Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Elektroncső topik {___]=

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2771

Re: Elektroncső topik {___]=

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A befutó hosszas hallgatózás után ez lett:
Még lehet fokozni ezt is. leborulok.gif
TJ.
Csatolmányok
Marconi U50 - U52 tube.jpg
Marconi U50 - U52 tube foto.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 747

Hozzászólás Szerző: arzachel »

SoundMania írta:
2024.12.10., kedd 08:20

Már hogyne lennének szent grál csövek! Nem véletlenül!
A szent grál Bendix 6900 üzemben..
mcriaa_1.jpg
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

Tudom,hogy ahány rendszer,és ahány fül,akár annyi különböző vélemény is lehet,...kb. mint a maZZagoknál....:)
De a sok ítélet között lehet 2-3 egyezés,még így is...sőt,biztos,hogy van is,csak ezt mindig hozzá kell tenni,mert bla-bla.bla...:)
Annak aki most kezd vadászgatásba,"próbálgatásba",annak nagyon jó több véleményt olvasni,mert a kapott válaszokból le tud szűrni közös nevezőket,és abba az irányba tud indulni,nem csak úgy a vakvilágba választani egy jó drága csövet,mert akkor biztos jó,...és közben meg nem. Utólag meg biztos hárman is megírnák,hogy azt nem kellett volna,mert náluk sem jött be. :)
6463 ? E83F ?

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

Block írta:
2024.12.09., hétf. 23:17
Olyan ötlet lenne jó,hogy az 5U4GB-ből nekem ez(pl. Sylvania) tetszett a legjobban,de szinte ugyanolyan jó (RCA)(GE).
Na ez az, a jó múltkor egy Lampiator Pacific DAC-ba kerestek 5U4GB csövet, Takatsuki volt benne...vittem...
GE-t, RCA-at, Brimart, Philips Miniwattot, Western Electric is került valahogy, megegy Marconi....
A befutó hosszas hallgatózás után ez lett:
DSC_0237_3.JPG
De egy másik rendszerben már nem biztos, hogy ez lenne a nyerő, ami így is lett...máshol, másik helyen, más rendszerben (az egy Lampizator Baltic 3 volt) RCA nyert...szóval ennyi... :smile29:
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
tonya írta:
2024.12.09., hétf. 20:52
Szent grál cső nincsen, ezért érdemes többféle gyártmányt is beszerezni, aztán indulhat a tube rolling, ami nálam esetleg legjobb hangot eredményezi, az nem biztos, hogy másnál az lesz a legjobb.... ez egy ilyen játék, nyilvánvalóan ennek van költség vonzata is, ezért érdemes az előfok csövekkel kezdeni, de egyet biztosan leszűrtem több év tapasztalatából (és egy többé kevésbé megnyugtató cső készlettel otthon ), hogy ma nem tudnak olyan csöveket gyártani mint régen, legalábbis én még nem találkoztam ilyen új gyártású csővel...

Bendix 6900. :smile53:
Csatolmányok
Bendix 6900 tubes.jpeg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
Köszönjük Emese .... :tutiok:
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

tonya írta:
2024.12.09., hétf. 20:52
Szent grál cső nincsen, ezért érdemes többféle gyártmányt is beszerezni, aztán indulhat a tube rolling, ami nálam esetleg legjobb hangot eredményezi, az nem biztos, hogy másnál az lesz a legjobb.... ez egy ilyen játék, nyilvánvalóan ennek van költség vonzata is, ezért érdemes az előfok csövekkel kezdeni, de egyet biztosan leszűrtem több év tapasztalatából (és egy többé kevésbé megnyugtató cső készlettel otthon ), hogy ma nem tudnak olyan csöveket gyártani mint régen, legalábbis én még nem találkoztam ilyen új gyártású csővel...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Block írta:
2024.12.09., hétf. 23:17
tonya írta:
2024.12.09., hétf. 20:57
Block írta:
2024.12.09., hétf. 20:17
Annyit már tudok,hogy ha lehet,akkor NOS,...és ha lehet,akkor amerikai,vagy angol.
Az én csöveim jelenleg: 5U4GB egyenirányító,......6463 és E83F meghajtó csövek.
Minden hozzászólást szívesen olvasok,...még azt is amit nem nekem írnak..... :))
Igen, amerikai vagy angol....vagy német (Siemens, Telefunken, Valvo), holland (Philips Miniwatt) francia (Belvu, Mazda,Cifte) cseh (Tesla) magyar (Tungsram) stb... ;)
....igen ez igaz,gondolkodtam is,hogy odaírok még pár országot...de ez így akkor is túl általános..
Olyan ötlet lenne jó,hogy az 5U4GB-ből nekem ez(pl. Sylvania) tetszett a legjobban,de szinte ugyanolyan jó (RCA)(GE).
De a másik két cső a ritkább, 6463-at nem is nagyon találtam,csak valamelyik helyettesítő csövét. Abból melyik lehet a legjobb ami helyettesíti?
Ha ugyanolyan jó nálad az RCA meg a GE, akkor szerintem nincs miről beszélni.
És amig a Sylvania 5u4gb tetszik a legjobban, addig sincs.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

