Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1378

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Most, hogy meg volt a heti kötelező Csontosozás, vissza az állványhoz.

Azt, hogy melyik doboz alatt milyen filozófia szerint készült állvány válik be, erősen függhet a hangfal felépítésétől.
Feltételezhetően egy rezonáns Spendor, egy halálmerev modern doboz és a ki tudja milyen merev JBL is eltérő megoldásokon érzi jól magát.
Még a Spendor-hoz nagyon hasonló Harbeth is a Spendor-étől meglehetősen eltérő állványt használ.

Az viszont látszik, hogy mindegyik a széleken és a sarkokon támaszt alá.
Anyag tekintetében nincsen biztos recept, próba cseresznye...

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2024.11.27., szer. 10:39

Ez a dolog amúgy PQ-ig is eljutott. (A régi AN-elő Snell, az a földön volt.)

Kicsit szomorú a történetben az, hogy ha jól tudom, akkor a gyári nehéz AN állvány a honi Csontos-féle (téves) ízlésből indult el...
Én az első AN - donort, ami akkor még Snell volt, a Ráday utcai Merlin-ben láttam, hallottam. Az még annyira Snell volt, hogy hátul is volt magassugárzója, igaz nem működött, azért ki is volt kötve.
Már meg nem mondom min, de állt valamin, hótzicher, hogy nem a földön.

A gyári nehéz állvány angol eredetű, PQ hozzájárulásával lett lényegében lemásolva és itthon gyártva CS.Tamás műhelyében.
Nem ízlés kérdése volt a konstrukció, fel sem merült, hogy más megközelítésű állványt kellene tervezni.
" Csontos - féle téves ízlés "... gondolkodik.gif No comment...
PQ és Kondo is járt párszor a Merlin-ben, nem találtak kivetnivalót sem az állványban, sem az installálásban.
Mi alapján kellett volna variálni ?
Így szólt q. jól, nem baj, ha nem tetszik mindenkinek, :ohnoohnoohno: van ilyen...

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Érdekes, hogy valamikor a fa állvány válik be, valamikor a fém. Valamikor a nagyon merev, nehéz robusztus, valamikor a vékony "pálcika".
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Hozzászólás Szerző: chord_ »

andarson írta:
2024.11.27., szer. 08:36
Köszi mindenkinek az építő hozzászólásokat, chord_ ajánlását hogy lehetne kivitelezni, úgy értem tudtok olyan szakit aki készít egyedi fém állványokat? Söund Arts működik még?
Elegendő egy jó lakatosműhely valahol.
Az enyém Veszprémben készült, egy város szélén lévő műhelyben. Nagyon szép derékszög-tartást csináltak, és zéró pénzért.
Ha nem válik be, le sem kell festeni.

Pl. az AN E dobozok alá ez a szisztéma egészen zseniális, pár ember azóta is emleget, hogy miért nem szóltam korábban. Ez a dolog amúgy PQ-ig is eljutott. (A régi AN-elő Snell, az a földön volt.)
Folytatás?, hát, röviden, győzött a meglévő kánon.
Azt látom, hogy a kereskedelmi megfontolások felülírták a hangi tulajdonságokat. A nehéz, csillapított állványok 3× pénzért eladhatók, és a hifisek jobban elhiszik, hogy jó lesz a hang, - ami nem lesz jó igazából.
Kicsit szomorú a történetben az, hogy ha jól tudom, akkor a gyári nehéz AN állvány a honi Csontos-féle (téves) ízlésből indult el...
Itt már nem lesz az, mint a Spendornál, akik mertek egy új ultrakönnyű állvány csinálni, és GBP1800-ért árulni.

Kép

Nekem az ötletet annó a Something Solid adta - ők akkor teljesen szembe mentek minden hifis törvénnyel. És pont egy Spendor alatt láttam képen először, jóval előtte, hogy maga a Spendor lépett volna.

Kép
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6204

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

andarson írta:
2024.11.27., szer. 08:36
Söund Arts működik még?
Tudtommal Szilvai Tibi hálála után nem. sad.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 583

Hozzászólás Szerző: andarson »

Köszi mindenkinek az építő hozzászólásokat, chord_ ajánlását hogy lehetne kivitelezni, úgy értem tudtok olyan szakit aki készít egyedi fém állványokat? Söund Arts működik még?
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2024.11.26., kedd 18:10

Én, ellentétben a többiekkel, egy 15×15mm zártszelvényból raknék alá egy open-frame állványt, egy kb. téglatest-hálózat, az alsó keret az tömör vas lenne.
A tömör vastól eltekintve ez Spendor - állványhoz hasonló koncepció.
Aranyosan nézne ki az óriási JBL a vékony lábacskáin, mint Malacka... :D

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Hozzászólás Szerző: chord_ »

andarson írta:
2024.11.20., szer. 21:14
Rezgéscsillapításban tapasztalt hobbitársaimtól kérdeznék.

