És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)
Mindent eltaláltál

TJ.
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)
Aaaaaz igen jó ajánlat - velem rosszul járnának ;-)
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 13:49…
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 08:58Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Majdnem jó! ;-)
Nekik főzd meg, ne te edd!zoli73 írta: ↑2025.01.22., szer. 20:45Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Az biztos ;-)
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.Vasti írta: ↑2025.01.23., csüt. 10:00Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc.Vasti írta: ↑2025.01.22., szer. 18:46Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!
Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
:)))
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!
Igen, tényleg ez lenne az optimális :-)
Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?Vasti írta: ↑2025.01.22., szer. 16:51Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)
Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)
Ez tényleg érdekes dolog :-)