Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4486
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2024.11.24., vas. 16:33
revox írta:
2024.11.24., vas. 11:36

A hazai cikk kb 20 éves, a 6moons szerintem régebbi volt, de már kevésbé emléxem. Maga a 47Lab kb 25 éve szivárgott be az európai köztudatba, de már sokkal korábban alakult a cég...
Amiről nincs szó, a szigetelés nem ér hozzá a dróthoz mereven, inkább csak fut egy csőben, ami a fizikai élhetőséget biztosítja. De valamikor a Stan Curtis féle Moth erősítőkben is futott kritikus helyeken vékony, pucér kábel egy vastagabb "szívószálban".
Felépítése, anyagvastagsága Cables kábeleinek létjogosultságát bizonyítja.

Tényleg nem volt szó róla, és ezzel kapcsolatban fel is vetődött bennem egy kérdés.
Mivel nem légmentesen zárt a rendszer, a csőben lötyögő vezető majdnem annyira ki van téve a levegő páratartalmának, mintha tök csupaszon futna.
Tehát, mi a helyzet a felületi oxidációval, annak hangrontó hatásával ?
Csak urban legend ? gondolkodik.gif
Kerestem darabokat,rajta van ezen a szigetelés. A nagyító azt mondja :) A többi passsz. Túlgondolkodjátok ezt a drottémát és próbáltok elveket követni, de így legalább nem.unalmas az élet.
Ez igen,igazolja az egyeres drótokat és ha a kommenteket is olvastad, az is ott van, hogy a reference drótjuk még véknyabb, több szál, szalagkábel struktúrában. Azt is ismertem, már régen volt, fakul. Ez egy jó kábelrendszer, de van tovább is élet. De aki erre keresgél, nem tapogat rossz helyen. Annyi, ez nem újdonság, de jobb későn, mint soha ;)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

SoundMania írta:
2024.11.24., vas. 16:28
merida írta:
2024.11.24., vas. 14:20

Ezt teljes mértékben alátámasztom. Nálam 2x3 méteres verziója játszik az említett Radnai hangfalkábelnek.
Brutális dinamika, (ez nálam fontos), és az említett basszusjátszó képesség, amit eddig nem tapasztaltam, más kábeleknél.
Mindezt teszi úgy, hogy nem települ rá az egyébként nagyszerű prezentációra. Ha van a felvételen, adja, ha nincs, akkor nem!
Erősen ajánlom kipróbálásra.
De azt is meg kellene érteni, hogy hangszedő javításhoz, erősítő, dac, stb gyártáshoz, hangdoboz készítéshez, kábelfonáshoz is kellene valami komoly és jó hangzású komplett világszinonalú rendszer, amiben meg lehet ítélni a készített termék hangzását. Egyébként csak max olyan szintű rendszerekben lesz elég jó/használható, mint ami kisebb - max. azonos szinvonalú mint amiben gyártották/tesztelték.
Ebben teljesen igazad van.
Cables a kísérleti stádiumban lévő drótjait kisebb arányban otthon, nagyobb arányban barátainál, ismerőseinél, az övétől eltérő, magasabb színvonalú rendszerekben próbálja, teszteli, a többfelől összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva készíti azokat.

Az én fonogatásom nyilván nem hasonlítható semmiféle kábelgyártáshoz.
Nem előzi meg fejlesztés, kísérletezés, tesztelés, csak egy tipp megvalósítása - némi változtatással - amit innen loptam:
" Art of Tone " Pozitive Feedback / Jeff Day

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Block írta:
2024.11.24., vas. 16:46
SoundMania
"Én magyart nem ismerek akinek valóban jó kábeleket sikerült csinálnia. Valhalla kábelt mondjuk még csak 1-et hallottam, de pont most hazafelé a Vienna Audio Showról, került szóba és a többi utastárs sem tartotta kiemelkedően jónak amiket hallottak/volt nekik."

