tottyi írta: ↑2025.01.21., kedd 08:06
Hi, valaki aki tapasztalt abban, hogy egy Focal Utopia fejhallgato milyen egy Sennheiser HD800-hoz kepest? Es a Focal Utopia 2020 es 2022 kozotti kulonbseget esetleg valaki hallotta?
Divat lett mostanában ócsárolni a HD 800 S-t, pedig szerintem az árkategóriájában egy best buy fejhallgató, ellentétben a zárt típusú tesójával a HD 820-al, ami egy értelmezhetetlen hangú rettenet. A HD800 S tere, transzparenciája kimagasló.
Viszont az Utopia egyértelműen jobb fejhallgató, minden bizonnyal ott van a TOP10-es ligában, a nagy Staxokkal, a T+A Solitaire P-vel, a Final Audio D8000 Pro-val, a Meze Elittel, a Hifiman Susvarával és Shangri-Laval, az Audio-Technica ATH-ADX5000-el. Ezen belül persze egyéni ízlés kérdése is, hogy kinek melyik jön be jobban, de mellélőni egy Utopiával nem igazán lehet szerintem. Olcsó, vacak elektronikákkal nyilván messze a tudásuk alatt teljesítenek. De hát aki egy 2 milliós fejhallgatót egy 200ezres Toppinggal próbál használni, és panaszkodik a hangra, annak defacto összegabalyodtak a neuronok az agyában.
Volt szerencsém egyszerre meghallgatni a régi és az új Utopiát egy Trafomatic Audio Head2 erősítő társaságában. Őszintén szólva nem érzékeltem semmilyen jelentős különbséget a hangjuk között, gyönyörűen szól mindkettő, az új talán egy picivel precizebben szeparálja el a térben a hangszereket, és egy picivel letisztultabb, nyugodtabb hang, de bőven együtt tudnék élni az elődjével is, és nem vágynék folyton a fiatalabbra.
Érdekes egyébként, hogy milyen hepehupás a frekvenciaátvitele a fejhallgatóknak még a prémium kategóriában is, és valahogy ez a legtöbbük esetén mégsem válik zavaróvá. Akit esetleg ez mégis zavarna, és Roon-al hallgat zenét, érdemes kipróbálnia a Roonból elérhető OPRA nevezetű DSP könyvtárat, ami szinte az összes ismert fejhallgatóhoz tartalmaz kompenzáló szűrő beállításokat.