Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

ANDS írta:
2025.01.21., kedd 18:48
A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz.
A sertések neve a konda, amit a kondás őriz.
Csak két kérdés: a pásztortarhonyába milyen állat húsából készített kolbászt tesznek? Esetleg a pásztor az disznókat legeltet Pannóniában?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

A forrásmegjelölést lefelejtettem, bocsánat. Most pótolom. A könyv kiadási éve: 1982.
5AB0152B-265D-404D-84A8-80132E2B0431.jpeg
BACD04A8-F612-4EFE-B6EB-0B42903537D2.jpeg
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 09:56
….

Lehet ezen még rugózni, de a borjúbécsinek benne van a nevében, hogy borjú. Akárcsak a nyúlpörköltnek, marhapörköltnek, vagy berbécspörköltnek (szerintem Pannónia 90%-a nem tudja, mi a berbécs, de talán a wikiszótárban rá lehet keresni :D). Egyébként mindegyik pörkölt, nem? Vagyis a marhagulyás az marhából van, a sertésgulyás pedig sertésből, és mindkettő gulyás :D :D
Szóval ez így működik szerintem :D

…. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)
A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz.
A sertések neve a konda, amit a kondás őriz.

De mindez tulajdonképpen lényegtelen addig, amíg Te otthon magadnak vagy a vendégeidnek főzöl valamit, akik örömmel megeszik, mert éhesek, és ajándékba kapják az ennivalót.

Más a helyzet, ha rendezel egy állófogadást az üzleti partnereidnek, akiktől a bevételed, az egzisztenciád függ, és a rendezvényt a Hilton Hotel éttermében tartod. Ott az étteremvezető nem fogja megkérdezni tőled, hogy jó lesz a levesbe az olcsó disznóhús, vagy főzzék inkább marhahúsból? Akkor többe kerül, mert drágább a hús, és tovább is kell főzni, mert rágósabb, hogy kéred? Ilyet egy jobb étteremben nem fognak kérdezni, mert egyrészt szakmai körökben alap, másrészt nem akarják, hogy a vendégek elterjesszék róluk, és a színvonalas rendezvényeket átvigyék a konkurenciához.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8922

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 09:56
Vinkler írta:
2025.01.20., hétf. 08:12
Attól még lehet finom, hogy nem Gulyásleves. :D
Lehet ezeken a dolgokon rugózni, de a gulyás marhából van, ahogy a borjú bécsi is borjúból és nem csirkéből. Abból a kijevi csirke van, de az megint egy másik étel, stb. Szóval így működik ez szerintem.
Lehet ezen még rugózni, de a borjúbécsinek benne van a nevében, hogy borjú. Akárcsak a nyúlpörköltnek, marhapörköltnek, vagy berbécspörköltnek (szerintem Pannónia 90%-a nem tudja, mi a berbécs, de talán a wikiszótárban rá lehet keresni :D). Egyébként mindegyik pörkölt, nem? Vagyis a marhagulyás az marhából van, a sertésgulyás pedig sertésből, és mindkettő gulyás :D :D