tonya írta:
2024.12.09., hétf. 20:57
Block írta:
Annyit már tudok,hogy ha lehet,akkor NOS,...és ha lehet,akkor amerikai,vagy angol.
Minden hozzászólást szívesen olvasok,...még azt is amit nem nekem írnak..... :))
Igen, amerikai vagy angol....vagy német (Siemens, Telefunken, Valvo), holland (Philips Miniwatt) francia (Belvu, Mazda,Cifte) cseh (Tesla) magyar (Tungsram) stb... ;)
....igen ez igaz,gondolkodtam is,hogy odaírok még pár országot...de ez így akkor is túl általános..
De a másik két cső a ritkább, 6463-at nem is nagyon találtam,csak valamelyik helyettesítő csövét. Abból melyik lehet a legjobb ami helyettesíti?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Block írta:
Nagyon jó ez a topic.....:) Eddig csak hallgattam a csöveseimet ,amik azért jócskán cserélődtek az évek folyamán,de én magam soha egyikben sem cseréltem csöveket. Azokkal hallgattam,amikkel hozzám kerültek,és azokkal is mentek tovább az új gazdákhoz a váltásnál. Látókörömben a csövek csak a végcsöveket jelentették.A push-pull erősítőktől eljutottam a triódás SE -ig. Viszont most reflektor fénybe kerültek az egyenirányító és meghajtó csövek,amiknek a beszerzését tervezem én is a közeljövőben....
Jön a kérdés mi lenne a legjobb választás? Majd olvasgatok a neten,...de szívesen vennék 1-2 tanácsot az AVX-en lévő nálam sokkal tapasztaltabb és hozzám képest szakértőnek számító csöveket zenélésre használó fültársaktól.
Amit tonya leírt azzal én is maximálisan egyetértek. Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy ha veszel egy csöves erősítőt jó eséllyel "alap" (olcsó) csőkészlettel szokták értékesíteni (Csak megszólaljon. Tisztelet a kivételnek), mert a jobb vagy ritkább csöveket külön-külön is lehet értékesíteni. Sajnos a fenti esetben valószínűleg nem aknáztad ki az erősítőben rejlő lehetőségeket maximálisan.
Nálam a favorit és mondjuk úgy hogy a leggyengébb csőkészlet között akkor a különbség, hogy szinte nincs is kedvem zenét hallgatni a gyengékkel...
Én is NOS csőpárti vagyok, és azért azt kell tudni a régi csövekről hogy az áruk általában nem csökken. Szóval ha esetleg neked valamelyik nem tetszik jó eséllyel nem fogsz bukni rajta, vagy nem nagyot. Nálam is van egy kazal cső, meg most is van úton egy pár a tengeren túlról.
Ha belelendülsz úgyis ez lesz :D
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Block írta:

