Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
A TechDAS-on volt egy Thales Simplicity II kar, ami szintén egy innovatív megoldással gyakorlatilag nullára redukálja a követési szöghibát. Viszont a másik karral (Glanz 12"-os) mégis nagyobb élmény volt a zenehallgatás. Sajnos a Thales sok részből tevődik össze, sok az elforduló elem, csatlakozás rajta. És ez nem biztos, hogy jót tesz a hangnak. A Glanz egy atomstabil teljesen konvencionális megoldást kínál.
[/quote]
Ennek a Thales karnak az elve nekem erről a lemez borítóról köszön vissza:
[/quote]
Ennek a Thales karnak az elve nekem erről a lemez borítóról köszön vissza:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2787
erre a kapcsoló párosra gondoltam (nem emlékeztem már a pontos megnevezéseireELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 20:37Sajnos a TechDAS Airforce One-al nem volt dolgom eddig. Az Airforce III Premiumon biztosan nincs ilyen opció.dixie-chicken írta: ↑2024.12.29., vas. 19:24...és ennél az Airforce-nál,van egy kapcsolópáros,ahol választható,ha jól emlékszem a feliratozásra "B" és "B flat",amelyek segistégével finoman hangolható a lemezjátszó alapkaraktere a felhasználó igényeneinek megfelelően...csak feltételezem,hogy ez a nyomatékérték tologatásával érhető el,ha atomstabil a fordulatszám (de majd @Elex pontosit).
Amire nagyon kényes, az a motor elhelyezése a futóműhöz képest, a meghajtó szíj feszessége. Ha egyszer jó a pozíció, az eddig mért legstabilabb fordulatszám és legkisebb nyávogás érhető el.
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Nincsen mit sajnálnod, Revi egész mondanivalója megmaradt bennem...
Ez egy egyszerű kérdés volt és lám, sikerült is megválaszolnod.
Bocsi, csak dolog akadt...Kicsit füleltük az új kart... Jó ez

Hàzi feladat: dobáld ki a felét
Townshend, Audio Innovations, Audio Note, Border Patrol,Voyd, Snell, Systemdeck, Helius, Kondo, Mactone, 47 Lab. Tiglon, Avantgarde Acoustic, Nagra, Sugden, Konus Audio, DPS, Schröder/Artemis Labs, Pink Triangle, Funk JPW, ALR Jordan, furuyama (FAL), Final Lab, ZYX, Goldring. Moth, RSLab, Viv Lab, Loricraft, Quad, Hana, WesterneElectric, TW Acustic, TakeT,... kezdek kifogyni, de még biztos van
High End Show
na, csunáj,
rev
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Ez komoly tudás, géptan alapismeretek... még lehet a galambok is megértik.ELEX írta: ↑2024.12.30., hétf. 00:24Hogy Te mivel és hol játszadozol, az a Te dolgod, magánügyed. Én nem nagyon vagyok kíváncsi rá. Vitatkozni sem tudok veled, ahogy galambbal sem érdemes sakkozni.
A többieknek, akik azért válaszokat várnak, a merev szíj, mint "orbitális baromságra" a válaszom a következő:
Itt egy 14 kg-os meghajtó motorról és egy 42 kg-os futóműről beszélünk (Micro Seiki RY5500 és RX5000).
A pontos fordulatszámot nem szinkron motorral, pláne nem DC motorral oldották meg. Itt egy elektronika figyeli a fordulatszámot és tartja precízen a beállított értéken. Sem az induláskor, sem a szabályozáskor megengedhetetlen, hogy a motor ne szoros kapcsolaton vigye át a nyomatékát a tányérnak. Ezért használnak csavart kevlár zsinórt, ami nagyon jól hajlik, viszont nem nyúlik. Nem keletkeznek lengések hosszirányban.
Hogy autós hasonlattal éljek, elég érdekes lenne, ha a szelepvezérlést gumiszíjjal oldanák meg. Kb sohase lenne pontos.
Ugyanez a helyzet a nagy tömegű vezérelt fordulatszámú futóműveknél, ha a vezérlő és a vezérelt elem nem lenne szoros kapcsolatban.
A Micro Seiki két megoldást kínál erre a felhasználóknak: az egyik az említett kevlár zsinór, a másik egy belül bordázott ékszíj, ami lapos és szintén nem nyúlik, csak tapad és hajlik. Ehhez másik meghajtó tengelyt kell használni. Flywheel csak kevlárral hajtható meg, ahogy képeimen látszik.
A TechDAS is hasonló bordázott szíjat használ.
Shellek: a japán iskola nagy része a shelles megoldású karokat használja praktikus okok miatt: a hifisták szeretik csereberélni a hangszedőiket. Más pozitív tulajdonsága nincs. Több mechanikus csatlakozás, több elektromos kontaktus...
