Majd mielőtt megvennél dolgokat érdemes lesz kideríteni, hogy a kinézett karhoz mennyire passzol a kinézett hangszedő.vazze írta: ↑2025.01.27., hétf. 12:32mishow írta: ↑2025.01.27., hétf. 08:29Vigyázat!
Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben", amibe egyszer már belemásztál.
Meg még azt is írtad, hogyHa ezen a vonalon szeretnél maradni, akkor egy Audio Technika DD teljesen jó lehet, de ha elindulsz akár a Technics irányába, abból menthetetlenül hifizés lesz, és sok elköltött pénzzel újra ott fogsz barangolni az útvesztőben.szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét
Én a saját példám és elvárásom alapján írtam az ajánlásomat, és azt is jeleztem, hogy nekem a lemezezés nem hifizős zenehallgatást jelent, hanem nosztalgiát és időutazást, vissza kamaszkorom zenéihez. Komolyzenét soha nem is hallgatok vinilen, az koncerten jelent valódi élményt! Egy öreg, bödönhangú Pepita/Hungaroton lemez nekem kifejezetten emlék és hangulat, és ahhoz még a mostani, kb Rega 3 szintre tuningolt Edwards lemezjátszóm a Goldring hangszedővel is erős túlzás - de ha te úgy érzed, hogy ha csinálod, akkor mégis komolyan csinálnád, akkor hajrá!
![]()
Jó jó értem!
Még nem vettem semmit csupán tájékozódom.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1298
Re: Lemezjátszó
Rock60 írta: ↑2025.01.27., hétf. 13:40A fizikai hanghordozó megfogásának az érzéséhez nem kell venni semmit.![]()
Vazze
De, ha mégis és elmegyünk minimalistába én meghallgatnék a helyedben a rendszerembe egy NAD - kacsát.
Sokkal nagyobb boogie faktor van benne, mint egy belépő szintű DD - be, az egészen biztos.
Nem tudom, merre laksz, de ha É - Pesthez értelmezhetően közel, szívesen felajánlom egy próbára sokat látott Kacsámat...![]()
Ortofon X1 MC van benne.
Köszi
Észak Pest-hez mondjuk elég közel vagyok.
Alig 2000km
Munkaidőben vagyok, ráérek :-]
A fizikai hanghordozó megfogásának az érzéséhez nem kell venni semmit.
Vazze
De, ha mégis és elmegyünk minimalistába én meghallgatnék a helyedben a rendszerembe egy NAD - kacsát.
Sokkal nagyobb boogie faktor van benne, mint egy belépő szintű DD - be, az egészen biztos.
Nem tudom, merre laksz, de ha É - Pesthez értelmezhetően közel, szívesen felajánlom egy próbára sokat látott Kacsámat...
Ortofon X1 MC van benne.
mishow írta: ↑2025.01.27., hétf. 08:29Vigyázat!
Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben", amibe egyszer már belemásztál.
Meg még azt is írtad, hogyHa ezen a vonalon szeretnél maradni, akkor egy Audio Technika DD teljesen jó lehet, de ha elindulsz akár a Technics irányába, abból menthetetlenül hifizés lesz, és sok elköltött pénzzel újra ott fogsz barangolni az útvesztőben.szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét
Én a saját példám és elvárásom alapján írtam az ajánlásomat, és azt is jeleztem, hogy nekem a lemezezés nem hifizős zenehallgatást jelent, hanem nosztalgiát és időutazást, vissza kamaszkorom zenéihez. Komolyzenét soha nem is hallgatok vinilen, az koncerten jelent valódi élményt! Egy öreg, bödönhangú Pepita/Hungaroton lemez nekem kifejezetten emlék és hangulat, és ahhoz még a mostani, kb Rega 3 szintre tuningolt Edwards lemezjátszóm a Goldring hangszedővel is erős túlzás - de ha te úgy érzed, hogy ha csinálod, akkor mégis komolyan csinálnád, akkor hajrá!
![]()
Jó jó értem!
Még nem vettem semmit csupán tájékozódom.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2160
A 1006 Elliptical a 1210GX Gyger II (azaz line contact) stylus. Ez utóbbi jobb barázdakövetést, alacsonyabb torzítást, részletesebb közép és magas hangokat és hosszabb élettartamot jelent.
Az MK II se rossz fonó, de az MK5 fejlettebb és kifinomultabb hangú (persze ide később is eljuthatsz).

