Hangszedőnek hívják a nevezett alkatrészt.
A tű a hangszedő része, az is cserélhető természetesen.

Szerintem a VM95E helyett, vegyél inkább egy VM520EB-t. Sokkal, de sokkal jobb, és bőven megéri az árkülönbség.Coldplay írta: ↑2025.01.09., csüt. 20:24Igen, van egy nagyon jo baratom, o fertozott meg anno az analog vonallal, segit mindenben.
O egyebkent egy Audio-Technica AT-VM95E tűt ajanlott. Nem tudom mi lenne a legjobb bele, egyebkent. Maga a porgeto mar atesett egy kis tuningon, kapott egy akril tanyert, es persze az usb resz kiiktatasra kerult...
Ezert is szeretnek bele egy kicsit "jobb" tűt tenni... A keret kb 30, max 40 ezer huf..

Ha ritkán használod a lemezjátszót, és nem akarsz túl sokat költeni, érdemes lehet maradni a belépő mérsékelt árkategóriában. Az Ortofon 2M Red egy jó kompromisszum lehet újra, mivel a gyári szereléshez illeszkedik, és a könnyű karhoz is jól passzol és később vehetsz bele jobb tűt (BLUE).Coldplay írta: ↑2025.01.09., csüt. 19:42Sziasztok!
Lelkes amatőrként lenne egy kérdésem,
Van nekem egy pro-ject debut karbon usb-s regebbi modell lemezjatszom, benne egy regebbi toshiba tű volt. Sajnos elegge ritkan tudom használni, es mar egy ideje egyaltalan nem hasznalom, mivel a kislanyom amikor meg kicsi volt, kitorte belole a tűt. :( (az en hibam volt)
A kerdesem az lenne, hogy milyen tűt vegyek bele, ha mar igy jartam. Azt hiszem gyarilag ortofon 2m red -el szereltek, de lehet kiprobalnek bele valami mast is. Ha jol tudom , ez a kar konnyunek szamit.
Es meg valami, erdemes-e bele hasznalt tut venni, vagy ovakodjak ettol?

@Rock:ne vedd magadra,de én komoly állásokhoz jutottam,és komoly poziciókat töltöttem be,komoly cégeknél,annak köszönhetően,hogy ilyen beszámolókat kezdtem olvasgatni,még fiatal koromban,és tovább csiszoltam a nyelvtudásaimat,és tovább csiszolom a dolgokat,még ma is,azon felül amit az isiben tanúltam,még valamikor a '70 években...és nem hifista cegéknél dolgoztam,és ma sem ott dolgozom...de nem vagyunk egyformák..Klassz... Magyarul a képeket is el tudom olvasni...

Így van, ez a legegyszerűbb. A hozzászólás bal felső sarkában van egy kis ikon, utána oda van írva, hogy "Szerző:"

dixie-chicken írta: ↑2025.01.07., kedd 19:16de ha arra gondolsz,amit @Elex irt,az még egyszerűbbdixie-chicken írta: ↑2025.01.07., kedd 18:34megiród a hsz-t,balra lent van egy olyan hogy "csatolmányok",onnét lenyilik a "fájlok hozzáadása",az feldobja a számitógéped foldereit...köztük van mondjuk a számitógép "asztal" is...az asztalra (vagy másik folderbe) már lementetted a fényképet amit csatolni akarsz,azt kiváalasztod,és megjelenik lentebb egy "fájlnév",ahol már látszik mit akarsz csatolni....de,át kell méretezni a képeket !
OK?...a "keresőben"(felső sor,browser=házikó ikon,és jobbra) van egy adatsor,az egészet fogod "másolás"(copy),és berakod a szöveges boxba (paste)...ha az avx-en vagy akkor az eleje=avxforum,hu/forum/......
OK ?

