Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

DeLorean írta:
2024.12.30., hétf. 18:56
Ha nem lesz nagy hely, akkor ilyenben is érdemes gondolkodni pluszban. Kicsit kilóg majd a doboz, de szerintem nagyon esztétikusan el lehet így helyezni a mennyezetre, körbe gipszkartonnal. Plusz a doboz és a csillapítás jót tesz a hangnak is.
richard87 írta:
2024.12.30., hétf. 21:15
A következő amit javasolni szerettem volna, az amit DeLorean is írt, vagyis ha tudod növelni a mélységet (ha nem szeretnéd, hogy kilógjon a síkból), akkor érdemes lehet egy dobozba szerelni.
...
előfúrsz vékony fúróval, majd kúpos fafúróval megfúrod, hogy a csavarfej belesüllyedjen + ragasztó és töredék áron megépíted, majd veszel bele némi töltőanyagot, amit meg ragasztó spray-vel felragasztasz. Elég hozzá egy akkus behajtó, meg dekopírfűrész.
Wowww, nagyon szépen köszönöm a képekkel is alátámasztott javaslatokat, túlszárnyaltátok a legjobb reményeimet is ezekkel a tanácsokkal!
leborulok.gif
Van is itthon minden szerszám a dobozok elkészítéséhez, és majdnem teljes tábla nyírfa rétegelt lemezem is van (remélhetőleg elég lesz a 4 dobozhoz), 8mm-es, bár abba nem tudom mennyire jó ötlet élirányból csavarokat hajtani, de kipróbálom a "szabászat" előtt természetesen, előfúrással. Ha nem jó, akkor veszek MDF táblát, ez már "nem költség"... És így a képek alapján ez még simán belefér abba a csekélyke barkácstudásba, amivel informatikusként rendelkezem :)

PS. mellékelek néhány képet a hálószobákban mr elkészült álmennyezet "technológiájáról".
Álmennyezet1.jpg
Álmennnyezet2.jpg
Álmennyezet3.jpg
Természetesen erre még glett és festék is jött.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

richard87
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: richard87 »

Aszpirin írta:
2024.12.30., hétf. 17:06
richard87 írta:
2024.12.29., vas. 23:38
Jól értem, hogy max 8cm mélységbe kellene beférnie az atmos sugárzónak?
Mi a keret a 4db beépíthető hangszóróra?
Jól érted, bár attól függ, hogy hogy történi a szerelés, ehhez lehet, hogy hozzázön a gipszkarton vastagsága is.
A 8 cm nem köbevésett, ekkora volt a hálószobákban, de ha a hangszórók miatt mondjuk 10 cm kell, akkor szólok, hogy úgy csinálják, stb. Pont ezért próbálom ezeket beszerezni bőven az álmennyezet kialakítása előtt. A lényeg, hogy azért a kb 2,75 m-es belmagasság azért nem kellene túlságosan diszkomfortossá csökkenjen :)

Konkrét keretet nem szabtam meg, de mondjuk félmillió fölé csak nagyon indokolt esetben mennék :)
Értem. Ez esetben valószínűleg majd növelned kell egy kicsit a mélységet, mert pl egy Dali Phantom E-60 beépítési mélysége 10cm. Persze ha a profil alja 8cm, akkor ehhez még hozzájön a karton és úgy értendő a beépítendő mélység az atmos sugárzóknál.