Én ebből azt szűrtem le,hogy te szerencsés helyzetben vagy,mert ti "egyformán hallotok". Tudtok egymásnak ajánlani kábeleket,mert ugyanazokat halljátok jónak.
Én peches vagyok,mert eddig azt tapasztaltam,hogy ahány ember,annyiféle képen hall,így amiket ajánlottak azok nem tetszettek. Rá vagyok kényszerülve,hogy elhozzam,és saját rendszeremben saját magam döntsem el.hogy melyik szerintem a jó,és melyik nem annyira jó. :)
Ez azért nem csak a szerencséről szól. Nekem elég ahhoz ha máshol kell valamit megítélni, hogy elvigyek 1-2 kábelemet. Azért csak kábelt mert azt könnyű mobilizálni és nincs sérülés veszélye sem.
A te módszered akkor lenne egyenértékü az előbb írt enyémmel, ha biztosan tudod, hogy a komponenseid kiegyenlített/kiegyensúlyozott hangúak és nincsenek kiugró hibáik semilyen tekintetben. Ha ez nem áll fenn akkor csak rendszerkompenzáció zajlik, ami hosszú távon a legnagyobb tévút szerintem.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 125

Hozzászólás Szerző: Block »

SoundMania
"Én magyart nem ismerek akinek valóban jó kábeleket sikerült csinálnia. Valhalla kábelt mondjuk még csak 1-et hallottam, de pont most hazafelé a Vienna Audio Showról, került szóba és a többi utastárs sem tartotta kiemelkedően jónak amiket hallottak/volt nekik."

Én ebből azt szűrtem le,hogy te szerencsés helyzetben vagy,mert ti "egyformán hallotok". Tudtok egymásnak ajánlani kábeleket,mert ugyanazokat halljátok jónak.
Én peches vagyok,mert eddig azt tapasztaltam,hogy ahány ember,annyiféle képen hall,így amiket ajánlottak azok nem tetszettek. Rá vagyok kényszerülve,hogy elhozzam,és saját rendszeremben saját magam döntsem el.hogy melyik szerintem a jó,és melyik nem annyira jó. :)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
2024.11.24., vas. 15:02
Rock60 írta:
2024.11.24., vas. 11:27
Block írta:
2024.11.24., vas. 09:54
....Szerintem biztos sikerül egyszer majd beletalálnia.
Az lehetetlen,hogy pont neki nem sikerülne....
Hiányzik a mondatokból az alany.
Ki az alany ?
Így van... És ez miért baj?
:napsut:
Nem baj, ha előre tudjuk, hogy a kijelentés filozófiai emelkedettségű... :smile53:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2024.11.24., vas. 11:36

A hazai cikk kb 20 éves, a 6moons szerintem régebbi volt, de már kevésbé emléxem. Maga a 47Lab kb 25 éve szivárgott be az európai köztudatba, de már sokkal korábban alakult a cég...
Amiről nincs szó, a szigetelés nem ér hozzá a dróthoz mereven, inkább csak fut egy csőben, ami a fizikai élhetőséget biztosítja. De valamikor a Stan Curtis féle Moth erősítőkben is futott kritikus helyeken vékony, pucér kábel egy vastagabb "szívószálban".
Felépítése, anyagvastagsága Cables kábeleinek létjogosultságát bizonyítja.

Tényleg nem volt szó róla, és ezzel kapcsolatban fel is vetődött bennem egy kérdés.
Mivel nem légmentesen zárt a rendszer, a csőben lötyögő vezető majdnem annyira ki van téve a levegő páratartalmának, mintha tök csupaszon futna.
Tehát, mi a helyzet a felületi oxidációval, annak hangrontó hatásával ?
Csak urban legend ? gondolkodik.gif

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

merida írta:
2024.11.24., vas. 14:20
"Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.
Volt olyan nálam, aki felállt a fotelből, és közelről nézte (vagy próbálta nézni) a vékony szálakat, és sehogyan tudta összerakni, hogy mi ez a szemfényvesztés, hol megy át itt a basszus...
Mert én sem mindig csembalót hallgatok..."