de ha arra gondolsz,amit @Elex irt,az még egyszerűbbdixie-chicken írta: ↑2025.01.07., kedd 18:34megiród a hsz-t,balra lent van egy olyan hogy "csatolmányok",onnét lenyilik a "fájlok hozzáadása",az feldobja a számitógéped foldereit...köztük van mondjuk a számitógép "asztal" is...az asztalra (vagy másik folderbe) már lementetted a fényképet amit csatolni akarsz,azt kiváalasztod,és megjelenik lentebb egy "fájlnév",ahol már látszik mit akarsz csatolni....de,át kell méretezni a képeket !
OK?

megiród a hsz-t,balra lent van egy olyan hogy "csatolmányok",onnét lenyilik a "fájlok hozzáadása",az feldobja a számitógéped foldereit...köztük van mondjuk a számitógép "asztal" is...az asztalra (vagy másik folderbe) már lementetted a fényképet amit csatolni akarsz,azt kiváalasztod,és megjelenik lentebb egy "fájlnév",ahol már látszik mit akarsz csatolni....de,át kell méretezni a képeket !
Na igen, ez az...

165.oldal innen nézve.Rock60 írta: ↑2025.01.07., kedd 11:26
Valaki kérdezte privátban, nem tennék-e fel képet a masina belvilágáról.
Korábban már megtettem, talán kétszer is, nem szeretném már a helyet vele foglalni, sem mások türelmét próbára tennni.
Itt vannak a képek :
Lemezjátszó 2022 11. 11. 8:51 / Nekem máshogy nem megy.../
Valaki kérdezte privátban, nem tennék-e fel képet a masina belvilágáról.
Annyival egészíteném ki, vagy pontosítanám a sztorit, hogy a Rock Reference - em nem egy ötletszerű módosítás, hanem eredeti tervek alapján egy sorozatban meg nem született modell megvalósítása az ellentengely és a külön álló motor tekintetében.sutemenyx írta: ↑2025.01.06., hétf. 15:52
Igen a vector drive az lényegében egy ellentengelyes meghajtás, így nem kényszeríti a motor hajtás a tányért dőlésre. Így nem terheli a csapágyat oldalirányban, így az kicsit sem kényszerül súrlódásba és ezzel mikrorezonanciákba. A most meglévő Lurné J1-emben is ilyesmi megoldás van, csak ott nem 3pontos, hanem csak 2. Rock60 módosított Rock-ja dettó.
Hát én még nem csináltam az tutti..zoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 19:18Na és hányszor kellett már szédszedni, tisztítani, kenni?supravox írta: ↑2025.01.06., hétf. 19:00Há az SP10-ben is van csapágyzoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:03
Példaul egy tisztitás, és kenés utáni összerakásnál minél lassabban ül vissza a helyére a tengely, annál pontosabb, precízebb a csapágy megmunkálása. Az LSD tengelyének kell vagy 2 perc, mire a helyére ül.
Amúgy ez a preciz, túlméretezett csapágy = jó hang, a Linn vesszőparipája.
Ártani nem árt, de én ennyire nem vagyok ennek a mindenhatóságáról meggyőzve.
Az emlitett korábbi lemezjátszóim közül a Linn Axisnak elég tisztességes csapágya volt, hangminőségben mégis jelentősen elmaradt az utódjától, az Alphason Solo-tól, pedig ez utóbbinak a csapágya a vicc kategóriája.
Ez csak egy szempont, amiből asszociálhatunk a gyártó képességeire, de a jó hang sok minden máson is múlik.
Amugy jó, hogy neked ilyenekre nincs gondod!![]()
![]()
![]()

Szerintem nem is kell ebből nagy gondot csinálni, mert ahogyan azt írtad is számos más helyen elvérezhet egy lemezjátszó. Az a kis karbantartás, meg még jól is esik a lelkünknek. Egyébként az, hogy az LSD-nél normálisan megcsinálták a futóművet, figyelemreméltó.zoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:03Példaul egy tisztitás, és kenés utáni összerakásnál minél lassabban ül vissza a helyére a tengely, annál pontosabb, precízebb a csapágy megmunkálása. Az LSD tengelyének kell vagy 2 perc, mire a helyére ül.
Az emlitett korábbi lemezjátszóim közül a Linn Axisnak elég tisztességes csapágya volt, hangminőségben mégis jelentősen elmaradt az utódjától, az Alphason Solo-tól, pedig ez utóbbinak a csapágya a vicc kategóriája.
Ez csak egy szempont, amiből asszociálhatunk a gyártó képességeire, de a jó hang sok minden máson is múlik.