A Micro Seiki is kínál a saját karjához shelles S karszárat és egyenes fix karszárat. Kinek mi tetszik. A Pineer Exclusive kar is.
Az SME V, Linn Ekos kar nem részesíti előnyben a shelles megoldást (én sem). Ezekben kevesebb helyen keletkezik az illesztésekből adódó bizonytalanság, rezonancia.
Hatalmas hátránya: nem lehet "játszadozni" velük.
Cserébe javaslom az értő olvasát, amikor az is ki van fejtve, hogy az èn tapasztalataim ellenére, ez máshol müködhet. Ezt hívják analógiának, de lehet irónia is (mint a shell) és segítek, mert tompulsz estére: attól, hogy Te (vagy én, vagy bárki) gondolsz valamit, hogy baromság, még működhet
Amúgy ezt a hajtásizét egész jól leírtad, ízléses fotókkal is fűszerezted. A vezérléses gumiszíjpárhuzam is elmegy, adok ra 5 alát (a sok fotóval giccsessé tetted, a nélkül 5 lenne).
Viszont az én írásom elemzésére csak kegyelemkettes, de legközelebb karó.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 914
Hogy Te mivel és hol játszadozol, az a Te dolgod, magánügyed. Én nem nagyon vagyok kíváncsi rá. Vitatkozni sem tudok veled, ahogy galambbal sem érdemes sakkozni.
A többieknek, akik azért válaszokat várnak, a merev szíj, mint "orbitális baromságra" a válaszom a következő:
Itt egy 14 kg-os meghajtó motorról és egy 42 kg-os futóműről beszélünk (Micro Seiki RY5500 és RX5000).
A pontos fordulatszámot nem szinkron motorral, pláne nem DC motorral oldották meg. Itt egy elektronika figyeli a fordulatszámot és tartja precízen a beállított értéken. Sem az induláskor, sem a szabályozáskor megengedhetetlen, hogy a motor ne szoros kapcsolaton vigye át a nyomatékát a tányérnak. Ezért használnak csavart kevlár zsinórt, ami nagyon jól hajlik, viszont nem nyúlik. Nem keletkeznek lengések hosszirányban.
Hogy autós hasonlattal éljek, elég érdekes lenne, ha a szelepvezérlést gumiszíjjal oldanák meg. Kb sohase lenne pontos.
Ugyanez a helyzet a nagy tömegű vezérelt fordulatszámú futóműveknél, ha a vezérlő és a vezérelt elem nem lenne szoros kapcsolatban.
A Micro Seiki két megoldást kínál erre a felhasználóknak: az egyik az említett kevlár zsinór, a másik egy belül bordázott ékszíj, ami lapos és szintén nem nyúlik, csak tapad és hajlik. Ehhez másik meghajtó tengelyt kell használni. Flywheel csak kevlárral hajtható meg, ahogy képeimen látszik.
A TechDAS is hasonló bordázott szíjat használ.
Shellek: a japán iskola nagy része a shelles megoldású karokat használja praktikus okok miatt: a hifisták szeretik csereberélni a hangszedőiket. Más pozitív tulajdonsága nincs. Több mechanikus csatlakozás, több elektromos kontaktus...
A Micro Seiki is kínál a saját karjához shelles S karszárat és egyenes fix karszárat. Kinek mi tetszik. A Pineer Exclusive kar is.
Az SME V, Linn Ekos kar nem részesíti előnyben a shelles megoldást (én sem). Ezekben kevesebb helyen keletkezik az illesztésekből adódó bizonytalanság, rezonancia.
Hatalmas hátránya: nem lehet "játszadozni" velük.
Főleg, mert kb minden konstrukció előnyei indokolhatók bizonyos műszaki szempontok szerint, és ugyan ez erősen kifogásolható is másfajta szempontrendszer alapján.
Persze ha az általad említett - és nem említett - szekták tagjai is tumosásul vennék ezt, nem is lenne vita kb soha. De az egy alternatív univerzum.
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 264
Mindamelett, hogy teljesen egyetértek a leírtakkal, szerintem csupán műszaki alapon sem lenne érdemes "szektásodni".ELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 21:26
Neked szerintem fogalmi zavaraid vannak. Minden tiszteletem a Merliné (Csontos István), aki sokat tett a hazai hifi kutúra elmélyítéséért, de sajnos nála érhető leginkább tetten a "szektásítás", a dogmatizmus, a tagok hiten alapuló gondolkodás nélküli követése a tanítónak. Kétség kívül nagyon sok igazán kiváló terméket honosított meg, de ezzel együtt kb ugyanannyi tűzrevalót is. Akinek nincs rálátása a dolgokra több okból (nincsenek meg az ehhez szükséges műszaki ismeretei, erős a hite, tagja a kiválasztottaknak...), könnyen elfogad gondolkodás nélkül mindent, amit a mai szóhasználattal a véleményvezér, influenszer kinyilatkoztat, hozzá köthető.
