Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2751
Re: Általában a hifiről
Az általam leìrt, Compact Disc rendszerén belüli futómű generációs szembeállítás leírását nem fogja megváltoztatni utólagos elemzés, mivel az a váltás a múltban már bekövetkezett.
(Időtálló lézeregység kontra gagyi műanyag utód)
TJ.
(Időtálló lézeregység kontra gagyi műanyag utód)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Ellentétben az analóg rendszerekkel, amelyekben működési elvükből adódóan a jel minden időpillanatban közvetlenül reprezentálja a hasznos információt, tehát a folytonosság nem szakadhat meg. (Hacsak nem rögzítünk a folyamat során analóg módon, mondjuk szalagra).
A korai rendszerekben a részegységek, mint a kiolvasás (ami egyszeri próbálkozás lehetett, annak minden tökéletlenségével), transzformálás és dekódolás időzítései közös órajelen osztoztak, innen az "izokrón" elnevezés.
Az Általad lenézett modern digitális rendszerekben pont a fenti "tárolhatóságra" támaszkodva "aszinkron" megoldásokat alkalmaznak inkább, ahol a részegységek saját ütemezésük szerint végezhetik a dolgukat. A sokszoros sebességű kiolvasó többszöri próbálkozással nagyobb pontossággal olvashatja ki az információt a médiumról egy átmeneti tárolóba, amelyből a következő szekció a saját "igénye" szerint olvashatja ki, hogy aztán önálló ütemezéssel végezze el a feladatát, legyen szó digitális szűrőalgoritmusokról, vagy épp a végső D/A-átalakításról.
Elterjedt alkalmazás erre a CD tartalmának ellenőrizhetően bitpontos (ld. AccurateRip) kiolvasása valamilyen informatikai tárolóeszközre, NAS-ra, filléres CD/DVD/BluRay-meghajtóval (amelyet 1000 óra múlva akár le is cserélhetünk egy hasonlóan olcsó újra), amit aztán közvetlenül a tárolóeszközről olvasva, vagy épp hálózati streameléssel juttatunk el a lejátszó eszközhöz, DAC-hoz. Ennek a megoldásnak a kiolvasási pontossága, és az ütemezések aszinkron jellege tökéletesen eliminálja a korai játékosok óhatatlan olvasási problémáit, amelyektől még olyan örökkévalóságnak tervezett egységek sem mentesek, mint a CDM-0/1.
A digitális tartományban történő dekódolási, szűrési és egyéb transzformációs, átalakító műveletek során mindig átmeneti tároló(k)ba kerül az információ, és a végső D/A-átalakításig mindvégig PCM, vagy DSD kódolt marad. Az csak "kényelmi" kérdés, hogy mennyit tölt az infó tárolókban, bármelyik ilyen ponton dönthetnénk úgy is, hogy pár napig ott marad, és csak akkor folytatjuk a folyamatot. Tehát szó sincs valódi Real Time-ról műszakilag, még ha kívülről úgy is tűnik!
Ellentétben az analóg rendszerekkel, amelyekben működési elvükből adódóan a jel minden időpillanatban közvetlenül reprezentálja a hasznos információt, tehát a folytonosság nem szakadhat meg. (Hacsak nem rögzítünk a folyamat során analóg módon, mondjuk szalagra).
A korai rendszerekben a részegységek, mint a kiolvasás (ami egyszeri próbálkozás lehetett, annak minden tökéletlenségével), transzformálás és dekódolás időzítései közös órajelen osztoztak, innen az "izokrón" elnevezés.
Az Általad lenézett modern digitális rendszerekben pont a fenti "tárolhatóságra" támaszkodva "aszinkron" megoldásokat alkalmaznak inkább, ahol a részegységek saját ütemezésük szerint végezhetik a dolgukat. A sokszoros sebességű kiolvasó többszöri próbálkozással nagyobb pontossággal olvashatja ki az információt a médiumról egy átmeneti tárolóba, amelyből a következő szekció a saját "igénye" szerint olvashatja ki, hogy aztán önálló ütemezéssel végezze el a feladatát, legyen szó digitális szűrőalgoritmusokról, vagy épp a végső D/A-átalakításról.