A következő amit javasolni szerettem volna, az amit DeLorean is írt, vagyis ha tudod növelni a mélységet (ha nem szeretnéd, hogy kilógjon a síkból), akkor érdemes lehet egy dobozba szerelni. Ezek a kész dobozok 40-50e Ft-ba kerülnek
https://audiotrend.hu/box-phantom-e60-he16482
, de valójában vékony rétegelt lemez, amit lehet venni akár kisebb méretben is, vagyis nem szükséges a teljes táblát megvenni. Pl a Zatik faáruházban méretre is vágják, majd előfúrsz vékony fúróval, majd kúpos fafúróval megfúrod, hogy a csavarfej belesüllyedjen + ragasztó és töredék áron megépíted, majd veszel bele némi töltőanyagot, amit meg ragasztó spray-vel felragasztasz. Elég hozzá egy akkus behajtó, meg dekopírfűrész. Persze ha nem akarsz barkácsolni és asztalos munkálatok is vannak, akkor az asztalos secperc alatt összedob 4db ilyen dobozt.
Én MDF-ből magamnak építettem ilyet Revel C283-nak (meg W783-nak "surround" dobozokat)
IMG_20240330_163049 (1).jpg
IMG_20240505_133906 (1).jpg
Esetleg másik javaslat a Revel C763L.
Ebben ugye döntött poziban van a magassugárzó, így könnyedén a halg poziba tudod állítani és ugye ez nem árt (Daliban nem állítható a magas). Ennek bolti ára horror, de van Angliában hifi üzlet, aki töredék áron kínálja és a 4db postával, vámmal, áfával kb 600e Ft-ba állna meg, ami nem átverés, én is tőle vásároltam a beépíthető Revel-eket.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

-KP- írta:
2024.12.29., vas. 18:34
Aszpirin írta:
2024.12.29., vas. 12:11
Gipszkarton álmennyezetbe szerelhető hangszórókat szeretnék beszerezni 5.1.4 Atmos-hoz. Jelenleg 5.1.2 van, a felsők Dali Alteco-k.
Esetleg valamelyik olcsóbb Dali Phantom? Bár ahogy nézem, annyira ezek se olcsók..

https://hu.horn.eu/hu/HU/MARKAK/DALI/CUSTOM_INSTAL?s1=4

Esetleg Magnat IC82, vagy valamelyik Magnat? Nem a legjobb a vegyesfelvágott, de Atmosnál talán nem annyira kritikus.
Köszi szépen! Azért a Dali Phantomok között (nem is tudtam, hogy léteznek) lehet, hogy akad megfelelő (ahogy nézem, árban is), és a márkán belüliség talán nem is árt. Szuper, köszi a tippeket!
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

richard87 írta:
2024.12.29., vas. 23:38
Jól érted, bár attól függ, hogy hogy történi a szerelés, ehhez lehet, hogy hozzázön a gipszkarton vastagsága is.
A 8 cm nem köbevésett, ekkora volt a hálószobákban, de ha a hangszórók miatt mondjuk 10 cm kell, akkor szólok, hogy úgy csinálják, stb. Pont ezért próbálom ezeket beszerezni bőven az álmennyezet kialakítása előtt. A lényeg, hogy azért a kb 2,75 m-es belmagasság azért nem kellene túlságosan diszkomfortossá csökkenjen :)

Konkrét keretet nem szabtam meg, de mondjuk félmillió fölé csak nagyon indokolt esetben mennék :)

richard87
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: richard87 »

Aszpirin írta:
Gipszkarton álmennyezetbe szerelhető hangszórókat szeretnék beszerezni 5.1.4 Atmos-hoz. Jelenleg 5.1.2 van, a felsők Dali Alteco-k. A szoba kis méretű (kb 14 m2), az álmennyezet májusban kerül kialakításra, profilrácsra rögzített gipszkarton lemezekből, amelyek fölé hővisszaverő fólia, 5 cm kőzetgyapot és 3 cm légrés kerül. A gipszkarton táblák végül természetesen glettet és festéket kapnak. Kábelezés: maradnék a jelenleg is használt Audioquest Type2-nél. A frontok, a center és a két surround hangsugárzó a Dali Opticon (Mk 1) szériából valók, az AVR pedig egy Marantz SR6013, tehát az egész max. alsóközép-kategóriás cucc. Nyilván árban, minőségben és hangzásvilágban ebbe illeszkedőt keresnék.
Tudnátok-e abban segíteni, hogy milyen márkák/típusok felé kacsintgassak? Nulla tapasztalatom van a mennyezetbe szerelhető hangszórókkal/hangsugárzókkal. Köszi előre is!!!!
(a gipszkarton álmennyezetet a két háloszoba már megkapta, tudok feltenni képeket is a szerkezetről, ha ez érdekes, bár valószínűleg ez eléggé "sztenderd" kialakítás)