Hasonló szektásodás érhető tetten a LINN és a NAIM hívők táborában is, akik gondolkodás nélkül mindent elfogadnak, ami LINN, NAIM.
Kb, mint a Bogarasok, Kispolszkisok, Trabisok... Nem lehet velük mit kezdeni.
Csak ne akarjanak megtéríteni! Ebben rendkívül erősek. Képesek meggyőzni bárkit, akinek kevés rálátása van a dolgokra.
Nincs gond a bálványimádással, de néha kicsit sok már, amikor a csapból is az folyik. És sokszor kapitális baromságokat követendő tényként közölve hatalmas lelkesedéssel.
Nagyon örülünk a lelkesedésnek, de lassan kezdi kiverni a biztosítékot.
Főleg, mert kb minden konstrukció előnyei indokolhatók bizonyos műszaki szempontok szerint, és ugyan ez erősen kifogásolható is másfajta szempontrendszer alapján.
Persze ha az általad említett - és nem említett - szekták tagjai is tumosásul vennék ezt, nem is lenne vita kb soha. De az egy alternatív univerzum.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission
Annyira nem követtem a Funk sorsát. Kb 10év hájpolás után lexartam, nem érdekelt senkitzoli73 írta: ↑2024.12.29., vas. 22:08Közel 4 éve vettem az enyémet egy magánszemélytől, de bontatlan újként. Azt nem tudom, hogy Kürthy Tamás mettől-meddig forgalmazta, de akitől vettem, Ő már közvetlenül a gyártótól rendelte, mert mire rászánta magát a vásárlásra, addigra pont megszűnt a hazai képviselete a márkának.
A sors fintora, hogy megvette, majd kb. fél év bontatlan dobozban állás után, úgy alakult, hogy el kellett adnia.
Mikor érte mentem, együtt bontotuk ki, és "leltároztuk" le a doboz tartalmát. Kérte, hogy legalább had lássa, ha már meghallgatni nem volt módja.
De nem is ez a lényeg, mikor és honnan van, hanem, az, ez is a merlines ficam része
halfnote.hu
halfnote.hu
A sors fintora, hogy megvette, majd kb. fél év bontatlan dobozban állás után, úgy alakult, hogy el kellett adnia.
Mikor érte mentem, együtt bontotuk ki, és "leltároztuk" le a doboz tartalmát. Kérte, hogy legalább had lássa, ha már meghallgatni nem volt módja.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3383
Közel 4 éve vettem az enyémet egy magánszemélytől, de bontatlan újként. Azt nem tudom, hogy Kürthy Tamás mettől-meddig forgalmazta, de akitől vettem, Ő már közvetlenül a gyártótól rendelte, mert mire rászánta magát a vásárlásra, addigra pont megszűnt a hazai képviselete a márkának.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Na, akkor müszaki véna...ELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 20:37Ott viszont több típusú meghajtó szíj opció létezik. Valamennyi jellemzője a rugalmatlanságuk, vagyis feszességük (a Micronál kevlár "szíj"). Akármekkora is a motor nyomatéka, a stabil fordulatszám felvételéhez kb 30 másodpercre van szükség és némi segítségre az induláshoz. Nagyon nagy mozgatott tömegekről van szó.
A merev hajtószíj, még orbitálisabb baromságnak tűnik. Én is játszottam vele és ugyanígy xarakodtam a motor húzgálásával és eltérő feszességnél, eltérő karaktere volt a hangnak. De oly mértékben elhúzza a motor tengelyét, hogy hamar kinyírható, másodsorban a motort jobban rángatta, rezgette és ez át is ment a tányérra. Egy pont volt, ahol viszonylag jobban szólt, de ha bentebb tolom a motort pár tizeddel, már lassult a fordulatszám. Ezt is bd kellet lendíteni. Meguntam, szilikon hajtószíj és minden a helyére került.
Mindezek ellenére, el tudom képzelni, hogy a TechDas ezt meg tudta oldani a hifiben a kapanyél is elsülhet, csak le kell venni a kockafejet

Most nézem, az a TD egy kalap kaki. Az egyik karon csavarozható shell van...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2024.12.29., vas. 22:12-kor.