(PS. érdemes elolvasni a wikipédia cikkét, tröténelmi forrásokat is citál, különbséget tesz a gulyás és a gulyásleves között, utóbbi 1888 óta létezik és polgári étel, és csak rokona a gulyásnak, ami egy népi étel volt évszázadokon át. De sem ennek, sem annak nem követelménye a marhahús, hagyományosan olyan húsból készül, ami éppen van, akár vegyes húsokból is. Egyetlen régi forrás sem említi, hogy marhahúsból kell készíteni. A gulyásleves még megengedőbb, mint a guyás, amit csak vörös húsok esetén mondanak gulyásnak, egyébként paprikás. 1790-ig főleg marhahúsból készítették, mert az volt "adott", de utána Magyarországon is elkezdődött a juhtenyésztés, és ez elhozta a birka-változatot. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)
Szóval visszadobnám ezt a "lehet ezen rugózni" labdát. Az alábbiakból számomra és 3 szakács ismerősöm számára (megkérdeztem őket) sem következik az a tény, hogy a gulyás leves egyéb húsokból is készül. Illetve, amelyik abból van azt másként is nevezik, mint például sertés gulyás leves. A gulyás leves, önmagában értelem szerűen a marha gulyást jelenti, általánosan már elhagyták a marha jelzőt, mert általános evidenciává vált. Az iskolai tankönyvekben is marhahúsból készül receptúra szerint. Korabeli forrásokban lehet mangalicából készült gulyáslevessel is találkozni, mint alapanyag, de kiemelik, hogy az 1850-es évek utáni gasztronómia fejlődés egyértelműen a marhahúst részesítette előnyben, amelyik gulyás nem marhából van, annak húsmegjelölésével együttesen használják azt, lsd. sertés gulyás.

Önmagában a Wikipédiára hivatkozni szerintem nem szerencsés, egyébkén az alábbi mondatot én is ott találtam. :rolleyes:
Egy idézet a wikipediából:

Gulyásleves (gulyás 'herdsman'[1] and leves 'soup' in Hungarian), is a Hungarian soup, made of beef, vegetables, ground paprika and other spices.

Egyébként rákerestem A gulyás leves receptre, megnéztem kb. 15-20-at kivétel nélkül mindegyikben marhahús szerepel.

Mint megtudtam egyébként a Magyar gulyás leves Hungarikum. Megtaláltam a hungarikum receptjét is, melyet idemásolok:
Hozzávalók 10 főre: 0,60 kg marha lapocka 0,60 kg burgonya 0,25 kg magyar vöröshagyma 0,20 kg sárgarépa 0,10 kg fehérpaprika 0,10 kg paradicsom 0,10 kg petrezselyemgyökér 0,10 kg mangalicazsír 0,03 kg só 0,02 kg magyar fűszerpaprika-őrlemény. 0,005 kg fokhagyma 0,002 kg egész köménymag 0,10 kg csipetke víz1

Mindezekből számomra az következik, hogy a gulyás leves előjel nélkül használva, marha húsból készül.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2025.01.20., hétf. 08:12
Lehet ezeken a dolgokon rugózni, de a gulyás marhából van, ahogy a borjú bécsi is borjúból és nem csirkéből. Abból a kijevi csirke van, de az megint egy másik étel, stb. Szóval így működik ez szerintem.

(PS. érdemes elolvasni a wikipédia cikkét, tröténelmi forrásokat is citál, különbséget tesz a gulyás és a gulyásleves között, utóbbi 1888 óta létezik és polgári étel, és csak rokona a gulyásnak, ami egy népi étel volt évszázadokon át. De sem ennek, sem annak nem követelménye a marhahús, hagyományosan olyan húsból készül, ami éppen van, akár vegyes húsokból is. Egyetlen régi forrás sem említi, hogy marhahúsból kell készíteni. A gulyásleves még megengedőbb, mint a guyás, amit csak vörös húsok esetén mondanak gulyásnak, egyébként paprikás. 1790-ig főleg marhahúsból készítették, mert az volt "adott", de utána Magyarországon is elkezdődött a juhtenyésztés, és ez elhozta a birka-változatot. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 06:59
Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 20:31
Lemmy9.1 írta:
2025.01.15., szer. 17:06
A hamisgulyásban tudtommal nincs hús.
Mi sokszor csináltunk sertésből gulyáslevest. Teljesen jó.
Számomra a sertés gulyás is hamis. :rolleyes:
Bográcsozós kerti partikon mi mindig disznóhúsból (cob vagy lapocka) készítjük a bográcsgulyást.
Kivétel nélkül mindig elfogy, finom, és szerencsére még senki nem nevezte hamisgulyásnak.

Kicsit hasonlít ez a "hangfal", "bakelit" stb köré kerekített elitista polémiákhoz.