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
- dondusfi
- Fórumlakó

- Értékelés: 305
Szia,
köszi
A Goldring 1006?
És Rega Fono MK2? Most van egy eladó...
Média:
Panasonic TX-55EX600E
Onkyo AVX-380
Dune HD Solo Lite
APPLE TV HD gen4
Pioneer BDP-51FD
Stereo:
Hegel H80
WiiM Ultra
Rega Plannar 2
Pro-Ject Phono box S3 B
Monitor Audio GS20
Egyéb:
B&W P5
Logitech Harmony 300, One
Synology DS212j
Panasonic TX-55EX600E
Onkyo AVX-380
Dune HD Solo Lite
APPLE TV HD gen4
Pioneer BDP-51FD
Stereo:
Hegel H80
WiiM Ultra
Rega Plannar 2
Pro-Ject Phono box S3 B
Monitor Audio GS20
Egyéb:
B&W P5
Logitech Harmony 300, One
Synology DS212j
Meg még azt is írtad, hogy
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2617
Vigyázat!
Meg még azt is írtad, hogy
Ha ezen a vonalon szeretnél maradni, akkor egy Audio Technika DD teljesen jó lehet, de ha elindulsz akár a Technics irányába, abból menthetetlenül hifizés lesz, és sok elköltött pénzzel újra ott fogsz barangolni az útvesztőben.szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét
- Voyager
- V.I.P.

Sem ezt, se az általad javasolt megoldást nem tartom precíz és szakszerű megoldásnak. De ez legalább körülményesebb.SoundMania írta: ↑2025.01.27., hétf. 04:45De ezzel nem ugyanaz a "baj" a nem párhuzamos falú karcsöveknél mint a beállítósablonnál? :)
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
- Voyager
- V.I.P.

Meghallgatás nélkül ne vegyél semmit! - csak a saját ízlésed a lényeg -
- SoundMania
- Törzsgárda

Mishow-nak.... : azért ez elég nagy visszaesés a Systemdekek után. Át kellene ezt még gondolnod. Saját mazochizmusod odatolni másnak.... :)vazze írta: ↑2025.01.27., hétf. 01:48mishow írta: ↑2025.01.24., pén. 08:48Ismerem ezt az állapotot, és a saját hibám alapján azt javasolnám, hogy ne hifis, hanem praktikus szempontok alapján dönts. Vegyél egy olyan lejtszót, ami tetszetősen néz ki, és se a füledet nem teszi tönkre, se a rápakolt lemezeket. Ez legyen a cél, és ne több! ÉN a mai eszemmel MAGAMNAK valószínűleg egy Audio-Technika lejátszót vennék, mondjuk egy AT-LP5-öt. Nagy előnye, hogy az új VM95 pu széria a tűfej cseréjével upgrade-elhető.
Ps: Ebben a topicban szentségtörés, de nem én írtam, hanem Szekeres István (Pointe) aki azért tud ezt-azt a lemezjátszókról. Ő írta nemrég valamelyik topicban (sajnos nem találtam meg az előzményt) hogy hazavitt tesztelni egy AT-LP70-et. Azt szerette volna kipróbálni, hogy ugyanilyen célra, amiről most postolunk, lehet-e jó szívvel ajánlani? Az alap tűt kicserélte egy VM95EN-re, és nem omlott össze a világ, szólt a zene, pörgött a nosztalgia.
NEM audiofil termék, nem is arra való, de a mindenféle borzalmas replikáknál, vagy a "fellelt" állapotú 40 éves ramovillos nagypapa tojáshéjaknál mindeképp jobb alternatíva lehet!
Ja, és van belőle fehér + "autómatta" szóval a család se teszi tönkre, ha véletlenül lemezezni támad kedve valakinek![]()
Direkthajtású példányokról mi a véleményed?
Pl.: Technics SL1200-1210…stb.
- SoundMania
- Törzsgárda