Elterjedt alkalmazás erre a CD tartalmának ellenőrizhetően bitpontos (ld. AccurateRip) kiolvasása valamilyen informatikai tárolóeszközre, NAS-ra, filléres CD/DVD/BluRay-meghajtóval (amelyet 1000 óra múlva akár le is cserélhetünk egy hasonlóan olcsó újra), amit aztán közvetlenül a tárolóeszközről olvasva, vagy épp hálózati streameléssel juttatunk el a lejátszó eszközhöz, DAC-hoz. Ennek a megoldásnak a kiolvasási pontossága, és az ütemezések aszinkron jellege tökéletesen eliminálja a korai játékosok óhatatlan olvasási problémáit, amelyektől még olyan örökkévalóságnak tervezett egységek sem mentesek, mint a CDM-0/1.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- tunerman
- V.I.P.
Szerintem nincs félreértés.chord_ írta: ↑2025.01.31., pén. 21:44
Valamit félreértettél...
Részemről az "öröklét számára tervezett" Compact Disk futómű, kontra műanyag gagyi utódja témában volt az alapvető szembeállítás.
És az sehol sem vitatéma, hogy a Philips CDM0/CDM1 lézeregységek még 40 év után is műkődőképesek, míg a modernebb utódok a gazdaságosan betervezett 1000- 2000 üzemóra után cserére szorulnak.
TJ.
Mert a CDM lézeregységekhez akarva / akaratlanul 'hozzátapasztod', ide-szuggerálod a jobb hangminőséget. Hiszen te is a jobb hangra gyúrsz, nem pedig arra, hogy mégy egy 40 évig elpörögjön a mechanika.
Én meg azt mondom, hogy ezeket messze meghaladták már hangilag.
[/quote]
Úgy látom mégsem olvastad el a téma inditását - arról irtam, hogy az LP hallgatása után átkapcsolva a CD-re hasonló hangzást kapjanak. Ezt az analóghoz közelítő hangzást a Philips CD100 trial run lejátszóval támasztottam alá.
Ezután szóba került a Compact Disc futóművek kérdése, hogy mi miért van, részletes műszaki magyarázatot fűztem a kérdéskörhöz.
Erre persze nulla objektìv műszaki válasz van, helyette feltetelezéseket sejtetsz, gondolatolvasó üzemmódba kapcsolsz - szerintem az itt olvasók megérdemelnék az általam beírtak cáfolatát, vagy netán az elfogadását...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Valamit félreértettél...
Részemről az "öröklét számára tervezett" Compact Disk futómű, kontra műanyag gagyi utódja témában volt az alapvető szembeállítás.
És az sehol sem vitatéma, hogy a Philips CDM0/CDM1 lézeregységek még 40 év után is műkődőképesek, míg a modernebb utódok a gazdaságosan betervezett 1000- 2000 üzemóra után cserére szorulnak.
TJ.
[/quote]
Szerintem nincs félreértés.
Mert a CDM lézeregységekhez akarva / akaratlanul 'hozzátapasztod', ide-szuggerálod a jobb hangminőséget. Hiszen te is a jobb hangra gyúrsz, nem pedig arra, hogy mégy egy 40 évig elpörögjön a mechanika.
Én meg azt mondom, hogy ezeket messze meghaladták már hangilag.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- tunerman
- V.I.P.
chord_ írta: ↑2025.01.31., pén. 17:35tunerman írta: ↑2025.01.30., csüt. 10:51
Ezért a Philips mérnőkei a lejátszó mechanikai egységét (CDM0) stabil, időtállóra tervezték a lejátszátszás minél precizebb, nagyobb hibajavítást nem igénylő műkődésére gondolva.
Ez az "öröklét számára tervezett" futómű került ki a későbbi generációkból, és helyette az olcsóbb, sok műanyagot tartalmazó gagyi változat lett a sorozatgyártás fő eleme. Persze ezt az "olcsítást" úgy lehetett véghezvinni, hogy az elektronikai elemek, memóriák piaci ára nagyott esett, így azokkal pótolták az elveszett mechanikai stabilitást.