Ezt teljes mértékben alátámasztom. Nálam 2x3 méteres verziója játszik az említett Radnai hangfalkábelnek.
Brutális dinamika, (ez nálam fontos), és az említett basszusjátszó képesség, amit eddig nem tapasztaltam, más kábeleknél.
Mindezt teszi úgy, hogy nem települ rá az egyébként nagyszerű prezentációra. Ha van a felvételen, adja, ha nincs, akkor nem!
Sajnos sokaknak csak ennyi a zene. Mély magas közép.
De azt is meg kellene érteni, hogy hangszedő javításhoz, erősítő, dac, stb gyártáshoz, hangdoboz készítéshez, kábelfonáshoz is kellene valami komoly és jó hangzású komplett világszinonalú rendszer, amiben meg lehet ítélni a készített termék hangzását. Egyébként csak max olyan szintű rendszerekben lesz elég jó/használható, mint ami kisebb - max. azonos szinvonalú mint amiben gyártották/tesztelték.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Block írta:
2024.11.24., vas. 15:02
Rock60 írta:
Block írta:
Ki az alany ?
Az alany bárki lehet,aki készített,vagy készít kábeleket. Akár én is,..vagy akár te is..hisz írtad: " addig meg fonogatok,mint a pók".
De mivel sokan csinálják,..a béke érdekében legyen az alany egy fiktív személy,mondjuk John Doe.
És,mivel másnak már sikerült,ha van kellő kitartása,szerintem neki is fog. Én kívánom,hogy így legyen..
Én magyart nem ismerek akinek valóban jó kábeleket sikerült csinálnia. Valhalla kábelt mondjuk még csak 1-et hallottam, de pont most hazafelé a Vienna Audio Showról, került szóba és a többi utastárs sem tartotta kiemelkedően jónak amiket hallottak/volt nekik. Külföldiek közül mondjuk tudnék említeni, ha nem is túl sokat ismerek.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Rock60 írta:
Block írta:
Ki az alany ?
Az alany bárki lehet,aki készített,vagy készít kábeleket. Akár én is,..vagy akár te is..hisz írtad: " addig meg fonogatok,mint a pók".
De mivel sokan csinálják,..a béke érdekében legyen az alany egy fiktív személy,mondjuk John Doe.
És,mivel másnak már sikerült,ha van kellő kitartása,szerintem neki is fog. Én kívánom,hogy így legyen..

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 185

Hozzászólás Szerző: merida »

"Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.
Volt olyan nálam, aki felállt a fotelből, és közelről nézte (vagy próbálta nézni) a vékony szálakat, és sehogyan tudta összerakni, hogy mi ez a szemfényvesztés, hol megy át itt a basszus...
Mert én sem mindig csembalót hallgatok..."

Silent Angel Bremen - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

Egy praktikus kérdés: Itt ülök a rendszerem előtt. Van itt minden, mint jobb helyen a búcsúban:
1. Digitális források koax kimenettel (streamer, CD/SACD-játszó, még USB->SPDIF is)
2. DAC-ok koax bemenettel,
3. ...és persze elő- és végfok, vagy integrált erősítő hangfallal.
Hogyan, milyen konstelláció(ka)t összerakva és összehallgatva tudnám összevetni ugyanannak a gyártónak, ugyanabból a kábelből készített analóg és digitális összekötőinek (történetesen VdH The First Ultimate, mert épp az van kéznél) a hangzását?
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

lotka írta:
2024.11.24., vas. 11:56
Sziasztok!

Köszi szépen a tanácsokat (az eredeti témám az AQ Rocket 88 volt) :smile53:

Akkor szerintem a tanácsaitok alapján először megpróbálom csupaszon, aztán majd max. utólag kerül rá csati.

Viszont akkor most jön a kavics a tóba, az atom, a boszorkányság... :D A hangfalaim bikábelezhetőek, de én nem szeretném bikábelezni őket. Viszont nagyon sok helyen olvastam, hogy a gyári (kis lemez) összekötés a terminálok között finoman szólva is nem a legjobb (tisztelet a kivételnek) és, hogy egy szinte "bármilyen" jumperrel jobb minőséget lehet(ne) elérni.

Szerintetek, ha mondjuk a kábelt egy kicsit hosszabb, mondjuk 5-6 cm szakaszon blankolnám meg és úgy fűzném át a hangfal csatin, hogy összekösse a két csatlakozót (nyilván a pozitívat a pozítívval, a negatívat a negatívval) az valid megoldás lehetne?
Valami ilyesmi:
Kép

Max ahol szabadon maradna a vezeték a két csati között oda húznék egy kis zsugorcsővet az oxidálódás és az esetleges rövidzár "veszélye" miatt). Vagy feletsem el és inkább jumper?

Köszi.
legjobb megoldás. csak ügyelj. össze ne érjenek :D
próbáld ki mindkét irányból bekötni (magastól mély irányába. vagy fordítva)de akár "egy fentről, egy lentről" módon is. majd lesz egy legjobb verzió.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3245

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

lotka írta:
Sziasztok!

Akkor szerintem a tanácsaitok alapján először megpróbálom csupaszon, aztán majd max. utólag kerül rá csati.

Viszont akkor most jön a kavics a tóba, az atom, a boszorkányság... :D A hangfalaim bikábelezhetőek, de én nem szeretném bikábelezni őket. Viszont nagyon sok helyen olvastam, hogy a gyári (kis lemez) összekötés a terminálok között finoman szólva is nem a legjobb (tisztelet a kivételnek) és, hogy egy szinte "bármilyen" jumperrel jobb minőséget lehet(ne) elérni.

Szerintetek, ha mondjuk a kábelt egy kicsit hosszabb, mondjuk 5-6 cm szakaszon blankolnám meg és úgy fűzném át a hangfal csatin, hogy összekösse a két csatlakozót (nyilván a pozitívat a pozítívval, a negatívat a negatívval) az valid megoldás lehetne?
Valami ilyesmi:
Kép

Max ahol szabadon maradna a vezeték a két csati között oda húznék egy kis zsugorcsővet az oxidálódás és az esetleges rövidzár "veszélye" miatt). Vagy feletsem el és inkább jumper?

Köszi.
Ilyet is lehet csinálni, vannak gyártók(pl. Audio Note) akik eleve ezt a megoldást preferálják.
Náluk két darab, csupasz, tömör, ezüstkábel darab van a két csatlakozó között jumper gyanánt.
Ha a képen látható a csatlakozóterminál kiépítése, akkor simán elég két egyenes, csupasz kábeldarab, amit ajálott az aktuálisan használt hangfalkabelből készíteni, de akár valami jobból is is lehet.
Ha stabilan be vannak fogatva, és nem matatsz(kisgyerek, háziállat, feleség sem) ott üzemelés alatt, akkor nincs kockázata.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6310

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

lotka írta:

Valami ilyesmi:
Kép

Köszi.
Anno pontosan így használtam a Heybrook Heylios-aimat (ott még összekötő lemez sem volt) - csak én a bekötés előtt leforrasztottam a végeket jó minőségű (asszem Cardas Eutectic) ezüst tartalmú forrasszal.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
2024.11.24., vas. 11:57
Jeff Day@6moons írta: ...as an RCA interconnect sounds the same as I described the digital interconnect. No surprise there. It's the same cable. Why would it sound different?
Talán azért, mert totálisan eltérő feladatot látnak el, eltérő körülmények között? gondolkodik.gif
Míg az analóg összekötő a nevének megfelelően a hallás frekvenciatartományában párszor 10kHz-ig dolgozik kódolatlan információval, a hasznos zenei jelet közvetlenül reperezentáló jellel, addig a digitális a kódolt jelet sok-MHz-es tartományban továbbítja, ebből adódóan szükségszerűen totálisan eltérő technológiával mind az adó, mind a vevő oldalán?
Persze mindkettő világoskék és vékony.
nem nyúlt mellé. régen megfigyelt dolog. hogy az IC kábelek digit koaxként ugyanazt hozzák, mint analóg drótként. azt csak feltételezzük(én nem), hogy egy drót egyetlen titka, a vezetésen alapul. de nem én fogom megfejteni a kábelek titkát (de Ti se :kapdelm: ) :smile53:

a cikket, csak érdekességnek tettem be, mert aktualitása van, beszélgetni nem akarok róla...

ui: a cikket olvasva, a próba két részre osztható.
1, teljes kábelrendszer
2, az elemek külön-külön (itt értékelik a digit és analóg IC-t

ami azért kitűnik itt is, hogy rendszerben kell gondolkodni, mert komplett rendszerként ez a kis izé, aminek monópométere kb 3ezer forint, egyben igen jó jellemzést kap, amit különbontva már nehezebben tud megtartani :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2024.11.24., vas. 12:18-kor.
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