Az persze teljesen más, ha egy vendéglő nem szrepelteti az étlapján, hogy a hagymás rostélyost nem rostélyosból készíti, azáltal megtévesztve a vendéget.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 20:31
Lemmy9.1 írta:
2025.01.15., szer. 17:06
A hamisgulyásban tudtommal nincs hús.
Mi sokszor csináltunk sertésből gulyáslevest. Teljesen jó.
Számomra a sertés gulyás is hamis. :rolleyes:
Bográcsozós kerti partikon mi mindig disznóhúsból (cob vagy lapocka) készítjük a bográcsgulyást.
Kivétel nélkül mindig elfogy, finom, és szerencsére még senki nem nevezte hamisgulyásnak.

Kicsit hasonlít ez a "hangfal", "bakelit" stb köré kerekített elitista polémiákhoz.

Az persze teljesen más, ha egy vendéglő nem szrepelteti az étlapján, hogy a hagymás rostélyost nem rostélyosból készíti, azáltal megtévesztve a vendéget.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 335

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

"Inspired by Salmon"

Fincsi lehet :-)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Alex_Aston írta:
2025.01.15., szer. 14:35
Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 10:05
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra...
https://index.hu/techtud/2023/09/19/3d- ... zer-video/

Az mondjuk tényleg igaz, hogy túl sokan vagyunk. Nem lehet fenntartható módon gazdálkodni már.
Persze leginkább a távol kelet, és hasonló helyeken laknak aránytalanul sokan szerintem.
De mivel egy bolygónk van, ez sajnos globális probléma.
Erről nekem a Zöld Szója című film jut az eszembe.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3276

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra...
https://index.hu/techtud/2023/09/19/3d- ... zer-video/

Az mondjuk tényleg igaz, hogy túl sokan vagyunk. Nem lehet fenntartható módon gazdálkodni már.
Persze leginkább a távol kelet, és hasonló helyeken laknak aránytalanul sokan szerintem.
De mivel egy bolygónk van, ez sajnos globális probléma.
Csak a Marantz! :-D

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3525

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra. uvegajto.gif
IMG_4617.jpeg
36_1_5.gif

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra. uvegajto.gif
IMG_4617.jpeg

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3575

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

AAttila írta:
2024.12.28., szomb. 16:43
kaef2 írta:
2024.12.28., szomb. 15:39
stx írta:
2024.12.26., csüt. 16:46
Ma estére...

20241226.jpg
Régen anyám és nagyanyám csinált hasonlót, alufóliába csomagolva csomagokban tették be a sütőbe az adagokat.
Isteni finom volt frissen.
Nálunk is. Batyus húsnak hívtuk ;peace; Szerintem még kolbász is volt benne. gondolkodik.gif
Tényleg. leborulok.gif

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 450
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Vasti írta:
2024.12.28., szomb. 15:11
Ez miez?! ;-) Káposztás hús?
Láttam valami hasonlót a Youtube-on, vagy valami tévéműsorban, és tetszett... Egyszer ki kellene próbálni :-)
Amúgy piszok jól néz ki, és a fűszerezése alapján hasonló is lehet a végeredmény, mint itt az osztrákoknál a Kümmelbraten káposztával - csak itt zsemlegombóc vagy szalvétagombóc is jár hozzá a krumpli mellett, meg valami jó kis pecsenyeszaft, nyami :-)
A mostani adag:
nyers káposzta, ujjnyi csíkokra vágva, kb, 2-3 cm vastagon, rászórva marék szeletelt hagyma. Só, bors, kis piros paprika.
Erre 1,6 kg tömegű tarja, bevagdalva másfél-2 cm-esre, majdnem az aljáig, A résekbe só, bors, mustár kenegetve, hagymakarikák, fokhagyma, vékony füstölt szalonna. A tetejére olívaolaj, bors, majoranna. Pataki vagy valamilyen kerámiatálban kb. másfél-2 óra lassú sütés/párolás (én tepsi+alufólia, mivel a kerámiaedény szétrepedt), aztán kis sörrel meglocsol és 20-25 perc sütés.
Omlós, puha lesz. Most salátaval, héjában sült krumplival ettük.