Mi a véleményetek, rakjak nagyobb felületű állványt a hangsugik alá, esetleg komolyabb elcsatolással a talajtól? Jó lehet a megérzése a fórumtársnak?
Én, ellentétben a többiekkel, egy 15×15mm zártszelvényból raknék alá egy open-frame állványt, egy kb. téglatest-hálózat, az alsó keret az tömör vas lenne.
Minél nagyobb az állvány-rezonancia, annál kisebb a doboz rezgése (energiamegmaradás törvénye), és annál színezetlenebb lenne a hang.

A doboz / állvány közé semmit. Se kúp, se semmi.

Az állvány / padló közé valami picike fadarab, vagy bitumen, vagy gyurma, valami bármi, aminek tetszik a hangja, de én meg merném próbálni a zéró megoldást, a sima vas a kövön, kicsit riasztó elképzelni, de akármi is lehet a hanggal.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:
2024.11.25., hétf. 13:52

Köszi szépen, néztem már ezeket és megmondom őszintén szimpatikusabb mint a zártszelvény. Talán egyszerűbb is elkészíttetni. Az biztos, hogy a mostani állvánnyal nincs gondom, azt leszámítva, hogy Rock60 véleménye helytálló lehet, hogy ha a sarkokon támaszkodna a hangsugárzó, talán nyugodtabb lehet a hang, de így is rendben van nekem.
Szia !
Tetszik az a faszerkezet, nekem sincsen bajom a fával.
Mikor előszőr beszéltünk róla, és a Harbeth állványt hoztam fel példának, Te mondtad, hogy fát nem szeretnél - úgy emlékszem... gondolkodik.gif
Elvi szinten mindenesetre sanszos, hogy a fa állványnak fa hangja van, a fémnek fém, de azt jól lehet csillapítani töltelékkel.
Ha - szintén elvi szinten - egyszer fa állványban gondolkoznál, van négy masszív borovi fenyő lábam. Mármint nem nekem :D hanem korábban egy ebédlőasztal készítésében gondolkodtam, de besült a projekt. Annak van már meg - többek között - a négy darab 14x14 x 80 -as lába, az bőven kiadná a Neked szűkséges nyolc kis lábacskát.

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:

Köszi szépen, néztem már ezeket és megmondom őszintén szimpatikusabb mint a zártszelvény.
Szia !
Tetszik az a faszerkezet, nekem sincsen bajom a fával.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.26., kedd 17:40-kor.

Redguy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: Redguy »

andarson írta:
dixie-chicken írta:
2024.11.25., hétf. 09:32

mielött végleges döntést hoznál,nézz meg egy pát YT videót,hogy például a Kenrick Sound,jól ismert JBL restaurátor cég,milyen megoldásokat használ az általuk felújitott JBL-eknél...

https://www.kenricksound.com/

:smile49:
Köszi szépen, néztem már ezeket és megmondom őszintén szimpatikusabb mint a zártszelvény. Talán egyszerűbb is elkészíttetni. Az biztos, hogy a mostani állvánnyal nincs gondom, azt leszámítva, hogy Rock60 véleménye helytálló lehet, hogy ha a sarkokon támaszkodna a hangsugárzó, talán nyugodtabb lehet a hang, de így is rendben van nekem.
Rakok be pár fotót azért, amiről szó van a kenricksound esetében:

walnutStands-4333-05.jpg
walnutStands-4333-02.jpg
Szerintem a kapott hang nem csak attól függ, hogy hol támaszkodik fel a hangsugárzó, hanem attól is - vagy lehet, hogy inkább úgy fogalmaznék, hogy méginkább attól -, hogy milyen anyagra támaszkodik a hangsugárzó.
Amúgy én is inkább a fát preferálom.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2

andarson
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
2024.11.25., hétf. 09:32

mielött végleges döntést hoznál,nézz meg egy pát YT videót,hogy például a Kenrick Sound,jól ismert JBL restaurátor cég,milyen megoldásokat használ az általuk felújitott JBL-eknél...

