Big írta: ↑2024.12.12., csüt. 09:21
revox írta: ↑2024.12.12., csüt. 00:58
revox írta: ↑2024.12.04., szer. 22:49
megtaláltam... a versenyzők. a kanyar a sztoriban, a vakteszten majd fele-fele lett az arány, amikor meg kellett ítélni, melyik hang a jobb. Nyilván, más lenne, ha odaadnák valakinek, hogy otthon kösse be, de a digitalizált anyagon is bőven van eltérés, de vélhetően sokan a saját preferenciájuk, vagy saját rendszerük hangjából kiindulva adták le voksukat, melyik a jobb hangú lemezjátszó. És persze, a jobb a drágább... telefonba dugtam be headsetet, egy jó fülessel biztos jobban adja. Nekem is volt tippem, de csak tippem, nyakam nem tettem volna rá...
mindenesetre elég brutál eltérés van megjelenésre
AF zero vs AR-XA scale BLIND TEST SINGLE IMAGE JPEG.jpg
half ote-on már lellőttem a megfejtést. akinek van kedve, még tippelje meg, max magában, majd kerese meg a megfejtést:
http://halfnote.hu/blogs/revox/techdas- ... iota-teszt
rocké a bátorság érdemérem
Ha már szóba jött újra, nekem a zene anyaggal van problémám, nem a stílus vagy a műfaj, nekem szűk a spektrum, sokkal komplexebb (na ez szép volt

) hangtartomány kell, hogy igazán megtudjam itélni a rendszer illetve adott készülék hangját/kvalitásait (ez nem azt jelenti, hogy ezen nem hallok különbséget,). Szóval a tesztre használt zenének tudnia kell a pokol legmélyebb bugyraitól a menyország tetejéig minden hangot.
Bocsánat, de ezt tapasztaltam évtizedek alatt.
ebben én nem éreztem problémát. az eltérés elég jól detektálható, inkább az a kérdés, melyik a TechDas. mivel egyik lemezjátszót se ismerem én se, csak arra tudtam hagyatkozni, hogy szólnak a bazi nagy tányérral és nagy tömeggel apelláló lemezjátszók és a B simasága jobban megvan és a hang stabilitása, ami a nyugalomban nyilvánul meg. Persze,ezt egy telefon+headsettel nehezebb meglépni, mint egy ettől csak egy fokkal jobb fülessel, de azért hallhatóak a nagy lemezjátszók ismérvei. Ettől függetlenül én is annyit tudtam mondani, a B simábban szól, de nem ismerve a TechDas hangot, akár lehetett volna a másik is az. Ahogy RockGyuri mondta, szerinte az A a TechDas, de a B-t vinné inkább haza.
ez egy játék és sajnos még benne van a mentális hadviselés is, hogy most vajon szívatnak-e, hogy a jobb hangú lesz az oldSchool gép és nesze neked félmillás futómű, de arra jó, hogy az ember egy kicsit megfigyelje önmagát, mennyire képes észrevenni az apró részleteket,melyek a minőségibb megszólalás velejárói, akár egy ilyen digitalizált vackon is, adott esetben vacak visszahallgatási körülményekkel.
van másik ilyen, teljesen értelmetlen vakteszt, ahol az az érzésem, maga a technika hamarabb gátat szab, hogy eldöntsük, melyik a kevésbé rossz, mert ezekben a bedigitalizált és gyenge kontrollrendszeren visszahallgatott teszteken sokszor maga eleve a "jó" felvétel is már olyan torz, hogy nem értelmezhető jónak. Minjárt betolom a linket, én ezt Tracy Chapmannal csináltam végig (fullrange speakert és a fejhallgató), de kb -21dB zaj bekeverésekor már annyira kicsi a bevitt torzítás, hogy igazából nehéz megmondani, csak nagy odafigyeléssel, melyik a kevésbé xar. Még alacsonyabb torzítás adagolásával végképp egyformán rossznak hallod mindkettőt, legalábbis, a munkahelyi számítógépen, amin semmi cicoma,ahogy eladták, hangkártya,stb... és egy nem túl hiteles, vérolcsó phlipis fejhallgató társaságában. de van eltérés, de sokszor már nagyon nehéz dönteni a két rossz közül,amikor él a fejedben, hogy is kellene ennek szólnia (ezért választottam TC-t, az még van valahol a a fiókban, valamennyire emléxem,hogy is kellene szólnia)
aki gondolja,játszhat vele. egyszer csináltam meg, elég is volt, elfáradt az agyam tőle
https://www.klippel.de/listeningtest/
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu