Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5312

Re: Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba

Hozzászólás Szerző: fülelek »

https://www.acoustic-curtains.com/curta ... -curtains/
de ha csak a tévé elé, akkor van azért olcsóbb megoldás...

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1274

Hozzászólás Szerző: violin »

Na jó! Nem hiszek senkinek.... ezért kipróbáltam! :rolleyes:
Letakartam a TV-t....

...ajánlom mindenkinek,aki még nem próbálta... ;)

Valahogy rá kéne beszélnem az asszonyt valami elhúzható függöny-félére... gondolkodik.gif
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11319
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

fülelek írta:
2025.01.15., szer. 19:34
Ha csupasz a hangsugárzók mögötti fal, akkor tényleg majdnem mindegy, hogy van-e ott még egy lapos tévé, vagy sem...

Sajnos gyakran nem is a tv a fő ludas, vagy nincs is, hanem az elképesztő méretű hifi tároló stelázsi...
Tehát szerinted is az arányokon múlik. No de akkor... ?

A térhatás a sztereo megjelenése óta "divatos"...
Kétségtelen. Csak hogy emlékeim szerint sokáig nem úgy jelent meg, mint manapság, hogy minél nagyobb színpad, annál jobb, hiszen ez határozottan tévút. Viszont gyorsan meghatározható, ezért népszerű paraméter.

Pont az lenne a feladatunk nekünk, akusztikához jobban értőknek, hogy minél több konzervzene hallgató hobbistának mutassunk utat az akusztika (és persze az elektroakusztika, ) útvesztőiben...
Egyetértek, ezt kellene tenni, nem egymás szemében/szavában a szálkát keresgélni, inkább észlelni a jó szándékot.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

"Aki közelebbről megnéz, megemel egy 15 évvel ezelőtti plazma és egy mai OLED televíziót, annak szerintem egyértelmű lesz, hogy mechanikailag (is) igencsak eltérő szerkezetek. De korábbi hozzászólásom lényege inkább a visszaverő felületek méreteiről, azok arányairól szólt, efelett pedig könnyedén átsiklottál.

A közeltéri lehallgatás témát is ide lehet hozni. Ha elképzelünk egy felállást (leülést), ahol másfél méterről hallgatok két hangsugárzót és előttem egy jókora TV ácsorog, akkor nyilván érdemes kezdeni valamit a felületével. Egy 30-40 m2 területű szobában, 3-4 méteres hallgatási távolság esetén viszont nem sok haszna lenne takargatni a képernyőt. És ebből talán kiviláglik az is, miért nem adok tanácsot fotók, skiccek, 2 mondatos leírások alapján."

Teljesen mindegy, mekkora az arány, mert amennyiben a hangsugárzó mögötti felület kellő módon akusztikailag kezelve van (tudjuk, nem kell feltétlen a teljes falfelületet), akkor középen már egy 17 collos pc monitor is rontja a térhatást. Ha csupasz a hangsugárzók mögötti fal, akkor tényleg majdnem mindegy, hogy van-e ott még egy lapos tévé, vagy sem, bár egy elnyelő panel a tévé elé vagy rátéve valamit segít, annyit biztosan, hogy mindig hallatszik a különbség.
Sajnos gyakran nem is a tv a fő ludas, vagy nincs is, hanem az elképesztő méretű hifi tároló stelázsi, sokszor kettő is egymás mellett, időnként méternél is nagyobb magasságban, szép nagy homlokfelületű cuccokkal megtömve.
A térhatás a sztereo megjelenése óta "divatos", és sem a kvadrofon, sem a sokpluszegy/kettő rendszerek nem érnek a nyomába sem, legfeljebb érdekességként, illetve mozirettegtetés műfajban, ennek többféle oka is van, majd máskor részletezem.
Pont az lenne a feladatunk nekünk, akusztikához jobban értőknek, hogy minél több konzervzene hallgató hobbistának mutassunk utat az akusztika (és persze az elektroakusztika, ) útvesztőiben, ehhez abszolút hozzátartozik a felvételek sztereo térélmény leképezésének minél pontosabb megjelenítése is. A szobaakusztika, hallgatási hely, hangsugárzók elhelyezése egymástól szorosan függő három változós probléma, amihez még hozzájön plusz három változó, a lakberendezés, és az anyagi lehetőségek, és nem utolsó sorban a zenehallgatás ízlésficamainak egyengetése. Ezeket kell(ene) egyszuszra optimalizálni, ami nem sziszifuszi munka (ugyanis akkor sosem sikerülne :D), de nem egyszerű. Nekem többször is sikerült, ezért inkább optimista vagyok, mint nem.