halfnote.hu
halfnote.hu
A Merlin hozta a céget, ami nem csoda, mert előtte a Pink Triangle is merlines volt. A Te modelled későbbi(akkor már Kürthy Tomi volt az importőr, de nekem az is csak Merlin), de Funk, ami a merlines ízlésficam része
halfnote.hu
halfnote.hu
Gondolod?ELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 21:26Neked szerintem fogalmi zavaraid vannak. Minden tiszteletem a Merliné (Csontos István), aki sokat tett a hazai hifi kutúra elmélyítéséért, de sajnos nála érhető leginkább tetten a "szektásítás", a dogmatizmus, a tagok hiten alapuló gondolkodás nélküli követése a tanítónak. Kétség kívül nagyon sok igazán kiváló terméket honosított meg, de ezzel együtt kb ugyanannyi tűzrevalót is. Akinek nincs rálátása a dolgokra több okból (nincsenek meg az ehhez szükséges műszaki ismeretei, erős a hite, tagja a kiválasztottaknak...), könnyen elfogad gondolkodás nélkül mindent, amit a mai szóhasználattal a véleményvezér, influenszer kinyilatkoztat, hozzá köthető.revox írta: ↑2024.12.29., vas. 20:20.....ezek mind exMerlin Audió termékek, ahogy a szférikus tölcséreket is a merlin tette be a köztudatba itthon, ahogy az egyutasok reneszánszában is velősen benne van a kezük, de a FAL egyutasok is Sibatech exportcikkek (Elex másik kedvence). Zoli is bőszen bólogat, de a Funk lemezjátszója is ez a termékcsoport, azt is mi hoztuk be kb 20 éve. Vagy a ZYX... Itt az a rengeteg dolog, ami akaratotokon, vagy tudtotokon kívűl, a Sibatech és a Merlin tett le a hifipolcotokra, ahogy az RS Labot és a Viv Labot az enyémre. Ez nem titok, ezek a gyártók, forgalmazók a többiektől elszeparálva, de együttmüködve keresik a hifi azon vetületét, ahol nem mindig a dogmatikus dolgokè a főszerep, mégis baromi jól szólnak. Tehát, amikor egy RS Lab, vagy egy Viv Lab kart kritizálunk, azt kritizáljuk, aki egyébként sokak rendszerében ott van, már "kölcsönadta" a hallását, így kb önmagunk döntését kérdőjelezzük meg. Xal, ha az RS Lab xar, akkor aki azt kiválasztotta, az süket. De akkor mindenki süket, aki más portékájával él. Rock is a Townshenddel ....
Hasonló szektásodás érhető tetten a LINN és a NAIM hívők táborában is, akik gondolkodás nélkül mindent elfogadnak, ami LINN, NAIM.
Csak ne akarjanak megtéríteni! Ebben rendkívül erősek. Képesek meggyőzni bárkit, akinek kevés rálátása van a dolgokra.
Nincs gond a bálványimádással, de néha kicsit sok már, amikor a csapból is az folyik. És sokszor kapitális baromságokat követendő tényként közölve hatalmas lelkesedéssel.
Mert minddnki ÉNgyenge és, igaz, István elment lassan 20 éve, nekem még idesúgta, hogy 10 év múlva lesz egy Viv Lab kar,majd házasítasd az RS A3 shellel
Segítek, itt már csak èn maradtam, én vagyok az influenszer. A házasítás saját ötlet, két nagyszerű termék házasítása, ami elsülhetett volna balul is, de jó volt a megérzés
Van ilyen, vaktyúk is találhat jó kart
halfnote.hu
halfnote.hu
Ahogy a TakeT supertweeterek is (persze, ez is Sibatech)
halfnote.hu
halfnote.hu
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

Neked szerintem fogalmi zavaraid vannak. Minden tiszteletem a Merliné (Csontos István), aki sokat tett a hazai hifi kutúra elmélyítéséért, de sajnos nála érhető leginkább tetten a "szektásítás", a dogmatizmus, a tagok hiten alapuló gondolkodás nélküli követése a tanítónak. Kétség kívül nagyon sok igazán kiváló terméket honosított meg, de ezzel együtt kb ugyanannyi tűzrevalót is. Akinek nincs rálátása a dolgokra több okból (nincsenek meg az ehhez szükséges műszaki ismeretei, erős a hite, tagja a kiválasztottaknak...), könnyen elfogad gondolkodás nélkül mindent, amit a mai szóhasználattal a véleményvezér, influenszer kinyilatkoztat, hozzá köthető.revox írta: ↑2024.12.29., vas. 20:20.....ezek mind exMerlin Audió termékek, ahogy a szférikus tölcséreket is a merlin tette be a köztudatba itthon, ahogy az egyutasok reneszánszában is velősen benne van a kezük, de a FAL egyutasok is Sibatech exportcikkek (Elex másik kedvence). Zoli is bőszen bólogat, de a Funk lemezjátszója is ez a termékcsoport, azt is mi hoztuk be kb 20 éve. Vagy a ZYX... Itt az a rengeteg dolog, ami akaratotokon, vagy tudtotokon kívűl, a Sibatech és a Merlin tett le a hifipolcotokra, ahogy az RS Labot és a Viv Labot az enyémre. Ez nem titok, ezek a gyártók, forgalmazók a többiektől elszeparálva, de együttmüködve keresik a hifi azon vetületét, ahol nem mindig a dogmatikus dolgokè a főszerep, mégis baromi jól szólnak. Tehát, amikor egy RS Lab, vagy egy Viv Lab kart kritizálunk, azt kritizáljuk, aki egyébként sokak rendszerében ott van, már "kölcsönadta" a hallását, így kb önmagunk döntését kérdőjelezzük meg. Xal, ha az RS Lab xar, akkor aki azt kiválasztotta, az süket. De akkor mindenki süket, aki más portékájával él. Rock is a Townshenddel ....
Ehhez kapcsolódóan megkérlek, hogy mind itt, mind privátban kérlek hanyagold a kóstolgatásomat, mert megtartom maganak a jogot, hogy azt a kommentet értékelem pozitívan, amelyiket akarom, és kikérem magamnak, hogy ilyenek miatt privátban zaklass!
De ha már akaratom ellenére ide lettem citálva a lemezjátszómmal. Tudtommal a Fank Firm LSD már jóval fiatalabb modell ahhoz, hogy köze legyen a Merlin Audio-hoz.
A Voyd lemezjátszót csak hírből ismerem, és számomra nem releváns, hogy milyen minőséget képvisel, hogy Ki volt a forgalmazója, és Elex kommentjét sem azért értékeltem pozitivan, mert kritikával illette, hanem azért, mert tőle két mondatból többet lehet tanulni, mint itt 100 okoskodó hozzászólásból.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3383
Igazán sajnálom, hogy Revi amúgy érdekes mondandójából, csak a fenti mondat maradt meg benned.
Ehhez kapcsolódóan megkérlek, hogy mind itt, mind privátban kérlek hanyagold a kóstolgatásomat, mert megtartom maganak a jogot, hogy azt a kommentet értékelem pozitívan, amelyiket akarom, és kikérem magamnak, hogy ilyenek miatt privátban zaklass!
De ha már akaratom ellenére ide lettem citálva a lemezjátszómmal. Tudtommal a Fank Firm LSD már jóval fiatalabb modell ahhoz, hogy köze legyen a Merlin Audio-hoz.
A Voyd lemezjátszót csak hírből ismerem, és számomra nem releváns, hogy milyen minőséget képvisel, hogy Ki volt a forgalmazója, és Elex kommentjét sem azért értékeltem pozitivan, mert kritikával illette, hanem azért, mert tőle két mondatból többet lehet tanulni, mint itt 100 okoskodó hozzászólásból.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Az eddig mért legkisebb nyávogás?ELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 20:37Sajnos a TechDAS Airforce One-al nem volt dolgom eddig. Az Airforce III Premiumon biztosan nincs ilyen opció.dixie-chicken írta: ↑2024.12.29., vas. 19:24...és ennél az Airforce-nál,van egy kapcsolópáros,ahol választható,ha jól emlékszem a feliratozásra "B" és "B flat",amelyek segistégével finoman hangolható a lemezjátszó alapkaraktere a felhasználó igényeneinek megfelelően...csak feltételezem,hogy ez a nyomatékérték tologatásával érhető el,ha atomstabil a fordulatszám (de majd @Elex pontosit).
Amire nagyon kényes, az a motor elhelyezése a futóműhöz képest, a meghajtó szíj feszessége. Ha egyszer jó a pozíció, az eddig mért legstabilabb fordulatszám és legkisebb nyávogás érhető el.
Kb hasonló a Micro Seiki SX 5000/RY5500-es is. Ott viszont több típusú meghajtó szíj opció létezik. Valamennyi jellemzője a rugalmatlanságuk, vagyis feszességük (a Micronál kevlár "szíj"). Akármekkora is a motor nyomatéka, a stabil fordulatszám felvételéhez kb 30 másodpercre van szükség és némi segítségre az induláshoz. Nagyon nagy mozgatott tömegekről van szó. Főleg, ha a Micro Seikit kiegészítjük a Flywheellel, ami nagy sebességgel forogó tömegével extra tehetetlenséget biztosít.
A Micro 5000 és az Airforce III közel hasonló karakterű. Amiben a TechDAS mindenképpen felülmúlja, az a vákuumos lemezleszorítás. Az vitán felül előnyére válik.
A Micro tulajdonosának van egy Technics DD-je is (bocsánat már kettő van neki), azzal a pótolhatatlan LP-it digitalizálja be katasztrófa esetére.
A TechDAS-on volt egy Thales Simplicity II kar, ami szintén egy innovatív megoldással gyakorlatilag nullára redukálja a követési szöghibát. Viszont a másik karral (Glanz 12"-os) mégis nagyobb élmény volt a zenehallgatás. Sajnos a Thales sok részből tevődik össze, sok az elforduló elem, csatlakozás rajta. És ez nem biztos, hogy jót tesz a hangnak. A Glanz egy atomstabil teljesen konvencionális megoldást kínál.