Így jöttek a 3 sugaras lézerrel, többszöri újraolvasással és nagykapacítású memória pufferrel működő CD készülékek, amelyek a gyengébb képességű mechanikát próbálták ideig óráig még használhatóvá tenni![]()
Itt van az az észrevehető, működtetést alapvetően befolyásoló szembeállítás a két Compact Disc generáció kivitelezésénél, amit nagyon sokan nem is tudnak.
TJ.
Nekem mostanában teljesen eltérő tapasztalataim vannak.
Futóműveknél és a dac csipeknél is a teljesen friss szeleket hallom jobbnak, és nem kicsit. Néhány éves dolgokról van szó.
Valamit félreértettél...
TJ.
Nekem mostanában teljesen eltérő tapasztalataim vannak.tunerman írta: ↑2025.01.30., csüt. 10:51
Ezért a Philips mérnőkei a lejátszó mechanikai egységét (CDM0) stabil, időtállóra tervezték a lejátszátszás minél precizebb, nagyobb hibajavítást nem igénylő műkődésére gondolva.
Ez az "öröklét számára tervezett" futómű került ki a későbbi generációkból, és helyette az olcsóbb, sok műanyagot tartalmazó gagyi változat lett a sorozatgyártás fő eleme. Persze ezt az "olcsítást" úgy lehetett véghezvinni, hogy az elektronikai elemek, memóriák piaci ára nagyott esett, így azokkal pótolták az elveszett mechanikai stabilitást.
Így jöttek a 3 sugaras lézerrel, többszöri újraolvasással és nagykapacítású memória pufferrel működő CD készülékek, amelyek a gyengébb képességű mechanikát próbálták ideig óráig még használhatóvá tenni![]()
Itt van az az észrevehető, működtetést alapvetően befolyásoló szembeállítás a két Compact Disc generáció kivitelezésénél, amit nagyon sokan nem is tudnak.
TJ.
Futóműveknél és a dac csipeknél is a teljesen friss szeleket hallom jobbnak, és nem kicsit. Néhány éves dolgokról van szó.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Ha már a régmúlt digitális dolgairól beszélünk, a képen látható egy DAC és egy clock kimenettel is rendelkező DDC, jelenleg USB-SPDIF, AES és I2S átalakítóként használva. A DAC csak a dobozában TEAC, amúgy 2db sztereó koronás TDA1541 chip van a gépben. A forrás egy linuxos Roon Core, erre csatlakozik közvetlenül a DDC.

Így aztán most a hétvégén össze fogom hasonlítani az Accuphaset (belül 6 db Analog Devices AD1955 csippel), mint DAC-ot, a Sabo Audio dupla TDA-s DAC-ot és a Gustard-ot (ez I2S-sel csatlakozik a DDC-hez).

A DDC (Audio-GD DI24) érdekessége, hogy Amanero interfész van benne és van clock kimenete is.

Így aztán most a hétvégén össze fogom hasonlítani az Accuphaset (belül 6 db Analog Devices AD1955 csippel), mint DAC-ot, a Sabo Audio dupla TDA-s DAC-ot és a Gustard-ot (ez I2S-sel csatlakozik a DDC-hez).

A DDC (Audio-GD DI24) érdekessége, hogy Amanero interfész van benne és van clock kimenete is.
A gondolat második feléhez nem tudok hozzászólni, de a futóművekre vonatkoztatva van egy meglátásom.
Amikor a Rock megjelent, abban a kategóriában szinte kizárólag függesztett rendszerű és filccel borított fém tányéros gépek voltak.
Kivétel pl. a Pink Triangle, de az emlékeim szerint későbbi termék...
Tehát Thorensek, Linnek, AR - ek, Heybrook-ok, stb. világába toppant be a Rock, drasztikusan eltérő felépítéssel és anyaghasználattal.
Kapott egy Rock I - et tesztelgetésre a Hifi Magazin, és annyira meglepte őket amit hallottak, hogy szinte sütött az oldalakról az ítészek zavarodottsga.
Nem azért, mert annyira jónak, vagy rossznak tűnt számukra, hanem annyira másnak, mint amit eddig megszokhattak.
Érezték benne az erős potenciált, de azt nem értették, hogy miért nem hasonlít jobban arra, amit eddig nagyon jónak hallottak ?

Végül is, leírták azt a mondatot, ami akkor az analóg hívőknek nagyon rosszul esett, nekem meg felkeltette az érdeklődésemet.