Az alul lévő káposzta/hagyma főtt krumplival összenyomkodva nagyon finom köret.

AAttila
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2024.12.28., szomb. 15:39
stx írta:
Ma estére...

20241226.jpg
Régen anyám és nagyanyám csinált hasonlót, alufóliába csomagolva csomagokban tették be a sütőbe az adagokat.
Nálunk is. Batyus húsnak hívtuk ;peace; Szerintem még kolbász is volt benne. gondolkodik.gif

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3575

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

stx írta:
Ma estére...

20241226.jpg

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 335

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Ez miez?! ;-) Káposztás hús?
Láttam valami hasonlót a Youtube-on, vagy valami tévéműsorban, és tetszett... Egyszer ki kellene próbálni :-)
Amúgy piszok jól néz ki, és a fűszerezése alapján hasonló is lehet a végeredmény, mint itt az osztrákoknál a Kümmelbraten káposztával - csak itt zsemlegombóc vagy szalvétagombóc is jár hozzá a krumpli mellett, meg valami jó kis pecsenyeszaft, nyami :-)

stx
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

A végeredmény:
20241227tarja.jpg
Vinkler írta:
2024.12.26., csüt. 22:42
stx írta:
Ma estére...

20241226.jpg
Végeredményt is kérünk!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

stx írta:
Ma estére...

20241226.jpg
Végeredményt is kérünk!

stx
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Ma estére...
20241226.jpg

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6185

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

violin írta:
2024.11.17., vas. 13:41
tonee73 írta:
2024.11.17., vas. 10:45
AAttila írta:
2024.10.29., kedd 21:19
Nekem a csúcsom 104,5kg volt. Onnan jöttem le fokozatosan, évek alatt,több lépcsőben 78-ra. Most ugyan 82 vagyok, de tavaszra megint 76-78 a cél.
Nekem 91.5 tavaly februárban, akkor tértünk át keto-ra (néha kis csalással).Most 74 és 76 között mozgok és sokkal jobban érzem magam.
Én már +5kg-tól megyek a falnak... :smile51: .... olyan szintű diszkomfort-érzetet okoz, hogy teljesen lepukkanok...
Folyamatos puffadás, állandó fáradtság-érzet... pedig +5kg az szinte meg sem látszik az emberen.
Azért mondjuk tavaly karácsonykor nekem is feljött 3-4 kg pluszban.Azért még itt is Angliában is kell a töltött káposzta meg a bejgli, zserbó - úgyhogy volt "tiltott" szénhidrátbevitel, és igen engem is feszélyzett a dolog. Egy hónap után viszont szépen vissszament.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

tonee73 írta:
2024.11.17., vas. 10:45
AAttila írta:
Nekem a csúcsom 104,5kg volt. Onnan jöttem le fokozatosan, évek alatt,több lépcsőben 78-ra. Most ugyan 82 vagyok, de tavaszra megint 76-78 a cél.
Nekem 91.5 tavaly februárban, akkor tértünk át keto-ra (néha kis csalással).Most 74 és 76 között mozgok és sokkal jobban érzem magam.
Én már +5kg-tól megyek a falnak... :smile51: .... olyan szintű diszkomfort-érzetet okoz, hogy teljesen lepukkanok...
Folyamatos puffadás, állandó fáradtság-érzet... pedig +5kg az szinte meg sem látszik az emberen.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6185

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

AAttila írta:
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Csalós nap, pizza szombat! :smile29:

.
IMG_3870.jpeg
IMG_3882.jpeg
IMG_3879.jpeg
IMG_3889.jpeg
IMG_3895.jpeg

AAttila
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”