Nem kötekedés de a Technics SP10-R-nek gyári adatok szerint fele...
Ettől még nyílván jó.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Kíváncsi lennék, mire.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.12.29., vas. 21:01-kor.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

Sajnos a TechDAS Airforce One-al nem volt dolgom eddig. Az Airforce III Premiumon biztosan nincs ilyen opció.dixie-chicken írta: ↑2024.12.29., vas. 19:24...és ennél az Airforce-nál,van egy kapcsolópáros,ahol választható,ha jól emlékszem a feliratozásra "B" és "B flat",amelyek segistégével finoman hangolható a lemezjátszó alapkaraktere a felhasználó igényeneinek megfelelően...csak feltételezem,hogy ez a nyomatékérték tologatásával érhető el,ha atomstabil a fordulatszám (de majd @Elex pontosit).
Kb hasonló a Micro Seiki SX 5000/RY5500-es is. Ott viszont több típusú meghajtó szíj opció létezik. Valamennyi jellemzője a rugalmatlanságuk, vagyis feszességük (a Micronál kevlár "szíj"). Akármekkora is a motor nyomatéka, a stabil fordulatszám felvételéhez kb 30 másodpercre van szükség és némi segítségre az induláshoz. Nagyon nagy mozgatott tömegekről van szó. Főleg, ha a Micro Seikit kiegészítjük a Flywheellel, ami nagy sebességgel forogó tömegével extra tehetetlenséget biztosít.
A Micro 5000 és az Airforce III közel hasonló karakterű. Amiben a TechDAS mindenképpen felülmúlja, az a vákuumos lemezleszorítás. Az vitán felül előnyére válik.
A Micro tulajdonosának van egy Technics DD-je is (bocsánat már kettő van neki), azzal a pótolhatatlan LP-it digitalizálja be katasztrófa esetére.
Jó kérdésekdixie-chicken írta: ↑2024.12.29., vas. 09:40@revi,csak mint láma felhasználói kérdések/felvetések:
1. mért gondolják azt hogy a 0 (effektiv) tömeg a jó ?...ha megfigyeljük a mai trendet,a '80 évekbeli könnyű karokat,mára a nehezek váltották ki...vlmilyen oknál fogva,a hangszedők szeretnek vlmilyen "tömeget" érezni,partnerként...lásd pl Kuzma Safir 9" karját,ahol ha jól emlékszem 40gr az effektiv tömeg már...
2. a barázda egy "V" betű,ebben halad a tűhegy..a szférikus tű egy gomboc belehelyezve a V betűbe,a lemez halad a megfelelő irányba...a szofisztikált tűhegyek,élesre fent kések,amelyek keresztben haladnak a V barázdában,a fix headshell esetében a nagyon precizre fent penge éles kés,ugyanazon időben érintkezik a barázdában a jobb és bal csatorna "zenei" anyagával...ha swingel a shell,a pengeéles kés,egyik oldala kicsit előrébb halad,a másik oldal egy kicsit késésben van...van egy minimális időeltólódás a 2 csatona között...ha ezt megfejeljük még körkörös mozgásal is,az SRA is folyamatos változásnak van kitéve..az élsre fent pengeéles késnek,már semmi értelme,gyakorlatilag egy szférikus tűt imitáló eredményt kapunk...
![]()
https://www.dagogo.com/rs-laboratory-rs ... ll-review/
Egyébként, engem nem ért utól a nehéz kar divathullám, de a hangszedőkhöz használok egy kb 7grammos bronz fejsúlyt,mert a 3-5 grammos ZYX-eket eldobálja a prodigy. Orrnehéz állapotban már stabilak.
Egyébként, ami a zeroKar-elméletben a fura, tegnap beteterm 3 videót, amin mérőlemezzel vizsgálják a barázdakövetést. A tangenciális kart vizsgálják (és annak nem tudom, van e értelnezhető tömege,mégis működik ott is) ala natur és swing shellel. Érdemes megkeresni és újra megnézni, majd eldönteni, hogy követi jobban a barázdát. Elég sokan használnak itt tangenciális kart, nézze meg mindenki, ha eddig nem tette)
Amit a két csatornáról írsz(időbeliség), szintén bennem is felmerült, de a rotary fejjel, ugyanaz a PU pontosabb sztereót, pontosabb hangokat ad vissza. Egy zongorabillentyü leútése pl élethübb és teljesebb.Az pedig csak úgy lehet. ha így olvas ki pontosabban.