De ezzel nem ugyanaz a "baj" a nem párhuzamos falú karcsöveknél mint a beállítósablonnál? :)PgSpa írta: ↑2025.01.26., vas. 19:581.A távmérőt állványra rögzíted.
2. A vetített síkot azonos síkra állítod a tányérral
3. A síkot felhúzod a karcsapágy középpontjára az állványcső kihúzásával.
4. Az így vetített síkhoz állítod a kart.
Persze ez csak egy ötlet, én még nem próbáltam![]()
mishow írta: ↑2025.01.24., pén. 08:48Ismerem ezt az állapotot, és a saját hibám alapján azt javasolnám, hogy ne hifis, hanem praktikus szempontok alapján dönts. Vegyél egy olyan lejtszót, ami tetszetősen néz ki, és se a füledet nem teszi tönkre, se a rápakolt lemezeket. Ez legyen a cél, és ne több! ÉN a mai eszemmel MAGAMNAK valószínűleg egy Audio-Technika lejátszót vennék, mondjuk egy AT-LP5-öt. Nagy előnye, hogy az új VM95 pu széria a tűfej cseréjével upgrade-elhető.
Ps: Ebben a topicban szentségtörés, de nem én írtam, hanem Szekeres István (Pointe) aki azért tud ezt-azt a lemezjátszókról. Ő írta nemrég valamelyik topicban (sajnos nem találtam meg az előzményt) hogy hazavitt tesztelni egy AT-LP70-et. Azt szerette volna kipróbálni, hogy ugyanilyen célra, amiről most postolunk, lehet-e jó szívvel ajánlani? Az alap tűt kicserélte egy VM95EN-re, és nem omlott össze a világ, szólt a zene, pörgött a nosztalgia.
NEM audiofil termék, nem is arra való, de a mindenféle borzalmas replikáknál, vagy a "fellelt" állapotú 40 éves ramovillos nagypapa tojáshéjaknál mindeképp jobb alternatíva lehet!
Ja, és van belőle fehér + "autómatta" szóval a család se teszi tönkre, ha véletlenül lemezezni támad kedve valakinek![]()
Direkthajtású példányokról mi a véleményed?
Pl.: Technics SL1200-1210…stb.
Persze ez csak egy ötlet, én még nem próbáltam
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
1.A távmérőt állványra rögzíted.
Persze ez csak egy ötlet, én még nem próbáltam
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
A kereskedelemben akár olcsón is kapható lézeres távmérők egy része tud vonalat (síkot) vetíteni. Egy állványra szerelve a tányér síkját párhozamosan vetítve kiválóan alkalmazható.
- Voyager
- V.I.P.

Nincs is értelme túlzásba vinni, de azért nem árt ha törekszünk a pontosságra. Nekem a mérésen és mikroszkópos ellenőrzésen kívül szimpatikus a PS Audio leírása.
- SoundMania
- Törzsgárda

Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 17:39Értem már, hogy mire gondolsz, > persze meg kellett fejteni a megfogalmazásodat.
Tehát úgy, hogy a párhuzamostól (a mérőeszközön lévő jelölésektől) való eltérést a kar felső és alsó éle mentén egyenlően elosszuk. Ehhez tényleg kell a jó látás és szemmérték, mert ha nem tökéletesen merőlegesen nézünk a segédeszközre becsaphatjuk magunkat.
- SoundMania
- Törzsgárda