Na és hányszor kellett már szédszedni, tisztítani, kenni?supravox írta: ↑2025.01.06., hétf. 19:00Há az SP10-ben is van csapágyzoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:03Példaul egy tisztitás, és kenés utáni összerakásnál minél lassabban ül vissza a helyére a tengely, annál pontosabb, precízebb a csapágy megmunkálása. Az LSD tengelyének kell vagy 2 perc, mire a helyére ül.
![]()
Há az SP10-ben is van csapágyzoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:03Példaul egy tisztitás, és kenés utáni összerakásnál minél lassabban ül vissza a helyére a tengely, annál pontosabb, precízebb a csapágy megmunkálása. Az LSD tengelyének kell vagy 2 perc, mire a helyére ül.

Az elv ugyan az mint a Houdininél, hogy közvetlenül a hangszedőnél csillapítja a rezgéseket. A hangszedő és a kar közé kell ezt is tenni.zoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:11
Igen, csupaszon használom az Acril tányért. Kipróbáltam rá ezt-azt, ami volt itthon a fiókban, de az Acril tányér vitán felül csupaszon a jó. Állítólag vannak már alátétek, amiket kimondottan Acril tányérra fejlesztettek, de nem ismerek egyet sem, nem foglakoztam vele.
Azért erről az Audio Origami Enhancer-ről írhatnal valamit, még nem is hallottam róla.

Igen, csupaszon használom az Acril tányért. Kipróbáltam rá ezt-azt, ami volt itthon a fiókban, de az Acril tányér vitán felül csupaszon a jó. Állítólag vannak már alátétek, amiket kimondottan Acril tányérra fejlesztettek, de nem ismerek egyet sem, nem foglakoztam vele.DeProtector írta: ↑2025.01.06., hétf. 17:25Ennek a karja amúgy már magában is jó hírű. Részben az említett állítható kartömeg miatt, részben meg úgy általában a minősége, hangja miatt.zoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 17:14
Igen, ez tényleg egy nagyon jó lemezjátszó, a gyártóról tudjuk, hogy nem ma kezdte a lemezjátszó tervezést, gyártást, igaz ma már más néven fut.
A tányércsapágya minőségi megmunkálású, mondom ezt úgy, hogy volt Linn-em is, akiről köztudott, hogy nagyon nagyra tartja a csapágyait. Simán van olyan, mint a Linn csapágya. A csapágyház érdekes rögzitésű, nem a szokásos, a felülről 3 facsavar, hanem teljesen át van engedve a plinten(ami MDF, Acril szendvics), és alul egy nagy, lapos anyával van rögzítve. A subplatter alapból alu, ami pl. a Regákhoz csak mint tuning alkatrész beszerezhető. Igen, a meghajtás elmés, és stabil.
Az acril tányért csupaszon használod, vagy arra is tettél valamit? Nekem anno az jött be legjobban, hogy közvetlen az acrilra tettem a lemezt. De az másik lejátszó volt nyilván.
Amúgy vettem karácsony előtt egy Collaro mat nevű lemezalátétet, illetve egy Audio Origami Enhancer nevű kis hangszedő "elcsatolót". Az kb ugyan az mint a Houdini, csak vékonyabb és sokkal olcsóbb. Még nem próbáltam ki, de mindenképp megírom majd a tapasztalatokat velük, hátha pl neked is érdekes lehet.

Példaul egy tisztitás, és kenés utáni összerakásnál minél lassabban ül vissza a helyére a tengely, annál pontosabb, precízebb a csapágy megmunkálása. Az LSD tengelyének kell vagy 2 perc, mire a helyére ül.