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Aszpirin írta:
Gipszkarton álmennyezetbe szerelhető hangszórókat szeretnék beszerezni 5.1.4 Atmos-hoz. Jelenleg 5.1.2 van, a felsők Dali Alteco-k.
Esetleg valamelyik olcsóbb Dali Phantom? Bár ahogy nézem, annyira ezek se olcsók..

https://hu.horn.eu/hu/HU/MARKAK/DALI/CUSTOM_INSTAL?s1=4

Esetleg Magnat IC82, vagy valamelyik Magnat? Nem a legjobb a vegyesfelvágott, de Atmosnál talán nem annyira kritikus.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Gipszkarton álmennyezetbe szerelhető hangszórókat szeretnék beszerezni 5.1.4 Atmos-hoz. Jelenleg 5.1.2 van, a felsők Dali Alteco-k. A szoba kis méretű (kb 14 m2), az álmennyezet májusban kerül kialakításra, profilrácsra rögzített gipszkarton lemezekből, amelyek fölé hővisszaverő fólia, 5 cm kőzetgyapot és 3 cm légrés kerül. A gipszkarton táblák végül természetesen glettet és festéket kapnak. Kábelezés: maradnék a jelenleg is használt Audioquest Type2-nél. A frontok, a center és a két surround hangsugárzó a Dali Opticon (Mk 1) szériából valók, az AVR pedig egy Marantz SR6013, tehát az egész max. alsóközép-kategóriás cucc. Nyilván árban, minőségben és hangzásvilágban ebbe illeszkedőt keresnék.
Tudnátok-e abban segíteni, hogy milyen márkák/típusok felé kacsintgassak? Nulla tapasztalatom van a mennyezetbe szerelhető hangszórókkal/hangsugárzókkal. Köszi előre is!!!!
(a gipszkarton álmennyezetet a két háloszoba már megkapta, tudok feltenni képeket is a szerkezetről, ha ez érdekes, bár valószínűleg ez eléggé "sztenderd" kialakítás)

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: Gyulai D. »

moki írta:
2024.10.17., csüt. 19:56
Már a helyén.
Nagyon király! Kevesen építkeznek otthon, szóval csak így tovább! Megéri!!!

Az erő legyen veled! ;peace;
Kép: Barco WQXGA+NV43
AVR: Denon AVC-X3800H 5.4.4
Végfok: 3x Hypex FA253RT
Stereo: E L Y N A | Reference One
Surround:--------------------
Zene: Wiim Ultra digit coax stream
Forrás: HTPC MadVR with RTX5070 and 28TB HDD
Vezérlés: Ipad PRO 2018 11"

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

moki írta:
Már a helyén.
Hogy fog az a Tie fighter zörögni...
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Morph »

DeLorean írta:
2024.10.17., csüt. 20:02
moki írta:
Már a helyén.
Ez a helye? gondolkodik.gif
Miért? Tél jön, nem fog fázni...
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

moki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: moki »

Már a helyén.
Csatolmányok
IMG_20241017_185216.jpg

Marantz Sr-5008, MA Mr6, MA RX Centre, MA RSFX, MA RXW-12, MEDE8ER.
Van itt még más is: Diy DoZ (ClassA 2x15W), Diy NVCSN Hibrid  (2x200W).

