Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2725

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: supravox »

Voyager írta:
2025.01.05., vas. 11:38
Már csak ez hiányzott!
Mint mókusnak az erdőtűz.
:fekverohog:
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Már csak ez hiányzott!
Mint mókusnak az erdőtűz.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Hiánypótlás > :D

youtu.be/2Vx_1573YLY
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 659

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

revox írta:
2024.12.31., kedd 17:51
Rock60 írta:
2024.12.31., kedd 16:56
zoli73 írta:
2024.12.31., kedd 16:04

OK! Összeált a kép, ez egy broacast lemezjátszó, ami rádióstudiókban volt használatos, és akár 45cm-es lemezekkel is lehetet használni. Amiket, ha minden igaz, valóban 33,33-as fordulattal kellett lejátszani, de még nem mikrobarázdásak voltak. Legalábbis akkor(1926) még.
Utánanéztem, így pontosítom magam. Az elsődleges felhasználási területe a mozi volt, a némafilmek alá szolgáltatta a zenét. A motor másik oldalán látható szíjtárcsa, szinkronban hajtotta a vetítőgépet.
Sajnos azt írják róla, hogy sztereo lemezekkel szinte elviselhetetlen a dübörgése.
Azt a szíjtárcsát én is néztem, minek kell egy rádió studióban.
Gondoltam, egy ventilátort hajtottak vele a melegebb napokon... :D

Biztosan szörnyű hangja volt, mai mércével. Targoncányi motor, teherautónyi erőátviteli rendszer, nulla csillapítás, mitől lenne jó ? gondolkodik.gif
/ Azért, ha a feleségem nem dobna ki vele együtt, tőlem elálldogálhatni itt a sarokban. :D /
szerintem is teljesen alkalmatlan ilyen motorizációval és átviteli rendszerrel minőségi zenehallgatásra. a csigahajtás igaz, hogy atomstabil és mocskos nagy nyomatékot visz át, szerintem két kézzel nem tudnánk lefogni a tányért. de valsz 4-el se (ha fixen van rögzítve a tengelyre). a motornak eleve van egy bazi nagy nyomatéka. ha olyan teljesítményű, mint vázoltad, a nyomatéka még felszorozva a lassítás reciprokával,... metróalagútfúrásra is jó lenne :D cserébe zajos is a fém csiga-csigakerék kontaktja. de a motort se kel félteni szerintem...

ez inkább ereklye lehet...
Na jó, de 100 éve akkor meg nem volt hifis, audiofil háj end ;peace;
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4586
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2024.12.31., kedd 16:56
zoli73 írta:

OK! Összeált a kép, ez egy broacast lemezjátszó, ami rádióstudiókban volt használatos, és akár 45cm-es lemezekkel is lehetet használni. Amiket, ha minden igaz, valóban 33,33-as fordulattal kellett lejátszani, de még nem mikrobarázdásak voltak. Legalábbis akkor(1926) még.
Utánanéztem, így pontosítom magam. Az elsődleges felhasználási területe a mozi volt, a némafilmek alá szolgáltatta a zenét. A motor másik oldalán látható szíjtárcsa, szinkronban hajtotta a vetítőgépet.
Sajnos azt írják róla, hogy sztereo lemezekkel szinte elviselhetetlen a dübörgése.

Biztosan szörnyű hangja volt, mai mércével. Targoncányi motor, teherautónyi erőátviteli rendszer, nulla csillapítás, mitől lenne jó ? gondolkodik.gif
/ Azért, ha a feleségem nem dobna ki vele együtt, tőlem elálldogálhatni itt a sarokban. :D /
szerintem is teljesen alkalmatlan ilyen motorizációval és átviteli rendszerrel minőségi zenehallgatásra. a csigahajtás igaz, hogy atomstabil és mocskos nagy nyomatékot visz át, szerintem két kézzel nem tudnánk lefogni a tányért. de valsz 4-el se (ha fixen van rögzítve a tengelyre). a motornak eleve van egy bazi nagy nyomatéka. ha olyan teljesítményű, mint vázoltad, a nyomatéka még felszorozva a lassítás reciprokával,... metróalagútfúrásra is jó lenne :D cserébe zajos is a fém csiga-csigakerék kontaktja. de a motort se kel félteni szerintem...

ez inkább ereklye lehet...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1513

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.12.31., kedd 15:49
zoli73 írta:
2024.12.31., kedd 14:25