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 201

Hozzászólás Szerző: xilop »

Egy 30-40 m2 területű szobában, 3-4 méteres hallgatási távolság esetén viszont nem sok haszna lenne takargatni a képernyőt. És ebből talán kiviláglik az is, miért nem adok tanácsot fotók, skiccek, 2 mondatos leírások alapján.

Ez bizony tévedés, hogy nem kell takargatni a tv-t,
hiába ülsz messzebb a hangkép ott marad a hangsugárzók között a képernyő előtt és visszaverődést okoz az üvegfelületen amit illik csillapítani. 31_1_21.gif

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2025.01.14., kedd 20:54
Közben rájöttem, hogy felesleges vitába szállnom, ugyanis többször kijelentetted, hogy neked más, fontosabb paraméterek számítanak a zene reprodukciónál, mint a tér megjelenítése, ez számodra egyáltalán nem olyan fontos, mint esetleg másoknak. Azaz az akusztikából adódó különbségeket is másképp ítéled meg, ezt el lehet fogadni egyetértés nélkül is.
Az akusztika egyik kellemes sajátossága, hogy semennyire sem szubjektív, paraméterei, hibái, előnyei mindenkire egyformán hatnak, így hát kicsit sem számít, hogy nekem mi a fontos otthon zenehallgatás közben, vagy hogy mit reggeliztem. Amúgy is randa hiba lenne, ha a magam ízlését erőltetném másokra tanácsadás címén.

A térhatás manapság divatos szemponttá vált, mert a hangzás sok más jellemzőjével ellentétben könnyű róla beszélni tőmondatokban, gyorsan felmérhető és befordítható a szintén divatos "minél több, annál jobb" világképbe. Azonban az általam felmért közel kétezer helyiségnek csupán apró hányada alkalmas ideális sztereó térhatás létrehozására, a legtöbbnél sokkal nagyobb problémák vannak annál, mint hogy mit kezdjenek a TV-vel (ami amúgy is szépen kopik ki a szobákból).

Aki közelebbről megnéz, megemel egy 15 évvel ezelőtti plazma és egy mai OLED televíziót, annak szerintem egyértelmű lesz, hogy mechanikailag (is) igencsak eltérő szerkezetek. De korábbi hozzászólásom lényege inkább a visszaverő felületek méreteiről, azok arányairól szólt, efelett pedig könnyedén átsiklottál.