moki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

RCF LF15x401

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 653

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

moki írta:
2024.10.05., szomb. 16:36
Lassan kész.
-
Nagy a hasonlóság az én Ultimaxhoz tervezett ládáimhoz.
-
ultimax2.jpg
ultimax.jpg
-
Milyen tíusú driver lessz benne?
Emotiva-XMC1 Gen2, Emotiva-XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-4.2-4.C, Behringer NX4-6000, 2db DefinitiveTechnology IW13, 2db DIY 15" Ported Subwoofer, Runco VX22i + ISCOIIIL , Runco Q750i + Prismasonic , Htpc + madVR ToneMapping + nnD 130" Hivilux Gain 1.2 CinemaScope vászon.

moki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lassan kész.
Csatolmányok
IMG_20241005_144548.jpg

moki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Készül egy 2. példány is.
moki írta:
2023.01.02., hétf. 10:35
Sziasztok!

Elkészült az RCF Diy projektem.
Még egy hangszóró selyemmel, kiegészítem, mert a gyerek miatt veszélyben van :)

Köszönöm szépen a segítségeket amit itt kaptam a fórumon a projekt kapcsán.
Csatolmányok
IMG_20241003_195439.jpg
IMG_20241003_193448.jpg

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Marton81 írta:
2024.07.14., vas. 14:35

Természetesen van center (szintén Tannoy, ehhez a szethez), és van sub is (egy ELAC, most fejből nem emlékszem a gyártási számra). Ha cserélem a frontokat és a surrondokat, cserélem hozzá a centert is (és jó eséllyel a sub-ot is). Csak így egyszerűbb volt a kérdés, mégis 4 álló hangfal a gerince az egésznek, a subot meg sok esetben nem is azonos márkából választják, azt majd az új szetthez méretezem.
Vagy megnézed mi a legnagyobb méret ami elfér a centert illetően, azt keressél lehetőséged szerinti legjobbat, és ahhoz veszed a frontjatit, surroundjait. Úgyis a nagy része a filmeknek a centerből jön. A subot meg a szobához igazítsd ne a 4 állódhoz szerintem.

Marton81
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Marton81 »

-KP- írta:
2024.07.14., vas. 13:13

Őszintén a kérdésed is fura számomra? 4 darab ilyen dobozod van, ezek szerint nincs centered? Mélysugárzó sincs? Ez lenne az első és legfontosabb, hogy egy mélysugárzó, és egy centersugárzó beszerzése.
Természetesen van center (szintén Tannoy, ehhez a szethez), és van sub is (egy ELAC, most fejből nem emlékszem a gyártási számra). Ha cserélem a frontokat és a surrondokat, cserélem hozzá a centert is (és jó eséllyel a sub-ot is). Csak így egyszerűbb volt a kérdés, mégis 4 álló hangfal a gerince az egésznek, a subot meg sok esetben nem is azonos márkából választják, azt majd az új szetthez méretezem.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Marton81 írta:
2024.07.14., vas. 03:03
Köszi, tehát annyival nem jobbak ezek az új ládák?
pedig azt hittem... :( és mire érné meg, ami előrelépés lenne?

youtu.be/esBYXLuR2nw

Rengeteg mérést találsz itt: https://www.spinorama.org/
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Marton81 írta:
2024.07.14., vas. 03:03
Őszintén a kérdésed is fura számomra? 4 darab ilyen dobozod van, ezek szerint nincs centered? Mélysugárzó sincs? Ez lenne az első és legfontosabb, hogy egy mélysugárzó, és egy centersugárzó beszerzése.