Lehet, hogy rosszúl tudom, de 1926-ban még nem létezett Lp(Long play), azaz 33,33-as fordulatú, mikrobarázdás lemez. Ennek a lemezjátszónak inkább 78-as fordulaton kellett üzemelnie, lakklezekkel.
Hááát, én sem a saját kútfőmből merítettem, nem is mertem volna. :D :ohnoohnoohno:
Beírtam a keresőbe a típust, meglepően sok mindent találni róla.
Revox is linkelt róla, lehet, hogy ott olvastam :

Ez az első 33.333 - on forgó lemezjátszó a világon. :tutiok:

Szóval, jó helyen kapizsgáltál, de ha megnézed a part által linkelt képet, ott is látszik, hogy LP lenez van a tányéron.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2024.12.31., kedd 14:25

Lehet, hogy rosszúl tudom, de 1926-ban még nem létezett Lp(Long play), azaz 33,33-as fordulatú, mikrobarázdás lemez. Ennek a lemezjátszónak inkább 78-as fordulaton kellett üzemelnie, lakklezekkel.
Hááát, én sem a saját kútfőmből merítettem, nem is mertem volna. :D :ohnoohnoohno:
Beírtam a keresőbe a típust, meglepően sok mindent találni róla.
Revox is linkelt róla, lehet, hogy ott olvastam :

Ez az első 33.333 - on forgó lemezjátszó a világon. :tutiok:

Szóval, jó helyen kapizsgáltál, de ha megnézed a part által linkelt képet, ott is látszik, hogy LP lenez van a tányéron.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.12.31., kedd 11:20
pärt írta:
2024.12.30., hétf. 11:54
Aaand the winner is... :D WETT1-1.jpgWestern Electric 2A 1926
Azon filóztam a Western masinát nézegetve, hogy a motor és kihajtása erősen egy ipari kettős köszörűre emlékeztet. / Lehet, hogy volt is a cég kínálatában./
Ha az annyit forog, mint az itthon kaphatók nagy része - 2800 f/p - akkor egy 84 - szeres lassítóáttételt kellett alkalmazzanak a tányér alatt. Ha csak feleannyit forog, akkor is kellett egy 42 - es. / Pont kijön a 33.3333./
ilyen arányú lassítást viszonylag kis helyen szerintem csak csigaáttétellel valósíthatták meg.
/ 84-et, vagy 42 - őt forog a kardántengely, míg a tányér egyet./

Megspékelve a kb 1 KW - os motorral, gondolom nem volt gond a felfutási idővel, és a tű leengedésekor sem lassult nagyon a tányér... :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2024.12.31., kedd 13:00

Bennem az a benyomás ébredt, ez nem lehet jó. Ahhoz túl bivaly... de itt azt írják, jó gép... vagy csak elvakultság gondolkodik.gif
Ha ránézésre kellene megítélni, nekem sem az jut róla eszembe, hogy a hangja miatt szeretnék egy ilyet. :ohnoohnoohno:
Nem látok rajta egyetlen részletet sem, amit a jó hang feltételének tartunk manapság, bármelyik építési filozófiából indulunk is ki. gondolkodik.gif
Csak egy dolog : Milyen hangja lehetett annak a motornak ?

Mikor készítették az ősidőkben, arra jó lehetett, amire szánták.
Rádióból nyomják a zenét, erős, stabil, megbízható... :tutiok:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.12.31., kedd 11:20
pärt írta:
Azon filóztam a Western masinát nézegetve, hogy a motor és kihajtása erősen egy ipari kettős köszörűre emlékeztet. / Lehet, hogy volt is a cég kínálatában./
Ha az annyit forog, mint az itthon kaphatók nagy része - 2800 f/p - akkor egy 84 - szeres lassítóáttételt kellett alkalmazzanak a tányér alatt. Ha csak feleannyit forog, akkor is kellett egy 42 - es. / Pont kijön a 33.3333./
ilyen arányú lassítást viszonylag kis helyen szerintem csak csigaáttétellel valósíthatták meg.

Megspékelve a kb 1 KW - os motorral, gondolom nem volt gond a felfutási idővel, és a tű leengedésekor sem lassult nagyon a tányér... :D
Bennem az a benyomás ébredt, ez nem lehet jó. Ahhoz túl bivaly... de itt azt írják, jó gép... vagy csak elvakultság gondolkodik.gif

https://enjoyaudio-kr.translate.goog/zb ... r_pto=wapp
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

pärt írta:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

akvapark írta:
2024.12.31., kedd 07:29

Garrard Zero 100 a lemezjátszó:
Garrard zero 100.jpg
Voltak ilyen elven is hasonló megoldások. Passz milyen lehetett, de a szíjak kicsit jobban csillapítanak rezgés fronton, cserébe, be is rezeghetnek. Ez se terjedt el
ZeRMSlt.jpeg
Vv9ohK6.jpeg
Vv9ohK6.jpeg (69.14 KiB) Megtekintve 1599 alkalommal
halfnote.hu