" A leg CD-bb hangú lemezjátszó, amit valaha is hallottunk ".
Ismerve a kor akkori CD játszóinak hangját és a HM ellenszenvét is a formátum iránt, ez egyáltalán nem volt hízelgő.
Aztán persze a cikk kifejti, hogy nem a dinamikátlanságára és bántó magasaira gondoltak a CD - hez való hasonlatosságban, hanem a színezettlenségére, feszes, kontrollált erős basszusaira, csendes hátterére, ami az akkori kategóriájára egyáltalán nem volt jellemző.
Tehát úgy tűnt, hogy a Rock képes a két formátum előnyeit hozni azok minél kevesebb hátrányával.
Azóta persze sok új modell lepte el a piacot, új anyagokkal, különösen a tányérok terén és ezek a gépek más irányvonalat szabtak a hangzással kapcsolatos elvárásban. Audiomeca, "kis" SME, stb...
A Rock nagy vályúját persze nem használhatják mások, avval a hang még egy kis lépést távolodik a klasszik lemezhangtól, van aki ezért mellőzi is...
Rövidebbre szántam...
Szerintem a CD hangját a nagyobb tömegű, jobban csillapított, keményebb mat-ot, vagy azt sem használó semlegesebb hangú gépekhez érdemes hasonlítani, ott több hasonlóságot fogunk találni.
- tunerman
- V.I.P.
Rock60 írta: ↑2025.01.30., csüt. 09:35" Lehet, hogy valamit nem vettem észre, de egy fél szó formátum - szembeállítást sem látok TJ hozzászólásában.zoli73 írta: ↑2025.01.29., szer. 12:32Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
Szerintem senki sem hallotta a világ összes cd játszóját, hogy ezt bátran ki lehessen jelenteni, különben is, ennek a megitélése teljesen szubjektív.
Nem kell ott verni a habot, ahol nincs tojás..."
Éppenhogy az analóg lemezjátszás és az első generációs Philips CD lejátszók gondolatébresztő, távoli, hasonló műkődéséről írtam.
Ha mégis valami szembenállást akarunk találni, akkor azt a Compact Disc működési rendszerén belül találjuk meg, ami talán nem is annyira publikus...
A CD első generációjának a megjelenésekor nem voltak komplex, összevont működtető IC-k, ezek a nagy bonyolultságú integrált áramkörök érthető módon még nem voltak megalkotva. Ezeket még diszkrét elemek sokaságából tervezték meg, hogy a készülék alapfunkcióit megfelelően működtessék. A helyzet nem volt jobb a szükséges memória IC-vel sem, mert azok akkoriban igen drága alkatrésznek számítottak.
Így jöttek a 3 sugaras lézerrel, többszöri újraolvasással és nagykapacítású memória pufferrel működő CD készülékek, amelyek a gyengébb képességű mechanikát próbálták ideig óráig még használhatóvá tenni

TJ.
Mert jól tudjuk, hogy Jenő foglakozik ilyen cd játszók taplra állításával, és ez a megjegyzés erősen rátereli a figyelmet ezekre.
De ha ezekből a "trial run demo" gépekből csak maroknyi létezik a világban, akkor meg értelmetlen rájuk terelni a figyelmet, mint az Lp digitális alternatívái, mert nagyjából senki számára sem hozzáférhetők.
Tehát mindkét megközelítésben sántít valami.
Amúgy nem Te irtad tegnap, hogy nem kellene minden kommentbe belekötni valamiért?
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3192
Hát jó, akkor fogalmazhatok úgy is, hogy ez egy bújtatott reklám!Rock60 írta: ↑2025.01.30., csüt. 09:35Lehet, hogy valamit nem vettem észre, de egy fél szó formátum - szembeállítást sem látok TJ hozzászólásában.zoli73 írta: ↑2025.01.29., szer. 12:32Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
Szerintem senki sem hallotta a világ összes cd játszóját, hogy ezt bátran ki lehessen jelenteni, különben is, ennek a megitélése teljesen szubjektív.
Nem kell ott verni a habot, ahol nincs tojás...
Mi nem szubjektív a hifiben ?