Rakok be pár fotót azért, amiről szó van a kenricksound esetében:
walnutStands-4333-05.jpg
walnutStands-4333-02.jpg
Linn Majik DS
JBL 4333

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2690

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

andarson írta:
Nemrég volt nálam egy fórumtárs, aki távozáskor feltette azt a kérdést, hogy a rendszeremen milyen upgradeben gondolkodom, mert a jó hobbistát arról lehet megismerni, hogy mindig upgradeben gondolkozik. Adtam egy választ és kikértem a véleményét, hogy ő mihez nyúlna. Meglepődtem, mert a hangsugárzó állvánnyal kapcsolatban tett javaslatot, illetve a hangsugárzót támasztaná alá másképp.
A hangsugárzóim ugyanis nem teljes szélességében és mélységében alátámasztott az állvány által, azaz nem a sarkokra nehezedik a hangsugárzó. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy van egy kis "talpa" is a hangsugárzónak, gyárilag, ami keskenyebb a teljes szélességénél és mélységénél, szóval, egy síkú felületen nem is tudnám a sarkain megtámasztani, de jelenleg még annál is picit keskenyebb felületen fekszik fel az állványra.
Rakok be fotókat is, hogy lássátok.
Mi a véleményetek, rakjak nagyobb felületű állványt a hangsugik alá, esetleg komolyabb elcsatolással a talajtól? Jó lehet a megérzése a fórumtársnak?
IMG_0722.jpeg
IMG_0731.jpeg

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6204

Re: Xavian Accorda Evoluzione hangfal alatét

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Fazioli írta:
2024.11.24., vas. 12:01
Ha valaki jártas a témában legyen szíves mondja már nekem meg hogy a gyári kialakított talppal(Amin ilyen kis fém elcsatoló tappancsok vannak) felszerelt Xavian Accorda Evo felszerelhető e tüskékkel,vagy valami megoldás létezik e. Köszönöm előre is ha valakinek van ebben tapasztalata!
A kérdés átkerült a helyére.Legközelebb légy szíves ne az adás-vételen nyiss ilyen kérdésnek topikot.Kösz.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Fazioli
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Xavian Accorda Evoluzione hangfal alatét

Hozzászólás Szerző: Fazioli »

Ha valaki jártas a témában legyen szíves mondja már nekem meg hogy a gyári kialakított talppal(Amin ilyen kis fém elcsatoló tappancsok vannak) felszerelt Xavian Accorda Evo felszerelhető e tüskékkel,vagy valami megoldás létezik e. Köszönöm előre is ha valakinek van ebben tapasztalata!
Exposure 3010sd előerősítő
Exposure 3010sd2 végerősítő
Isotek Sirius
Wharfedele Evo 4.4
Auralic Altair G1
Nordost Blue Heaven Ls,Power Chord
Cardas jumperszett
T+A PA 1500R Volllverstarker
Audio Analogue Maestro Settanta
T+A Quad Speaker Carbone

Rock60
Őslakos
Őslakos

Kicsit elakadt a történet... gondolkodik.gif
Van valakinek tippje, ötlete, véleménye a jelenlegi láb VS a leírtak szerint zártszelvényből készült láb vonatkozásában ? :yingyang:

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:
2024.11.20., szer. 21:32

Gyorsan lebuktattad önmagad, fórumtárs :smile29: :rolleyes:
Ja... :smile49:
Na, ha már így jártam, elmondom, hogy én milyen állványt vízionáltam a JBL alá.
Egy Spendor - állvány szerű képződményt, ahol a felső kereten támaszkodna fel körbe a doboz alja.
A keretet és a megfelelő magasságú lábait 40x40 - es zártszelvényből készíteném.
A kerettel párhuzamosan, vagy átlósan a lábakat lejjebb is összekötném szintén 40x40 - es zártszelvénnyel. Valószínűleg érdemes lenne az egészet homokkal, vagy spéci granulátummal feltölteni.
Az elvi megközelítésem az, hogy minél szélesebben támaszkodjon és minél merevebb részénél legyen megfogva a doboz, ezzel minimalizálva a mikro-lengéseket. / Főleg előre - hátra./
Kevesebb rezonancia > nagyobb dinamika > nagyobb hangtisztaság.

Szó sincs róla, hogy ezekben a jellemzőkben hiányérzetem lett volna, sőt !
Inkább arra gondoltam, ha lehet rajta tovább javítani, akkor miért ne ?