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 659

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

akvapark írta:
2024.12.31., kedd 07:29
akvapark írta:
2024.12.30., hétf. 10:49
A TechDAS-on volt egy Thales Simplicity II kar, ami szintén egy innovatív megoldással gyakorlatilag nullára redukálja a követési szöghibát. Viszont a másik karral (Glanz 12"-os) mégis nagyobb élmény volt a zenehallgatás. Sajnos a Thales sok részből tevődik össze, sok az elforduló elem, csatlakozás rajta. És ez nem biztos, hogy jót tesz a hangnak. A Glanz egy atomstabil teljesen konvencionális megoldást kínál.
Ennek a Thales karnak az elve nekem erről a lemez borítóról köszön vissza:
Garrard.jpg
Garrard zero 100.jpg
[/quote]

Volt ilyenem pár éve, sajnos eladtam.
Nyilván mint érdekességet a karja miatt érdemes lett volna megtartani.
Bár akkoriban nem tartottam magam kezdő lemezjátszó használónak, azért el-elmorfondíroztam a beállításain... gondolkodik.gif
Csatolmányok
gar01.jpg
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 264

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Pointe írta:
2024.12.31., kedd 00:54
DeProtector írta:
2024.12.27., pén. 10:04
Mindegyik Soulines-on teljesít? Mit tud pl a Zephyr-hez képest?
Igen, az egyik nálam van, a másik a Te régi Kubrickodon. De úgy tudom, már beszéltél is az illetővel :-)
Egyébként lesz más geometriával is, vagy csak Rega?
Csak Rega. Úgy tűnik, ez lesz most a szabvány. Legalábbis több új kar is Rega geometriával jön ki. A napokban szereltem egy Acoustic Signature-t, de a külön kapható Edwards-ok is ilyenek.
Köszi az infókat.

Beszéltünk, igen. Jól megfizethetted, mert nagyon-nagyon dícsérte. :kapdelm:
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1478

Hozzászólás Szerző: akvapark »

akvapark írta:
A TechDAS-on volt egy Thales Simplicity II kar, ami szintén egy innovatív megoldással gyakorlatilag nullára redukálja a követési szöghibát. Viszont a másik karral (Glanz 12"-os) mégis nagyobb élmény volt a zenehallgatás. Sajnos a Thales sok részből tevődik össze, sok az elforduló elem, csatlakozás rajta. És ez nem biztos, hogy jót tesz a hangnak. A Glanz egy atomstabil teljesen konvencionális megoldást kínál.
Garrard.jpg
[/quote]
Garrard zero 100.jpg
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 483
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

dixie-chicken írta:
2024.12.30., hétf. 09:31
erre a kapcsoló párosra gondoltam (nem emlékeztem már a pontos megnevezéseire :smile53: )...ha jól emlékszem itt hangolható a B hang frekvenciája (?)..ennek segitségével nem hangolható (tovább) a lemezjátszó alap karaktere,a vájtfülű társaság részére ?
Szerintem ez egy egyszerű vizuális poén akart lenni, lehetett volna egyszerűen egy plusz és egy mínusz jel is.

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 483
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

DeProtector írta:
2024.12.27., pén. 10:04
Mindegyik Soulines-on teljesít? Mit tud pl a Zephyr-hez képest?
Igen, az egyik nálam van, a másik a Te régi Kubrickodon. De úgy tudom, már beszéltél is az illetővel :-)
Egyébként lesz más geometriával is, vagy csak Rega?
Csak Rega. Úgy tűnik, ez lesz most a szabvány. Legalábbis több új kar is Rega geometriával jön ki. A napokban szereltem egy Acoustic Signature-t, de a külön kapható Edwards-ok is ilyenek.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

akvapark írta:
Garrard.jpg
[/quote]

Nekem ez tegnap kimaradt, nem figyeltem erre, csak Elex idegeit borzoltam :rolleyes:

De ma megnéztem és itt azt gondolom, egyetértek Elexxel, ez a mechanizmus szerintem is bonyolult. A tűágyazott forgófej esetén minimális rezonancia megy át a shellre, de ott nem is emelik ki a követési szög "javítását", inkább a rezonanciák elcsatolását a fejtől. De valsz itt is van szögjavítás, de valami történik. Amiben leginkább megnyilvánul, a lemezjátszók basszusa kritikus, sokszor elkenik az alját. Ezzel a karral, a belső barázdán is, CD pontosságú basszus, pl dobok vannak. Már-már stúdiószerü részletezettség, de minden kiherélt, sterilizált tónus nélkül.