Igen erre gondoltam. :) Szerintem egyértelmű.... És nem olyan nehéz azt meglátni sem. Csak kicsit gondolkodni kell hogyan is kell használni azt az eszközt.Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 17:39Értem már, hogy mire gondolsz, > persze meg kellett fejteni. Köszönöm!
Tehát úgy, hogy a párhuzamostól (a mérőeszközön lévő jelölésektől) való eltérést a kar felső és alsó éle mentén egyenlően elosszuk. Ehhez tényleg kell a jó látás és szemmérték, mert ha nem tökéletesen merőlegesen nézünk a segédeszközre becsaphatjuk magunkat.
Ha kúpos a kar, ráadásul nem szabályos forgástest, tehát alul és felül eltér a képzeletbéli tengelyhez víszonyítva, akkor szerintem csak a Shell vízszintezése marad. Pl. SME - azért van rajta a szamárvezető, hogy ne kelljen tökölni.
Ha szimmetrikus, szabályos forgástest a "kúp", akkor használható az a sablon.
Azt kell figyelni, hogy a kúp alul és felül is ugyanakkora távolságra legyen a sablon vízszintes vonalától.
Pl. elöl : alul - felül 4 - 4, hátul : alul - felül 7 - 7 mm...
A Shell-nél való végső kontroll egy apró vízmértékkel sosem árt - ha ezt fontosnak érzi valaki...
Én erre ilyen szinten sosem voltam rákattanva, a VTA-s karokon az uccsó tizedmilliket fülre lőttem be...
Ha szimmetrikus, szabályos forgástest a "kúp", akkor használható az a sablon.
Azt kell figyelni, hogy a kúp alul és felül is ugyanakkora távolságra legyen a sablon vízszintes vonalától.
Pl. elöl : alul - felül 4 - 4, hátul : alul - felül 7 - 7 mm...
A Shell-nél való végső kontroll egy apró vízmértékkel sosem árt - ha ezt fontosnak érzi valaki...
Én erre ilyen szinten sosem voltam rákattanva, a VTA-s karokon az uccsó tizedmilliket fülre lőttem be...
- Voyager
- V.I.P.

Értem már, hogy mire gondolsz, > persze meg kellett fejteni a megfogalmazásodat.SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 17:31Mondjuk a csíkok közé beállítod a kart vízszíntesre? :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.26., vas. 17:52-kor.
- SoundMania
- Törzsgárda

Mondjuk a csíkok közé beállítod a kart vízszíntesre? :)Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 17:21Tudnál válaszolni a kérdésemre anélkül, hogy visszakérdeznél?
- Voyager
- V.I.P.

Tudnál válaszolni a kérdésemre anélkül, hogy visszakérdeznél?SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 17:06Egy nyitott, hangszedőház nélküli hangszedőnél pl? :)Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 17:00Kérlek meséld el, hogyan kell használni ezt az eszközt olyan kar esetében, ahol a hangkar átmérője változik és nincs indikátor vonal.SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 16:57Van ilyened egyáltalán, hogy ennyire nem értesz a használatához?!
Ilyen esetben maximum a hangszedőtesthez lehet viszonyítani.
- SoundMania
- Törzsgárda

Egy nyitott, hangszedőház nélküli hangszedőnél pl? :)Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 17:00Kérlek meséld el, hogyan kell használni ezt az eszközt olyan kar esetében, ahol a hangkar átmérője változik és nincs indikátor vonal.SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 16:57Van ilyened egyáltalán, hogy ennyire nem értesz a használatához?!
- Voyager
- V.I.P.

Kérlek meséld el, hogyan kell használni ezt az eszközt olyan kar esetében, ahol a hangkar átmérője változik és nincs indikátor vonal.SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 16:57Van ilyened egyáltalán, hogy ennyire nem értesz a használatához?!Voyager írta: ↑2025.01.26., vas. 16:55Igen arra gondoltam.SoundMania írta: ↑2025.01.26., vas. 16:48Ugye arra a csíkozott sablonra gondolsz mint szóban forgó eszköz? :)
Nos egy kis szemmértékkel meg nézelődéssel!
Örülök, hogy Te ilyen ügyes vagy, remélem egyszer elmeséled majd a nézelődés és szemmérték trükkjét.