A közeltéri lehallgatás témát is ide lehet hozni. Ha elképzelünk egy felállást (leülést), ahol másfél méterről hallgatok két hangsugárzót és előttem egy jókora TV ácsorog, akkor nyilván érdemes kezdeni valamit a felületével. Egy 30-40 m2 területű szobában, 3-4 méteres hallgatási távolság esetén viszont nem sok haszna lenne takargatni a képernyőt. És ebből talán kiviláglik az is, miért nem adok tanácsot fotók, skiccek, 2 mondatos leírások alapján.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2025.01.14., kedd 19:23
fülelek írta:
2025.01.14., kedd 16:22
bocs.gif Sajnos nem tudom úgy megfogalmazni az egyet nem értésemet, hogy ne legyen kicsit se sértő, úgyhogy inkább nem írok...
A valódi szakmai érvelés soha nem lehet sértő. Ha mégis sértődés esik, akkor vagy az érvelés, vagy az elkövetője, vagy a célzottja nem szakmai alapokon áll. Valódi (!) szakmai beszélgetésekben, konferenciákon soha nem látok veszekedő feleket, ez pedig számomra erős jel és támasz.
Közben rájöttem, hogy felesleges vitába szállnom, ugyanis többször kijelentetted, hogy neked más, fontosabb paraméterek számítanak a zene reprodukciónál, mint a tér megjelenítése, ez számodra egyáltalán nem olyan fontos, mint esetleg másoknak. Azaz az akusztikából adódó különbségeket is másképp ítéled meg, ezt el lehet fogadni egyetértés nélkül is. Azt viszont nem értem, hogy mi különbség van a régebbi síküveg borította képernyő és a mai műanyag fedelű képernyő akusztikai tulajdonságai között, szerintem mindkettő alapvetően reflektív, (amit eddig tapasztaltam) de ha tudsz értékelhető mérési hivatkozást, akkor érdeklődéssel veszem. 1,5m a hátsó sík faltól, ami szélessávú visszaverő, a határ, ahol a visszaverődés auditív hatása el kezd csökkenni, de mivel ez a csökkenés nem meredek, ezért a hallhatóság határa még messzebb van, a szoba egyéb akusztikai jellemzőjétől függően.
Akinek tudomása szerint (is) rossz akusztikájú szobája van, érdemes kipróbálnia a (majdnem akármilyen minőségű) 2 hangsugárzós rendszerét egy abszolút közeltéri beállítással, ahol mind a hangsugárzók mögötti ,mind az oldalsó visszaverődési felületek messzebb vannak, mint a hallgató a hangsugárzóktól, praktikusan ez 1-1,3m bázis távolságot jelent, természetesen 60 fokos hallgatási szög, a hangsugárzók beforgatása a hallgatási hely felé (amennyiben a gyártó nem ajánlja hangsúlyozottan másképp).
Tudom, hogy a lakhatási körülmények ezt a beállítást legfeljebb kipróbálási szinten tolerálják, de mégis érdemes egyszer kipróbálni, mert a sztereo térélmény lényegesen javul egy nagyobb hallgatási távolságú, bazi tévé középen felálláshoz képest. Ezt én már többször is ajánlottam különféle fórumokon, tudom, hogy nagyon kevesen próbálták ki, de aki kipróbálta, az mind olyan élményről számolt be, amit hagyományos elhelyezéssel csak elenyészően kevesen tudnak megvalósítani.
Amennyiben le leszek söpörve a topik asztalról (minek zavar minket ez a vén faszi a hülyeségeivel, jól megvagyunk itt mi az akusztikus pocsolyánkban), akkor ezt tudomásul veszem, beveszem a leszarom tablettát és csak egyedi érdeklődésre nyilatkozom pü-ben.
Kb. idén március idusától ismét meg lehet látogatni a bemutatótermemet, akár hozott cuccal is, ahol meg lehet tapasztalni azt a sztereo térélményt nagyobb hallgatási távolságról 3,1m), mint amit ajánlottam közeltéri módszerrel. Az egy másik kérdés, hogy egy szokásos nappaliban ezt hogy lehet megvalósítani, mik azok a módszerek, amivel a közeltéri zenehallgatást meg lehet valamennyire (és mennyire?) nagyobbítani. Többféle megoldás létezik, minden helyszín és eset egyedi.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3955

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fülelek írta:
bocs.gif Sajnos nem tudom úgy megfogalmazni az egyet nem értésemet, hogy ne legyen kicsit se sértő, úgyhogy inkább nem írok...
Akkor ezt is kár volt leírni, mert pont egyértelmű véleményt nyilvánítottál ezzel, ráadásul nem túl kedvesen...
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
A valódi szakmai érvelés soha nem lehet sértő. Ha mégis sértődés esik, akkor vagy az érvelés, vagy az elkövetője, vagy a célzottja nem szakmai alapokon áll. Valódi (!) szakmai beszélgetésekben, konferenciákon soha nem látok veszekedő feleket, ez pedig számomra erős jel és támasz.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 294

Hozzászólás Szerző: st81 »

A tapasztalatom egybevág Fapaciéval. A 22 négyzetméteres nappaliban a 127 centis plazma tv nem zavar bele a hangzásba nálam.
Kipróbáltam a hangzást a tv-t az asztalról eltávolítva, vagy az asztalon az elejét letakarva, az én fülemnek nem volt érdemi különbség.
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Atomhuzat írta:
2025.01.13., hétf. 15:01
Két fronthangfal között, ámbár azoknak síkbeli vonalától hátrébb 40-45 cm-rel a falra szerelt 77" -os tv-vel mit lehet kezdeni?
A választ a szoba méretétől tenném függővé. Egy 20 m2-nél kisebb alapterületű helyiség 7-8 m2 felületű falára tolt 77"-os képernyő arányaiban már van akkora, hogy érdemes a felületét árnyékolni zenehallgatás idejére. Egy jóval nagyobb szobában a TV felülete elenyésző lesz, nem szórakoznék vele. A modern TV előlapja puhább anyagból készül már, mint a régi plazmák, LCD-k üveglapja, így kevesebb hangot is vernek vissza.