Lehet én is előítéletes vagyok, de ez nekem is túlbonyolított, aztán lehet tévedek...
halfnote.hu

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5295

Hozzászólás Szerző: pärt »

Aaand the winner is... :D
WETT1-1.jpg
WETT1-1.jpg (115.91 KiB) Megtekintve 1712 alkalommal
Western Electric 2A 1926

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2787

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

revox írta:
2024.12.30., hétf. 11:29
dixie-chicken írta:
2024.12.30., hétf. 10:56

mozdony motor... :smile29: ...Denon RP-26 31_1_21.gif
Az az asztal vajon mennyire rezeg? :rolleyes:
:D ...az alsó motortartó lemeznél látok komoly szilenteket :kiss: ...vlmilyen profi gép a la EMT/MechLabor..de vlmilyen áruás van,SME M2-12+SPU-t látok,és nem Denon DA303/304/305-ös kart,DL103-al...

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

dixie-chicken írta:
2024.12.30., hétf. 10:56

Az az asztal vajon mennyire rezeg? :rolleyes:
halfnote.hu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2787

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2024.12.29., vas. 20:11
dixie-chicken írta:
2024.12.29., vas. 19:24
Sebességfelvétel. Gondolom, a sebességfelvétel járulékos " mellékterméke" a nagy nyomatéknak, ami a gyors sebességkorrekció alapfeltétele.
Ezért van pl. a Reference-ben nagyobb moci, mint a 0.5 Reference-ben...
Erre olyan roppant büszkék a nagy DD tulajok, hogy mekkora a nyomaték.
Tessék, itt is van... :D
a dörzskerekesek is hivatkoznak rá,ahogyan a szijhajásosoknál is emlitésre kerül:

https://guildfordaudio.co.uk/guildford- ... -turntable
Ja, annak a Tech Das - nak is van egy mozdonnyi motorja, változhatnak a dolgok.
A nagy átlag mégis azt a képet mutatja/mutatta, hogy amíg a Linn-ben, Thorens-ben AR-ban, stb.egy sótartónyi motor volt, sőt a Roxan 1 - ben az apró, nagyon alacsony nyomatékú motor nagyszerűségéről olvashattunk - minél kisebb lökésekből álljon össze a fordulat - addig a DD tulajdonosok körében folyt a számháború a nagyobbnál nagyobb nyomatékú motorok szükségességéről.
/ Nagyon lassú motor, könnyű tányér. Ha nincsen fordulat, legalább nyomaték legyen./

A maga korában, a maga méretkategóriájában a Voyd a szíjasok között szerintem egyedinek mondható a nyomatékhegyével.
Csatolmányok
Denon RP 26.JPG
Denon RP 26.JPG (67.39 KiB) Megtekintve 1678 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Az nem csak mezei pitch kontroll?

Amit VágóÚr leírt, hogy a hajtószíj feszítés (motor tologatása) hangol, elég életszerű. Nekem nem ilyen van, de a Droplet LP5-höz is egy merev, D=1mm szíj volt (mint egy pecazsinór), amit addig kellet tologatni, míg el nem értem azt az optimális feszességet, amikor nem torzított, de még nem alszik be a hang. Nem volt nehéz belőni, de itt valsz a motor nem volt annyira profi és ez a merev hajtás apró rezonanciát vitt át a sasszira. Ha megfogtam finoman kézzel érezhető volt, de a tuti módszer, amikor rámarkolsz a csavarhúzóra, a füledhez teszed a végét, a hegyét a sasszira, lehetett hallani motorzörejt. De a be és kifutó barázdán is volt egy halk búgás. Sok szíjat próbálgattam és a különfèle szíjak és feszítésük másképp szóltak, de azt gondolom, egy optimális ilyen kombináció van, a többi valami torzítás, nem karakter

Annak az MS-nek a brutál motorja biztos precízebb sokkal és stabilabb, van értelme a merev hajtásnak, ha így oldották meg. Az említett gumiszíj vélhetően jobban csillapít, így adott a játék, kinek mi tetszik. A gumiszíj esetén azt nem értem, miétt bordázott és nem sima.
halfnote.hu

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1478

Hozzászólás Szerző: akvapark »

[/quote]

Garrard.jpg
Garrard.jpg (89.15 KiB) Megtekintve 1529 alkalommal
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”