De nem kell ezt nekünk igszából megfejteni, csak demonstráltam az élből elítélés ellen. Szerintem egy tématopicban értelmesebb érdeklődéssel körbejárni a dolgot, mint olyan dolgokat lesajnálni, amit tőlünk hifiben "fejletteb" népek elismernek
az csak zárójele rész, hogy ezeket a "szörnyeket' az a Sibatech exportcég teríti, aki pl a Kondokat, ami pl Elex kedvence, de TJ is sokat merített az Ongakuból és pl a Münchausen erősítője, ami tele van Kondokban is lévő alkatrészekkel, ugyanilyen "fújolást" kapott, aztán meg odavert a hifishownak. De Supravox Hana hangszedőjét is Ők exportálják, ami áttérítette az MM világból.Persze, ezek mind exMerlin Audió termékek, ahogy a szférikus tölcséreket is a merlin tette be a köztudatba itthon, ahogy az egyutasok reneszánszában is velősen benne van a kezük, de a FAL egyutasok is Sibatech exportcikkek (Elex másik kedvence). Zoli is bőszen bólogat, de a Funk lemezjátszója is ez a termékcsoport, azt is mi hoztuk be kb 20 éve. Vagy a ZYX... Itt az a rengeteg dolog, ami akaratotokon, vagy tudtotokon kívűl, a Sibatech és a Merlin tett le a hifipolcotokra, ahogy az RS Labot és a Viv Labot az enyémre. Ez nem titok, ezek a gyártók, forgalmazók a többiektől elszeparálva, de együttmüködve keresik a hifi azon vetületét, ahol nem mindig a dogmatikus dolgokè a főszerep, mégis baromi jól szólnak. Tehát, amikor egy RS Lab, vagy egy Viv Lab kart kritizálunk, azt kritizáljuk, aki egyébként sokak rendszerében ott van, már "kölcsönadta" a hallását, így kb önmagunk döntését kérdőjelezzük meg. Xal, ha az RS Lab xar, akkor aki azt kiválasztotta, az süket. De akkor mindenki süket, aki más portékájával él. Rock is a Townshenddel
sajnos, csak angolul találtam meg, de talán érthető. Nekem erről ez ugrott be
youtu.be/Ja2fgquYTCg
halfnote.hu
halfnote.hu
Ja, annak a Tech Das - nak is van egy mozdonnyi motorja, változhatnak a dolgok.dixie-chicken írta: ↑2024.12.29., vas. 19:24a dörzskerekesek is hivatkoznak rá,ahogyan a szijhajásosoknál is emlitésre kerül:Sebességfelvétel. Gondolom, a sebességfelvétel járulékos " mellékterméke" a nagy nyomatéknak, ami a gyors sebességkorrekció alapfeltétele.
Ezért van pl. a Reference-ben nagyobb moci, mint a 0.5 Reference-ben...
Erre olyan roppant büszkék a nagy DD tulajok, hogy mekkora a nyomaték.
Tessék, itt is van...
https://guildfordaudio.co.uk/guildford- ... -turntable
A nagy átlag mégis azt a képet mutatja/mutatta, hogy amíg a Linn-ben, Thorens-ben AR-ban, stb.egy sótartónyi motor volt, sőt a Roxan 1 - ben az apró, nagyon alacsony nyomatékú motor nagyszerűségéről olvashattunk - minél kisebb lökésekből álljon össze a fordulat - addig a DD tulajdonosok körében folyt a számháború a nagyobbnál nagyobb nyomatékú motorok szükségességéről.
/ Nagyon lassú motor, könnyű tányér. Ha nincsen fordulat, legalább nyomaték legyen./
A maga korában, a maga méretkategóriájában a Voyd a szíjasok között szerintem egyedinek mondható a nyomatékhegyével.
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2787
a dörzskerekesek is hivatkoznak rá,ahogyan a szijhajásosoknál is emlitésre kerül:Sebességfelvétel. Gondolom, a sebességfelvétel járulékos " mellékterméke" a nagy nyomatéknak, ami a gyors sebességkorrekció alapfeltétele.
Tessék, itt is van...
https://guildfordaudio.co.uk/guildford- ... -turntable
"Electric circuitry is even better than that of the Air Force One and almost as good as that of the Air Force One Premium, increasing torque and allowing to maintain the speed without servo control while rotating at a rated speed. (No servo technology)"
és ennél az Airforce-nál,van egy kapcsolópáros,ahol választható,ha jól emlékszem a feliratozásra "B" és "B flat",amelyek segistégével finoman hangolható a lemezjátszó alapkaraktere a felhasználó igényeneinek megfelelően...csak feltételezem,hogy ez a nyomatékérték tologatásával érhető el,ha atomstabil a fordulatszám (de majd @Elex pontosit)...az biztos hogy az újabb DD tékáknál,ahol van ilyen opció (3 választható pozició),a nyomaték változtatásával,változik a lemezjátszó alap hangkaraktere,a felhasználok beszámololásai szerint,kinek a pap,kinek a papné alapon..