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

andarson írta:
Nemrég volt nálam egy fórumtárs, aki távozáskor feltette azt a kérdést, hogy a rendszeremen milyen upgradeben gondolkodom, mert a jó hobbistát arról lehet megismerni, hogy mindig upgradeben gondolkozik. Adtam egy választ és kikértem a véleményét, hogy ő mihez nyúlna. Meglepődtem, mert a hangsugárzó állvánnyal kapcsolatban tett javaslatot, illetve a hangsugárzót támasztaná alá másképp.
A hangsugárzóim ugyanis nem teljes szélességében és mélységében alátámasztott az állvány által, azaz nem a sarkokra nehezedik a hangsugárzó. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy van egy kis "talpa" is a hangsugárzónak, gyárilag, ami keskenyebb a teljes szélességénél és mélységénél, szóval, egy síkú felületen nem is tudnám a sarkain megtámasztani, de jelenleg még annál is picit keskenyebb felületen fekszik fel az állványra.
IMG_0722.jpeg
IMG_0731.jpeg
Én tüskéket raknék a dobozok és a talpak közé.
Dobozonként 3-at, sosem billeg, stabil, mint az atom.
Nem kerül egy vagyonba, már kácsás minőségű tüskék is nagyon jók.
A talpat, persze, ha üreges, feltölteném finom kvarchomokkal.
Filléres upgrade és jó móka hallgatózni, hogy mit hozott a hangon, vagy sem... :D
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.11.20., szer. 21:27

Szerintem igaza van a fórumtársnak ! :fekverohog:
Gyorsan lebuktattad önmagad, fórumtárs :smile29: :rolleyes:
Linn Majik DS
JBL 4333

Rock60
Őslakos
Őslakos

Kíváncsi vagyok, ki mit mond, nem akarok senkit befolyásolni az ötletelésemmel.
Nem is tűnt fel "élőben" milyen jól mutat a két fehér szélű doboz a fehér szekrényekkel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.20., szer. 21:33-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:

Ez a telepátia !
Kb. egy hete a tájékára sem néztem az oldalnak. :D

Szerintem igaza van a fórumtársnak ! :fekverohog:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.20., szer. 21:37-kor.

andarson
V.I.P.
V.I.P.

IMG_0722.jpeg
IMG_0731.jpeg
Linn Majik DS
JBL 4333

Rock60
Őslakos
Őslakos

JT87 írta:
2024.11.15., pén. 18:51

Nem szívesen könyörögnék sirkövesnek.
Még a végén meg lenne a márványlapod... gondolkodik.gif :D

JT87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: JT87 »

fülelek írta:
2024.11.15., pén. 08:14
JT87 írta:
2024.11.14., csüt. 07:36
Sziasztok!

Itt a forumon foglalkozik valaki márványlap vágásával egyedi igény szerint?
Márvány nem jó, erős rezonanciái vannak, inkább gránit vagy homokkő.
Más célra kell. Régebben hifis emberrel vágattam, de ahogy lenni szokott, nincs meg a kontakt már. Jo árban dolgozott, postázással, gyorsan.

Nem szívesen könyörögnék sirkövesnek.

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2024.11.15., pén. 07:49

Nem tudom, Te mennyire jártál ennek utána, hány sírkövest kérdeztél meg?
Két sztorim van csak, mindkettő pozitív, lehet, hogy szerencsém volt csak... :napsut:
Volt itthon 2 centis homokkő, lépcsőburkolásból maradt.
Egy lappal elsétáltam a közeli - Újpest - sírköveshez, aki egy kis kérlelésre levágta nekem méretre - ablakpárkányra kellett. Végül azt mondta, ha még akad ilyesmi, nyugodtan vigyem.
A másik eset Óbudán történt.
Lemezjátszó-készítési roham jött rám, előálltam egy elég összetett rajzzal, hogy mit is szeretnék gránitból. Mondta a köves, hogy Ö itt csak egyszerűbb vágásokat tud - azt megcsinálta volna - de hagyjam ott a rajzot, elküldi Kínába, ott full preciziós lézervágással elkészítik az összes darabot, kb. 3 - 4 hét az átfutási idő.
Néztem, mint a moziban, végül nem lett belőle semmi, de nem a sírkövesen vagy a kínaiakon múlott... :D

Ez vagy 8 éve történt, lehet, hogy már nem kellene Kínába küldeni egy ilyen munkát sem. gondolkodik.gif

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”