore nem gondolkodunk ebben a vonalban, aminek az oka az isunkrol, egyszeruen nincs meg a szakmai felkeszultsegunk ahhoz, hogy magas minosegben jo termeket keszitsunk. Rosszat meg nem akarunk… lehetne licenszelni, valahogy belerakni cipokanallal a keszulekbe, de ezek az elerheto modulok szamunkra nem kielegito minoseguek (azokat a letrakat bizony nagy pontossaggal kell gyartani ahhoz hogy jok legyenek). A masik oldala az FPGA programozas… delkeszult, tapasztalt szakembereket kell “igazolni” ehhez, akiknek a letszama veges, kevesen ismerik az audio szakiranyt, pedig ez egy nagyon fontos kulcsmomentuma ezeknek a keszulekeknek.
Koszonom a kerdesedet.robi-k írta: ↑2025.02.07., pén. 14:37wittao
Ha már DAC belső struktúrájáról szól az elmélkedés: az utóbbi években újból második aranykorát éli a Ladder DAC architektúra, R2R DAC-ok formájában.
Nem csak a "sokkicsiocsó" chifi gyártók, hanem komoly cégek, mint pl. MSB termékei is ezt a felépítést követik.
nektek, mint hazai tervezőknek/gyártóknak, mik a véleményetek erről az architektúráról, tervezitek-e ilyen felépítésű DAC készítését?

Teljesen megértem az álláspontodat, és remélem nem leplek meg vele, de a kétely az bennünk is folyamatosan megvan. Vajon hol van a határa ennek az egésznek? Meddig lehet ezt fokozni, meddig érdemes fokozni?fülelek írta: ↑2025.02.06., csüt. 11:03Többször megkérdeztelek már, hogy mi az ellenőrizhetően/ismételhetően bizonyított észlelhetőségi jitter határérték (saját korrekt teszt vagy link ilyen tesztre), ami felett már nem (elég) jó egy clock, és ami alatt meg minden clock jó. Persze lehet bonyolítani egyéb változókkal a függvényt, de most konkrétan a clock minőségének hatása érdekel. Soha nem kaptam választ, még hozzávetőlegest sem ennek a kérdésnek a megoldására, tehát vagy leszarod az egész problémát (de akkor minek irkálsz órajelekről egyáltalán), vagy nem tudod.
Soha nem állítottam sehol, hogy ne számítana akár a táp, a kábel vagy a clock minősége (a kilencvenes évek közepén rengeteg kommersz cdjátszóba építettünk a gyárinál lényegesen jobb minőségű órajelgenerátort és 5V tápot), de mindig van határ, ami felett már nem lehet sem hallani, sem érezni bármilyen előnyt ellenőrzött akusztikai és elektroakusztikai körülmények között.

Többször megkérdeztelek már, hogy mi az ellenőrizhetően/ismételhetően bizonyított észlelhetőségi jitter határérték (saját korrekt teszt vagy link ilyen tesztre), ami felett már nem (elég) jó egy clock, és ami alatt meg minden clock jó. Persze lehet bonyolítani egyéb változókkal a függvényt, de most konkrétan a clock minőségének hatása érdekel. Soha nem kaptam választ, még hozzávetőlegest sem ennek a kérdésnek a megoldására, tehát vagy leszarod az egész problémát (de akkor minek irkálsz órajelekről egyáltalán), vagy nem tudod.