Ez alapján senki nem mondhatna véleményt semmiről, mert várhatóan mindig lesz valaki - szinte biztos - aki előugrik a bokorból és szubjektívet kiált.
Mert jól tudjuk, hogy Jenő foglakozik ilyen cd játszók taplra állításával, és ez a megjegyzés erősen rátereli a figyelmet ezekre.
De ha ezekből a "trial run demo" gépekből csak maroknyi létezik a világban, akkor meg értelmetlen rájuk terelni a figyelmet, mint az Lp digitális alternatívái, mert nagyjából senki számára sem hozzáférhetők.
Tehát mindkét megközelítésben sántít valami.
Amúgy nem Te irtad tegnap, hogy nem kellene minden kommentbe belekötni valamiért?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Lehet, hogy valamit nem vettem észre, de egy fél szó formátum - szembeállítást sem látok TJ hozzászólásában.zoli73 írta: ↑2025.01.29., szer. 12:32Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
Nem kell ott verni a habot, ahol nincs tojás...
Mi nem szubjektív a hifiben ?
Ez alapján senki nem mondhatna véleményt semmiről, mert várhatóan mindig lesz valaki - szinte biztos - aki előugrik a bokorból és szubjektívet kiált.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
A Nakamichi nekem is kimaradt, azt szívesen meghallanám. Viszont hogy hozzászóljak érdemben… szóval nehéz dolog ez az LP/CD kérdés, hogy melyik hasonlít melyikre. Először is azt kellene tisztázni melyik LP játszóra kell hasonlítani? Egy Audiomeca-ra, egy Rock-ra, Holbora, Techdasra, Sikora-ra, valamelyik Technics-re? SP10 vagy 1200? Vagy netán egy “sima” Systemdeckre, Lencora, Garrardra vagy ujabbakra? Es akkor még azt sem vettük elő, milyen karral, milyen hangszedővel, milyen leszoritoval, milyen lemezalatettel, és… milyen phono előfokkal? Kb 100 a hatodikon variacios lehetoseg. Es csak ez utan jön be, hogy egyebkent milyen felvetellel hasonlitjuk? Olyannal, aminek a mesterszalagjarol keszult digitalizalt valtozat, vagy olyat, ami nem is letezik digitalis formaban sehol? Eleg nehez ezeket a dolgokat összefésülni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Jenő Philipsét többször hallottam, de csak az Ő rendszerében, a Rezsőshowkon. Minden alkalommal tetszett, bár így nem lehet róla korrekt képet alkotni.
Nagyon sokáig Sony fun voltam(túl sokáig is), de végül nagyon "megundorodtam" attól a hanzástól, amit a Sony képvisel, az átlag kategóriákban. SCD-1-et volt szerencsém hallani többször, több rendszerben is, nagyon nem átlagos Sony hang, az én mércém szerint beleköthetetlen.
Kisebb testvérei, például SCD-555ES, amit évekig birtokoltam, sajnos már igen felejtős, vele sikerült végérvényesen lezárnom a Sony korszakomat. Életem egyik legjobb döntése volt eladni.
- zoli73
- V.I.P.
Szerintem azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jobb, talán inkább csak azt, hogy melyik a jobban tetsző ott, akkor, abban a rendszerben.Tctronic írta: ↑2025.01.29., szer. 17:24Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
Emellett hiaba benne vannak a korban, meg mindig komoly parosnak tartom oket es imadom hallgatni, sem a futomunel, sem a dac-nal erre az architekrurara epitve nem sok jobbat csinaltak…
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg![]()
Jenő Philipsét többször hallottam, de csak az Ő rendszerében, a Rezsőshowkon. Minden alkalommal tetszett, bár így nem lehet róla korrekt képet alkotni.
Nagyon sokáig Sony fun voltam(túl sokáig is), de végül nagyon "megundorodtam" attól a hanzástól, amit a Sony képvisel, az átlag kategóriákban. SCD-1-et volt szerencsém hallani többször, több rendszerben is, nagyon nem átlagos Sony hang, az én mércém szerint beleköthetetlen.