Marton81

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: Gyulai D. »

Marton81 írta:
2024.07.11., csüt. 17:47
most, hogy meg lett az új erőlködőm (lőttem egy nagyon akciós AN1000-ret :D ), kérdésem, hogy van értelme lecserélni a 4db Tannoy MX3-at 4db Polk audio XT60-ra(esetleg 70-re), vagy ugyan újabb lenne, de nem lenne előrelépés?
Normálisan működne egyáltalán az erősítővel az XT60? köszi a segítséget
Nincs értelme.
Kép: Barco WQXGA+NV43
AVR: Denon AVC-X3800H 5.4.4
Végfok: 3x Hypex FA253RT
Stereo: E L Y N A | Reference One
Surround:--------------------
Zene: Wiim Ultra digit coax stream
Forrás: HTPC MadVR with RTX5070 and 28TB HDD
Vezérlés: Ipad PRO 2018 11"

Marton81

most, hogy meg lett az új erőlködőm (lőttem egy nagyon akciós AN1000-ret :D ), kérdésem, hogy van értelme lecserélni a 4db Tannoy MX3-at 4db Polk audio XT60-ra(esetleg 70-re), vagy ugyan újabb lenne, de nem lenne előrelépés?
Normálisan működne egyáltalán az erősítővel az XT60? köszi a segítséget

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Hozzászólás Szerző: dorek »

Ahogy Qti is írta, normál fimnézés közben nincs a Dune-vel gond, a "demó módot" nem szokta szeretni, vagyis ha nem az elejéről indul a film, és mondjuk pl. TrueHD a hangsáv, de ez sem általános. Sima DD hanggal sztem nincs ilyen probléma. Én ezzel együtt tudok élni :D

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

qti írta:
2024.06.24., hétf. 18:31
Quetz írta:
2024.06.24., hétf. 15:51
dorek írta:
2024.06.23., vas. 15:27
- A Dune egy Real Vision 4k típus, nem tökéletes, de általában teszi a dolgát, a 3 kattintásos feliratkereső funkciója pedig megfizethetetlen. Gondolkodtam htpc-n, de tőlem is kicsit távol áll, és a szoba nem egyszemélyes, gyakran használják a gyerkőcök is (mozi, PS4), és ha nem vagyok otthon, előfordul, hogy felhívnak, melyik távval mit kell kapcsolni :D , szóval a médialejátszó valószínűleg marad.
Esetleg érdemes lenne kipróbálnod a kodi-t. Ha bejön a felület és a tudja azt amire szükséged van, akkor pár 10k hufból tudsz alárakni HW-t.
Szerintem az volt a gond, hogy itt nem egy filmet néztünk végig, hanem váltogattunk filmeket, hangsávokat, demóztunk. Nekem is van egy kisebb Dune lejátszóm, ami szintén képes belassulni, ha "össze-vissza" kapcsolgatom. Természetesen ez így nagyon nem jó, de nálam is ezt a lejátszót szokta meg a család. Alig tudtak átállni a Popcornról. :D
Nekem van egy Dune Ultra HD 4K lejátszóm, kb. 4 éve teszi a dolgát mindenféle döccenők nélkül...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

qti
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: qti »

Quetz írta:
2024.06.24., hétf. 15:51
dorek írta:
2024.06.23., vas. 15:27
- A Dune egy Real Vision 4k típus, nem tökéletes, de általában teszi a dolgát, a 3 kattintásos feliratkereső funkciója pedig megfizethetetlen. Gondolkodtam htpc-n, de tőlem is kicsit távol áll, és a szoba nem egyszemélyes, gyakran használják a gyerkőcök is (mozi, PS4), és ha nem vagyok otthon, előfordul, hogy felhívnak, melyik távval mit kell kapcsolni :D , szóval a médialejátszó valószínűleg marad.
Esetleg érdemes lenne kipróbálnod a kodi-t. Ha bejön a felület és a tudja azt amire szükséged van, akkor pár 10k hufból tudsz alárakni HW-t.
Szerintem az volt a gond, hogy itt nem egy filmet néztünk végig, hanem váltogattunk filmeket, hangsávokat, demóztunk. Nekem is van egy kisebb Dune lejátszóm, ami szintén képes belassulni, ha "össze-vissza" kapcsolgatom. Természetesen ez így nagyon nem jó, de nálam is ezt a lejátszót szokta meg a család. Alig tudtak átállni a Popcornról. :D

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”