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 783
A három motorhoz házilag legyártott hézagoló alátéteket meg se említetted.tunerman írta: ↑2024.12.29., vas. 14:52
A hasonló példának hozott 3 motoros Voyd is ilyen csoda, a 75 kg-os tányér nyomatékával/egyenfutásával egyenértékű hajtásrendszer kialakítása![]()
Csak éppen ennek az volt az ára, hogy egy "V8-as HEMI motort"építettek be direktben a lemezjátszó házába (mit is keres ott ez az erőmű az LP játszóban? És mi mindent rendezhet még ott?)
TJ.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Ok, ebből ebből négy tanulságot tudok levonni.ELEX írta: ↑2024.12.29., vas. 16:31
Napok alatt kiderült, hogy a három böhöm motor közül az egyiknek szorult a csapágya. Az a motor rázta az egész sasszit.
Mivel szerencsére beállíthatók a csapágyak, valamennyi be lett állítva precízen (ne kotyogjon, de még ne szoruljon -egy ideig jó lesz biztosan) , némi kenés után csodák csodája, elmúlt a zaj.
A sebességet olyan tempóban veszi fel, mint egy komolyabb DD - de minek. Három öklömnyi motor egy időzített bomba benne.
A szíj felrakása maga a rémálom a tányér alatt, annak résében futó három tengelyre, tányérra.
1. Új korában q.jó lemezjátszó volt.
2. Minden, ami elromolhat, el is romlik, pl, motorcsapágy, kontakthibák.
3. Ami elromlik, megjavítható, jelen esetben szerencsésen könnyen. / Állítgatás, olajozás./
4. Rendbe rakva megint q. jó lemezjátszó.
Sajnos, nem minden vintage masina ilyen könnyen szervízelhező, mint azt olvashattuk dexie - chicken - től...
Azoknál a lemezjátszóknál, ahol a szubtányér egyben van a tányérral, kín a szíjfeltétel. Szerencsére nem napi teendő.
Sebességfelvétel. Gondolom, a sebességfelvétel járulékos " mellékterméke" a nagy nyomatéknak, ami a gyors sebességkorrekció alapfeltétele.
Tessék, itt is van...
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

Erről konkrétan a közelmúltból tudnék mesélni.tunerman írta: ↑2024.12.29., vas. 15:59....A hasonló példának hozott 3 motoros Voyd is ilyen csoda, a 75 kg-os tányér nyomatékával/egyenfutásával egyenértékű hajtásrendszer kialakítása![]()
Csak éppen ennek az volt az ára, hogy egy "V8-as HEMI motort"építettek be direktben a lemezjátszó házába (mit is keres ott ez az erőmű az LP játszóban? És mi mindent rendezhet még ott?)
TJ.
A tulaj már baltát akart vágni bele és tűzre vágni. Csak a baja volt vele.
Folyamatos nagy amplitudójú alacsony frekis mechanikai rezgések mentek a lemezre, onnan a hangszedőre, elektronikára, hangfalakra. Maga a hang nem volt hallható, csak a hangkép olyan volt, mintha darálón ment volna keresztül minden.
Helyszínen oszcilloszkóp, mérőlemez....nincs megoldás. El kellett hozni.
Napok alatt kiderült, hogy a három böhöm motor közül az egyiknek szorult a csapágya. Az a motor rázta az egész sasszit.
Mivel szerencsére beállíthatók a csapágyak, valamennyi be lett állítva precízen (ne kotyogjon, de még ne szoruljon -egy ideig jó lesz biztosan) , némi kenés után csodák csodája, elmúlt a zaj.
A sebességet olyan tempóban veszi fel, mint egy komolyabb DD - de minek. Három öklömnyi motor egy időzített bomba benne. A szíj felrakása maga a rémálom a tányér alatt, annak résében futó három tengelyre, tányérra. Vízszintezés szintén kihívás. A motorvezérlő elektronika DIN (Tuchel) dugókkal szerelt kábellel van összekötve a futóművel. Természetesen az idők során totál oxidos minden érintkező. A jelentős áramokat már bizonytalanul viszik át. Azok is oxidmentesítés, korrózió gátlás után újra tökéletesek - egy darabig. Szóval volt vele dolog rendesen.
A szokásos hangkar, hangszedő beállítások már a normál beállítások részei.
Az eredmény viszont határozottan pozitív. Nagyon jó lett a hang. Mondjuk erről a ZYX Artisan phono és a ZYX Universe Optimum páros is gondoskodik. Azok azért hihetetlenül jó darabok. Bár a phono sem gondozás mentes, mivel akkumulátorok vannak benne, amiket időnként cserélni kell.