Jeff Day@6moons írta: ...as an RCA interconnect sounds the same as I described the digital interconnect. No surprise there. It's the same cable. Why would it sound different?
Talán azért, mert totálisan eltérő feladatot látnak el, eltérő körülmények között? gondolkodik.gif
Míg az analóg összekötő a nevének megfelelően a hallás frekvenciatartományában párszor 10kHz-ig dolgozik kódolatlan információval, a hasznos zenei jelet közvetlenül reperezentáló jellel, addig a digitális a kódolt jelet sok-MHz-es tartományban továbbítja, ebből adódóan szükségszerűen totálisan eltérő technológiával mind az adó, mind a vevő oldalán?
Persze mindkettő világoskék és vékony.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: lotka »

Sziasztok!

Valami ilyesmi:
Kép

Köszi.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

wasiliy888 írta:
2024.11.24., vas. 10:23
Block írta:
(3-4-et biztos tudnék kapásból),...sorban hagyják ott beszámításra ezeket a termékeket.
Ha nem etikus itt zárójelen kívül és névvel együtt említeni azokat a hazai gyártókat (nem biztos, hogy mindenki számára evidens), akik esetleg több figyelmet érdemelnének a külföldi szénnémarketingelt ultrahájgend gyártók elérhetetlen áron forgalmazott kábeleivel szemben, megtennéd, hogy priviben elküldesz néhányat ezek közül nekem? Csak, hogy tudjam későbbiekben merre indulhatok, amikor felvet a lóvé. Kösz, előre is!
a hazai drórokhiz nem tudok hozzászólni, de a rezgéskehez itt egy kis melegvíz, amit elég régen "felfedeztek", de legalább kicsit igazolja a bulit :rolleyes:

a hazai cikk kb 20 éves, a 6moons szerintem régebbi volt, de már kevésbé emléxem. Maga a 47Lab kb 25 éve szivárgott be az európai köztudatba, de már sokkal korábban alakult a cég (és nyilván az elvek már akkor is megvoltak, bár a vékony,merev drótok alkalmazhatósága még korábbról fakad, de nem sokan vállalták be, a 47 mellécsapta a rezgésket, hossz (rövid), nemárnyék, nemföld és a forrasztás kérdését is.

nekem jelenleg a kis rendszer digit drótja a 0,4-es (DVD>>>DAC) És simán működik hangkar és phono között is, de ahol búg, párszor meg kel csavarni. Ez nem került be a cikkbe, lehet az írás után jött a tipp. (from Martin Grennall/Audio Nota UK).
Mennyire jó egy ilyen rendszer? Árát tekintve, totál kiépítve eléggé renbben van. Nálam ez már távoli katgória, de nem haboznék használni, itt-ott használom is. Ettől, azt gondolom, sokak elégedetlenek lennének vele, csak úgy, mert túl egyszerű.

http://www.halfnote.hu/node/6

itt a "back"-el van egy kis 47es történelem.
https://www.6moons.com/audioreviews/47l ... les_2.html
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
Ki az alany ?

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 157

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Block írta:
(3-4-et biztos tudnék kapásból),...sorban hagyják ott beszámításra ezeket a termékeket.
Ha nem etikus itt zárójelen kívül és névvel együtt említeni azokat a hazai gyártókat (nem biztos, hogy mindenki számára evidens), akik esetleg több figyelmet érdemelnének a külföldi szénnémarketingelt ultrahájgend gyártók elérhetetlen áron forgalmazott kábeleivel szemben, megtennéd, hogy priviben elküldesz néhányat ezek közül nekem? Csak, hogy tudjam későbbiekben merre indulhatok, amikor felvet a lóvé. Kösz, előre is!
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

arzachel írta:
2024.11.24., vas. 07:48

A Klimo-t sikerült rendbehozatni?
Alakul.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2024.11.24., vas. 07:21

Számoljuk az időt, vajon ki bírnánk-e fél lábon míg megfonod a következőt, vagy bármit cserélsz /variálsz? :)
Ja, gondoltam, hogy a végén még kötbért kell fizessek, hogy nem fejlesztek elég gyorsan... gondolkodik.gif :D