Ha a szoba alapvető akusztikai paraméterei már be vannak állítva, akkor finomhangolásként a TV elé lehet tenni mobil paravánt, vagy ráakasztani valami elnyelő anyagot, de a legtöbb helyszínen messze nem a TV a legproblémásabb elem.

Atomhuzat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Atomhuzat »

Két fronthangfal között, ámbár azoknak síkbeli vonalától hátrébb 40-45 cm-rel a falra szerelt 77" -os tv-vel mit lehet kezdeni? A tv enyhén megvan döntve a padló felé.
Amíg vászon volt, ez nem volt probléma, de a tv ugyebár fix.
Be lehet tenni zenehallgatáshoz a tv elé valami panelt, ami kiküszöböli a tv visszaverődéseit?

A megdöntés miatt kb 10-15 cm mély panel elférne igazából. Pokrócot stb nem dobálnék a tvre, nem szeretném ezzel mindig karcolni, meg felverni a port.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2024.12.04., szer. 11:02
Pontosításként hozzátenném, hogy van olyan helyzet, amikor a diffuzor nem jó...
Pontosítás pontosítása:

Nehéz olyan helyzetet elképzelni, amikor a diffúzor "nem jó", mivel kárt nem igazán képes okozni. Viszont sok olyan helyzet van, amikor a diffúzor nem működik, nem fejti ki a tőle elvárt hatást, pl. olyankor, amit fülelek kartárs is leírt, hogy túl közel vagyunk hozzá, vagy mikor értelmetlenül helyezzük el. És mivel negatív hatása nincs, eltúlozni sem lehet a használatát, csak feleslegesen költeni a pénzt. Ellenben az elnyelők mennyiségét el lehet túlozni, bármennyire is azt gondolják sokan, hogy minél több, annál jobb... Hogy éppen melyikre van szükség és mekkora mennyiséget kell bevetni, az a mérések alapján pontosan kiszámítható. Lehet mérés nélkül, hasraütésszerűen, vagy másokat másolva is kezelni egy szobát, ha nagyon unatkozunk, vagy nyomja a zsebünket a sok felesleges pénz.

Itt (is) valamiért a mélyebb hangok kiemelése kerül szóba, pedig ugyanaz a jelenség képes mélyhiányt is okozni, ez csak a hangforrás és a hallgatási pont elhelyezésétől függ. Az állóhullámok kialakulásához legalább két, közel párhuzamos felület szükséges. Egyetlen fal nem képes önmagában állóhullámot gerjeszteni, ellenben a hangsugárzók mögötti, melletti kezeletlen felület gyönyörűen össze tudja kuszálni az átvitelt, de ez nem állóhullám jelenség, hanem interferencia.