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nagyon jó ez a topic.....:) Eddig csak hallgattam a csöveseimet ,amik azért jócskán cserélődtek az évek folyamán,de én magam soha egyikben sem cseréltem csöveket. Azokkal hallgattam,amikkel hozzám kerültek,és azokkal is mentek tovább az új gazdákhoz a váltásnál. Látókörömben a csövek csak a végcsöveket jelentették.A push-pull erősítőktől eljutottam a triódás SE -ig. Viszont most reflektor fénybe kerültek az egyenirányító és meghajtó csövek,amiknek a beszerzését tervezem én is a közeljövőben....
Jön a kérdés mi lenne a legjobb választás? Majd olvasgatok a neten,...de szívesen vennék 1-2 tanácsot az AVX-en lévő nálam sokkal tapasztaltabb és hozzám képest szakértőnek számító csöveket zenélésre használó fültársaktól.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Azért egy Telefunken ECC801S szerintem a csúcs és igen hosszú élet tartamú. ;) Ha van rá lehetőséged kipróbálni ne hagyd ki

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

Menet közben rendeltem is még egy adagot a Mullardokból :) Langrex, UK store, innen van a régi készlet is, meg az EL34-eim jó része is, bennük megbízok. A vicc, hogy ezek a NOS ECC81-ek épp csak picit mennek drágábban, mint az új gyártású Psvane Art.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Ha tartalékot akarsz képezni azt minél előbb tedd meg, mert a régi, jó csövekből egyre kevesebb van és egyre drágábban, mert olyan, hogy sok csövem van nincsen, csak többé kevésbé megnyugtató készlet..... :D

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Re: {___]= Psvane 12AT7-S Art?

wittao írta:
2024.12.08., vas. 10:34
Az ECC81 meglehetosen retegtermek az ECC82-83-88 vonalhoz kepest, emiatt nem nagyon fekudtek ra a minosegi uj fejlesztesere, sok szemet kaphato sajnos. Inkabb maradj a NOS csoveknel.
Ez nagyon hasznos infó volt számomra, köszi mindkettőtöknek. Nem cserélni akarom a jelenlegi csöveket (még sok óra van bennük), hanem tartalékot képezni, mert hosszú távra tervezek ezzel az erősítővel. Meggyőztetek, maradok NOS vonalon.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2045

Re: {___]= Psvane 12AT7-S Art?

Hozzászólás Szerző: wittao »

b4xter írta:
2024.12.07., szomb. 21:55
Sziasztok,

karácsonyra szeretném meglepni az erősítőm előfokát négy új csővel. Jelenleg NOS, '60-as évek végi gyártású Mullard 12AT7 WA (ha jól sejtem, ez a "katonai" verzió) csövek vannak benne, amikkel teljesen boldog vagyok, viszont egyrészt halmoznám a csőkészletet a világégés esetére, másrészt kipróbálnék új gyártású csöveket is. Érdemes felugrani a Psvane vonatra, vagy maradjak inkább NOS vonalon?
Le ne csereld :)
Kizarolag a Tonya altal emlitett felso polcos NOS csovekre erdemes, de ami Neked van az is nagyon jo cso. Itt inkabb mar mas hangot fogsz kapni, nem “jobbat”…
Az ECC81 meglehetosen retegtermek az ECC82-83-88 vonalhoz kepest, emiatt nem nagyon fekudtek ra a minosegi uj fejlesztesere, sok szemet kaphato sajnos. Inkabb maradj a NOS csoveknel.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Isten őrizz, hogy lecseréld a jó angol Mullardokat valami új gyártású csőre. Ha feljebb szeretnél lépni akkor Telefunken ECC801S vagy tripla micás Siemens E81CC....stb jó fajta régi cső

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

{___]= Psvane 12AT7-S Art?

Sziasztok,

karácsonyra szeretném meglepni az erősítőm előfokát négy új csővel. Jelenleg NOS, '60-as évek végi gyártású Mullard 12AT7 WA (ha jól sejtem, ez a "katonai" verzió) csövek vannak benne, amikkel teljesen boldog vagyok, viszont egyrészt halmoznám a csőkészletet a világégés esetére, másrészt kipróbálnék új gyártású csöveket is. Érdemes felugrani a Psvane vonatra, vagy maradjak inkább NOS vonalon?

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1382

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nem egyértelmű, amit írtál, a hangszórócserével kapcsolatban... gondolkodik.gif :
" Felcseréltem a CD - lejátszó bemenetét és a hangfalakat is, nehogy onnan jöjjön a hiba, de ugyan az.