Kisebb testvérei, például SCD-555ES, amit évekig birtokoltam, sajnos már igen felejtős, vele sikerült végérvényesen lezárnom a Sony korszakomat. Életem egyik legjobb döntése volt eladni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
SACD-n nem lenne verseny...Tctronic írta: ↑2025.01.29., szer. 17:24Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
Emellett hiaba benne vannak a korban, meg mindig komoly parosnak tartom oket es imadom hallgatni, sem a futomunel, sem a dac-nal erre az architekrurara epitve nem sok jobbat csinaltak…
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg![]()
Én úgy látom és tapasztalom, hogy nagyon messze jutott a digitális technika az elmúlt bő négy évtizedben.
Amíg meg nem adta magát, nagyon-nagyon szerettem a "dán Naimnek" is becézett Densen Beat B-400 Plus lejátszóját, amely az Általad említettekhez nagyon hasonló jegyekkel bírt. Most gyakorlatilag minden CD-t rippelek a NAS-ra, és legszívesebben a Roon Bridge-ként funkcionáló, saját építésű PC-mmel hajtott Resonessence Labs Invictával hallgatom, a "Minimal Phase, IIR" digitális szűrőjével. Vagy az Exogal Comettel.
Én úgy látom és tapasztalom, hogy nagyon messze jutott a digitális technika az elmúlt bő négy évtizedben.
Gyula
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2721
Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Azt a fajta életszerűséget, energikusságot, amit az tud (nem, nem lemezjátszó hangot) nagyon kevés más CD játszó közelíti meg, Az ízlésem szerint. Igazán persze Naim rendszerben futja ki magát, mondjuk 552-es előfokkal és 500-as végfokkal, Naim DBL vagy ProAc Response 4 hangsugárzókkal. Talán egyszer, ha lesz megfelelő szobám hozzá, majd összerakok egy ilyen rendszert nosztalgiából.
Nálam a Naim CDS3 cd játszója a legjobb, a nyerő, a nagyobbik 500-as táppal.zoli73 írta: ↑2025.01.29., szer. 12:32Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
De kérdezhetem azt is, hogy ez a cd játszó mennyire tekinthető valós terméknek? Hány embernek lehet valós alternatíva?
Azt sem hinném, hogy ezen kívül nem készült volna olyan cd játszó, ami legalább ennyire közel állna megszólalásban, az Lp-hez.
Azt a fajta életszerűséget, energikusságot, amit az tud (nem, nem lemezjátszó hangot) nagyon kevés más CD játszó közelíti meg, Az ízlésem szerint. Igazán persze Naim rendszerben futja ki magát, mondjuk 552-es előfokkal és 500-as végfokkal, Naim DBL vagy ProAc Response 4 hangsugárzókkal. Talán egyszer, ha lesz megfelelő szobám hozzá, majd összerakok egy ilyen rendszert nosztalgiából.
Így igaz. Már a TCXO clockolt Raspberry alaplapos verzió. Nagyon jó cucc.
- tunerman
- V.I.P.
Azt sem hinném, hogy ezen kívül nem készült volna olyan cd játszó, ami legalább ennyire közel állna megszólalásban, az Lp-hez.
Mindennek megvan az oka...
Az első generációs Philips CD lejátszók 7000-es sorozatú chip készlete igen egyszerű kivitelezésű lejátszást tett lehetővé. Ma ezt úgy mondanánk, hogy Real Time módban ment, kiolvasta és feldolgozta az információt, majd kiadta a hangfrekvenciás kimenetre.
Ez az egysugaras lézeregység a radiális mechanikai mozgatásával együtt a távolból nézve hasonlóságot mutat az analóg lemezjátszók világához.
(Modernebb/fejlettebb CD lejátszók már nem ilyen primitív módon működnek)
TJ.
De kérdezhetem azt is, hogy ez a cd játszó mennyire tekinthető valós terméknek? Hány embernek lehet valós alternatíva?
- zoli73
- V.I.P.
Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
Igen, az Süti streamere. :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
Ez kétélű fegyver...Rock60 írta: ↑2025.01.29., szer. 11:40Nem tom, ki, hogy van vele, de megvan valamelyikőtökben az az élmény, hogy elmenni egy pár körre motorozni ?
Csak úgy, a motorozás kedvéért. Ha már mentünk valahova, elnyalni ott egy fagyit, aztán visszamotorozni.
Nem mennék el fagyizni sem busszal, sem gyalog, de lehet, hogy kocsival sem, pedig az kényelmesebb.
Na, így vagyok én minden forrással, ami nem LP.
Már réges - régen nem érdekel, hogy jobban, vagy rosszabbul szól, mint az egyre újabb és jobb digitális források, dacok. / Nagyon jól szól./
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...![]()
Szinte biztos vagyok benne, hogy sem a CD játszót, sem a streamet nem kapcsolnám be - hangminőségüktől függetlenűl - ha csak azok lennének.
Inkább egy könyv, háttérnek meg mehet a TV...
Esetemben pont tegnap éltem meg, hogy kilúgozott aggyal este értem haza olyan 9 körül, család eltette magát nyugovóra.
Nekem nagyon sok hangulatom nem lett volna pepecselni akármivel is, csak megnyomni a Play gombot és hallgatni valami kedvenc muzsikát. Nem vitt volna rá a lélek, hogy levegyem a pörgettyűről a porvédőt, kihúzzak egy lemezt valahonnan, elkezdjem törölgetni, majd ráakasztani a kart, és 20 percenként forgatni, cserélni és újat rakni fel... Mindenki máshogy jut el a saját nirvánájához.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása

Én is annak látom, szóval csatlakozom a kérdéshez
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5995
A tollamból vetted ki a tintát

Én is annak látom, szóval csatlakozom a kérdéshez

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nem tom, ki, hogy van vele, de megvan valamelyikőtökben az az élmény, hogy elmenni egy pár körre motorozni ?
Csak úgy, a motorozás kedvéért. Ha már mentünk valahova, elnyalni ott egy fagyit, aztán visszamotorozni.
Nem mennék el fagyizni sem busszal, sem gyalog, de lehet, hogy kocsival sem, pedig az kényelmesebb.
Már réges - régen nem érdekel, hogy jobban, vagy rosszabbul szól, mint az egyre újabb és jobb digitális források, dacok. / Nagyon jól szól./
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...
Szinte biztos vagyok benne, hogy sem a CD játszót, sem a streamet nem kapcsolnám be - hangminőségüktől függetlenűl - ha csak azok lennének.
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...

Et a Süti streamere ha jól látom?kaef2 írta: ↑2025.01.29., szer. 09:15Itt van nálam egy Accuphase DP-78 sacd/cd játszó, de volt nálam korábban Metronome is.juliush írta: ↑2025.01.29., szer. 08:57Azt hiszem, ebben rejlik a megközelítésünkben mutatkozó alapvető eltérés.
Most már hosszú kihagyás után ismét tekinthetem magam "analóg lemezjátszót (is) aktívan hallgatónak", de ennek ellenére sohasem az LP hangzásvilágát tekintettem a digitális technika által elérendő "célnak".
De mindenkinek megvan a saját értékrendje, prioritásai, amelyet tiszteletben tartok.
Az biztos, hogy az általam hallgatott CD-játszók közül Süti példánya közelített leginkább az LP-hez, még akkor is, ha az nem a Szent Grál "Trial Run", de megkapta a V-FET tuningot, és sokszázezer forintnyi BG kondit, tehát jól reprezentálja ezt az irányt.
Viszont a korábbi posztomban idézett élményem a kamarazenei CD (NAS-ra rippelt verziójának) lejátszása hátborzongatóan közel visz a közelmúlt élő előadásokon szerzett élményeihez. Hihetetlen potenciál van akár még csak a 44kHz/16-bitben is, de amint írtam, komoly szaktudás, és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy kiaknázzák. Ahogy az LP-nél is.
Az Accuphase a maga idejében egy legenda volt. Tényleg egy csoda, amit tud, ahogy működik és persze, ahogy szól.
Ma megjön mellé (ha a DPD is úgy akarja) egy un Audio-GD Di24 DDC (USB-I2S, AES, SPDIF, clock generátor) átalakító és mivel van az Accuphase-nek van SPDIF bemenete így DAC-ként is ki fogom tudni próbálni a Roonnal, számítógépről is.
Eddig egyetlen streamer/DAC volt, ami odatehető az Accuphase mellé, és talán még jobban is szólt nálam, ez:
![]()
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275