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Érdekes, amit Chord ír a rezgésekről. Arra nem is gondoltam, hogy a lelógó kábel súlya befolyásolhatja a hangzást. Ki fogom próbálni, hogy gyorskötözővel rögzítem. Nekem monitor sugárzóim vannak, bár inkább közepes méretűnek mondható (kb 20 liter), és nem rezgő, hanem éppen, erősen csillapított dobozok, de hátha működik.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

....Szerintem biztos sikerül egyszer majd beletalálnia. Nézzük a tényeket.... Egyre sokasodnak a kábelkészítők itt az országon belül,és mind jó hírekkel szolgál. Az olcsótól a milliósig van bőven választék. A "régiek" lassan egyre szerényebb tényezőkké válnak,..Rudi bácsi és Józsi kábelei is megkapták a konkurenciát..Szeged felől "nagyon komoly" kábelek érkeznek,...és nagyon drága kábeleket hagynak ott beszámításra. A Nordost,..Shunyata.. Siltech... Entrec ..TaraLabs is megkapta az óriásölőit (3-4-et biztos tudnék kapásból),...sorban hagyják ott beszámításra ezeket a termékeket. A marketing meg olyan,hogy a legjobb fogyasztószernél vagy potencianövelőnél ,sem olvasni jobbat. Az lehetetlen,hogy pont neki nem sikerülne....

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

chord_ írta:
2024.11.23., szomb. 23:00
wasiliy888 írta:
2024.11.23., szomb. 12:23

A másik, hogy bár tudom, Rudi bá' ezeknek a híve, a nagyon vékony keresztmetszetű kábelek hangsugárzókhoz nem jók, legfeljebb csak ha a kábelhossz rendkívül rövid. Igaz, hogy feltisztul a hangzás tőlük, de az olyan zenéknél, ahol nagy testesség, dinamika szükséges a hihető megjelenítéshez, ott kevés lehet. A te kedvenceid, úgy tudom, nem ezek közül valók, és ezért nálad beválik a vékony, csupasz hangfal kábel.
Azt kellene legalább elképzelni, hogy pontosan a testesség és konkrétan egy komoly basszustöbblet jelentkezik.
Mert én sem mindig csembalót hallgatok...

Szóval, az bizonyos, hogy egyes rendszerekre egyszerűen nem igaz az, hogy locsolócsőnyi átmérő kell hangszóróvezetéknek. Ez az egész analógia a csőben áramló folyadékkal, egyszerűen téves.

Részemről, inkább nagyobb hangsúllyal tapogatóznék a különböző rezgések / rezonanciák területe környékén. Amikor most belinkeltem a cikket, ránéztem, persze, és megakadt a szemem megint az Odin képén.

Kép

Itt is sejthető, hogy nagyon is figyeltek a rezgés-dolgokra.

Meg jól emlékszem arra, hogy amikor annó kicsi monitort hallgattam, ott a vastag, átlag jó hifis kábel egészen komolyan húzta volna lefelé a dobozt a csatlakozóinál fogva. Egy rezgőfalú LS3/5a volt, aminek a hátfala tényleg rezeg, mindenféle csillapítás nélkül, itt jelentős hangi javulás volt már csak az, hogy a kábel hozzá lett rögzítve az állványhoz.

A készülékoldalon sem egészséges a monstrumok súlya.

Még a Naim korszak egyik használható tanulsága nekem, hogy a kábeleket célszerű 'lógni hagyni', ne érjenek hozzá lehetőleg semmihez. Hogy rezegjenek kedvükre. De ez a vastagoknál a fentiek miatt nem jó. (meg mondjuk ők a hosszú lapos kábeleiket lazán beajánlották akár a szőnyeg alá.)
Akkor?
Én pl. a kilós Zen-eket középtájt fellógattam egy kendermadzagon, és némi ügyeskedéssel be lehetett állítani úgy az egészet, hogy minimálist sem húzta a csatlakozókat. Nyilván, főleg pszichésen, jobb is lett a hang.
Igaz, nem keresztmetszet. Rosszul fogalmaztam meg, helyesebben felület. Mert a lapos, nagy felülettel rendelkező kábelek is jól teljesítenek a hangsugárzók előtt. Vagy talán azt is lehetne mondani, hogy a legjobban?
De nem egyformán minden kábelfajtában, tehát összekötőnél lehet, hogy a ruhátlan a király.
Dynavox X4000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”