Ugyan az mi ? Átment a hiba baloldalra, vagy ottmaradt ?

Tehát, próbáld ki azt, amit ELEX is javasolt :
Cseréld fel a hangszórókábelt az erősítő kimenetén.
Ha továbbra is a jobb oldalon szól halkabban a hangszóród, akkor az a hibás.
Ha " átmegy " a hiba a baloldalra, akkor az erősítő a hibás.

zgeza
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: zgeza »

Köszönöm a választ.

Felcseréltem a csöveket, de nem változik. Marad a jobb oldalon.
Felcseréltem a CD-lejátszó bemenetét is, és a hangfalakat is, nehogy onnan jöjjön a hiba, de ugyanaz.
A torzítás eltűnik pár percen belül, de nekem halkabbnak tűnik a jobb oldal.
Vagy másfél órán át hallgattuk a lányommal, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a jobb oldal rosszabbul is szól. Egy 1953-as mono EMI felvétellel teszteltük, hogy ne legyen különbség a két oldal között, és azt hallottuk, hogy a jobb oldalon dobozos, tölcséres, és eközben erőtlen is a hangzás. Lehet, ez tűnt nekem eleinte halkabbnak.

Mit lehet ezzel kezdeni? Van olyan szerviz, ahol tudnak ezzel kezdeni valamit?

12 éve van nálam az erősítő, de csak az utóbbi 1 évben használom. Eddig egy nem használt lakásban állt, ahová időnként elmentem, és bekapcsoltam, hogy járja át az áram. A potméterek is recsegtek, de ez teljesen elmúlt, miután bejárattam kicsit.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Talán Te is meg tudod tenni:

1. húzd ki a hálózati kábel a készülék hátsó IEC aljzatából
2. vedd le a készülék tetejét
3. cseréld fel egymással a két elektroncsövet
4. hallgasd meg, hogy fennáll-e a hibajelenség a jobb oldalon
5. ha fennáll akkor meghibásodott az erősítő - írány a szerviz
6. ha átment a bal oldalra, akkor egy pár új csövet kell beletenni az erősítőbe
TJ.
Csatolmányok
Copland CSA-14.jpg
Copland CSA-14.jpg (178.47 KiB) Megtekintve 1756 alkalommal

zgeza
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: zgeza »

Sziasztok,

Új vagyok itt és nem vagyok biztos benne, hogy jó helyre írok. Elnézést kérek, amennyiben nem.

Kérdéssel fordulok hozzátok, elektroncső témában, remélve, hogy van itt olyan fórumozó, aki fel tud világosítani.

Van egy Copland CSA-14 típusú erősítőm, amiben Penta Laboratories csövek vannak. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a jobb oldal valamivel halkabban szól. Aztán a helyzet romlott, mert a bekapcsolást követő 10-15 percben a jobb oldal elkezdett torzítani is. Miután bemelegszik, ez a torzítás eltűnik, de csak halkabb marad egy kicsit.

Gondoljátok, hogy a csövek kezdenek gyengülni? "TAD 6922 / E88CC Premium Selected (balanced)" típusú csöveket találtam. Gondoljátok, hogy ez megéri, jó lenne? Szükséges valamiféle beállítást, finomhangolást végezni a cserénél, vagy kicserélem és működik minden?

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv mindenkinek.

NGA
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: NGA »

Egy nagyon kedves barátomtól kaptam ezt a csöves erősítőt.
Amire emlékszem (nagy örömömben mindent nem tudtam megjegyezni) ez egy AE 211 kimenőtranszformátorokkal és trafóval rendelkező csöves végfok. A csövek orosz katonai csövek (6P3S), a kisebb csövek RWN NEUHAUS BF86, és a különálló cső Tungsram EL84. A készülék elejeén QUAD IIm felirat van, de gondolom ez házi készítésű, mint ahogy az erősítő is. Hihetetlen jó hangja van.
Van valakinek esetleg valamiféle további infója róla?

https://1drv.ms/f/s!AnxawjCHyafAlPgLWCY ... A?e=rVKmnC
IMG_20240706_223455111.jpg
IMG_20240706_224126.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”