A napokban 3 ilyen esettel is küzdök, ezért leírom, hogy az akusztikai mérést nem célszerű a szoba kialakításának, berendezésének legvégére hagyni, hiszen akkor már csak arra lesz jó, hogy nyugtázzuk a jó/rossz végeredményt. Sokkal praktikusabb, ha az átalakítás közben, vagy elején mérünk, mert a kinyert információk hatékony segítséget adnak az átalakítás tervezéséhez. (Adatok nélkül nincs tervezés, csak rögtönzés.) A héten három olyan érdeklődő is akadt, akik már mindent elrendeztek, rögzítettek a szobájukban, aztán kérték a bemérést. Mint mikor az árokba borult totálkáros autó mellett azon elmélkednénk, hogy esetleg el kellene vinni olajcserére. Egyiküknek szerencséje volt, de a másik kettő alaposan elrontotta a helyiségét és persze nagyon nem örültek annak, amit mondanom kellett a mérés után, pl. hogy kaparjuk le a frontfalra ragasztott, pár mm vastag műanyag lapokat, ami példaszerűen felborította a hangzási egyensúlyt.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Pontosításként hozzátenném, hogy van olyan helyzet, amikor a diffuzor nem jó, pl. ha közel van a hallgatási hely mögött a fal, akkor a diffuzor nem fog diffuzorként működni és zavaró hatású lesz, minden diffuzornak van egy kiszámítható minimum távolsága, amitől kezdve diffuzorként működik. 1-1,5m nél nagyobb távolság esetén már egyik fajta sem problémás. De amúgy sem célszerű a fal előtti kanapén zenét hallgatni, mert a mélyhang problémákat sokszor lehetetlen (ésszerű anyagi és lakberendezési határok között) megoldani.
Sajnos be kell(lene) látni, hogy adott szobaméret esetén nem lehet akármekkora távolságról hallgatni, mert a mély átvitel nagyon bekavar, és az még hagyján, hogy lesz egy, két, három durva mély kiemelés, az még szokott mélykedvelő hifistáknak tetszeni, de sajnos a kiemelt mélyhang modulálja "ráül" a közép tartományra, és ezt a hibát nem lehet jobb hangsugárzóval, elektronikával vagy pláne kábelekkel ellensúlyozni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fülelek 2024.12.04., szer. 11:05-kor.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.12.04., szer. 08:14
Magabiztos választ a szobád ismeretében lehetne adni. Általánosságban nincs lesz hatása azokra a problémákra, amik a hangdobozhoz közeli falfelületen létrejönnek. A vékony és könnyű alapanyag miatt kizárólag a magas frekvenciás hangokat fogja némileg elnyelni, amivel szépen fel lehet borítani az utózengés spektrális egyensúlyát. Magyarán inkább ne tedd oda, vagy ha igen, akkor más megoldással célszerű kombinálni.
Értem, köszönöm! leborulok.gif

Alapvetően nincs gond a szobával, illetve az akusztikával... rontani semmiképp sem szeretnék rajta.
Még annyi információ, hogy nem közvetlenül a falra, hanem akár a fal elé 5-10cm-re tudnám lógatni...

De akkor mindegy is... :D
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

violin írta:
2024.12.04., szer. 08:06
Ti mit gondoltok, érhet valalmit....?
Magabiztos választ a szobád ismeretében lehetne adni. Általánosságban nincs lesz hatása azokra a problémákra, amik a hangdobozhoz közeli falfelületen létrejönnek. A vékony és könnyű alapanyag miatt kizárólag a magas frekvenciás hangokat fogja némileg elnyelni, amivel szépen fel lehet borítani az utózengés spektrális egyensúlyát. Magyarán inkább ne tedd oda, vagy ha igen, akkor más megoldással célszerű kombinálni.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok!

Azt tudjuk, hogy már egy sima, átlátszó függöny is sokat számíthat.... de próbált már valaki például leereszthető rolót...? gondolkodik.gif Olyan harmónikás rolóra gondoltam... Igazából azért is jutott eszembe, mert nálam van lehetőség arra, hogy teljesen elrejtsem mikor éppen nincs rá szükség....
Ilyesmire gondoltam...
harmónika roló.jpg
Ja, és amiért igazából eszembe jutott... a hangsugárzók mögötti falra raknám, talán kicsit csökkentené a visszaverődéseket.... gondolkodik.gif

Ti mit gondoltok, érhet valalmit....?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2024.12.03., kedd 20:13
Ha mégis szeretnék ilyen diffúzort felszerelni, mert tetszik(a feleségemnek is), nyilván valamilyen hatása lesz az akusztikára, de akár ronthatok is vele a jelenlegi helyzeten? Alakulhat úgy is, hogy a hatása nemtetsző lesz? Vagy egy diffúzor nem viheti el ilyen irányba az akusztikát, hallgatási komfortot?
A diffúzor (miként a basszuscsapda) mennyiségét eltúlozni nem lehet, mivel az értéküket tekintve szigorúan veendő akusztikai paraméterekre nincs hatásuk, csak hasznos jelenségeket (idő- és iránydiffúzitás) hoznak létre. De szomorúan látom sok helyen, hogy teljesen logikátlan helyekre pakolják őket (sarokba, hangdobozok mögé), ahol gyakorlatilag kidobott a pénz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.12.04., szer. 08:09-kor.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3669

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

zoli73 írta:
2024.12.03., kedd 20:13

Mi a helyzet abban az esetben, ha nem célzott szándékkal az akusztika javítása/változtatása céljából szeretnék valami hasonló diffúzort felszerelni, hanem pusztán azért, mert tetszik?
Jártál nálam mérni, és jónak ítélted a nappalink akusztikáját, csak néhány apróbb változtatást javasoltál, amit kivétel nélkül végre is hajtottam.
Ha mégis szeretnék ilyen diffúzort felszerelni, mert tetszik(a feleségemnek is), nyilván valamilyen hatása lesz az akusztikára, de akár ronthatok is vele a jelenlegi helyzeten? Alakulhat úgy is, hogy a hatása nemtetsző lesz?
Vagy egy diffúzor nem viheti el ilyen irányba az akusztikát, hallgatási komfortot?
Köszönöm!
diffúzorokkal nehéz elrontani a helység akusztikát, persze ha kimondottan az cél akkor, talán. De, diffúzorok is legyenek minél, vagy pontosan hangsugárzókhoz és/vagy a szobához szimmetrikusan pakolva.

Abszorberekkel már lehet rossz irányba, aránytalanul, freki tartományban elrontva pakolni, pláne úgy hogy nem optimális helyekre kerül a nyelő anyag.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Luxor Audio írta:
2024.12.03., kedd 09:45
tottyi írta:
2024.12.02., hétf. 10:54
Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro. gondolkodik.gif 314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret. Ilyesmi joval olcsobban nincs? :rolleyes:
Ha elromlik az autód, bemész a boltba és kérsz egy alkatrészt találomra, ami jól néz ki? Valamivel logikusabb, ha előbb kideríted, mi a hiba és arra keresel hatékony megoldást. Igen nagy a valószínűsége, hogy egy ilyen diffúzor nálad sem old meg semmit önmagában, hacsak nem szobadísznek szánod, mert akkor persze nem szóltam. Elnyelő képessége minimális, ezért is nevezik diffúzornak.

denesdr írta:
2024.12.03., kedd 08:33
Hátránya a megoldásnak, hogy jó eséllyel csak az adott helyiségben, hangsugárzó elhelyezéssel és hallgatási pozícióban működik rendesen, drága, gyakran sok helyet foglal és tökéletes eredményt ez sem ad. A DSP-t meg pár kattintással oda lehet állítani, ahová éppen szeretnénk, helyzetnek, ízlésnek megfelelően és sok esetben már eleve ott van kéznél (pl Roon), csak beállítani és használni kellene. A DSP + akusztikai kezelés együtt pedig mégjobb eredményt tud adni.
Utóbbi mondatoddal egyetértek, a többivel egyáltalán nem. A hobbitársak nagy része egy kábelre többet költ, mint amennyiből egy becsületes akusztikai kezelés megvalósítható és olyan problémákat is megold, amit DSP-vel biztosan nem fogsz. Egyszer már átéltük a 90-es években, hogy mindenki EQ-t tekergetett, nem lett jó vége akkor sem. Az akusztikai panelek más helyiségben is felhasználhatók, esetleg el kell adni, vagy venni néhány darabot hozzá költözésnél, de kidobni biztosan nem kell.
Mi a helyzet abban az esetben, ha nem célzott szándékkal az akusztika javítása/változtatása céljából szeretnék valami hasonló diffúzort felszerelni, hanem pusztán azért, mert tetszik?
Jártál nálam mérni, és jónak ítélted a nappalink akusztikáját, csak néhány apróbb változtatást javasoltál, amit kivétel nélkül végre is hajtottam.
Ha mégis szeretnék ilyen diffúzort felszerelni, mert tetszik(a feleségemnek is), nyilván valamilyen hatása lesz az akusztikára, de akár ronthatok is vele a jelenlegi helyzeten? Alakulhat úgy is, hogy a hatása nemtetsző lesz?
Vagy egy diffúzor nem viheti el ilyen irányba az akusztikát, hallgatási komfortot?
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A dsp nagy előnye, hogy nem látszik és nem porosodik :smile29:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1119

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Luxor Audio írta:
2024.12.03., kedd 14:47
denesdr írta:
2024.12.03., kedd 10:19
Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni. DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
A random EQ tekergetés, meg a méréseken alapuló, célzott beavatkozás között tud azért némi különbség lenni.
Itt most nem random akusztikai panelekről volt szó, hanem célzott rezonátorokról, a szobai mélyátvitel konkrét kiemeléseire (vagy beszakadásaira) hangolva. Ez egész más kávéház, mint mondjuk az általános használatra szánt szélessávú elnyelők.
A kábeleket azért hoztam szóba, mert az akusztikai paneleket (?) drágának nevezted, pedig a valóságban egy közepes kábel árából rendbe lehet tenni akusztikailag egy zenehallgató szobát, ami garantáltan nagyobb javulást hoz, mint bármilyen kábel, alátét, misztikus ingyombingyom. Tehát a magas költségre hivatkozni itt szerintem téves. Persze mindenkinek az a drága, amit feleslegesnek, indokolatlannak érez.

Tudom, miként vélekedsz a DSP hasznosságáról, ezt a vitát párszor már lefolytattuk és nem is feltétlenül mondunk ellent egymásnak. Hogy számodra nem okoz problémát a beállítása, az dícséretes, de az átlagos hifista messze nem olyan felkészült, mint Te és ha ők elkezdik tekergetni a gombokat, abból több baj lehet, mint haszon. Ismerek olyan hobbitársat, aki szinte minden zenei albumhoz más EQ beállítást használ, ami az én szememben a High Fidelity erőteljes meghágása. Szélsőséges eset, de a DSP erre is képes avatatlan kézben.

Olyan akusztikai problémáról viszont nem tudok, amit ne lehetne akusztikai eszközökkel megoldani. Egy lakószobában persze vannak korlátok és néhány hibát valóban egyszerűbb DSP-vel elfedni, de sok alapvető paramétert (utózengés, torzítás, lecsengés, rezonanciák) nem tud befolyásolni. Érdemes inkább így tekinteni rá, mint valami általános gyógyírre. Mondandómnak ez lenne a lényege.
De, tud rezonancán, torzításon és lecsengésen is javítani (nemhogy hatással lenni rá).
Illetve, hogy ez mind csak elfedés lenne, azt is erős túlzásnak érzem.
De mégegyszer mondom, itt most nem általános szobaakusztika javítással indult a beszélgetés, hanem konkrét, adott helyiségre jellemző (mély)kiemelések csökkentéséről, amit akusztikai elemekkel, szobában nem sok esély van érdemben csökkenteni.
Egyébként meg aki nem ért a DSP használatalához, kérje szakember segítségét, csakúgy ahogy akusztikai kezelés esetében.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2024.12.03., kedd 10:19
Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni. DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
A random EQ tekergetés, meg a méréseken alapuló, célzott beavatkozás között tud azért némi különbség lenni.
Itt most nem random akusztikai panelekről volt szó, hanem célzott rezonátorokról, a szobai mélyátvitel konkrét kiemeléseire (vagy beszakadásaira) hangolva. Ez egész más kávéház, mint mondjuk az általános használatra szánt szélessávú elnyelők.
A kábeleket azért hoztam szóba, mert az akusztikai paneleket (?) drágának nevezted, pedig a valóságban egy közepes kábel árából rendbe lehet tenni akusztikailag egy zenehallgató szobát, ami garantáltan nagyobb javulást hoz, mint bármilyen kábel, alátét, misztikus ingyombingyom. Tehát a magas költségre hivatkozni itt szerintem téves. Persze mindenkinek az a drága, amit feleslegesnek, indokolatlannak érez.

Tudom, miként vélekedsz a DSP hasznosságáról, ezt a vitát párszor már lefolytattuk és nem is feltétlenül mondunk ellent egymásnak. Hogy számodra nem okoz problémát a beállítása, az dícséretes, de az átlagos hifista messze nem olyan felkészült, mint Te és ha ők elkezdik tekergetni a gombokat, abból több baj lehet, mint haszon. Ismerek olyan hobbitársat, aki szinte minden zenei albumhoz más EQ beállítást használ, ami az én szememben a High Fidelity erőteljes meghágása. Szélsőséges eset, de a DSP erre is képes avatatlan kézben.

Olyan akusztikai problémáról viszont nem tudok, amit ne lehetne akusztikai eszközökkel megoldani. Egy lakószobában persze vannak korlátok és néhány hibát valóban egyszerűbb DSP-vel elfedni, de sok alapvető paramétert (utózengés, torzítás, lecsengés, rezonanciák) nem tud befolyásolni. Érdemes inkább így tekinteni rá, mint valami általános gyógyírre. Mondandómnak ez lenne a lényege.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”